Semmelpaj

I februari 2013 så gjorde jag världen en stor tjänst då jag uppfann... semmelpajen (que: dramatisk musik). Visst, googlar man på semmelpaj så får man upp en handfull träffar (men inga recept), så tanken har bevisligen redan tänkts. Men har den tänkts så här pass väl tidigare? Det är förstås den egentliga frågan pudelns kärna.
 
Ingredienser:
 
Till "locket":
50 gram smör
1,5 dl mjölk
15-20 gram jäst (för söta degar)
1 snålt tilltaget krm salt
0,5 dl socker
4 dl vetemjöl
0,5-1 tsk malen kardemumma
 
1 ägg (till pensling)
2-3 dl vispgrädde (till dekorering)
lite florsocker (till siktning)
 
Till pajskalet:
125 gram smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
 
Till äggstanningen:
4 äpplen
250 gram mandelmassa
3 ägg
1-2 dl (standard)mjölk
ca 3 msk farinsocker
 

Så gör du:
 
Locket:
  1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt (37 grader)
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av degspadet från punkt 1
  3. Tillsätt resten av degspadet följt av salt, socker och mjöl. Arbeta ihop allt till en smidig och blank deg som sedan får jäsa i 40 minuter under duk. (Tips: Det passar fint att börja med pajskalet nu)
  4. Baka ut den jästa degen till en enda stor, ganska platt bulle. Lägg den på bakplåtspapper mitt på en plåt och låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter. Den ska bli ungefär 22 cm i diameter. (Tips två: Påbörja stanningen nu)
  5. Pensla bullen med ett ägg och grädda den sedan lågt i ugnen på 180 grader i ca 15 minuter. Låt därefter svalna på galler under duk
Pajskalet:
  1. Blanda ihop alla ingredienserna till en smidig deg
  2. Tryck ut den i en springform, ca 22 cm i diameter, och nagga den
  3. Låt vila i kylen 20 minuter eller frysen 5-10 minuter
Äggstanningen:
  1. Kärna ur och klyfta äpplena. Skala dem om du vill, jag lät bli
  2. Riv mandelmassan och blanda med äggen och mjölken
  3. Häll smeten i pajskalet och tryck ner äppelklyftorna i geggan
  4. Strö över farinsockret och grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter i 225 grader
Montering:
  1. När allt svalnat så börja med att kapa bort översta delen av pajskalskanterna som ev sticker upp runt pajen innan du tar den ur springformen
  2. Vispa vispgrädden och smeta ut i ett jämnt lager över pajen
  3. Kapa bort understa 0,5-1 cm av locket (om locket jäst så det är för stort för själva pajdelen så kapa det på sådan höjd att det passar storleksmässigt på resten av pajen) och placera ovanpå
  4. Sikta lite florsocker över toppen för den där autentiska semmel-looken
 
 
 
Betyg: 9 av 10
 
Kommentar: Det här blev en ganska mäktig men samtidigt ganska god paj. Hade nog blivit lite trist utan äpplena (läs: lite väl mycket brödkänsla); de bidrog till att den ändå kändes rätt fräsch utan att semmelsmakerna för den sakens skull försvann. Serveras nog lämpligast bara som den är, eller kanske med en extra klick grädde vid sidan av. Jag har hittat på detta pajrecept själv, har du förslag på förbättringar så kommentera gärna.
 
 


Min verklighet stämmer inte överens med din verklighet

Att hitta på siffror för allmänheten är väl ändå inte riktigt okej?
 
Dagens samtalsämne på avdelningen har onekligen varit det faktum att vi enligt en artikel i Helsingborgs Dagblad tjänar upp till 40.000 kronor. Nu går vi mest och väntar på att bli kallade till lönesamtal, så vi kan få detta bekräftat från chefshåll också. Ja, det finns chefer inom vården - med sjuksköterskeutbildning i botten - som mig veterligen ligger på de lönenivåerna. Dessa jobbar således inte som sjuksköterskor idag. Citatet i artikeln lyder att "lönen för en sjuksköterska ligger mellan 25 000 och 40 000, det är inte så dåligt för den utbildningslängden". Baserat på de sjuksköterskor jag känner (drygt 100-120 stycken) så börjar spannet kring 21.000 och slutar kring 33.000, med en median kring 25.500-strecket nånstans. Inte ens de med vidareutbildning (totalt 4,5 års studier, ibland mer) är i närheten av 40.000, och själv gick jag in på 19.500 en gång i tiden. Sen betyder ju inte det att min bekantskapskrets inom sektorn nödvändigtvis är representativ för sektorn i stort, men den markanta skillnaden är ändå iögonenfallande. Åtminstone för vän av sanning. De här uppblåsta siffrorna underminerar lönekampen för en redan eftersatt kår, något SKL (vars representant fällt uttalandet i fråga) ju givetvis tjänar på. För om det förankras hos gemene man att vi nu glider omkring med löner kring 40.000, kan vi ju drömma om allmänhetens stöd i eventuella framtida konflikter. Det är tillräckligt svårt att hävda sig om man inte tillhör en BNP-genererande exportsektor redan som det är, utan osanningar.
 
Och i vilken värld är 25.000 för tre års universitetsstudier och avlagd medicine kandidatexamen ens i närheten av okej, förresten? Som ingångslön är en sak. Men utan någon egentlig löneutveckling att tala om, och med marginell möjlighet att göra karriär sen? Inte okej.
 
 
 
Andra bloggar om: vården

Topp 10: Saker som Per Gessle skulle kunna låna ut lite av sin cred till

Såg precis reklam för Per Gessles vin Sommartider på tv. Här är tio andra saker som Per Gessle skulle kunna låna ut sitt namn till. Du vet att du vill, Per.
  1. "Tycker om när du tar på mej" - Kampanj för ökat kondomanvändande
  2. "När alla vännerna gått hem" - Säkerhetsdörr
  3. "Juni, juli, augusti" - Solskyddskräm, alt. väggalmanacka
  4. "Det hjärta som brinner" - Kärlvidgande läkemedel
  5. "Det är över nu" - Specialdesignade kistor
  6. "När vi två blir en" - Lärobok i matematik (lågstadiet), alt. ännu en krystad dejtingsajt
  7. "En sten vid en sjö i en skog" - Upplevelsepaket för den överstimulerade hipstern
  8. "Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)" - Näsdukar (bigpack!)
  9. "Listen to your heart" - Stetoskop (såklart...)
  10. "Tiden är en dåre med banjo" - Monolog, vagt baserad på Hamlet
 
Bubblare:
  • "På promenad genom stan" - GPS-app. Typ Google Maps, fast den funkar bara i Halmstad
  • "Wish I could fly" - Serie självhjälpsböcker för flygrädda
  • "Kung av sand" - TV-spel där du ska arbeta dig uppåt i hierarkin på en lekplats
  • "Ska vi älska, så ska vi älska till Buddy Holly" - Undertiteln till nästa Terminator-film?
  • "Sleeping in My Car" - Jingel till reklamfilm för skilsmässoadvokat, alt. reseladdare som passar till cigarettuttaget
 
Andra bloggar om: listor, per gessle, gyllene tider, musik, roxette, topplistor

Smördegspaj med köttstuvning och Guinness

Hittade det här receptet i boken Hemma hos Jamie: Fyra årstider i köket. Den kallas för köttstuvning under smördegslock i den svenska översättningen, men på originalspråk heter den pie with a puff pastry lid, och jag om någon känner väl igen en nedrans paj när jag ser en!
 
Ingredienser:
 
Olivolja
3 rödlökar, skalade och hackade
3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
2 msk smör + lite extra för att smörja formen
2 morötter, skalade och hackade
2 stjälkar selleri, ansade och tunt skivade
4 champinjoner, rensade och skivade
1 kg bringa eller grytbitar av nöt, tärnat i 2 cm stora bitar
bladen från några kvistar rosmarin, hackade
salt
svartpeppar
2 rågade msk vetemjöl
4,5 dl Guinness
200 g riven cheddar
500 g färdig smördeg
1 ägg, uppvispat
 
 
 
Så gör du:
  1. Hetta upp en skvätt olivolja på låg värme i en stor ugnssäker gryta
  2. Bryn löken varsamt i 10 min, tillsätt sedan vitlök, smör, morötter, selleri och svamp samtidigt som du höjer värmen
  3. Blanda väl, och tillsätt därefter kött, rosmarin, en nypa salt och ca en tsk svartpeppar
  4. Stek på hög värme i 3-4 min, rör ner mjölet och häll på ölen. Täcker det inte allt så tillsätt lite vatten
  5. När det börjat småkoka sätter du på lock och ställer in grytan i ugnen (200 grader) i 1,5 timmar. Rör därefter om och låt stå i ugnen i ytterligare en timme. Är stuvningen för rinnig efter den tiden så låt den koka utan lock på spisen ett tag så den reduceras till rätt konsistens (ska vara lite lagom mustig och tjock)
  6. Ta bort grytan från värmen och tillsätt hälften av den rivna osten. Salta och peppra efter behag
  7. Smörj en lagom stor pajform (använde själv en ganska djup) och täck med smördeg så det hänger ut lite över kanterna. Pensla kanterna med ägg
  8. Fördela stuvningen jämnt över bottnen och strö över resten av osten
  9. Skär till resten av smördegen så den passar formen och applicera över allt som ett lock. Skär försiktigt ut ett rutmönster i locket med en kniv. Vik därefter över kanterna och pensla hela locket med ägg
  10. Grädda längst ner i ugnen i 45 minuter.
Jamie rekommenderar att den serveras tillsammans med gröna ärter, själv körde jag med grönsallad.
 
 
Betyg: 9 av 10
 
Kommentarer: Långkok på nöt och stout fungerar som alltid klockrent. Gjorde denna på fransyska, och jag använde herrgårdsost istället för cheddar pga att jag ändå hade det hemma. Råkade köpa för lite smördeg, och jag klarade mig förvisso på 250 g men det var knappt att det räckte. Lät allt puttra i en enorm kastrull på spisen istället för att ställa in grytan i ugnen och det gick också fint. Cheddar hade kanske lyft denna till en 10:a i betyg.
 
 
Andra bloggar om: paj, mat

Topp 5:Skivor av R.E.M

 
 
  1. Up (1998)
  2. Automatic for the people (1992)
  3. Out of time (1991)
  4. Monster (1994)
  5. Reveal (2001)
 

 
 
 
 
Andra bloggar om: listor, REM

Paj på jordärtskocka och spenat

Kolonigrannens jordärtskockor hade växt över lite in på min lott så jag skördade runt ett halvt kilo. Bara att tacka och ta emot. Första tanken som slog mig var: Ugnsrosta! Dock kom jag snabbt på bättre tankar och googlade efter pajrecept istället. Hittade dettakokaihop.se, som jag i sedvanlig ordning modifierade en aning innan jag satte igång.
 
Ingredienser:

Till pajskalet:
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
125 gram smör
1 nypa salt
(2-3 msk vatten)

Till äggstanningen:
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
ca 200 gram fryst spenat
1,5 tsk honung
2 tsk franska örter
0,5-1 tsk svartpeppar
1-2 krm salt

Till fyllningen:
500 gram jordärtskocka
 
 
 
Så gör du:

Pajskalet:
  1. Arbeta ihop alla ingredienserna till pajskalet i en bunke
  2. När degen känns smidig och jämn, pressar du ut den i en pajform. Nagga bottnen, och ställ eventuellt in den i frysen några minuter
  3. Förgrädda därefter skalet i 10-15 min i 225 grader
Äggstanningen:
  1. Tina och häll av spenaten, 1-2 minuter i mikron brukar vara lagom
  2. Rör ihop spenaten med resten av ingredienserna i stanningen. Låt stå så länge
Fyllningen:
  1. Skala, skölj och hacka jordärtskockorna i mindre bitar. Koka därefter i lätt saltat vatten i 20 minuter
  2. Häll av vattnet från jordärtskockorna och placera ut bitarna jämnt i det färdiggräddade pajskalet
  3. Häll över spenatstanningen och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter i 200 grader, alternativt tills den stelnat och börjat få fin färg. Låt sedan svalna några minuter innan servering
Betyg: 8/10
 
Kommentar: Gjort denna två ggr nu, med lite skilda (men goda) resultat. Tror jag snålade med saltet gången som jag upplevde att pajen blev lite sämre. Annars en gedigen och simpel paj som det inte finns så mycket negativt att säga om. Åt den med lite grönsallad till.
 
 
Andra bloggar om: paj, mat

Nudelpaj med tomater

Detta kan vara bland det sämsta jag hittat på. I och för sig så bemödade jag mig inte ens med att skriva ner ingredienserna till min korv-taco-salsanoff-paj eller min blodpudding/bacon/lingon-paj. Var väldigt, väldigt glada för det. Men utifall att ni undrar: Korv-taco-salsanoff-pajen är en vidarearbetning på ett recept jag såg en gång, där tacokryddmix användes i korv stroganoff. Jag slängde i en färdig bönsalsa-blandning också, och kastade skiten i ett pajskal och fyllde på med basic äggstanning. Vidrigt. Och blodpudding-pajen är helt enkelt blodpudding med knaperstekt bacon och lingonsylt. Plus pajskal och stanning. Också vidrigt. Kunde lika gärna ha slängt ihop en julbords-paj också när jag ändå höll på. Till nudel-pajen nu:
 
Ingredienser:

Till pajskalet:
3 dl mjöl av valfri sort
125 gram smör
1 (knapp) nypa salt
(2-3 msk vatten)

Till äggstanningen:
3 ägg
2-3 dl grädde eller mjölk
Innehållet från smak/kryddpåsarna som följer med nudlarna
0,5-1 tsk svartpeppar
1 krm salt

Till fyllningen:
2 paket nudlar med valfri smak
10-12 körsbärstomater
 
 
 
Så gör du:

Pajskalet:
  1. Arbeta ihop alla ingredienserna till pajskalet i en bunke
  2. När degen känns smidig och jämn, pressar du ut den i en pajform. Nagga bottnen, och ställ eventuellt in den i frysen några minuter
  3. Förgrädda därefter skalet i 10-15 min i 225 grader
Äggstanningen:
  1. Vispa ihop alla ingredienserna till stanningen i en bunke. Låt stå så länge
Fyllningen:
  1. Lägg nudlarna i en kastrull med kokande vatten och låt dessa koka en kort stund, precis så länge att de går att separera från varandra och inte ser ut som ett par block längre. Vi snackar låtsasblancherad snabbpasta här. Fördela sedan nudlarna i det förgräddade pajskalet
  2. Skär körsbärstomaterna i halvor och placera ut i ett jämnt lager ovanpå nudlarna
  3. Häll över stanningen och grädda pajen i 200 grader i ca 30 minuter (alternativt tills den stelnat och fått fin färg)
Betyg: 2 av 10
 
Kommentar: Det här är i princip en dålig pastagratäng i ett pajskal. Den hade antagligen blivit godare (läs: god) om jag använt lite finare pasta än snabbnudlar - nu blev det istället knaprigt längst upp, degigt i botten och lagom i mitten. Valde nudlar med kryddstark smak, och jag förstärkte den effekten lite med en finhackad piri piri vilket fungerade ok. Kanske gör ett nytt försök med riktig pasta en annan gång, och med strimlad biff istället för t.ex. nudlar med biffsmak. Har hittat på det här pajreceptet själv, har du förslag på förbättringar så kommentera gärna.
 
 

Alla dessa förbaskade -ismer

Rasism och sexism; typ samma?
 
Har sett och behandlat rasism och sexism som två helt separata frågor. Men så stöter jag ideligen på dessa rasister på twitter, och ser hur de raljerar kring inte bara invandring, men kvinnor och HBTQ också. En slutsats som är lätt att nå i det läget, är att förtryck för dessa människor nog är förtryck oavsett vilken grupp som råkar vara måltavla för stunden. Och så länge ens privilegierade sits eller världsbild upplevs som hotad, så kanske det faktiskt spelar mindre roll, vad vet väl lilla jag. Det enda jag kan känna mig någorlunda säker på, är att anknytandet av en människas värde - och tillskrivandet av egenskaper - till dennes hudfärg, kön, ålder, kroppstyp, klädval, läggning, osv - alla är barn av samma logiska felslut. Än en gång rör det sig således om människor som inte tänkt riktigt färdigt ännu. Inte för att jag är på humör för att döma ut någon som korkad ikväll, ty: 'den som säger: 'Du dåre', han är hemfallen åt det brinnande Gehenna'. Jag har nämligen slitit ute på kolonin i sju timmar idag och är varm så det räcker redan, tack.
 
God natt.
 
 
 
 
Andra bloggar om: paralogismus

Rödbetspaj med getost

Utgick från (läs: kapade bort en massa ingredienser från) ett recept på morots- och rödbetspaj jag hittade hos Coop för att göra denna relativt enkla paj.

Ingredienser:

Till pajskalet:
3 dl grahamsmjöl
125 gram smör
1 (knapp) nypa salt
(2-3 msk vatten)

Till äggstanningen:
3 ägg
2-3 dl grädde eller mjölk
0,5 tsk svartpeppar
1 krm salt

Till fyllningen:
4 st rödbetor (ca 350 gram)
100-150 gram getost

Tillbehör (serveringsförslag):
Ruccola eller någon annan lite grövre sallad
En klick crème fraîche
 
 
 
Så gör du:

Pajskalet:
  1. Arbeta ihop alla ingredienserna till pajskalet i en bunke
  2. När degen känns smidig och jämn, pressar du ut den i en pajform. Nagga bottnen, och ställ eventuellt in den i frysen några minuter
  3. Förgrädda därefter skalet i 10-15 min i 225 grader
Äggstanningen:
  1. Vispa ihop alla ingredienserna till stanningen i en bunke. Låt stå så länge
Fyllningen:
  1. Skala och riv rödbetorna grovt. Använd hushållsassistent eller liknande om du inte vill utmana ödet och eventuellt (läs: sannolikt) stänka ner delar av köket; rödbetssaft syns
  2. Fördela rödbetorna jämnt i det förgräddade pajskalet. Skiva och gör samma sak med getosten
  3. Häll över stanningen och grädda pajen i 200 grader i ca 45-50 minuter (alternativt tills den stelnat och fått fin färg).
 
Betyg: 7 av 10

Kommentarer: Söta betor + syrlig ost = Sant. De rivna rödbetorna innehåller mycket vätska som man kanske hade kunnat driva ut om man förstekt dem (och på så vis kortat ner tiden som pajen behöver gräddas). Att låta bli att riva dem och istället förkoka, mosa lite lätt och blanda i stanningen hade också varit en fungerande lösning, något som dessutom gett pajen en jämnare rödrosa färg. Att strö lite pinjenötter (eller för all del solroskärnor som Coop föreslår) över hade nog resulterat i ett ännu högre betyg, ska testa det nästa gång jag gör denna. Kanske hade nån finhackad vitlöksklyfta inte heller suttit fel.
 
 
Andra bloggar om: paj, mat

Sötpotatispaj med kyckling och bacon

En lite thanksgivinginspirerad, ganska dekorativ matpaj som levererar sötma, sälta och även lite diskret styrka.
 
Ingredienser:

Till pajskalet:
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
125 gram smör
1 (knapp) nypa salt
(2-3 msk vatten)

Till äggstanningen:
3 ägg
2 dl crème fraîche
400-500 gram sötpotatis
1 tsk riven muskot
1 krm svartpeppar

Till fyllningen:
200-250 gram kycklingfilé
100 gram bacon i mindre bitar
1/2-1 tsk chilipulver
Lite olja till stekning

Tillbehör (serveringsförslag):
Kokt brysselkål
Crème fraîche
 

 
 
Så gör du:

Pajskalet:
  1. Arbeta ihop alla ingredienserna till pajskalet i en bunke
  2. När degen känns smidig och jämn, pressar du ut den i en pajform. Nagga bottnen, och ställ eventuellt in den i frysen några minuter
  3. Förgrädda därefter skalet i 10-15 min i 225 grader
Äggstanningen:
  1. Skala sötpotatisen, skär denna i bitar och låt koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk
  2. Häll av vattnet och mosa ihop sötpotatisen med crème fraîchen till en puré
  3. Rör därefter ner ägg, muskot och svartpeppar. Låt stå så länge
Fyllningen:
  1. Skär kycklingen i lagom stora bitar (är medveten om att "lagom" inte är en vedertagen SI-enhet) och stek i oljan tillsammans med chilipulvret. Häll därefter över kycklingen i det förgräddade pajskalet
  2. Stek och fördela även baconet jämnt i pajskalet
  3. Häll över äggstanningen/geggamojjan i pajskalet och grädda allt i ugnen (200 grader, 40-45 minuter)
(Tillbehör:)
  1. Väljer du att servera pajen tillsammans med brysselkål så skölj denna, ta bort alla fula blad och koka i saltat vatten i 7-8 minuter. Serveras ljummen
 
Betyg: 7½ av 10
 
Kommentarer: Tog ungefär 15 minuter för mig att få sötpotatisen tillräckligt mjuk, men det beror nog mycket på bitstorleken. Använde lite mer bacon när jag gjorde pajen än vad jag angivit ovan, men jag tyckte att balansen mellan sötma och sälta var lite off så 100 gram borde bli alldeles lagom. Testade steka kycklingen med rosmarin och salvia först, men kände att de smakerna tog över för mycket så jag strök det. Brysselkålen bidrog med ännu en av grundsmakerna i form av lite beska, tyckte det var trevligt. Har hittat på det här pajreceptet själv, har du förslag på förbättringar så kommentera gärna.
 
 
Andra bloggar om: paj, mat

Tomat- och vitlökspaj

När jag ville skaka av mig en förkylning för ett sedan hittade jag ett trevligt vitlöksspäckat pajrecept hos IMP online. Efter några receptmodifieringar så skred jag till verket. Länken leder visst ingenstans numera, så ursprungsreceptet antar jag är förlorat. Nåväl.

Ingredienser:

Till pajskalet:
3 dl grahamsmjöl
ca 125 gram smör
1 nypa salt
(1 msk tomatpuré)
(2-3 msk vatten)

Till äggstanningen:
3 ägg
2 dl mjölk
75 gram mellanlagrad, riven ost
1 tsk cayennepeppar
lite färsk timjan

Till fyllningen:

10-12 körsbärstomater
3 hela vitlökar (yes, du läste rätt)
 
 
 
Så gör du:

Pajskalet:
  1. Arbeta ihop alla ingredienserna till pajskalet i en bunke
  2. När degen känns smidig och jämn, pressar du ut den i en pajform. Nagga bottnen, och ställ eventuellt in den i frysen några minuter
  3. Förgrädda därefter skalet i 10-15 min i 225 grader
Äggstanningen:
  1. Vispa ihop alla ingredienserna till stanningen i en bunke. Låt stå så länge.
Fyllningen:
  1. Dela vitlökarna och lägg de oskalade vitlöksklyftorna i en kastrull. Täck dem precis med lite vatten och låt koka i ungefär 3 minuter
  2. Häll av vattnet, fyll på med lika mycket vatten på nytt och låt koka i ytterligare 3 minuter
  3. Häll av vattnet (igen), skala vitlöksklyftorna (borde gå lätt nu) och sprid ut dessa i det förgräddade pajskalet
  4. Skölj och halvera körsbärstomaterna, fördela dessa i pajskalet
  5. Häll över stanningen och grädda pajen i 200 grader i ca 30 minuter (alternativt tills den fått fin färg)

Betyg:
8 av 10
 
Kommentarer: I och med att vitlöken förvälls blir smaken ganska mild, så låt inte mängden avskräcka dig. Det hindrade mig dock inte från att stinka vitlök de två nästföljande dygnen (om inte längre), men det var värt det. Tror mängden cayenne jag i slutändan landade på var väl avvägd, men jag var ju förkyld vid tillfället så lita inte på mig fullt ut där.
 
 
Andra bloggar om: paj, mat

Rotfruktspaj med honung och piri piri

Ingredienser:
 
Till pajskalet:
3 dl mjöl
ca 125 gram smör
1 nypa salt
(2-3 msk vatten)
 
Till äggstanningen:
3 ägg
2 dl mjölk eller matlagningsgrädde
1-2 krm salt
Vitpeppar efter behag

Till fyllningen:
3 morötter
1 palsternacka
0,5 rotselleri
0,5 purjolök
1 vitlöksklyfta
1-2 piri piri
1 msk honung
rosmarin
lite olja till stekning

Så gör du:

Pajskalet:
  1. Arbeta ihop alla ingredienserna till pajskalet i en bunke
  2. När degen känns smidig och jämn, pressar du ut den i en pajform. Nagga bottnen, och ställ eventuellt in den i frysen några minuter
  3. Förgrädda därefter skalet i 10-15 min i 225 grader
Äggstanningen:
  1. Vispa ihop alla ingredienserna till stanningen i en bunke. Låt stå så länge.
Fyllningen:
  1. Skala och hacka morötter, palsternacka, rotselleri och purjolök i mindre bitar, och stek dessa på medelhög värme tills allt blivit mjukt
  2. Tillsätt finhackad vitlök, piri piri och honung, och stek i ytterligare några minuter
  3. Häll över innehåller från stekpannan rakt i det förgräddade pajskalet
  4. Täck därefter allt med den färdigblandade stanningen, och grädda pajen i 200 grader i ca 40 minuter

 
Betyg: 7 av 10

Kommentarer:
Tycker detta blev en fullträff, sötman i honungen tillsammans med styrkan från piri piri:n var verkligen pricken över i. Köpte ett färdigt "sopp-set" med morötter, palsternacka, rotselleri och purjolök på ICA, det var perfekt mängd av alla fyra ingredienser i en sån förpackning. Billigt också. En extra vitlöksklyfta hade kanske inte skadat, men som med alla pajrecept är proportionerna mellan ingredienserna inget annat än personliga preferenser. Åt pajen tillsammans med manche- och ruccolasallad samt en liten klick crème fraîche. Har hittat på det här pajreceptet själv, har du förslag på förbättringar så kommentera gärna.
 
 
Andra bloggar om: paj, mat

Reflektioner kring äggstanning

Stanning är ingen större bedrift att lyckas med. Du kommer aldrig, i hela ditt liv, att få komplimanger för en välkomponerad äggstanning. För en kanadensisk minigris kan göra det, förutsatt att hen använder en klövanpassad visp. Det enda du behöver är:

3 ägg,
2 dl mjölk,
1-2 krm salt,
och
valfria kryddor efter behag

(1)
Blanda ihop allt i en skål. Det är det hela. Stanningen är sedan klar att användas i pajen.

"Valfria kryddor" brukar för det mesta innebära vitpeppar för min del, runt ett par krm är vanligtvis lagom. Muskot är annars gott i broccolipaj, curry i lökpaj, diverse örter funkar fint i tomatpajer, cayenne är toppen för lite styrka, osv. Ibland har jag även i 100-150 gram riven ost om jag känner att det passar till resten av pajen. Mellanlagrad eller lagrad.

Och byt för all del ut mjölken mot matlagningsgrädde för ett fylligare resultat. Det går även att använda 3 dl mjölk/grädde och bara 2 ägg, jag märker iaf ingen större skillnad.
 
 
 
 
Andra bloggar om: paj, mat