Grundkurs i pajdegsfilosofi

Pajdeg är bland det lättaste som finns. Ta:

3 dl mjöl,
ca 125 gram smör,
samt
en liten nypa salt

och (1) knåda ihop i en bunke. That's it.

Blir degen inte smidig så (2) tillsätt 2-3 msk ljummet vatten och fortsätt knåda. Jag brukar köra med hälften vetemjöl och hälften grahamsmjöl, men smaken är som baken. Går fint att köra med enbart vete-, grahams- eller för all del dinkelmjöl. Personligen föredrar jag kex-smaken på grahamsmjölet.

Ibland tillsätter jag 1 msk tomatpuré också men det är ärligt talat mest för färgens skull. Det finns de som hävdar att man kan byta ut smöret i degen mot kesella, margarin eller olja. De ljuger. Det blir aldrig samma sak. Margarin smakar fel, kesella blir segt och hårt, olja blir torrt och smuligt. Kör med smör, punkt.

(3) Tryck ut degen i en pajform med händerna och förgrädda i ca 10-15 min i 225 grader. Glöm inte att nagga botten först. Ställer du in deg + form i frysen i några minuter (eller i kylen i några fler minuter) innan du sätter in den i ugnen så blir den frasigare. Dessutom tenderar kanterna att säcka ihop om man inte kyler degen först.

Det funkar även bra att trycka ut degen i en form och låta den stå i kyl eller frys över natten om man känner på sig att man kommer vara extra lat dagen efter. Ska du förvara den längre än så bör du nog plasta in den så den inte torkar ut.

Observera att det här receptet är för matpajer. För att göra efterrättspajdeg så håller du dig till vetemjöl och tillsätter 0,5 dl strösocker utöver grundreceptet (minska eventuellt mjölmängden något pga sockret, alt. behåll mängden så det blir lite över att smula över pajen sen inför sista gräddningen). Sen kan man ju alltid leka med havregryn, sirap etc om man ska göra smulpaj.
 
 
 
Andra bloggar om: paj, mat
Kategori: mat

Pajpojken

Hejdå, ditt lilla ok
 
Har bestämt mig för att avsluta de livsuppehållande åtgärderna för min andra blogg - Pajpojken - och låta den vila i frid. Jag lagar fortfarande paj mest hela tiden, men orkar helt enkelt inte gå in och skriva ner recepten, så den uppdateras nästintill aldrig. Annars är det ett helt okej namn på en superhjältes sidekick. "Crêpekvinnan & Pajpojken: Mysteriet med den intetsägande brödtexten". Kommer lägga över en del av pajrecepten i den här bloggen under de kommande dagarna, så det finns en viss risk för att ni kommer tro att detta förvandlats till en matblogg. Så varsågoda att tro det. Börja tro... nu!
 
 
 
Kategori: mat

Bland tagetes och zombies

"Bland tagetes och zombies". Även känd som arbetstiteln på min kommande självbiografi.

Som om jag skulle skriva den själv. Jag hyr så klart in Haruki Murakami som spökförfattare, hävdar officiellt att det är Illuminati tillsammans med CSN som skrivit boken i syfte att smutskasta mitt goda om än okända namn, och gråter ut i pressen om hur jag förgäves försökt stoppa publiceringen.
 
Fast stopp nu. Egentligen skulle jag bara testa HDR-inställningen på mobilkameran. Jävla fantasi, håll dig lite i skinnet nu.
 
 
Föreställer mig boken som en blandning mellan Fågeln som vrider upp världen, Snabba cash, Max potta, näst sista delen i Terry Goodkinds Sword of Truth-serie, och Mannen som dog som en lax. Samtal förs med Edward Furlong om att spela mig i filmatiseringen.
 
(Men alla vet att jag på min höjd skulle kunna passera som en undre medelklassens Chuck Klosterman)