"Farliga" Landskrona - Del 2

Jag funderade lite över mitt tidigare inlägg i ämnet (länk här), och oavsett hur nöjd jag var över resultatet så kändes det lite orättvist att jämföra Landskrona med storstäderna Malmö och Stockholm. Så jag gjorde en ny jämförelse, den här gången med en del andra skånska städer. Jag baserade värdena på ett genomsnittligt antal brott per 100 000 invånare. Med "brott" har jag den här gången valt att inkludera dödligt våld, misshandel (inklusive grov), våldtäkt (inklusive grov), rån (inklusive grovt), olaga hot och fullbordade inbrott i villa och lägenhet.

Diagram 2

All statistik är från 2005. Statistiken är inte alls lika smickrande den här gången för Landskrona, och det är i huvudsak antalet anmälda fall av misshandel som drar upp siffrorna. Statistiken från 2006 ser som jag nämnde tidigare mycket bättre ut, men jag väntar tills de officiella siffrorna kommer ut innan jag återkommer med Del 3.

Sen kan man diskutera hurvida det är rätt att jämställa brott så att de är lika mycket värda i statistiken. I mitt tycke är ett anmält fall av våldtäkt eller dödligt våld bra mycket grövre än olaga hot och misshandel.

En slutsats som jag drog sent igår kväll innan jag somnade var att människor måste börja komma till insikten att det är dom själva som rår för det klimat som råder i staden, inte politikerna i kommunfullmäktige. Att sympatirösta på Sd bara för att människor inte kan respektera varandra är som att skjuta sig själv i foten. Att spä på främlingsfientligheten kommer inte att minska problemen, snarare tvärtom.

Dödligt våld

Dödligt våld är ett samlingsbegrepp för våldshändelser där någon eller några personer berövar en annan människa livet. Statistiken över anmälda brott ger en kraftig överskattning av det faktiska dödliga våldet. Överskattningen har ökat under 1990-talet fram till år 2002. Före år 1990 bedöms överskattningen ligga mellan 5 och 20 procent. Därefter har den successivt ökat, för att år 2002 vara mer än 100 procent.

Misshandel inkl.grov

Med misshandel, grov misshandel avses brott mot BrB 3 kap, 5-6 §§. Dessa brott utgör majoriteten av de våldsbrott som polisanmäls i Sverige. Mörkertalet är stort och man räknar med att ungefär en fjärdedel av alla misshandelsbrott anmäls till polisen. Grova brott anmäls oftare än lindriga, brott mellan obekanta oftare än mellan bekanta och brott som sker på allmän plats oftare än de som sker på privat plats.

Våldtäkt inkl. grov (se även sexualbrott)

Med våldtäkt avses brott mot BrB 6 kap, 1 §. De allra grövsta våldtäktsbrotten och de brott som begåtts av en för offret obekant person är antagligen bättre representerade i förhållande till det faktiska antalet brott. Mörkertalet för våldtäktsbrott, i synnerhet de som begås i det privata och riktas mot en person som gärningsmannen är bekant med, är antagligen mycket stort.

Rån inkl. grovt (se även stöldbrott)

Med rån och grovt rån avses brott enligt BrB 8 kap, 5-6 §§. Mörkertalet varierar för olika typer av rån. Till exempel för bank- och postrån samt rån mot värdetransporter torde mörkertalet vara i stort sett obefintligt. Däremot kan man utgå från att mörkertalet är betydande för personrån då anmälningsbenägenheten är mindre för denna grupp.

Olaga hot

Med olaga hot och ofredande avses brott mot BrB 4 kap, 5 och 7 §§. En och samma person drabbas ofta av upprepade hotelser och ofredanden. I statistiken räknas i sådana fall varje tillfälle som ett brott. Mörkertalet är dock stort och svårt att få en exakt uppfattning om. Särskilt stort är det för mindre grova brott och brott som inte har några synliga konsekvenser.

Nog om detta nu, jag ska kila till ICA och köpa frukost.

Kommentera här: