Farliga Landskrona - Del 9

Väldigt intressant läsning i tidningen idag.

Utanförskap grogrund för kriminalitet.
Ur artikeln: "Kriminologen Felipe Estrada, forskningschef vid Brottsförebyggande rådet i Stockholm, betonar att en persons etnicitet i sig aldrig kan vara en orsak till att den begår brott, lika lite som könet kan vara det.
- Däremot finns det forskning som visar att ungdomar med invandrarbakgrund generellt växer upp under fattigare förhållanden och har färre handlingsalternativ än ungdomar utan invandrarbakgrund.

[...]

Risken (att hamna i kriminalitet, anm) ökar ytterligare om barnet har svaga band till föräldrarna eller av olika anledningar, varav diskriminering kan vara en, saknar förtroende för samhället.
- Men det handlar om just en ökad risk - de allra flesta personerna med invandrarbakgrund har aldrig rånat någon eller begått något annat brott, säger han".

Polisanmälda gängbrott senaste halvåret.
Det är precis vad det låter som - en överskådlig sammanställning. Man är även noga med att i fotnoten poängtera att det med gängrelaterade brott menas brott där det talas om minst tre gärningsmän, något som man inte nämnt i tidigare sammanställningar (vad jag kunnat se), och som då bidragit till att ryktesbildningen om enorma gäng som härjar eskalerat. Dom nämner även att det är den definitionen dom utgått ifrån vid de tidigare sammanställningarna, vilket är bra gjort.

Trenden har vänt - gängbrotten minskar kraftigt.
Ur artikeln: "Det senaste halvåret har vi rapporterat om tolv gängbrott (se artikeln ovan, anm), en minskning med 66 procent jämfört med den föregående sexmånadsperioden. Vår kartläggning visar också att gängvåldet har blivit mindre brutalt än tidigare, då det ofta handlade om sparkar och slag mot liggande offer.
- Det stämmer med hur vi upplever det, säger Mats Karlsson, tillförordnad närpolischef i Landskrona".

Men: "Trots trendbrottet ligger kommunen fortfarande på andra plats i Skåne och på fjärde plats i riket sett till antalet anmälda personrån utomhus per 100 000 invånare".

Artikeln ger även insyn i grupptryckskulturen som råder i kriminella kretsar genom en kortare intervju med en tidigare kriminellt aktiv.

Kommunen - inte så trygg som det påstås.
Artikeln kommenterar en artikel på Landskrona Kommuns hemsida som ger intryck av att handla om hela kommunen när den i själva verket bara handlar om Landskronas tätortsområde. Jag tänker inte skriva en massa om statistik igen, utan hänvisar istället till Del 7, a.k.a Delen med alla färgglada diagram.



Här har jag tidigare uttalat mig kritiskt mot Landskrona Posten, och så gör dom en helomvändning och skriver såna här välskrivna och genomtänkta artiklar som manar till eftertanke och verkligen försöker luckra upp de sociala grupperingarna som råder genom att bidra till ökad insikt i och förståelse för varandra och varandras sätt att ta sig genom livet. Istället för att skriva om invandrarna som en homogen grupp och svenskar som en annan så skriver man istället om människor.

Det är nästan som om dom läst min blogg och tagit åt sig av exakt all min kritik mot dom. Med kritik syftar jag då främst på Del 4, a.k.a Den långa delen, där jag bland annat skrev att dom "under en längre tid bedrivit en kampanjjournalistik som ställt svenskar mot invandrare". Och nu går dom och gör tvärtom, och tvingar mig äta upp mina egna ord. I love it. Utmärkt jobbat Landskrona Posten, fortsätt så här nu.

Jag låter Mats Karlsson (den tillförordnade närpolischefen) få sista ordet:
- Vi är på rätt väg, men det räcker inte. Det är nu som vi måste sätta in stöten för att brottskurvorna inte ska peka uppåt igen.



...sent tillägg: Hittade ännu en artikel om Landskrona, denna gång från igår, och i DN: Skånes uppror mot eliterna. Tankar som väcks i artikeln, och som på ett tacksamt sätt får spinna vidare i ens eget huvud utan att besvaras alltför uttryckligt i artikeln: "Är politisk uppfattning verkligen någonting som anses gå i arv? I så fall: Gäller det för alla, eller bara för en del? Och om man ser det så - vad har man då för syn på demokratin?", "Hur mycket kan man dela upp ett samhälle innan det spricker sönder? När blir valfrihet ett annat ord för segregering?". Och den kanske viktigaste av alla, som genomsyrar hela artikeln: Vart är vi (i första hand Sverige) på väg egentligen? Är vi ett främlingsfientligt land, som inget hellre vill än att isolera oss totalt från omvärlden och låta den fortsätta i vilken riktning den nu är på väg åt, eller vill vi vara en del av den?



Tidigare delar om Landskrona: Del 1 | Del 2 | Del 3 | Del 4 | Del 5 | Del 6 | Del 7 | Del 8

Kommentera här: