Farliga Landskrona - Del 21

Kamphundsdebatten har fått ny luft under vingarna sen fårattacken. Detta betyder inte per automatik att något nytt tillkommit debatten, bara att folk verkar mer angelägna om att ta samma diskussion en gång till. Och då debatten är densamma, så kan jag ju citera mig själv från förra gången jag var inne på ämnet:

"Att attribut som lämpar sig väl när man vill utöva aggressioner, såsom t.ex. muskelstyrka, avlas fram är en sak. Det är dock inget som per automatik gör en varelse aggressiv. Ju mer muskler en människa har, desto aggressivare är personen i fråga? Nej, det funkar inte så.

[...]

Att det finns hundar som är så gravt mentalt störda och aggressiva som vissa hundar är, har en enda bakomliggande orsak: Den mentala störningen hos dess ägare. Att i det läget skylla på hunden för att den är aggressiv, är lite som att skylla en fortkörning på att man har en lamborghini.

Det är fortfarande du bakom ratten som har ansvaret".
(hela inlägget finns här)


Nytt är däremot en underdebatt till huvuddebatten, om hurvida en utbildning för oerfarna hundägare som nödvändigtvis måste skaffa sig en pitbull har rätt att existera eller inte. Artiklar:

Kommunal kurs för unga kamphundsägare
"Jag blir fullständigt paff"
Kommunalråden stoppar hundkursen
Oppositionsrådet stöttar hundkursen

Jag tycker att Torkild Strandbergs (fp) reaktion i "fullständigt paff"-artikeln ovan är mycket märklig. Man får lätt känslan av att han inte var särskilt insatt i ämnet när kommentarerna fälldes. Att lära hundägare att ta hand om sina hundar och att informera om deras ansvar som hundägare är en väldigt bra idé. Har svårt att se det fel som Torkild Strandberg uppenbarligen ser med att lära hundägare att ta ansvar för sina djur (väntar med spänning på en utförligare intervju efter att han hunnit få lite mer kött på benen).

Nej, bättre då att införa kopplingstvång som enda åtgärd? Den svenska modellen i sitt esse - Förbjud bort problemen.

Kopplingstvånget är det förvisso inget större fel med. Men då skulle Landskrona behöva ha en inhägnad hundpark av något slag. Och det är ju bara att sätta ett stängsel runt vilken park som helst, enligt den bild som man får av Landskrona genom att enbart läsa i tidningarna så vågar folk knappt vara utomhus, pga rädslan att bli nedslagna av invandrare eller sönderbitna av mastiffer, så parkerna borde väl ändå vara folktomma? (obs, sarkasm).

Det måste finnas fler än jag som blivit lite less på denna ständiga rädsla hos folk? Jag börjar nästan tro att människor har ett behov av något konkret att känna rädsla inför. Det finns i alla fall inget som talar för att det inte är så. (Läs tidigare inlägg i ämnet otrygghet och rädsla här). Att ständigt projicera all sin otrygghet på något är knappast hälsosamt i längden. Ta itu med roten till känslan istället. Den sitter garanterat hos dig själv.

Man kan inte gå genom livet och ständigt anpassa sig efter vad buset hittar på. Det verkliga livet funkar faktiskt precis som lågstadiet gjorde. Försökte någon mobba och trycka ner en så fick man inte låta mobbarna sätta spelreglerna, för kom dom undan med A så gick dom direkt vidare med B. Sätt ner foten och ta ställning i stället.

Kom att tänka på Father of a son av The Ark nu, pga textraderna

And you're totally fogged in your head
If you were serious right now
When you said
That "it's because
They will be bullied in school"
'Cause that means you let the bullies
Set the rules

Så jag avslutar med den musikvideon, måste ändå kasta i mig frukost nu och springa iväg och jobba.




Tidigare delar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Andra bloggar om: , ,

Kommentarer:

1 Bengt:

Givetvis utbildar vi bort problemet. Säkerligen är dessa hundägare mottagliga för lite valpträning. Du har gott stöd hos Landskronas förre starke man Niklas Karlsson. Tror inte på den metoden. Men du har absolut rätt i att inget vinns genom att vara "tuff" på hd:s diskussionsforum, mobbare ska sättas på plats. Och i de flesta fall är dessa hundägare fega stackare som är synnerligen lättskrämda, men debattdeltagarna är förmodligen ännu mer lättskrämda :)

Kommentera här: