Motivation vs disciplin


Topp 5: Jobbiga Zelda-tempel

Jupp. Precis en sådan lista. Tänker inte ens motivera varför dessa hör hemma på den här listan.
 1. Vattentemplet (Ocarina of Time)
 2. Great Palace (Adventure of Link)
 3. Great Bay-templet (Majoras Mask)
 4. Stone tower-templet (Majoras Mask)
 5. City in the sky (Twilight Princess)
Bubblare:
 • Vindtemplet (Windwaker)
 • Level-9 (Zelda I)
 • Forsaken Fortress (Windwaker)

Topp 10: Superhjältar utan superkrafter

Har aldrig varit särskilt förtjust i Superman. Hur intressant är det att vara nästintill osårbar? Nej tacka vet jag vanliga dödliga som får förlita sig på intelligens, uppfinningsrikedom, teknologi, etc. Här är de 10 bästa som lyckas ändå, utan fusk.
 1. Batman
 2. Iron man
 3. Daredevil
 4. Star-Lord
 5. Flash Gordon
 6. Black Widow
 7. Kick-ass, Hit-girl et al.
 8. Batwoman
 9. Zorro
 10. Fantomen
Platsar nästan: V - Hjälte? Skurk? Både och?
Förtydligande: Flash Gordon och The Flash är två separata grejer

Teckomatorp

Antagligen veckans bästa meningsutbyte på Twitter. 


Betonggjutning, inlägg 2: R2-D2 bokstöd

Behövde: Ett bokstöd.
Gjorde: Surfade runt, men tröttnade på att inte hitta ett tillräckligt snyggt.
Så: Jag gjorde ett eget till slut.
 
Material: Hink att blanda i, finbetong, vatten, handskar, (munskydd), spade, (visptillsats till borrmaskin att röra runt med), ståltråd + tång, 2 st. linjaler av metall, (tejp), silikonform föreställande R2-D2 (förslagsvis denna), (matolja + pensel).
 • Olja eventuellt in silikonformen med en pensel. Jag gjorde detta, men är inte säker på att det var helt nödvändigt. Rimligtvis borde det ha varit enkelt att lossa på betongen ändå.
 • Knipsa till ett par lagom långa bitar ståltråd (10-15 cm kanske) och fäst dessa genom hålen på linjalerna (syns halvkasst i bilden nedan; vira trådarna runt + genom nåt varv och lämna en bit på några cm som sticker upp). Dessa kommer att förlöpa upp genom den stelnade betongen sen så att linjalerna sitter fast ordentligt.
 
 • Ta påå dig handskaaar. Och kanske munskydd.
 • Blanda ihop betongen. Står förhoppningsvis mått på förpackningen. Om inte, tänk "väldigt tjock gröt". Jag behövde nog ungefär 2,5 kg för att fylla formen på 9 dl.
 • Fyll formen till bredden. Dunka denna i underlaget några gånger för att få bort luftbubblor.
 • För ned linjalerna vid varsin av R2-D2:s fötter. Fixera dessa stiligt med tejp så att de inte hamnar på sniskan när du inte tittar! (Never trust a ruler)
 • Tvätta rent alla verktyg, gärna innan gröten stelnar för sen är det nog kört.
 • Vänta ett par dygn minst medan betongen bränner/torkar. Eftervattna eventuellt lite med en sprayflaska ett par gånger så att betongen inte råkar torka för snabbt och därmed spricker. Kanske vänta uppåt 3-4 dygn till och med, jag var lite för ivrig så ena foten gick sönder en aning. Lät det bero, då det gav ett ganska väderslitet utseende som passade väl ihop med alla luftbubblor som jag heller inte lyckades banka väck riktigt...
 
 
 
Så nu får han vackert stå där, ovanför huvudet på mig vid skrivhörnan. Avstår nog från att måla honom, gillar "sliten gammal staty"-utseendet. Eller. Kanske vit i så fall, för den där lite gammelgrekiska, stoiska finishen?

#aldrigtråkigt

Lillkillen: Det är isterband på tv!!
Jag: Fast, du menar nog innebandy?
Han: ..........Innebandy äter man ju!

Morgonstund

HAHA, folk som på allvar tror att avgrunden är tom och inte fylld av dem själva. 

Betonggjutning, inlägg 1: Zombiehänder

Gjorde ett par zombiehänder i betong för en evighet sedan. Eller, de behöver ju inte vara just "zombiehänder", men "händer som på ett mer eller mindre dramatiskt manér sträcker sig upp ur jorden av anledningar som inte angår någon annan än dem själva" då. Tanken vara att de skulle komma upp ur pumpalandet på kolonin, men då vi är i stånd att sälja kolonilotten så fick de hamna på uteplatsen hemma istället.
 
Material: Hink att blanda i, finbetong, vatten, handskar (både till dina händer och till zombiehänderna), spade att röra runt med, munskydd (man vill inte andas in betong, jag lovar), plywood, häftpistol, armeringspinne (heter det ens så?), hålsåg, (ståltråd), 2 st. bollar av typ tennisbollsstorlek, tejp, (färg).
 • Såga ett par hål i en plywoodskiva, förslagsvis med en hålsåg. Placera den mellan ett par stadiga stolar.
 • Fäst ett par ordentliga (läs: inte alltför elastiska) diskhandskar i hålen.
 • Forma ståltråd efter fingrarna för lite armering och ökad frystålighet. Inte säkert på att detta var så himla nödvändigt, men det var roligt så skit samma. För ned dessa i diskhandskarna.
 • Ta påå dig handskaaar. Really, betong är frätande och uttorkande för huden. Och munskydd. Definitivt munskydd.
 • Blanda ihop betongen. Står förhoppningsvis mått på förpackningen. Om inte, tänk "väldigt tjock gröt". Fyll handskarna. Massera fingrarna lite för att jaga bort eventuella luftbubblor.
 • Tejpa fast bollarna i handflatorna så att inte händerna ser ut som ett par uppsvällda, handformade ballonger när du är klar.
 • Knäck armeringspinnen på mitten och för ned vardera halva i varsin handske. Fixera, minst lika stiligt som jag gjort på bilden nedan:
 • Tvätta rent alla verktyg innan gröten stelnar för då är det kört.
 • Vänta ett dygn, eller kanske två för säkerhets skull medan betongen bränner/torkar. Eftervattna eventuellt lite med en sprayflaska ett par gånger så att betongen inte råkar torka för snabbt och därmed spricker.
 • Dra av handskarna försiktigt. Eller bara klipp upp dem, mindre försiktigt.
 • Eventuellt extrasteg: Måla händerna. Jag använde sprayfärg till dessa. Tanken var att de skulle bli sådär klassiskt 70- och 80-talszombiegröna, men resultatet landade nog närmare ett par trädgårdshandskar. Mindre "jag vill äta din hjärna", desto mer "dags att beskära plommonträden".
 
 
 
 
Lyckades som synes inte riktigt få väck alla luftfickor, men det bidrar ändå rätt bra till hela den där kantstötta "levande död"-looken som jag var ute efter.