Carrie

För några år sedan råkade jag blanda ihop 28 dagar senare med 28 dagar, med mycket onödigt personligt lidande som konsekvens. Avvänjningsdraman kommer aldrig ha samma självklara plats i mitt hjärta som lite postapokalyptiskt skräckmys, inte ens om de nu råkar ha Sandra Bullock i huvudrollen. Hajade till när jag läste om The Carrie Diaries i en tv-tablå för första gången, men jag har ju lärt mig den (dyra, ack så dyra!) läxan nu så jag läste lite mer ingående vad fanken det var för något. Och givetvis var det inte en serie baserad på Stephen Kings debutroman utan nån SATC-spinoff (men erkänn - helt okej upplägg ändå? Missanpassad, mobbad tonårstjej med telekinetiska krafter? Som skriver dagbok? Kanske lite i gränslandet mellan om hon vill använda sina krafter för goda eller ondskefulla ändamål? Skulle åtminstone räcka till ett dubbelavsnitt Arkiv X).
 
Tillägg 15 min senare: Inser att 28 dagar egentligenborde ha handlat om zombies på rehab som försöker komma över sitt beroende av hjärna. Tagline: "12 väldigt stapplande steg".
 
 
 
 
Andra bloggar om: film, skräck, satc, zombies, rehab, sandra bullock

Till de bibliska proportionernas försvar

Jag stör mig inte på saker oftare än andra - föreställer jag mig i alla fall. Men är det något som nöter på mina kugghjul (förutom rasism) så är det när vårt kära språk misshandlas och -brukas. När politiker vanhelgade ordet åtgärdspaket för några år sedan; folk som använder med eftertryck fyra gånger i samma blogginlägg för att recensera antingen en öl eller en hockeymatch (hade ni avlidit av slänga in ett aplomb eller varför inte emfas istället??); att det fortfarande existerar (vuxna!) människor som tycker att det är förenligt med gott språkbruk att inleda sju meningar i rad med ordet Jag...; såna saker.
 
Ikväll har jag märkt att jag börjat utveckla något av en allergi mot uttrycket bibliska proportioner. Anledningen antas vara överexponering, och den därpå efterföljande urholkningen av den ursprungliga innebörden. Om jag skulle försöka mig på en definition skulle det luta åt följande:
 
Biblisk proportion uttryck som används för att understryka hur en inträffad företeelse fått extrema konsekvenser, alt. inträffat i extrem omfattning. Exempel: Godzilla skapade förödelse i Tokyo av bibliska proportioner || -en; -er
 
Första gången som uttrycket introducerades i mitt liv måste ha varit när jag som liten såg Ghostbusters. Tänker på följande scen:
 
 
 
Men nu till själva urholkandet och överanvändandet. Hittar vid en snabb sökning bl. a. följande exempel på felaktig användning:
  • Per Bjurman på Aftonbladet är en frekvent användare av uttrycket i sin NHL-blogg (exempel här, här, här och här). NHL:s grundserieavslutning 2011 var t. ex. mer rafflande än vad årets SHL-dito ser ut att bli, men jag drar mig lite för att hävda att den var av "bibliska proportioner".
  • Skriverierna kring fejden mellan Drake och Chris Brown var på sin höjd överdrivna, och definitivt inte av "bibliska proportioner" som de benämns vara här. Som av en slump är de bägge artisternas talanger även de exceptionellt överdrivna.
  • En läsarstorm från upprörda hästtjejer/beliebers var så pass hatisk och massiv att den ansågs vara "biblisk". Att hat och NT inte riktigt hänger ihop förbigås, och det måste då således vara GT som åsyftas.
  • Invaderande insekter - i det här fallet nyckelpigor - för förvisso tankarna till händelser i Bibeln så jag förstår att liknelsen är frestande att använda. Men. Invasionen är inte av "bibliska proportioner" om inte insekterna täcker marken så att den inte kan ses och inte fyller mina, mina hovmäns och alla andra egypters hus till bristningsgränsen.
  • Hävdar man att Alliansens politik 2007 medfört ett samhälleligt tillfrisknande av "bibliska proportioner" så ställer man sig medvetet(?) blind inför den process där arbetslösa sätts in i åtgärdsprogram och där sjuka utförsäkras - och därmed plötsligt försvinner ur statistiken - som pågått i åratal.
Listan kan göras betydligt längre, men jag börjar bli trött på detta nu. Dock undrar jag om motsvarande uttryck även existerar i andra delar av världen (och således i andra religioner)? Skulle med glädje läsa om hur en proffsgolfares mentala kollaps på touren antagit inte bibliska men koranska eller varför inte bhagavad-gitanska storleksförhållanden. Eller hur mängden vitaminpreparat vi äter i onödan bara för att sedan urinera ut nu har nått havamalska dimensioner, och kanske hur biljettförsäljningen till nästa års Ladies Night redan nu är uppe i tripitakanska omfattningar.
 
Det jag vill ha sagt (och nog kunde klämt in på 140 tecken men tänk på allt kul vi haft tillsammans hela långa blogginlägget igenom!) är att uttryck av den här typen bör högaktas och läggas på lager någonstans långt bak i vårt kollektiva medvetande. Sedan plockar vi fram det när det verkligen behövs. Till större naturkatastrofer eller när Brynäs vinner SM-guld (vilket vi nog alla kan vara överens om förtjänar en alldeles egen kategori på katastrof-skalan). Så vi har något kraftfullt att ta till i såna lägen. Alla vänner av det skrivna ordet skulle gagnas av detta.
 
Tack för ordet, Internet. Varsågod.
 
 
Fotnot: Mitt exemplar av Bibeln har proportionerna 18,5 x 12,5 x 3,5 cm. Det är långt ifrån min största bok, varken ur fysiskt eller litterärt hänseende.
 
 
 
 
 
Andra bloggar om: bibeln, religion, ord, språk, ghostbusters, satir

Frigör din inre komiker

Det bor en komiker i oss alla. Jag tar fram min inre komiker i tid och otid; dammar av honom till de patienter som behöver en upplättad stämning; låter honom översätta låttexterna på radion under trafikstockningar med onödigt högtravande synonymer; tar tacksamt emot hans hjälp med att distansiera mig från situationer som är påfrestande på tålamod och känsloliv. Det senaste året har han fått ägna sig åt en del slapstick som uppskattas av 1-åringen. Det tycks även finnas en liten komiker i djupet av allas vår statsminister, enligt nya uppgifter. Må så vara, finner ingen större anledning att tro annorlunda. Jag stör mig däremot lite på omröstningen som bifogats artikeln, då jag inte känner att jag kan sortera in mannen/myten/moderaten i något av facken (1) komiker, (2) vinnarskalle eller (3) stridshingst. Hade hellre sett detta alternativ som en del av omröstningen:
 
 
 
Tacksam om Aftonbladet tar till sig av min osedvanligt befogade kritik, gör en pudel (rimligtvis har de precis som de flesta tidningar nuförtiden goda och frekventa kontakter med en lokal pudelkennel?) och ändrar omröstningen. Tackar som alltid på förhand.