Insikt

Jag är lite torr runt ögonen, fråga inte vad det beror på. Dessutom har jag lite ont i halsen, men det hör knappast till ovanligheterna. Och när jag stod och borstade tänderna tidigare så slog det mig, att jag förmodligen är en av (väldigt) få människor i världen som kan säga att jag ska fukta ögonen och vila strupen, istället för att säga att jag ska vila ögonen, och fukta strupen. Fast jag ska nog ta och göra både och, strax.

Sen så har jag för mig att jag tänkte att det inte finns några dåliga väder, man kan bara råka vara ute lite för länge i dom. Men det hör ju inte riktigt hit. Även om det också är en form av insikt. Ett citat värdigt Nalle Puh, i vilket fall som helst.
Andra bloggar om:
, , ,

Megapixelmysteriet

Följande scenario utspelar sig i en elektronikaffär nära dig.
Medverkande är undertecknad; kille 25, samt butiksbiträde; kille ~30.

Jag: Hej, jag är lite sugen på att köpa en ny digitalkamera, har du någon du kan rekommendera?

Han: Vi har precis fått in [valfri splitterny canon eller kodak-modell], den har 8 megapixels, 12x optisk zoom, 2,5 tums LCD-skärm, och den går loss på 5.295, plus 899 kronor om du väljer att teckna en försäkring för den, vilket jag rekommenderar att du gör.

Jag: Jag vet inte. Jag ska mest använda den till att ta bilder för att sen lagra på min dator, och min skärm har en upplösning på 1,3 megapixels [1280 x 1024 = 1.310.720], så 8 megapixels känns ju lite overkill.

Han: Men ju högre upplösning, desto bättre bilder kan du ju ta. Med en kamera på 8 megapixels kan du ta dubbelt så bra bilder som med en kamera på 4 megapixels t.ex.

Jag: Nej, det måste väl ändå bero på syftet till att jag tar bilderna. Upplösningen på bilder som tas vid röntgenundersökningar t.ex. brukar vara runt 4 megapixels [2000 x 2000 = 4.000.000], menar du på allvar att jag, om jag bara ska fota ett gäng ankor i en jävla damm nånstans, skulle behöva en dubbelt så hög spatiell upplösning än vad som krävs för att ställa medicinska diagnoser? Och dessutom täcker nog min hemförsäkring om något skulle hända med kameran ska du se.

Han: Okeej. [konstpaus + lite diskret suckande] Nej, det kanske du har rätt i. Vi har också den här varianten [pekar på en söt liten vinröd kamera som knappt är större än en tändsticksask]. Den har 4 megapixels, och du kan faktiskt få den gratis, eftersom jag förälskat mig i dig.

Jag: 4 megapixels låter rimli... Ursäkta, vad sa du?

Han: Kom, vi rymmer tillsammans. Nej, jag skojar bara. Jag är lite sån, sådär filurig, säger konstiga saker bara för att kolla hur folk reagerar. Du tog väl inte illa upp?

Jag: Nej då, det är lugnt. Men det här är en dröm, eller hur?

Han: Hur menar du då?

Jag: Jag menar att jag ligger hemma, i min säng, och sover just nu. Jag vet inte ens varför jag skulle vilja köpa en ny kamera över huvudtaget, jag har verkligen inte råd med nåt sånt.

Han: Då tycker jag att du ska sluta slösa min tid, och avlägsna dig från min butik snarast. Kom så åker vi till Kalmar istället, det ska visst vara en stor Muminfestival där. Vi kan ta min minibuss.

Jag: Okej, men jag måste vara hemma innan tisdag, för jag har en viktig föreläsning då.

Han: Nej då, jag ringde din skola och sa att du hade dött i en fallskärmshoppningsolycka.


Av någon outgrundlig anledning så följde jag med honom. Av någon ännu outgrundligare anledning så hade han nu valt att förvandlas till Alanis Morissette. Och minibussen fylldes med en massa gamla kompisar från högstadiet. Den var mintgrön, precis som min väckarklocka. Vi åkte, även det av någon outgrundlig anledning, via Piteå för att ta oss till Kalmar.

Väl i Piteå så stannade vi för att äta. Vi hade ändå kört i 140 mil, och vi behövde nåt att spä ut ölen med. Vi åt på ett sjaskigt hamburgerställe och körde söderut igen. När vi sen kommit till Sundsvall så märkte Alanis att hon tappat sina nycklar på hamburgerstället. Hon fick panik, och tvingade mig att hoppa av bussen, och åka flyg dom 50 milen tillbaka till Piteå för att hämta nycklarna.

Här nånstans började jag inse att det hela verkligen var en dröm, då Piteå som bekant inte har någon flygplats.

Tillbaka i Piteå så hade hamburgerstället förvandlats till ett kombinerat hamburgerställe/disco/bårhus, och all inredning var nu tillverkad av kullersten. Dom hade nu en ny hamburgare på menyn, som kallades 1111. Jag beställde den, och mycket riktigt, det visade sig vara en 1111-grammare. Jag åt och åt, och började inse att jag förmodligen inte skulle hinna till Muminfestivalen i Kalmar. Men det gjorde inte så mycket, Mumintrollet är ändå rätt läskigt.

Det var nånstans mitt uppe i den funderingen som det började tränga ut döda, halvruttna människor genom väggarna, och jag vaknade. Och nu sitter jag här, ordentligt fed up på hamburgare för en lång, lång tid framöver.

Andra bloggar om:
, , , , , , , , , ,

Gissa det du!

 1. Öppna en musikspelare
 2. Lägg till all musik du har
 3. Sätt på shuffle/random
 4. Hitta bilder på de 15 första artisterna som slumpas fram, och tvinga folk gissa vilka de är

image332

Jag tror faktiskt inte att det finns någon som har tillräckligt bred musiksmak för att klara av att namnge hela den här samlingen. men 50 spänn kan väl min studentplånbok klara av att undvara till den som lyckas. Seså, sätt igång med att misslyckas!
Andra bloggar om:
,

Ännu ett dröm går i kras...

Min livslånga dröm att bestiga Mount Everest naken ser ut att förbli just en dröm. Nåväl, får väl ta till plan B istället: Att bestiga Kebnekaise utklädd till Barbafin.

image331

Från SvD.
Andra bloggar om: , , , , ,

Dagens i-landsproblem #11

Att det fortfarande verkar existera en och annan lös bekant i min omgivning som inte fått en grundkurs i vad Roberts Gyllene Regel går ut på, dvs Inga telefonsamtal på klockslag som börjar med en nolla.

Andra bloggar om:
, , ,

Farliga Landskrona - Del 31

Såg en man sitta och vänta på bussen idag vid biblioteket. Han var antagligen en bit över 60, då hans hår var ordentligt gråsprängt. Han hade, den omgivande stadsmiljön till trots, kamouflagekläder på sig. Inget alltför märkvärdigt med detta kanske. Det intressanta började först när bussen kom. Busschauffören såg honom nämligen inte, och körde helt sonika förbi utan att stanna (så kan det gå om man är kamouflerad, får man anta). Till följd av detta blev mannen fly förbannad.

Han skrek rakt ut. Han gestikulerade hej vilt. Han sparkade och slog på busskuren, på lyktstolpar och papperskorgar runt omkring honom. Efter ett par minuter så såg det ut som om han lugnat ner sig en aning, då han satte sig ned igen. Men skenet bedrog snabbt, efter bara ett par sekunder så var han på benen igen, skrikandes och sparkandes som en annan vettvilling. Denna procedur upprepade sig om och om igen under lite drygt 9,5 minuter, och det var ett minst sagt fascinerande skådespel.

Arga människor har alltid fascinerat mig. Kanske för att jag inte är empatisk nog för att kunna sätta mig in i vad som rör sig i deras huvuden, just i de där ögonblicken av ursinne? Jag vet inte. Det är något tilldragande och fängslande över hela det irrationella handlingssätt, som ett ordentligt raseriutbrott utgör. Aldrig i hela mitt liv har jag lyckats bli ens i närheten av så pass förbannad som den här mannen blev, över något så pass trivialt som att missa en buss. Vad för sorts människa blir så här arg? Och hur mår man egentligen, om man flyger i taket över att behöva sitta och vänta en stund på nästa buss? Den enda rimliga förklaringen torde väl vara riktigt lågt blodsocker?

Jag såg exempel på detta beteende nästan dagligen när jag jobbade i tunnelbanan, och jag kunde aldrig slita bort blicken. Ibland önskar jag att något ska hända, som får mig att bli riktigt jäva arg. Bara så att jag får känna på vad det handlar om. Men det händer liksom aldrig. Och jag har svårt att föreställa mig att det någonsin kommer att hända heller. Suck. Dömd till att ta saker med en klackspark. Livet är fan i mig hårt ibland. (obs, satir)Andra bloggar om: , ,

Veckoschema


image330
Hittad här

Veckans schema:
Torsdag 27/9: Plugga
Fredag 28/9: Plugga
Lördag 29/9: Plugga
Söndag 30/9: Plugga + Tvättid
Måndag 1/10: Plugga
Tisdag 2/10: Plugga + Föreläsning på förmiddagen
Onsdag 3/10: Plugga
Torsdag 4/10: Plugga
Fredag 5/10: TENTA
Lördag 6/10: Sova + Spela TV-spel


Veckans mest spelade låt i mp3-spelaren:
Dött lopp mellan Welcome to the Black Parade av My Chemical Romance och Bat Country av Avenged Sevenfold.

Andra bloggar om: , , , ,

Robert Jordan är död

Jag befinner mig i något som i det närmsta kan beskrivas som en lindrig version av ett chocktillstånd just nu (jävla tungvrickarformuleringar man kan få till emellanåt då...). Fick precis veta att min favoritförfattare dött för en dryg vecka sedan, efter en längre tids sjukdom. Minns att jag skämtade om just det här scenariot i gymnasiet, då jag var som mest insnöad på hans böcker. Är tämligen säker på att det var hösten -00. "Tänk om han går och dör innan han hunnit skriva klart, fan jag kommer att avlida om jag inte får veta hur dom slutar", tror jag att mina exakta ord till min dåvarande flickvän var. Fick första delen i serien på svenska av en av mina farbröder, det var julen -95 eller -96, och sen dess har jag varit fast. Den värld som han målat upp genom sina verk har påverkat mig på fler sätt än jag antagligen någonsin kommer att kunna inse vidden av, en värld som jag levt med under nästan hälften av mitt liv nu. Sista delen i serien kommer förhoppningsvis att färdigställas av hans fru. Inte för att det spelar någon större roll för tillfället. Just nu är jag bara ledsen.
Andra bloggar om: , , , ,

Och?

Vad har vi med hur mycket Göran Persson tjänar att göra? Vari ligger det egentliga nyhetsvärdet? Har aldrig fattat den här sortens nyheter. "Så mycket tjänar Sveriges kändiselit", "så dyrt har dom som lyckats i livet råd att bo", "här bränner [valfri människa som cirkulerar mycket på MTV] 1,7 miljoner på smycken till sin hund", etc. Ska vi se ner på Göran Persson för att han kasserar in på den efterfrågan som råder efter honom som person? Jag hade möjligen sett ner på honom om han inte gjort det. Hälften av oss tycker uppenbarligen att det här, det faktum att han vill tjäna pengar precis som vem som helst, svärtar ner bilden av honom och överskuggar allt som han åstadkom som statsminister. Klassisk svensk avundsjuka och inget annat.

image328

Andra bloggar om: , ,

Huuuuu...

Angående det här så finns klippet här, om du mot förmodan är intresserad av att se det. För övrigt måste det vara Aftonbladets bästa rubriken på länge. Jag menar, vad klår en gammalt hederligt Öörrf!! liksom? Inte mycket i alla fall.
Andra bloggar om: , , , ,

Dagens i-landsproblem #10

Vad som, med svenska mått mätt, anses vara en "massiv protest". Det här är, på sin absoluta höjd, vad som händer när vi är upprörda i det här landet. Vi skriver arga insändare till lokaltidningen, vi klipper isär våra VISA-kort och skickar tillbaka dom till banken, och när vi blir riktigt jävla förbannade så går vi med i protestgrupper på Facebook och skriver under namninsamlingar mot höjda bensinpriser. Gruppen (i artikeln) har nu 4078 medlemmar. Det är 0,002% av storstockholms 1 932 763 invånare. Massivt är bara förnamnet.
Andra bloggar om: , , , , , ,

Norrland på export

Inte nog med att ett par exklusiva norrländska jeans (a la Örjan Andersson) togs fram och gick åt som smör i solsken för ett tag sedan, och gjorde att Norrland äntligen kom på modet om så bara för en stund, nu ska norrländsk mat exporteras. Långt. Bra mycket längre bort än de flesta norrlänningar någonsin kommer att färdas. Men nu vet jag var jag ska äta om jag någonsin får för mig att resa till Dubai i alla fall. Alltid något. Men jag tycker allt att dom kunde ha satsat på att lansera sig i Landskrona först.

Topp 10, godaste produkterna i MAX sortiment:
 1. Suprememål
 2. Friscomål
 3. Max Orginalmål
 4. Maxmål
 5. Delifresh Kycklingburgare
 6. GI-mål
 7. Max Fiskmål
 8. Max Kycklingmål Classic
 9. ChiliCheese
 10. Greenburgare (lakto-ovo)Andra bloggar om: , , , , , ,

Rosenrot - Så funkar det!

Rosenrot, Rhodiola rosea, är en art i familjen fetbladsväxter. Den förekommer i norra Europa, Pyrenéerna till Karpaterna, norra Asien, östra Nordamerika och Grönland. I Sverige är den vanlig i fjällen, men förekommer i mindre utsträckning även i Hälsingland, Norrbotten och Bohuslän. Den har fått sitt namn eftersom roten luktar som rosor.

Rosenrot-baserade preparat hör till ATC-gruppen N06B D (dvs psykostimulantia som ökar prestationsförmågan). Även om Rosenrot har en förmåga att påverka hela kroppen positivt verkar glykosiden salidrosid framför allt på hjärnan. Glykosiden understöder hjärnans aktiviteter och åstadkommer att såväl de medvetna som de omedvetna funktionerna förbättras. Energin ökar genom att de signalsubstanser som gör att hjärnan fungerar optimalt balanseras. Redan 30 minuter efter intag märks en lätthet att koncentrera sig.

Användning vid stress: Hjälper och skyddar kroppens celler. Genom att öka ATP (adenosintrifosfat, kroppens viktigaste energikälla) får organ, muskler och hjärna tillräckligt med energi. Effekten blir att man sover bättre, humöret blir jämnare, man får mer energi och blir piggare. Dessutom normaliseras hjärtrytmen och blodtrycket.

Användning vid mentalt krävande arbete: Rosenroten har en normaliserande inverkan på hjärnans signalsubstanser. Effekt: Minnet förbättras och koncentrationen skärps, oro och ångest minskar, motivationen ökar vid depression, hypokondriska tillstånd mildras.

image327

Jag har testat Rosenrot under intensiva pluggperioder förra terminen, med väldigt goda resultat (en dag lyckades jag sitta strax över 11 timmar i sträck med enbart en mindre paus för att äta), och jag ska börja nu på söndag igen, för att försöka formtoppa lagom till nästa tenta den 5:e. Sen vet jag inte om effekten är inbillad eller inte, och ärligt talat så spelar det ingen roll, en placeboeffekt är likförbannat en effekt, och så länge jag lyckas prestera bättre resultat, så varför inte?

Källor:

Tillägg:
Det här var en informativ länk annars.

Andra bloggar om: , , , ,

Stör mig...

Yes, har lyckats hitta något som jag stör mig lite på. På riktigt alltså, inte såna där saker som jag frammanar irritation över, bara för att smälta in bland den skara besserwissrar som utgör det mänskliga släktet. Det är Hockeyligan som är källan till irritationen, och deras nyinförda förbud mot overheadflaggor. Motiveringen bakom beslutet är visst att flaggorna skulle innebära en brandrisk. Och det är ju självklart. Materialet i en flagga brinner ju, som alla vet, bra mycket bättre än exempelvis en överrock, en fleecetröja eller en packad ståplatsläktare fylld med supportertröjor i polyester. Och bränder har ju varit ett stort problem inom hockeyn i många, många år. Självklart måste den uppenbara risk som detta innebär, väga tyngre än såna struntsaker såsom läktarkultur och tifon (obs, ironi). Nu gäller det förvisso inte alla sorters flaggor, men inskränkningar av det här slaget utan vettig motivering är verkligen inte okej. Sparsmakad läsning finns om detta:
I övrigt så lever jag och mår bra, har varit lite febrig och jävlig i ett par veckor, och det i kombination med att skolan plus extraknäck tar en hel del tid har gjort att det gått några dar sen jag kände mig motiverad att skriva något (visst, jag kunde ju ha skrivit bara för skrivandets skull, men såå billig är jag inte). Men som vanligt så verkar antalet besökare öka så fort jag gör ett uppehåll, ingen skada skedd således. Nej, tillbaka till skolböckerna nu.

Tillägg: Såg just att det bara var fem dar sen jag skrev senast. Kändes som tre veckor, minst.
Andra bloggar om: , , ,

Topp 10: Nördkategorier

Ordet nörd används ofta i bemärkelsen dumskalle, knäppskalle eller tönt, men också med betydelsen freak, fantast eller entusiast. Och det är det senare alternativet som åsyftas här, även om en överdriven entusiasm ofta leder till att man blir betraktad som något av en knäppskalle. Det är en topp 10-lista över vilka nördfack som jag själv placerar mig i, i fallande ordning efter intresseområden inom vilka jag har ett ohälsosamt stort intresse.
 1. Röntgennörd
 2. TV-spelsnörd
 3. Hockeynörd
 4. Queennörd
 5. Sköldpaddsnörd
 6. Kunskapsnörd, eller snarare gå-till-botten-med-saker-nörd
 7. Fotonörd, eller kanske konstnörd i största allmänhet
 8. Bonsainörd (nybliven sådan)
 9. Statistiknörd
 10. Bloggnörd
Självklar bubblare: Listnörd
Andra bloggar om:
, , , , , , , ,

Vi träffades en gång i en dröm

A) Fyra jobb som jag haft
1.
Tunneltågförare
2. Grov- och diversearbetare
3. Kyrkogårdsvaktmästare
4. Vårdare

B) Fyra filmer jag kan se om och om igen
1.
Crouching Tiger Hidden Dragon
2. A Clockwork Orange
3. Spirited Away
4. Battle Royale

C) Fyra platser jag har bott/bor på:
1.
Skellefteå
2. Landskrona
3.
Stockholm
4. Sollentuna

D) Fyra TV-program jag älskar att titta på:
1.
Scrubs
2. House
3. Family Guy
4. Conan O'Brien

E) Fyra platser jag har semestrat på:
1.
Norrland
2. Finland
3. Skåne
4. Danmark

F) Fyra Webbsidor jag besöker dagligen:
1.
Tjuvlyssnat
2. Alex Schulman
3. Avdelningen för omvårdnad, Lunds Universitet
4. Updated: Skellefteå AIK

G) Fyra favorit-maträtter:
1.
Surströmming
2. Sushi
3. Renskav
4. Blodpalt

H) Fyra ställen jag hellre skulle vilja vara på just nu:
1.
I Hyrule
2. I Mushroom Kingdom
3. I Narnia
4. I min säng, sovandes djupt
Andra bloggar om: , ,

Dagens i-landsproblem #9

När man är ute och promenerar och lyssnar på musik i mp3-spelaren, och när den äntligen slumpat fram precis den där låten som man verkligen ville höra utan att man egentligen visste om det, precis när den kommit fram till det där magiska stället i det där gudabenådade gitarrsolot... så fastnar sladden till hörlurarna i väskan, jackan eller något annat och hörlurarna slits smärtsamt ur öronen. Ögonblicket är för alltid förlorat, och man kan lika gärna gå hem och lägga sig igen, hela dagen är ändå förstörd.

I-landsproblem i övrigt:
 • SL-kortet ska kanske, eventuellt, möjligtvis bli några kronor dyrare. Fan, höjs det 50 spänn till bara så betalar dom lika mycket för att ha tåg som går var 10:e minut och bussar dygnet runt, som jag betalar för att ha tillgång till två tåg i timmen (fyra stycken under rusningstrafik) och lokala bussar vars linjer inte sträcker sig längre än att man lika gärna kan cykla. Livet är hårt om man bor i Stockholm.Andra bloggar om: , , , , , , ,

Spelrecension: Rayman Raving Rabbids (Wii)

Rubbat, bisarrt, sött, annorlunda, bedårande, vansinnigt, varierande, egendomligt, påhittigt, udda. Och fyllt till bristningsgränsen med rabiata kaniner. Rabiata kaniner som tagit dig som gisslan, och tvingar dig utstå mängder med hysteriska små minispel. Det handlar om så skilda saker som att slunga iväg kor så långt som möjligt, stänga in kaniner på utedass, banka kaniner i huvudet med hammare för att åstadkomma så stora bulor som möjligt (they had it coming) och att trimma får.Betyg: 8/10
Rekommenderas varmt.Andra bloggar om:
, , , ,

Hur norrländsk är du?

Jag är visst 84% norrländsk. Att enbart ha tappat 16%4,5 år är väl godkänt, antar jag. Dessutom tror jag att min norrländskhet stigit med några procent igen sen jag flyttat från Stockholm. Numera vet jag att man inte dör om man står till vänster i rulltrappan, missar tunnelbanan eller bara tar det lugnt i största allmänhet. Testa själv på norrlandstestet.se.

Fotnot: Magnus Uggla är 13% norrländsk.
image326
Andra bloggar om: , , , , ,

Topp 40: Queen

Det här är en lista som ser olika ut från dag till dag i mitt huvud, i ständig rörelse. I topp 5-skiktet sker det sällan några större förändringar, men resten av listan är lika oberäknerlig som... som bara en oberäknerlig lista i mitt röriga lilla huvud kan vara. Förmodligen kommer den att ha modifierats flera gånger innan jag ens är klar med att plita ner den.

Om du (Gud förbjude!) inte har hört vissa av låtarna så är samtliga länkade till videor på YouTube. Inte alla är länkade till de officiella musikvideorna, en del av låtarna finns i bättre liveversioner (Love of my life och In the lap of the gods från Wembley -86, Somebody to love från Milton Keynes Bowl -82, och Radio ga ga från Live Aid -85 till exempel), och en del är länkade till diverse hemmabyggen.
 1. Bohemian Rhapsody
 2. Somebody to love
 3. I want to break free
 4. '39
 5. Son and daughter
 6. Keep yourself alive
 7. Tie your mother down
 8. Liar
 9. Love of my life
 10. Death on two legs
 11. Seven seas of rhye
 12. The march of the black queen
 13. White queen (as it began)
 14. In the lap of the gods... revisited
 15. Play the game
 16. Crazy little thing called love
 17. Killer queen
 18. Great king rat
 19. Innuendo
 20. Fat bottomed girls
 21. Don't stop me now
 22. These are the days of our lives
 23. Save me
 24. The fairy feller's master-stroke
 25. Under pressure
 26. I want it all
 27. It's a hard life
 28. Hammer to fall
 29. It's a kind of magic
 30. Who wants to live forever
 31. I'm going slightly mad
 32. Headlong
 33. The show must go on
 34. We are the champions
 35. Coming soon
 36. Too much love will kill you
 37. Breakthru
 38. We will rock you
 39. It's a beautiful day
 40. Spread your wings
Bubblare:
image325

PS. Har redan ångrat flera av placeringarna.Andra bloggar om: , , , ,

Vad gjorde du för sex år sedan?

image324


Jaa du, Aftonbladet min vän, vill jag minnas rätt så satt jag i matsalen "hemma" på regementet Ing 3 i Boden och åt en andra portion ett andra berg renskav med potatismos och lingonsylt. Jag hade sorterat ut all svamp ur skaven och lagt åt sidan på den orangea matbrickan, för jag tyckte inte om svamp på den här tiden. Jag minns att jag satt vid ett långbord vänd mot ingången, och kände mig mätt och belåten. Vi hade varit ute och sprungit ett par timmar på förmiddagen, och eftermiddagen hade spenderats på skjutbanan med Olga, min kära AK-5:a. Jag skulle kasta i mig maten för att sen bege mig raka vägen till gymmet. Radion var för ovanlighetens skull på i matsalen, och på ekot så pratade dom om attacken. Jag tror att dom intervjuade Carl Bildt. Han var noga med att inte nämna vem han trodde låg bakom attacken vid namn, men det var underförstått att han visste. Jag åt upp maten, gick och bytte om från M90-uniformen till den härligt fula, blå joggingdressen med gula revär, sms:ade en kompis om attacken och hur sjukt det var, och stack sen till gymmet som låg på andra sidan stan. Jag tränade ben den dagen. Så sammanfattningsvis så kan man väl säga att ja, jag minns vad jag gjorde för sex år sedan. Jag minns dock betydligt klarare vad jag gjorde för exakt fyra år sedan, måste jag erkänna. Vad jag gjorde för exakt ett år sen har jag däremot ingen aning om. Antar att jag pluggade och acklimatiserade mig till den skånska hösten.
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Källsortering #3 - Multifunktionsskrivaren

Objekt/Offer: En Lexmark X5250.
Nypris: 1993 kronor på
inWarehouse.
Värde nu: Uppskattningsvis 4 kronor. Jag skulle inte ge mer i alla fall.

Det här var den mest spännande slakten hittills. Främst för att jag inte hade den blekaste om vad jag skulle hitta där inne, förutom bläckpatroner och lysrör. Allt som allt så tog det väl två timmar, jag hittade 42 skruvar och 18 kugghjul, och jag behövde bara ta till hammaren vid ett enda tillfälle, för det mesta räckte det med skruvmejsel, syl och tång. Anledningen till att multifunktionsskrivaren fick bita i gräset var precis som i fallet med brödrosten; vi råkade ha en för mycket. Och jag var för trött för att plugga, och för pigg för att göra ingenting.


Bild 1: Sista kända bilden på skrivaren i livet. Kommer pryda ett mjölkpaket nära dig inom en snar framtid. Bild 2: Kugghjul, jag uppfattade det som att dom tillhörde pappersmatningsmekanismen. Bild 3: Ett urtjusigt kretskort, varken mer eller mindre. Bild 4: Majoriteten av smådelarna, dock inte alla (pga platsbrist). Det avlånga kretskortet längst upp i bilden satt bakpå lysröret (som mest kändes som en liten drinkpinne). Bild 5: Familjefoto. Sista bilden tillsammans, innan de källsorteras imorgon och går nya öden till mötes.
Andra bloggar om: , , , , ,

Queen-glassens vara eller icke vara

From: ***********************
Sent: Sunday, September 09, 2007 9:54 PM
To: konsumentkontakt@benjerry.se
Subject: Fråga

Hej! Jag har sett att Ben & Jerry i Storbritannien säljer en smak som kallas Bohemian Raspberry,
är det en smak som kommer att lanseras även här i Sverige?

/RobertSubject: RE: Fråga
Date: Mon, 10 Sep 2007 09:39:24 +0100
From: Konsumentkontakt.Benjerry@unilever.com
To: ***********************

Mmmm....kanske det........

Ben & Jerry´s har massor av sorter som vi aldrig kommer se röken av och det får vi leva med.

 

All glass vi säljer i Sverige måste ha svensk text, vilket gör att vi får välja 10-12 smaker som vi gör emballage till.

 

För att lösa ekvationen 8,5 miljoner människor i Sverige och kostnaden för 10-12 dekorer så slår vi oss ihop med andra länder i Europa i sk. cluster där vi gemensamt väljer smaker för kommande år.

 

Vi lanserar 3-4 smaker varje år men långt ifrån alla som tillverkas

 

Bohemian Raspberry kan vara en av dem.......

 

 

250 miljoner amerikaner = 50 smaker

 

9 miljoner svenskar= 12 smaker

 

Inte så illa än då, vi får leva med att vi är ett litet land

 

 

Stefan Hedström

 

Ben & Jerry`s Sweden

 Återanknytning till det här inlägget, utifall att det undgick någon. Lät ju inte sådär jättehoppfullt direkt, få nog ta och klara mig med de glassar som finns här. Alternativt åka till London då, men det känns väl ändå jävligt overkill bara för att smaka på en glass.
Andra bloggar om: , , , ,

Ett steg i rätt riktning

Hockeyallsvenskan skippar nationalsången före nedsläpp, skriver Aftonbladet idag. Och då de lite större tidningarna ju som bekant strävar efter att vara så originella som möjligt, så skriver även Expressen samma sak. Det är en god nyhet, har alltid tyckt att vår nationalsång spelas på tok för ofta. Den borde vara reserverad till matcher som faktiskt betyder något, i slutspelet och i VM och OS, och inte spelas sönder inför varenda betydelselös skitmatch. Det känns bara fånigt, och har alltid gjort det. Jag vill att nationalsången ska börja betyda något istället.
Andra bloggar om: , , , , , ,

Dagens i-landsproblem #8

Att jag, från det att jag gick av tåget på Lund C i morse, till det att jag gått över gatan till busshållplatsen på andra sidan, tvingades passera inte mindre än 6 stycken tidningsutdelare. Ibland har dom varit ännu fler. Jag kan inte vara ensam om att vara duktigt less på att tvingas passera detta gatlopp av tidningar uppkörda i ansiktet varenda morgon. "METRO!!?", skriker en helt okänd människa i örat på mig och ler falskt. Nej, jag vill inte ha en Metro idag heller, tack. Jag har svårt att se vad tidningarna tjänar på att anställa en bunt ungdomar vars enda funktion verkar vara att få mig att inte vilja ta emot tidningar (tidningar som jag för det mesta ändå redan har läst då jag plockade den på mig från det betydligt trevligare tidningsstället på stationen hemma i Landskrona. Och det enbart för att läsa dagens Elvis).Andra bloggar om: , , , , , , ,

Listtips: De 100 största rockögonblicken på YouTube

Hittade den här listan, som förvisso inte hunnit komma särskilt långt ännu, men som har potential att bli precis hur bra som helst. Lite mer info om listan här, och länk till RSS-flödet här. Än så länge ha plats 99 och 100 bevisat att det äntligen är dags att kultförklara 90-talet på riktigt. Grunge, rave, ninjasköldpaddor, Beavis and Butt-head och Lara Croft har väntat länge nog på sin (officiella) retrostämpel nu. Spice Girls däremot får vänta ett bra tag till. Fan, vad jag älskar topplistor.Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Road to Roentgen

För att vara en personlig blogg så handlar den egentligen försvinnande lite om mig själv.

Det är en sån där typisk tanke/uppenbarelse som slår en när man sitter på biblioteket och försöker stänga ute allt och bara plugga. Lite sådär lagom dagdrömmigt svävande och opassande. När man eliminerat alla störningsmoment som ens lägenhet innebär, med allt vad städning, diskning, tv-spelande, bonsaiträd och sambos heter, så får dagdrömmandet så mycket större utrymme.

Jag får olidligt ofta frågan varför jag valt att plugga till just röntgensjuksköterska. Skriver jag ner svaret här, så kan jag enkelt hänvisa till min blogg nästa gång. Och nästnästa gång. Och nästnästnästa. Och så vidare. Om man väljer att se på det på det sättet, så lägger jag inte alls tid på att blogga som jag egentligen borde ha använt till att plugga, utan jag sparar istället tid som annars hade gått åt till att besvara samma fråga om och om igen.

I gymnasiet så var jag säker på att jag ville jobba med datorer. Det var det enda som fanns. Jag antar att det var en form av kontrollbehov. En dator programmerar man till att bete sig på ett visst sätt, och sen gör den exakt så som man sagt. Det är väldigt simpelt, och man vet alltid vad man får. Människor å andra sidan går inte alls att förutsäga på samma sätt.

Jag hade till och med tagit mig in på en datavetenskaplig utbildning på Mitthögskolan (numera Mittuniversitetet) i Sundsvall. Jag hade dock beviljats uppskov ett år, då jag var tvungen få lumpen överstökad först. 10 månaders betald träning, sen skulle jag kunna fortsätta på min inslagna väg. Jag hade bara inte räknat med att dom 10 månaderna skulle komma att lära mig betydligt mer om livet än vad 12 års skolgång lyckats med.

Man kan nog välja att se på det som en lång, lång tråd av tillfälligheter. Jag minns att jag sa till psykologen på mönstringen att jag ville ha en värnplikt utformad på så sätt att jag hade lite längre ledigheter emellanåt. Den ingivelsen gjorde att jag ansågs lämplig att göra lumpen som skyddsvakt. En placering som i sin tur resulterade i att jag, när jag väl var klar, även var färdigutbildad väktare. Med den utbildningen i bagaget så stod jag ut bland övriga sökanden när jag senare sökte jobb som tunneltågförare. Jag hade även vid det här laget kommit fram till att det nog inte var så farligt att jobba med människor trots allt.

Tunneltågföraryrket gick för det mesta ut på att vicka på en spak fram och tillbaka för att gasa och bromsa ett tåg, seuppfördörrarnadörrarnastängs, och emellanåt stå och ta emot hot och förolämpningar från ohyfsade stockholmare. Första dödshotet var lite jobbigt, men det är märkligt hur snabbt något så pass absurt kan förvandlas till en vanesak.

image324

Det enda vettiga jag känner att jag har med mig från den perioden är en stresstålighet av sällan skådat slag, en vältrimmad simultankapacitet och en gränslös motivation till att utbilda mig och kämpa mig upp från skitjobbsträsket. Skulle jag mot förmodan inte klara av utbildningen så vet jag att tunnelbanan står och väntar på mig. Bättre piska får man leta efter. En viss försmak för cynism har färgat min tillvaro sen dess också, bör tilläggas.

Sitter man och kör genom en mörk tunnel några timmar per dag (hur man nu kan avgöra om det verkligen är dag uppe på jordytan?), så får man gott om tid till att tänka. En tanke som slog mig tidigt var att jag förmodligen borde syssla med raka motsatsen till vad jag sysslade med för tillfället. Jag arbetade inte med kroppen, och inte heller med hjärnan, och man kan knappast påstå att jag arbetade med människor (förutom att jag transporterade omkring dom som vilket boskap som helst, då).

Jag var med andra ord på jakt efter ett yrke som innebar att jag var tvungen att röra på mig, och som tvingade mig till att tänka. Detta omfattar rätt många yrkesval. Sen så ville jag arbeta med människor. Är något oföutsägbart så är det knappast tråkigt och enformigt, och efter 3,5 år nere i tunnlarna så visste jag verkligen vad enformighet innebar. Teknikintresset fanns dock fortfarande kvar. Och jag ville gärna hitta något som samtidigt gav utlopp för min kreativa sida. Och, kanske viktigast av allt, det fick inte ha någon som helst anknytning till tåg.

Skulle mitt val sen innebära en flytt från Stockholm, så skulle det enbart vara positivt. Jag och Stockholm gör oss nog bäst som särbos. Det var bara att börja bläddra i diverse utbildningsbeskrivningar. Det tog ett par veckor. Sen hittade det som passade mig perfekt; Röntgensjuksköterska.

Beslutet fick sjunka in under några dagar. Säga upp en fast inkomst (förvisso från ett företag som jag varje vaket ögonblick hatade med varenda cell i min kropp) och ett förstahandskontrakt i ett fint område som det tagit mig 2,5 år att komma över, för att leva på nudlar i en stad som jag aldrig varit i (Landskrona), för att gå i skola i en annan stad som jag heller aldrig varit i (Lund), för att sen jobba i en bransch som jag inte hade någon som helst erfarenhet av (vården). Det var ett så pass stort steg att det var stört omöjligt att inte ta det.

image323

Jag var även intresserad av den estetiska aspekten av yrket. Att kunna se alla skelettdelar och ledspringor, att beskära bilderna felfritt, få till idealiskt fokus och kontrast. Att ta perfekta, vackra bilder, helt enkelt. Förvisso av benbrott och tumörer, men kan man nu se konst i något sådant, så kan man.

Men varför inte läsa till vanlig sjuksköterska då?, eller Varför specialisera sig så tidigt?, är de vanligaste följdfrågorna jag brukar få efter att ha dragit en nedkortad version av den här berättelsen. Svar: Jag vill inte syssla med omsorg och hålla på att dalta med folk, jag vill syssla med undersökningar och diagnostik. Yrkena är förvisso närbesläktade, men de är två helt skilda världar, tro mig. Vanliga sköterskor har så sjukt mycket administativt arbete också. Och dessutom så tjänar vi på röntgen bättre.

Jag var lite osäker i början av första terminen. Skulle jag verkligen klara av att sticka folk med nålar? Inge förtroende? ...prata skånska? Det är egentligen rätt sjukt att det bara är ett år sen. Det är för fan bara att sticka in nålen. Och det är för fan bara att skorra lite. Det här kommer nog att gå bra. Det här är mitt kall. Jag kommer att bli världens bästa röntgensjuksköterska.

Andra bloggar om:
röntgen, sjuksköterska, sköterska, yrke, val, tunnelbana, connex, veolia, xray, plugga, studera, student, dagdröm, lumpen, väktare, stockholm, landskrona, lund, vården

Scrubs personlighetstest


image320


You are... Turk
A.K.A. "The Jock with a God Complex"

Who's da man? You are! (Or, "da woman" as the case may be.) You're cool without trying. Confident, caring, loyal. Do you ever make a wrong move? Okay, perhaps your enthusiasm for life can get you into trouble with those more inhibited than yourself, but you've got the skills to get yourself out of any sticky situation. The only problem with leading such a blessed life is jealous peers. Don't let them rile up your competitive nature to an unhealthy level! And don't let your good looks drag you down a dangerous path, either! Those infros are tough to treat.

Vem är du?Andra bloggar om: , , , ,

Dagens i-landsproblem #7

Att jag inte kan avgöra vem som är vem av Linda Rosing och Carolina Gynning. Inte på rak arm i varje fall. Så, nu har jag erkänt det. Det känns lite bättre nu. En av dom pratar skånska, så mycket vet jag. En av dom har varit ihop med Fadde Darwich cirka 18 gånger. En till två av dom har varit med i Big Brother. En av dom fick 222 röster i riksdagsvalet förra året. En av dom var på tv tidigare idag, i samband med att folk inte kunde sjunga. Jag tror att det var den av dom som pratar skånska. Vem av dom det nu är.
Andra bloggar om:
, , , ,

Topp 10: Sjukhusserier

Topp 10: Sjukhusserier. Den definitiva listan. Den behöver inte ens någon förklaring, alla vet att sjukhusserier är det bästa som visas på tv (nästintill det enda vettiga som visas på tv över huvudtaget faktiskt), och alla vet att dom ska stå i den här ordningsföljden och ingen annan (fast egentligen så är nog House bäst, det är bara det att Scrubs råkar vara bättre):
 1. Scrubs
 2. House MD
 3. Grey's Anatomy
 4. Cityakuten
 5. Nip/Tuck
 6. M*A*S*H
 7. Chicago Hope
 8. 3 lbs
 9. Saved
 10. Bodies
Bubblare: Sjukhuset (den där svenska serien som går på 3:an).

Sen är jag lite nyfiken på den där spin off-serien från Greys Anatomy som det var prat om ett tag i våras, Lisa Kudrow skulle visst ha varit påtänkt, men med tanke på mängden skvaller om den sen dess, så var det nog bara ett rykte tyvärr.

image319Andra bloggar om:
, , , , , , , , , , , , , , , ,

Bohemian Raspberry

Hittade via den här bloggen, som jag av någon outgrundlig anledning har följt sen i våras utan att kunna ett enda ord spanska eller om det nu är portugisiska, den här bilden:

image317

Första reaktionen: Wohoo, en Queen-glass! Sen kommer tvivlet, det kan ju faktiskt röra sig om hallon som dom av någon anledning anser smakar bohemskt. Sen la jag märke till den lilla galileo, galileo-pratbubblan, och nu är jag bara sugen på glass!

En del av pengarna som försäljningen genererar går till Mercury Phoenix Trust (en fond som skänker pengar åt diverse projekt som bekämpar AIDS, som upprättades efter Freddies död). Verkar dock tyvärr bara finnas i Storbritannien.

För att slutligen citera min favorit-Queenblogg (näst efter Brian Mays blogg då): "Palabras del mismo May al describir el helado: "It's Queentastic! Rhapsolicious! So cool it's not funny! But only if the next one is 'We Will Chock You'!". Ejale, grande May".Andra bloggar om: , , ,

Människor

Vad är det med människor och att klumpa ihop sig i pöblar egentligen? Pöblar som bara växer och växer. Vi är visst inte mer än stora jävla bakteriekolonier i vissa avseenden. Eller som tumörer. Eller något helt annat som växer och har sig, och som frammanar den där speciella vill-inte-ens-peta-på-med-lång-lång-pinne-känslan.

Antingen blåser den här skiten över på ett par veckor, eller så är människor så där härligt långsynta som bara vi människor kan vara, och ältar det ett bra tag till. Och så blir vi så där härligt ryggradslösa som bara vi svenskar kan bli när inte problem försvinner av sig själva, och så ber vi om ursäkt för att vi tror på något som kallas för yttrandefrihet.

Sen så känner jag mig givetvis kränkt av allt detta, även det så där som bara vi svenskar kan bli. Mest för att svensk media valt att kalla flaggan som bränns för svensk, då den uppenbarligen är norrländsk. Eller ja, den ser ut som den (i mitt tycke) mer legitima av Norrlands två inofficiella flaggor i alla fall. Således en väldigt god anledning att bli kränkt, om det någonsin funnits någon. (obs, sarkasm).


image313
- Hej, vi bränner er flagga för att vi hoppas att ni ska bry er och bli sura.


image314
Norrlands flagga. Inte enbart för grodorna i Green Devils.


image316
Rondellhund, orginalet. Av Stina Opitz. Minus ett huvud.Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,