Confessions of a Kvalserienhärjat mind

Jag måste erkänna att jag redan hade gett upp inför kvällens match - Målvaktsspelet har definitivt inte funkat på sista tiden, inte boxplay, målskyttet, tempot... ingenting har funkat helt enkelt. Jag är glad att jag hade fel. Tror dock fortfarande att det blir Kvalserien, för även om vi lyckas vinna mot ett omotiverat HV en gång till, så tror jag inte att Frölunda förlorar mot Timrå hemma, eller att lata MODO lägger manken till för att spöa Mora på fredag.

Fast om det blir Kvalserien. Vilket det verkar bli. Jag tror inte jag kommer att orka med det. Jag känner redan nu, när det är så nära, att jag bara vill stänga av allt och lägga mig i fosterställning. Jag orkar inte ladda om en gång till. Haha. Okej, det där var måhända en grov överdrift. Poängen är bara den att ibland så önskar jag att jag inte var så djupt emotionellt involverad i något med så många kullar och dalar såsom en sport som hockey. Det är allt.
 
Men nog om det nu. Ska försöka ta mig till skolan imorgon, ond hals eller inte. Har inte råd att missa fler föreläsningar nu, kan vara sjuk efter tentan. Lyckades trots halsont och feber bra på examinationen i måndags i alla fall, även om att sticka in en slang i en låtsaspenis knappast hör till höjden av intellektuella utmaningar.

Sen så vill jag verkligen ha ett sånt här!
Kylskåp

Hockeyfighternas hockeyfight!
Det här är verkligen inget för känsliga människor. Om du nu nödvändigtvis måste titta på klippet, kom ihåg att jag varnade dig. Det här är fighten som förändrade NHL för alltid.

Farliga Landskrona - Del 7

Funderingarna kring Landskrona fortsätter. Mest pga att en moderat kommunfullmäktigeledamot verkar vara stenhårt övertygad om att allt är skit med Landskrona just nu. Min första reaktion var givetvis att han har fel. Jag både ser och hör dagligen att så inte är fallet.

Men när den reaktionen, och de två eminenta inlägg som följde i dess fotspår (här och här), ebbat ut lite så kom en fundering istället. Eller snarare en tes, baserad på sannolikhet. Den lyder: Det är sannolikt att anta att en kommunfullmäktigeledamot har större insyn i vad som pågår i den här staden än vad jag som privatperson har.

Därför är det rimligt att väga hans ord tyngre än mitt. Slutsatsen blir då att Landskrona inte alls är på väg upp ur skiten, det är bara jag som i ett romantiskt skimmer valt att tolka det jag ser och upplever som verkligheten.

Och som han svarat på ett av mina inlägg i hans blogg, "det i sig (det faktum att att antalet anmälda brott minskat, anm) är inte ett mätinstrument för att brottsligheten minskat". Vilket ju är alldeles riktigt. Men statistik av det slaget ger ändå en kraftig fingervisning på åt vilket håll utvecklingen är på väg.

Dessutom är det även rimligt att anta att människor blir mer benägna att anmäla brott, till följd av den ständiga fokuseringen på brottsligheten i media.

Men den här statistiken då, var finns det att läsa? (Kanske du inte tänker, men det är vad jag skulle ha tänkt om jag läst det här inlägget och kommit så här långt). Finns att läsa på Brottsförebyggande rådets hemsida, men då människor i regel brukar vara för lata för att klicka på inbakade länkar (jag är det i alla fall), så har jag valt ut några brott och gjort diagram till dessa:

Brott 1
Här (ovan) ser vi den omtalade minskningen. Det går att utröna en svagt nedåtgående trend sen 2002.

Brott 2 - Misshandel
Här kan vi däremot tyvärr konstatera en svagt uppåtgående trend. Det här involverar alla sorters misshandel; utomhus, inomhus, av bekant/obekant osv.

Brott 3 - Hot
Här sticker ju onekligen 2005 ut ur mängden. I övrigt så ser man en långsam men stadig ökning sen 2003.

Brott 4 - Våldtäkt
Här ser vi både en kraftig minskning och en kraftig ökning. Vad det låga resultatet 2003 beror på vet jag faktiskt inte. Observera att även försök till våldtäkt är inkluderat. Synd att det vedervärdigaste av alla brotten är ett av de brott som ökar mest (procentuellt, ej i antal).

Brott 5 - Rån

Här finns också en svag ökning. Hot är förvisso något av ett b-brott, men ändå. Nästan ett hot per dag under förra året är rätt mycket. Sen får man se det relativt. Enbart gröna linjen i tunnelbanan slår det här resultatet med hästlängder.

Brott 6 - Inbrott
Den här kategorin inkluderar, som rubriken säger, endast fullbordade inbrott i hus och villa. Och fråga inte vad som hände 2000. Tryckfel någonstans? Här kan utrönas en nedåtgående trend som pågått under en lång tid.

Brott 7 - Fickstöld
Fickstölder ligger på en någorlunda konstant nivå. Inte så mycket att tillägga.

Brott 8 - Motor

Kraftigt nedåtgående kurva här. Beror troligtvis på en kombination av att människor inte längre lämnar lika mycket värdesaker i sina bilar, och att Kasernplan kameraövervakas sedan 2002. Tolka nu inte detta som att jag blivit mer positivt inställd till kameraövervakning. Det är skillnad på att bevaka bilar på en parkering och på att bevaka människor på stan. Finns forskningsrapport här. Rätt intressant läsning.


Brott 9 - Narkotika
Här ser vi en väldigt brant utvecklingskurva åt fel håll. Som narkotikabrott redovisas brott mot narkotikastrafflagen (1968:64).

Sen kanske det bör tilläggas att siffrorna från 2006 fortfarande är preliminära. Och att det inte på något sätt går att tolka statistiken som att det är de s.k. "gängen" i den här stan som ligger bakom si eller så många procent av brotten i de olika kategorierna. Väldigt många fall av våldtäkt och misshandel sker sannolikt i de egna hemmen och inte på stan.

Och för övrigt så kan man önska en större optimism och framtidstro från Landskronas styrande politiker. Kanske är det på sin plats att starta ett eget parti snart, vem vet. (Obs, skämt).Tidigare delar om Landskrona: Del 1 | Del 2 | Del 3 | Del 4 | Del 5 | Del 6

Abortpartiet (Ap)

För trött för att orka ge det här den uppmärksamhet det förtjänar tyvärr. Kan bara konstatera det uppenbart uppfuckade i att en (för)samling vuxna människor som träffas en gång i veckan för att lyssna på sagor, sjunga deprimerande sånger och skänka pengar till SOS Barnbyar tror sig ha rätt att bestämma över vad alla kvinnor ska göra med sina kroppar.

Ni som är mot aborter får väl rösta blankt i nästa val istället. Eller starta ett eget parti - Abortpartiet. Missnöjes- och enfrågepartier kan faktiskt lyckas - Se bara på Sverigedemokraterna!

Sen är abortparadis ett utmärkt exempel på det lingvistiska nytänkade jag efterlyste för ett tag sedan. Förkvävande konsensuskultur var även det ett underbart uttryck. Det märks att det ligger lite arbete bakom artikeln. Bra jobbat!


Läs även den här bloggen i ämnet.

Vuxenpoäng?

Jag fick 12 vuxenpoäng. Hur många får du?
Medelpoängen för män ligger för övrigt på 17,6 (kvinnor: 19,2).

Hammare

Ett tidsfördriv att dö förIntryck: Fan vad jag blev sugen på att spela Mega Man 2 nu. Sen dök den överjävliga plattformssektionen från Heat Mans bana upp, och där dog allt vad spelsug heter. Men sen dök slutscenen upp, och då det är ett av mina absoluta favoritslut så blev jag återigen grymt sugen på att spela det. Jag har det i bokhyllan. Jag kan se det om jag vrider på huvudet. Jag ska nog spela det inom en väldigt snar framtid.Du vet att du har för mycket fritid när...

Mario kub
...behöver man säga mer?


Och slutligen, ett gott råd till alla andra tv-spelsälskare: Funderar ni på att tatuera ett tv-spelsmotiv någonstans, se då för fan till att ni har någorlunda bra smak...

TattooFarliga Landskrona - Del 6

Borde sitta och plugga nu, men jag måste bara skriva ner ett par saker så att jag kommer ihåg dom, och så att jag kan utveckla dom ytterligare vid ett senare tillfälle (då jag inte har halsfluss och alldeles för mycket att plugga, till exempel).

Jag fick precis ett inlägg från Marko Huttunen, moderaten från
Del 5 i min Landskronaserie. Han skrev kort och gott: "Det är lustigt hur ni som inte bor i Landskrona, vet vad som är största hotet mot Landskrona". Det han syftade på med "största hotet" var då min formulering i slutet av inlägget som löd så här:

"Nej du, det största hotet mot Landskrona som jag ser det är inget annat än människor som du (syftar här på Marko Huttunen, anm). Jag beundrar politiker som öppet hyser fördomar mot de invånare som valt dem på det här taktfulla sättet. Sen måste jag erkänna att jag inte vet var man hittar uppgifter om hur många invånare i olika kommuner som lever på bidrag. Du får gärna skicka en länk till mig om du mot förmodan läser detta".

Och med hot så menade jag människor som med hull och hår köper bilden som Sd medvetet målat upp av den här staden, som ett kriminalitetens högfäste, där arbetslösheten och bidragsberoendet ligger på rekordnivåer. En grupp som jag tycker att Marko visat att han tillhör, då han uttalade sig så här i SvD:s artikel om honom: "Gringo kommer aldrig att få bukt med brottsligheten, arbetslösheten och bidragsberoendet i Landskrona".

Denna bild av staden speglar inte verkligheten. Och det gör mig ont att se den upprepas om och om igen, då jag älskar den här stan. Arbetslösheten ligger, som jag skrev senast, på 4.3% (januari 2007), och är därmed i mitt tycke fortfarande ett problem, men dock ett väldigt litet sådant, som borde prioriteras därefter. Och brottsligheten sjunker stadigt, och det är inte en fråga om trendbrott, eller ett resultat av Sd:s valframgångar, utan om en trend som pågått i flera år.

Nu är det ämnet avklarat. Slutsatsen lyder: Medias bild av staden är falsk. Den blir inte sann bara för att den upprepas igen och igen. Den blir inte sann bara för att människor börjar tro på den. Och bara för att klargöra en sak som Huttunen missade, så att det inte råder några oklarheter: Jag bor i Landskrona.

Som jag skrev i början så hade jag ett par saker att skriva om. Nu till sak nummer två: Sd:s katalysatoriska inverkan på handlingskraften i kommunfullmäktige. Landskrona verkar (åtminstone för tillfället) ha en stadigt positiv utvecklingskurva på flera håll. Och det slog mig bara att Sd förmodligen spelar en viktig roll i påskyndandet av denna process.

Tolka mig nu inte fel, jag skulle aldrig i livet få för mig att rösta på ett parti som anser att "ett befolkningsmässigt homogent samhälle har bättre förutsättningar att nå en fredlig och demokratisk utveckling, än en heterogen statsbildning" (fri tolkning: invandrare kan inte samsas eller umgås med folk utan att ställa till problem), inte ens som protest mot hur dagens samhälle (enligt media) ser ut.

Men deras valframgångar ställer saker och ting på sin spets på ett sätt som inte inträffat tidigare. Det får övriga politiker att vakna upp ur sin slummer, och tvingar dessa till att agera (eller ja, de flesta av dem i alla fall, en del tror att det bästa tillvägagångssättet är att sopa Sd under mattan och vägra debattera. Hur man försvarar ett sådant handlande demokratiskt vet jag dock inte).

Så utvecklingen skyndas på, inte till direkt följd av den politik som Sd försöker föra (då de förmodligen inte kommer att få just något alls uträttat under denna mandatperiod heller), utan indirekt - för att deras närvaro är en konstant påminnelse om hur bräckligt uppbyggt ett samhälle egentligen är, och att det behövs handlingskraft och hårt arbete för att bevara det.

En påminnelse som övriga politiker ibland verkar kunna behöva. Som en blåslampa i arslet.


Tidigare delar i serien: Del 1 | Del 2 | Del 3 | Del 4 | Del 5

Porrattack

Kanske inte världens mest välavvägda practical joke, men man kan inte låta bli att småle lite åt uppfinningsrikedomen bakom det. Jag menar, det är inte svårt att se det hela framför sig: En katolsk kyrka, och i USA av alla länder med brist på självdistans. Och plötsligt, mitt under mässan, så börjar mystiska, stönande ljud höras i hela lokalen. Jag kan föreställa mig alla möjliga klockrena ansiktsuttryck för mitt inre.

Och reaktionen sen är även den otroligt komisk. Bombstyrkan kallas in för att ingen vågar stänga av porrfilmsljuden, och spränger cd-spelarna i småbitar. Men bara två av dom, den tredje ska undersökas för se om det går att säkra några DNA-spår. Klart man ska gå till botten med detta avskyvärda brott.

Det är så enkelt utfört, och det är däri genialiteten ligger. Och paranoian som följer gör ju att hela grejen eskalerar till en helt ny nivå av humor. Den oväntade och överdriva reaktionen gör nästan hela skämtet, just för att den känns så verklighetsfrånvänd. I alla fall ur svensk synvinkel.

Det här räddade min kväll, helt klart.

Mika - Grace Kelly
Jag brukar vanligtvis inte ha så mycket till övers för majoriteten av den slätstrukna popmusik som cyniskt massproduceras idag. Men det finns givetvis undantag. Det här är ett av dessa undantag.

Genuinare shoppingupplevelse

Man kan som bekant köpa exakt vad som helst på Internet, vilket ju är väldigt smidigt. Slipp motionen och slöseriet med tid som en traditionell shoppingrunda erbjuder liksom. Men det som jag har lite problem med är passformen på kläderna.

Jag har verkligen ingen aning om vilka storlekar på kläder jag ska välja, och enligt vissa märken är jag S, enligt vissa andra M. I sällsynta fall har jag till och med varit L. Och hur är det meningen att jag ska lyckas memorera dom där jävla siffrorna som anger hur stora jeans jag ska ha?

Dessutom så är en shoppingrunda något av en upplevelse, som man helt går miste om när man sitter framför ett tangentbord. Men nu är det problemet en del av det förflutna, då
browsegoods.com kommit på den eminenta idéen att samla bilder på kläder, skor, leksaker och klockor från Amazon och placera dem på en karta, indelad efter kön, stil och varumärke.

Det är som att befinna sig i ett enormt köpcentrum, där man enkelt zoomar sig fram till det plagg som man är intresserad av. Lika överskådligt och simpelt som det är kul. Sen att jag fortfarande inte har nån jävla aning om vilken storlek jag ska ha får väl stå för mig, antar jag.

Dramatik

Tabell 5

Kräver inte mycket till text, då den talar för sig själv. Nu är det fan i mig spännande. Inte riktigt 2006-04-05-spännande ännu, men det är på god väg.

(Tabellen är f.ö. hämtad från den utmärkta statistiksidan
SportPlock.se)

Om jag bodde i Göteborg

Nu när jag ändå inte kan fokusera mig på mitt anatomi/fysiologi-pluggande då jag har feber så är det väl lika bra att skriva en blogg eller två, så att jag åtminstone slipper känna mig helt ineffektiv. Tänkte tipsa om tre saker som jag skulle gå på om jag bodde i Göteborg (klockrent tema för ett inlägg, eller hur?).

Sak 1:
Konsertkalas! med Ika, Åke och Göteborgsmusiken. Lördag 28:e April kl. 14:00.
"Ika Nord och GöteborgsMusiken bullar upp med clowneri, optimism, fantasi och olydig magi till utvalda mästerverk. En och annan dans lär det bli också. För vem kan väl tacka nej när skelettet Åke bjuder upp?"

Sak 2:
QUEEN - Another Kind of Magic. Fredag 16:e November kl. 19:30.
"Tillbaka till 70-talet och en musikupplevelse i toppklass med fyra stjärnsolister från Storbritannien, kör, Stockholms Sinfonietta och ett rockband som framför ett tjugotal av Oueens allra bästa låtar. En sammansättning som levererar magnifik musik för själen"

Sak 3:
Magnus Betnér. Fredag 23:e Mars              kl. 18:30 & 21:00.
Kommentarer överflödiga. Roligast i Sverige, helt enkelt. Sen är jag bitter över att ingen sa åt mig att han uppträdde här i Landskrona så sent som i måndags. Väldigt bitter.

Sen så hittade jag den här bilden, som ju nu inte har med något alls att göra, men det har förvisso inte jag heller, så håll till godo, här är en milstolpe i tv-historien som skvallrar om en tid då det krävdes precis lika mycket som idag för att få synas i tv:

Hasslehoff

Semestermål - Del 4

Är hemma från skolan idag, då jag har ont i halsen och feber. Kom på, mitt i feberyran, att jag glömt att skriva om förstaplatsen på min Semestermålstopplista. Men misströsta icke, du resmålstopplistesuktare av Guds nåde, för nu är det äntligen dags.

Plats 10: Nya Zeeland
Plats 9: Rom
Plats 8: Prag
Plats 7: Tunisien
Plats 6: London
Plats 5: Goa
Plats 4: Sarek
Plats 3: Tokyo
Plats 2: Kinesiska Muren

Och, trumvirvel..

Plats 1: Route 66

Route 2Route 1

Odödliggjord och genom litteratur, populärmusik och filmer. Och på senare tid även via undermåliga tv-spel. Eller för att citera U2: "66 a highway speaks, of deserts dry, of cool green valleys, gold and silver veins, all the shining cities".

Den här platsen utövar en stor dragningskraft på mig. Tvinga mig inte att förklara varför. Tror det började med att jag såg ett avsnitt av Packat & Klart för x antal år sedan, och sen dess har intresset legat och pyrt i bakhuvudet. Vägen må inte existera (officiellt) längre, men är fortfarande drömmarnas highway nummer 1. Det ligger kvar där den ligger, som en nostalgisk symbol för oberoende och äventyr.

Fatta hur underbart det måste ha varit på den tiden när det begav sig. 390 mil, kantade av hamburgergrillar, bensinstationer, kitchiga motell, drive-in-biografer och smaklösa turistattraktioner.

Låttips:
(Get Your Kicks On) Route 66 - Nat King Cole (Rolling Stones cover är också bra).
Route 66 - Depeche Mode

     
      
   
 
Wont you get hip to this timely tip:
When you make that california trip
Get your kicks on route sixty-six.


Tidigare delar: Del 1 - Tokyo | Del 2 - Kinesiska Muren | Del 3 - Plats 4 till 10

Got kränkt?

Got kränkt?

Testar en ny slogan ett tag, får se hur den känns. Lite som att prova ett par nya jeans. Man måste egentligen gå i dom ett tag för att veta om dom verkligen är rätt. Så det är det jag gör nu. Jag står i provhytten och stretchar för allt vad tygen håller.

Den känns både enkel och samtidigt lite lagom ambivalent.

Den anspelar på att det krävs så otroligt lite för att någon ska känna sig kränkt idag. Som om människor en dag bara bestämde sig för att helt plötsligt inte tåla något alls. Ser någon en använd kondom på TV så anmäls det. Kondomen fälls förmodligen också, i den politiska korrekthetens namn.

Eller så är den här kollektiva mesigheten framavlad, alternativt framcurlad.

I vilket fall som helst så känns det som en lämplig slogan, då låtsaskränkningar är ett ämne som jag ständigt verkar återkomma till. Jag tror det är mitt kall här i livet, att vara stolt härförare i korståget mot alla dessa idioter till människor som omöjliggör det för människor som verkligen blir kränka på riktigt att göra sig hörda mitt i allt detta brus som ska föreställa kommunikation.

Så jag utnämner mig härmed till alla mesiga pseudokränkta människors fiende. Eller så vill jag bara klargöra vad mitt sloganbyte går ut på. Jo, jag tror jag kör på linje två. Ska faktiskt upp tidigt imorgon.

Farliga Landskrona - Del 5

Då var det äntligen dags för en liten ljusglimt i slutet av Landskronatunneln (den vars längd och mörker gravt överdrivits förvisso, men den existerar likafullt). Gringo, denna underbara gräns- och klyftöverskridande tidning, ska öppna en lokalredaktion i Landskrona, skriver hd.se, Metro och DN.

Förhoppningen är att redaktionen ska skapa dialog mellan kommunen, företagen och invånarna. Vilket är precis vad den här staden behöver. Det har existerat ett väldigt tydligt kommunikationsglapp mellan olika instanser i Landskrona, ett glapp som bara tycks växa.

Men självklart så kan ju en sån här genombra idé inte se dagens ljus utan att någon känner sig trampad på tårna. Denna gång är det Marko Huttunen (m), ledamot i kommunfullmäktige, som känner sig träffad (eller... kränkt?) av detta.

Och varför skulle han inte känna sig träffad egentligen? Självklart måste man reagera på att antirasistiska frågor får en fast plats på agendan. Det här skapar ju ett lufthål genom vilket åsikter som inte högervridits av Landskrona Posten kan ventileras.

Hans huvudargument är lika typiskt skånsk som det är passé. "Vi vill inte ha hit en massa stockholmare som ska tala om för oss vad vi ska göra, de kan stanna kvar i sin förort", säger han till SvD.se. På 1600-talet var det måhända effektivt. Men tyvärr har varken han eller hans unkna gelikar lyckats komma på något nytt sen dess.

"Gringo kommer aldrig att få bukt med brottsligheten, arbetslösheten och bidragsberoendet i Landskrona", fortsätter han. Men vet du vad, ditt fördomsfulla jävla skämt till plastpolitiker? Det är ditt jobb att få bukt på dom problemen, inte en jävla tidningsredaktions.

Så vad sägs om att sluta gråta ut i pressen bara för att det blåser en förändringens vind som hotar din konservativa, föråldrade syn på hur samhället (och det svenska språket) ska se ut, och börja göra lite nytta istället för att agera bromskloss.

Kom igen, jag trodde att ni var Nya Moderater nu? Jag hade förhoppningar på er, för med ordet Nya så antog i alla fall undertecknad att det skulle komma att involvera Nytänkande.

Och  vad säger att Gringo ens kommer lyckas etablera sig här? Men låt dom för fan försöka innan du börjar gnälla. Och för kännedom: Brottsligheten minskar, och Landskrona hade i januari 4,3% arbetslöshet. Det är ingen hög siffra. Över riksgenomsnittet förvisso, men du får det att låta som om vi bor i ett nedgånget jävla getto.

Nej du, det största hotet mot Landskrona som jag ser det är inget annat än människor som du. Jag beundrar politiker som öppet hyser fördomar mot de invånare som valt dem på det här taktfulla sättet. Sen måste jag erkänna att jag inte vet var man hittar uppgifter om hur många invånare i olika kommuner som lever på bidrag. Du får gärna skicka en länk till mig om du mot förmodan läser detta.

Här är för övrigt en minst lika god nyhet för Landskrona. Känns faktiskt som att det håller på att ljusna på mer än ett håll nu. Mörk tunnel eller fingerad mörk tunnel.


Landskrona - Del 1 | Landskrona - Del 2 | Landskrona - Del 3 | Landskrona - Del 4

Och som att inte det vore nog...

...med att Aerosmith kommer hit... ja, läs själv.

Synd att Sthlm ligger så förbannat avsides bara. Jävla håla.

Och sen måste man ju ta och fundera över om man vill sabba alla intryck från deras perfektion till spelning på Ullevi -04 genom att se dom en gång till. En polare som var och såg dom i Tallinn -06 sa att James börjat tappa rösten en smula. Hmm. Men man är ju onekligen sugen...

Oj...

...gissa vilka som är klara för Sweden Rock i sommar?

SRF

Så.. Vi ses kanske där den 8:e Juni då?

Kära TV4...

Kära TV4,

både jag och Ni vet mycket väl att Ni bara har ett bra program i Er tablå. Jag pratar givetvis om House, som Ni sänder klockan 21.00 på tisdagar. Min fråga till Er är då denna: Varför, oh VARFÖR, ställer Ni alltid in detta underbara program, för att istället visa allehanda intelligensbefriade galor med lika mycket nerv i som i en mosad
silverfisk?

Förra gången som detta ofattbara skämt till företeelse ägde rum var för enbart tre veckor sedan då Ni valde att visa Grammisgalan, som vi alla vet var lika spännande som shoppa på H&M. Och nu är det alltså dags att ställa in programmet igen. För en gala. Och inte för vilken gala som helst. Inte Oscarsgalan, eller ens Idrottsgalan. Nej, Ni ställer in House för en jävla GE-galas skull.

När det är mer spänning i att dagen efter läsa vad Lasse Anrell skriver om galan, än att se galan i fråga i direktsändning, så vet både Ni och jag att det inte är någon vidare intressant tävling som Ni ställer in mitt House för att visa.

Jag hoppas att det här är sista gången som vi får uppleva detta ytterst pinsamma scenario, där jag sitter en tisdagskväll utan något att titta på, samtidigt som Era tittarsiffror sjunker lägre än mitt blodsocker. Och jag vill bara tillägga att jag är glad över att Ni inte ingår i de kanaler som jag betalar tv-licens för. Ha en trevlig kväll.

Ännu märkligare dröm

Nu när jag är så intelligent att jag valt att hålla på med två kurser samtidigt så är det bara att bita i det medelsura äpplet och bege sig till biblioteket och sitta där tills dom stänger. Dom öppnar om 27 minuter. Ska strax börja bege mig ditåt.Drömde den där John Cleese-drömmen inatt igen. Då jag åker tåg i norra Italien utan biljett. Sitter i en egen kupé, och in kommer konduktören. Han ser ut som John Cleese och Robert Bronetts kärleksbarn skulle sett ut.

Jag dödar honom. Sen har jag ett helvete att göra av med kroppen. Fönstret är för litet för att kasta ut honom genom. Och jag kan ju inte lämna kupén med honom.. Eller kan jag? Det får jag aldrig reda på, för scenen utspelas igen och igen.

Jag dödar honom, jag dödar honom, jag dödar honom.

Sen är jag plötsligt i Landskrona. Jag är på väg hem från bowlinghallen. Jag har nya hörlurar, dom är rosa och fluffiga och svindyra. Plötsligt, något slår mig över låret med ett slagträ. Jag skriker till, vänder mig om, och där står nio killar i 12-årsåldern och kräver att jag ska ge dom mina pengar.

Jag säger att jag är student, och att jag därmed inga pengar har i min ägo.

Då säger dom att jag ska ge dom mitt hår istället. Då går jag, för jag är plötsligt 15 meter hemifrån. Jag lyckas stänga porten så att dom inte kommer in, men sen kommer min granne, tjejen som bor på samma våningsplan som alltid hälsar glatt i trappuppgången.

Hon öppnar givetvis åt dom, och dom hinner springa in och se vilken lägenhet som jag bor i innan jag smäller igen dörren.

Dom ställer sig utanför, kastar in smällare genom brevinkastet, slår på dörren med slagträn, skriker och har sig. Min sambo frågar vad som pågår. Jag förklarar att killarna utanför vill råna mig på mitt hår. Hon blir fly förbannad, springer ut i hallen, låser upp dörren, springer ut, vevar vilt omkring sig och skriker som besatt.

Killarna blir livrädda och springer sin väg.

Dom kommer tillbaka två timmar senare, då dom bestämt sig för att det sårade deras manlighet litegrann att bli ivägaskrämda av en tjej på det där viset (hur mycket manlighet en 12-årig pojke nu besitter).

Jag ringer denna gång till polisen istället.

Dom har en bil i närheten, så dom kommer direkt. Killarna hör sirenerna, kissar unisont på sig och springer iväg. Jag springer efter dom, och när jag kommer ut så står det hundratals med människor där ute och applåderar och jublar åt mig.

Fram kommer Lennart Svahn med en mikrofon, men han hinner inte ända fram, för alla applåder och människor förvandlas till smattrande regn istället, smälter ner i asfalten och rinner iväg.

Och jag är plötsligt alldeles ensam i den iskalla regnet. Det är kolsvart, allt jag känner är regnet. Det sticker mig över hela kroppen som tusentals små nålar. Det smattrande ljudet dränker allt. Jag kan inte hitta hem, jag ser ingenting. Jag hinner tänka att jag har blivit blind, sen vaknar jag.

Äpplen

Penis Date
(Hämtad
härifrån)

Sunday FundayHittade värsta retrokavalkaden i en blogg nyss, var tvungen att låna ett av klippen. Fan, Ika i Rutan tyckte jag mest var en märklig filur när jag var liten, men nu.. Hon är ju skitsnygg! Och jag undrar just hur mycket av hennes skumma humor som påverkat vad jag själv anser är humor nuförtiden. Idag händer det inte mycket, ska plugga lite, och ladda inför morgondagens obduktionsföreläsning/filmvisning.

Go Britney!

Tycker alla skriver så tråkiga bloggar om detta, innehållande exakt samma åsikt. (Märk generaliserandet. Tufft va?) Hon passar ju skitbra i kort hår ju. Det passar till hennes ögonform. Hon ser ut som en söt liten rymdinsekt. Man vill bara pussa henne mitt på flinten. Och med rätt läppglans till så kan det bli ännu snyggare.

Och sen har vi det här med ordet chock igen. Men det känns som om jag haft den diskussionen förr. Jag blir i alla fall inte chockad av att någon har rakat av sig håret. Och hamnar man i chocktillstånd på grund av en sån sak så har man problem som man snarast bör ta itu med.

Och Melodifestivalen sen. Måns låt andades Iglesias-komplex, MissMatch var nån blek Garbage-kopia som jag inte förstod poängen med, Magnus Carlsson hördes inte för kören, Sheida var det vanliga etnodiscohelvetet som plågat finalen i flera år nu, Nanne gjorde en cover (alternativt en parodi) på sig själv och resten missade jag. Sebastian var säkert duktig.

Sen så har vi (vi är då jag och min söta sambo) varit i Helsingør idag. Vi hoppar in mitt i handlingen, och sen lite hit och dit, i sann Tarantino-stil. Vi sitter på färjan, har just lämnat Helsingborg på väg mot landet där det finns minst en vinbutik i varje kvarter, och där Knatte, Fnatte och Tjatte heter Rip, Rap og Rup.

En röst i högtalarna börjar tala, och det är exakt samma känsla som Arthur Dent fick ombord på vogonernas skepp innan har fick en babelfisk i örat. Två bord bort sitter min röntgenlärare. Hon ser mig inte. Jag äter en renklämma från polarbröd.

Jag hittar snabbt två Queen-bootlegs i en skivbutik. Pretty fucking neat. Och den trevlige mannen som jobbade i butiken tipsade om ett band som hette Jellyfish, som släppte ett par skivor i början på 90-talet. Dom är skitbra, en korsning mellan Beatles flummiga period, Beach Boys och Queen.

Och sen höll vi hand och pussades litegrann. Och shoppade loss lite. Som det sig bör då man är i Danmark.

Jag tror att jag gillar den här lite schizofrena berättarstilen. Det här inlägget handlar ju inte dirket om just någonting alls. Bara att Britney passar i kort hår, och att Schlagerdeltävlingen var ett slöseri med min och många andras tid. Och att Danmark is starting to grow on me. Och sen så tycker jag att mitt förra inlägg var mycket bättre.

Topp 5: Livsförändrande skivor

Vissa skivor lämnar en allt annat än oberörd. Dom sätter så pass djupa spår att de förändrar riktningen för ens liv. Jag har, efter ~20 minuters funderande, lyckats lista de 5 skivor som betytt mest för mig genom åren. Än så länge, bör tilläggas. Men då det mest släpps skräp nuförtiden så misstänker jag att den kommer att stå sig ett bra tag.


Up
Plats 5: Up - R.E.M (1998). Elektroniskt influerad, lagom melakolisk och klockren från första till sista ton. Och äntligen fick R.E.M:s flummiga musik ackompanjeras av (minst) lika flummiga texter. Den släpptes då det (enligt undertecknad) inte kommit någon bra musik sedan Soundgarden släppte Superunknown -94. Jag hade inte mycket till övers för musik vid det här laget, och impulsköpte den till min dåvarande flickvän i julklapp i brist på fantasi. Den var startskottet för en ny era av tilltro till nutida musik, och efter vi gått skilda vägar så var detta den första skivan jag köpte, fast denna gång till mig själv.


Use Your Illusion
Plats 4: Use Your Illusion I & II - Guns N Roses (1991). Ett av dom bästa rockalbumen någonsin (eller två, om man nu ska vara petig). Var väldigt populär bland mina kompisar när GnR var som störst när vi gick i låg- och mellanstadiet, och den föll mig i smaken perfekt, med sina tydliga influenser av blues, klassisk musik och country. Detta var ju givetvis inget jag begrep mig på då, men nu i efterhand så har jag klurat ut hur det kunde komma sig att denna skiva hade så stor dragningskraft på mig. Och att Slash kan spela gitarr som en Gud var definitivt ingen nackdel.


Skull and Bones
Plats 3: Skull and Bones - Cypress Hill (2000). Detta är den enda vettiga hip hop-skivan som gjorts. Någonsin. Och den har en självklar plats på min topp 5-lista, då den helt på egen hand fått mig att bli mer öppen inför andra musikstilar (än rock). Nuförtiden ger jag all musik en chans, och dömer inget förrän jag lyssnat igenom det ordentligt, då denna skiva bevisat att det kan existera guldkorn även i de sämsta av musikstilar. Sen kan det ha underlättat lite att skiva två (det är en dubbel-CD) är väldigt rockinfluerad.


A Night at the Opera
Plats 2: A Night at the Opera - Queen (1975). Inte bara ett av de bästa rockalbumen någonsin, utan antagligen det bästa, med sin självklara höjdpunkt i min absoluta favoritlåt - Bohemian Rhapsody. Någon måste ha sålt sin själ till Djävulen för att den ska besitta en sån total känsla av perfektion som den gör. Jag minns exakt var jag befann mig när jag hörde den för första gången. Det var en världsomvälvande upplevelse. Den fick mig att bli en smått besatt Queen-fanatiker, något som jag varit sen dess. Så för att sammanfatta det hela: Den bästa skivan någonsin, med den bästa låten någonsin, av den bästa gruppen någonsin.

Men den ligger ändå inte på förstaplatsen, då jag inte rankar de 5 bästa skivorna, utan de 5 skivor som haft störst inflytande på mitt liv.


Metallica
Plats 1: Metallica - Metallica (1991). A.k.a "den svarta skivan". Det var den här skivan som var startskottet på exakt allting. Det var i och med upptäckten av den här skivan i början av lågstadiet som jag blev medveten om att det existerade musik utanför det radioskvalande vakuum som var Ace of Base och Roxette. Det här är grunden till hela min musiksmak så som det ser ut idag. Den här skivan är så jävla bra att den nästintill tog död på hela trash metal-genren. Den har fortfarande inte återhämtat sig fullt ut.

Jag får rysningar när jag föreställer mig hur mitt liv skulle ha sett ut om det inte vore för dessa 5 skivor. (Och det är nu som dom som känner sig manade skriver sina egna listor).

Disneyfieringen av världen

Hittade en alldeles utmärkt artikel i SvD idag. Doktorn ordinerar: Ta risker, heter den. Läs, för Guds skull! (Jag skämtar inte den här gången, läs den. Det är bland det vettigaste jag läst på länge (och jag läser en jävla massa)). Den handlar om David Eberhard, överläkare på S:t Görans, som i höstas gav ut boken ”I trygghetsnarkomanernas land – Sverige och det nationella paniksyndromet”.

Några citat från artikeln följer nedan, som jag för övrigt inte har så mycket att tillägga till, förutom att jag håller med fullt ut, och tycker att det känns skönt att det inte bara är jag som reagerat på denna konstanta fokusering på trygghet.

(Sen så vill jag hävda att stolarna i Landskronas kommunfullmäktige skulle varit väldigt annorlunda fördelade om det inte varit för denna ständigt pågående och alltid lika snedvridna trygghetsdebatt. Och det är väl klart som fan att folk blir otrygga när det enda Landskrona Posten lägger ordentliga resurser på är att skriva om brottslighet. När till och med en så Stockholmsfokuserad politiker som Reinfeldt riktat kritik mot deras journalistik så är ju något fel. Landskrona Posten är det huvudsakliga filtret mellan politiker och väljare i den här stan, och de väljer att vinkla och sålla information som de själva vill ha den beroende på hur de själva står politiskt. Som de flesta tidningar, förvisso... men de flesta tidningar har inte hjälpt Sd att få 22,26% av rösterna i ett kommunval. Men men, annan diskussion).

Till citaten nu..

"Om barn och unga inte får chansen att lära att hantera stressande situationer lär de sig inte att acceptera livet som det ser ut - att det är farligt och rymmer besvikelser. Och att ångest är en del av en helt normal vardag".

"Vi måste successivt vänja oss vid att hantera motgångar och att bemästra farliga situationer
(...) Vi måste komma ifrån tanken att en duktig förälder är en orolig förälder. Livet blir fattigare om man hela tiden går omkring och är rädd".

"Yngre personer verkar bräckligare än tidigare generationer. För tjugo år sedan tog man sig inte till psykakuten för att pojk- eller flickvännen hade gjort slut eller för att hunden hade dött".

"Har man inte varit utsatt för svårigheter blir saker svårare att ta när de väl kommer. Även mindre saker blir väldigt svåra. Fast vi har det bättre än någonsin är vi ängsligare. I takt med att den materiella tryggheten ökar, ökar också den existentiella otryggheten".

Bart
Ögonblick av existensiell otrygghet.

"Varför är vi oroligare idag?
- Därför att vi är så fokuserade på att allt ska vara säkert och tryggt. Ju fler saker vi definierar som hot desto räddare blir vi. Om vi inte är medvetna om att det är farligt att cykla utan hjälm blir vi inte rädda. Bilden, inte minst i media, är att det är farligare".

"Till exempel får man inte spela korpfotboll utan benskydd. Man får inte ens gå ut på planen. Det måste väl vara upp till var och en om man är beredd att offra sina ben för en match".

Och avslutningsvis:

"Men eftersom vi alla ständigt utsätts för olika larm leder detta i olyckliga riktningar: Att vi slutar lyssna och till känslan att vi är allt otryggare. En föreställning som sedan leder till att politikerna agerar för att "hjälpa" oss att bli trygga. Så hålls paniken vid liv. Och trygghetsknarkandet lever vidare i världens snällaste land."

"Vuxna människor drabbas också av den vadderade världen.
Och det är lätt att kontrollera rädda människor".

Den enda romantiska dagen på året?

Mellan- och högstadieskolan Vasa Real i Sthlm har stängt idag så att eleverna inte ska behöva konfronteras med den press som Alla Hjärtans Dag innebär. Nästan lite gulligt, på det där naiva sättet. Ungefär som att alla problem med mobbning och utfrysning av någon andledning skulle nå sin kulmen på denna kommersialismens näst största högtid. Som att den är viktigare att ta på allvar just idag. Mobbning under resten av året är inte lika högprioriterat, får man anta?

Det kommer alltid att finnas vissa människor som är populärare än andra, och människor kommer alltid att behandlas på olika villkor. Sju dagar i veckan, året runt. Ju förr människor inser att vi inte lever i en perfekt värld, desto längre tid har de på sig att förbereda sig inför den.

"När vi märker att något är på gång tar vi omedelbart tag i det ordentligt med vårt anti-mobbningsteam", säger Chris Åkerlund, biträdande rektor på Aspuddens skola. Det här är onekligen ett fantasieggande citat som jag inte kan låta bli att gå igång på.

Bully
A.A.B.T (Aspudden Anti-Bully Team) in action.
Obs: Bilden är ett rekonstruerat montage.

Och ja, jag är medveten om att det är ett allvarligt problem som jag driver med. Men jag förbehåller mig rätten att ha kul åt vad jag vill. Det som inte tål att skämtas om, förtjänar sällan att tas på allvar, har jag för mig att jag kom fram till i ett inlägg för ett par veckor sen.

Sen att hela grejen med Alla Hjärtans Dag totalt spårat ur är en annan diskussion. Varför behöver människor en speciell dag för att visa uppskattning? Nej, då väljer jag hellre att visa uppskattning året runt istället. Känns lite mer spontant, och lite mindre hej, jag köpte en chokladask för att jag var så jävla illa tvungen.

The Pick of DestinyBiopremiär på fredag (16/2). Vill se. Hejdå!

En dröm jag hade

Jag drömde en så märklig dröm igår natt.

Jag drömde att jag levde ett väldigt osunt liv, och att proppa i mig allehanda flottdrypande onyttigheter dagarna i ända var min enda sysselsättning. Jag hade även, av anledning okänd, en utomordentlig försäkring tecknad.

Jag fick som utlåtande av min läkare att jag garanterat skulle drabbas av en hjärtattack innan jag fyllt 50, och med detta som grund så krävde jag att försäkringsbolaget skulle betala ut min försäkringspremie redan nu, så att jag kunde njuta av pengarna innan jag blev för sjuk för att göra det.

När försäkringsbolaget vägrade så stämde jag dom, och vann. Jag fick 14,2 miljoner kronor. För pengarna så köpte jag en stor, fin lägenhet i centrala Lund. Jag började leva ett hälsosammare liv, och levde tills jag blev 94 år.

Nån som kan tyda detta?

Oh no! SKIN! Revert your eyes! Kill your children!

Ola Salo

Jag tänkte inte skriva nån blogg idag, men här sitter jag nu.
Likförbannat. Måste bara få konstatera att begreppet nakenchock precis berövats på den sista uns av innebörd det hade kvar. Och jag tror inte det är fråga om moralpanik, jag tror att det är en fråga om brist på fantasi.

Enligt susning.nu uppfanns ordet i Mars 2002 i samband med ett framträdande av Afro-Dite. Men då jag hittat den här artikeln från 1998, så innebär det att det varit stiltje i expanderingen av samtliga journalisters ordförråd i snart ett decennium. Kanske ännu längre. I alla fall på nakenchocksfronten. Lingvistiskt nytänkande efterlyses! Ett nytt ord behövs, då det här missbrukats sönder och samman.

För allvarligt talat. Det betyder ju verkligen ingenting. Att någon visat lite mer hud än vad som kan anses vara normalt för årstiden. Om jag går till ICA nere på hörnet barfota - Nakenchock. Om jag skulle åka till skolan i shorts imorgon - Nakenchock. Och om jag skulle streaka genom Universitetsbiblioteket skrikandes "Befria Tibet", så - Just det; nakenchock där också.

Nej bättre var det 2003, det här kan till och med anses vara naket.

Förvandlingen är total

Min blogg förvandlas härmed, om än bara väldigt tillfälligt (för ett enda inlägg, för att vara mer exakt), till en i mängden av alla dessa otaliga modebloggar. (Kommer dock inte att göra den rosa, vilket annars verkar vara den obligatoriska färgen). Varför detta nu då? En stundens ingivelse, helt enkelt. En flyktig sekund av svaghet i den hoppborg som är mitt liv.

Jaha, tänker du (och
intresseklubben antecknar så att pennorna glöder). Modet då? Här är det: Riktiga män bär väska, skriver Aftonbladet. Och eftersom jag gick över till axelremsväska för 4 år sen (17:e Februari 2003 hade jag axelremspremiär, och once you go axelrem - you never go backpack), så måste det innebära att jag är otroooligt manlig.

Känns som om jag glömmer nåt...?

Visst fan, de obligatoriska bilderna för att illustrera vad jag pratar om.

161308-64
H&M, 299 spänn. Rätt läcker, bowlinglooken till trots.
161308-63
Asos, 373 kr. Trevliga retrovibbar. Fiskeväska fast ändå inte.
161308-62
Top Man, 280 SEK. Min favorit. Enkel och elegant.
161308-61
Rizzo, 1195 kr. Den här.. jaa.. färgen är ju fin iaf?

Och för att påvisa det faktum att även jag kan vara en exemplarisk bloggare ibland, så googlar jag lite också. Manbag.com har en riktigt läcker väska, verkar ha tillräckligt många fack för att tillfredställa mina manliga prylgalningsbehov också, kolla in den sidan.

Så, nu känner jag att jag dragit mitt strå till stacken i skapandet av det perfekta samhället. Detta var ett otroligt enkelt sätt att blogga på, då det involverar mindre hjärnverksamhet än vad jag är van vid. Risken finns därmed att jag kommer att upprepa detta i framtiden, bara för att känna mig produktiv. Dock inte inom en alltför snar framtid. tillfredställande var det faktiskt inte.

Ay caramba!

Lagrådets medgivande till att tillåta att FRA avlyssnar våra telefonsamtal och läser vår e-post är.. tja.. minst sagt uppseendeväckande. Får hoppas att detta inte är framtiden. Landskrona centrum ska kameraövervakas nu också. Tack och lov drar länsstyrelsen lite i handbromsen för mängden övervakning, men det är ändå illa. Trygghet eller integritet? Uppenbarligen kan man inte få både och. Sen att otryggheten är uppförstorad ad infinitum är det ingen som bryr sig om.

Att (just nu) 87.7% gladeligen säger upp delar av sin integritet är skrämmande. Det är sannolikt en irreversibel process. Vad sägs som att sätta upp en kamera i mitt badrum också när ni ändå är i farten, så att jag kan känna mig "trygg" när jag tar en dusch?

Referenserna man kan välja att dra (om man är på det humöret, vilket jag inte är) är många. 1984. Enemy of the state. Echelon. Och hur ska egentligen FRA gå till väga för att avgöra vilka mail som går till/från utlandet och vilka som är inrikes? Beror inte det på vilka servrar mailen levereras genom? Och hur ska själva kontrollen gå till? Enklast blir väl att gå igenom all trafik och leta efter nyckelord (precis som Echelon)? Och då lär ju ett och annat inrikesmail "av misstag" kontrolleras, får man anta.

Bra länk: stoppa-storebror.se

Nej, nu orkar jag inte mala på om detta längre, får bege mig in till centrum för att njuta av det så länge man kan utan att bli övervakad. Och Storebror: Bite my shiny metal ass.

Min manliga sida vs. min kvinnliga

Min kvinnliga sida:
[ ] Köpt en hårfön?
[x] Sminkat mig i annat avseende än att se rolig ut?
[x] Följt med som smakråd vid en shoppingrunda?
[x] Pratat känslor?
[x] Tänkt på att matcha mina kläder?
[x] Berömt en person av manligt kön för sitt utseende?
[x] Ringt upp en person utan konkret syfte?
[x] Funderat på namn åt mina barn?
[ ] Insett storheten hos Barbra Streisand?
[x] Druckit Cosmopolitan?
[x] Sett ett avsnitt av "Sex and the city"?
[x] Sett två avsnitt av "Sex and the city"?
[x] Känt mig sugen på en kopp te?
[x] Känt glädje över att få blommor i present ?
[x] Gjort någonting romantiskt på eget initiativ?
[ ] Blivit arg utan anledning?
[x] Gråtit efter 9 fyllda år?
[ ] Brytt mig om H&M:s val av modell?
[x] Pratat skvaller?
[ ] Varit arg/sur utan att tala om det?
[x] Kramat en kille?
[x] Dansat?

Min manliga sida:
[x] Ljugit om hur mycket jag har druckit?
[x] Ätit en blodig stek?
[x] Läst en biltidning?
[x] Framgångsrikt använt en borr, hammare och diverse andra redskap?
[x] Lovat att ringa dagen efteråt och sedan struntat i det?
[x] Skött grillen under en grillfest?
[x] Läst en bok av Jan Guillou?
[ ] Läst ett nummer av slitz?
[x] Dunkat någon i ryggen i syfte att få denne att känns sig uppskattad?
[x] Känt mig hungrig efter att ha ätit en hel pizza?
[ ] Gått på en Ulf Lundell-konsert ?
[x] Använt händerna till att slå någon i syfte att skada denna person?
[x] Sett alla Die Hard och Rockyfilmerna?
[x] Diskuterat bröst?
[x] Gjort lumpen?
[x] Läst nick hornby?
[x] Känt mig nödgad att bräcka någon i armbrytning?
[x]Känt mig häftig över att åka jättefort i en bil?
[x] Enbart stirrat snett uppåt vid besök på en pissoar?
[x] Lagat någonting på egen hand?
[ ] Skrikit "kom igen nu gubbar" på en fotbollsplan?
[x] Tävlat i att dricka öl?

Summa:
17 av 22 kvinnliga kryss, mot 19 av 22 manliga kryss. Där kom jag undan med andan i halsgropen.

(Det kanske är jag som har bristande kunskaper i mänsklig anatomi, men var exakt sitter den här 'halsgropen' egentligen? Har vi en gropbildning i trachea någonstans som jag har missat? Eller är det adamsäpplet som man syftar på (fast det är ju motsatsen till en grop)? Eller är det den minimala fördjupningen mitt mellan nyckelbenen som är halsgropen?) Fan, måste reda ut detta..

   Hals 2

Yes, Wikipedia räddar mig ännu en gång: Halsgropen (lat. fossa jugularis) är hudinsänkningen mellan strupen och bröstbenets kant och mellan huvudets stagningsmuskler.

Eller vänta, man säger väl hjärtat i halsgropen, inte andan i halsgropen? Fan då..

Magnus Betnér ägerFrån Stockholm Live. Så jävla bra.

Fobier

Det finns människor som är rädda för allt möjligt. Även för de mest fåniga saker. Det är givetvis väldigt, väldigt komiskt. Har samlat mina personliga favoritfobier i det här inlägget. (Källor: Wikipedia och Phobialist.com).

Fobi

 • Ablutofobi - Att bada eller tvätta sig
 • Alektorofobi - Kycklingar
 • Alliumfobi - Vitlök
 • Ambulofobi - Att gå
 • Anemofobi - Vinddrag, vind
 • Anglofobi - England, engelsk kultur
 • Arachibutyrofobi - Att jordnötssmör ska fastna i gommen (!)
 • Aurorafobi - Norrsken

 • Bibliofobi - Böcker
 • Botanofobi - Plantor

 • Caligynefobi - Vackra kvinnor
 • Cathisofobi - Att sitta ner
 • Chronofobi - Tiden (ej att förväxla med chronomentrofobi - Rädsla för klockor)
 • Consecotaleofobi - Ätpinnar
 • Cyprianofobi - Prostituerade

 • Dendrofobi - Träd
 • Dextrofobi - Föremål till höger om kroppen

 • Eleutherofobi - Frihet
 • Ephebifobi - Tonåringar
 • Epistemofobi - Kunskap
 • Ergasiofobi - Arbete
 • Eufobi - Att höra goda nyheter

 • Fobofobi - Fobier
 • Francofobi - Frankrike, fransk kultur (kan man klandra dom?)

 • Gamofobi - Äktenskap
 • Genufobi - Knän

 • Hadefobi - Helvetet
 • Hedonofobi - Nöje
 • Hellenologofobi - Grekiska termer, komplex vetenskaplig terminologi (perfekt ironi)
 • Hexakosioihexekontahexafobi - 666
 • Hippopotomonstrosesquippedalio - Långa ord (än en gång, perfekt ironi)
 • Hoplofobi - Brandbilar

 • Ideofobi - Idéer
 • Iktyfobi - Fiskar

 • Japanofobi - Japaner
 • Judeofobi - Judar

 • Koprofobi - Avföring
 • Kromofobi - Färger

 • Lachanofobi - Grönsaker
 • Logofobi - Ord
 • Lutrafobi - Uttrar

 • Mageirocofobi - Att laga mat
 • Melofobi - Musik
 • Metrofobi - Poesi

 • Nephofobi - Moln
 • Nostofobi - Att komma hem

 • Ombrofobi - Regn
 • Optofobi - Att öppna ögonen

 • Papafobi - Påven
 • Paraskavedekatriafobi - Fredag den trettonde
 • Parthenofobi - Oskulder (!)
 • Pentherafobi - Svärmor
 • Pogonofobi - Skägg
 • Politicofobi - Politiker
 • Pteronofobi - Att bli kittlad av fjädrar

 • Radiofobi - Strålning/röntgenstrålning
 • Russofobi - Ryssar

 • Staurofobi - Kors/crucifix
 • Symmetrofobi - Symmetri

 • Xanthofobi - Färgen/ordet gult

Farliga Landskrona - Del 4

Landskrona skylt

Har hittat en del länkar rörande debatten om kriminalitet i denna underbara stad, och jag tänkte sammanställa den del av dom som jag anser är läsvärda här. Vissa av dom är riktig skitjournalistik med enda syfte att sälja lösnummer genom att spä på främlingsfientligheten, vissa är av det mer tänkvärda slaget.

Lägg gärna märke till språkbruket i artiklar av det här slaget. När en ensam kille i 18-19-årsåldern utför en brottslig handling så är han en man. När det är två killar så är dom ett par ynglingar. Och när det rör sig om tre killar så är det plötsligt fråga om det förvånansvärt laddade och välanvända ordet "ungdomsgäng".

Värst av alla tidningar är Landskrona Posten (del av hd.se), som under en längre tid bedrivit en kampanjjournalistik som ställt svenskar mot invandrare.

Visst, dom belyser det faktum att den här staden ligger över riksgenomsnittet i kriminalstatistiken (för vissa brott bör påpekas, dock långt ifrån alla). Det är en viktig fråga som dom tar upp, och det ska dom ha all heder för, men vinklingen i artiklarna är ofta inget annat än ren Sd-propaganda. Gärningsmännens ursprung verkar det bara vara av intresse att nämna då dessa kommer från någon del av forna Jugoslavien.

Tolka mig inte fel nu, debatten behövs. Och Landskrona Postens journalister känner garanterat frustration över att se vår stad förfalla, och gör därmed vad dom kan, med sina artiklar som främsta vapen, för att skapa opinion för vad dom anser är rätt sätt att gå till väga för att vända utvecklingen åt rätt håll igen.

Det enda jag saknar är dock tidningar som väljer att spegla verkligheten istället för att vinkla den bara för att sälja bättre. Att göra profit på folks rädsla är riktigt jävla lågt. Att få politiska mandat genom att manipulera och förstärka rädslan är ännu lägre.

"Vi har våldet i blodet" - hd.se
Intervju där ett par anonyma gängmedlemmar bl.a. anser att deras offer får "skylla sig själva om de blir skadade, för då är de svaga". Faktiskt rätt intressant läsning.

20 tonåringar i gängets kärna - sydsvenskan.se
"Landskrona är enligt polisen den stad i västra Skåne som just nu har ett kriminellt ungdomsgäng. Gängbildningarna i Malmö är mindre stabila och i Helsingborg är uppfattningen att ett tidigare gäng vittrat sönder".

Snaran dras åt kring ungdomsgängen - hd.se
"Ungdomsgängen ligger bakom en stor del av personrånen och misshandelsfallen i kommunen. Det handlar inte bara om att komma över värdesaker utan också om ett maktutövande där offren kränks grovt".

Diskussion på Flashback
om artikeln ovan.

Hur är situationen i Landskrona? - Flashback
Ytterligare en diskussion om Landskrona på Flashback. Krigszon eller västkustens pärla? Eller både och?

Landskrona - Staden där allt ställs på sin spets - dn.se
"Tyst eller inte, i Landskrona verkar både den politiska och ekonomiska makten, liksom folket på gatan, vara rörande överens om problembeskrivningen. Det som möjligen skiljer är den allra mest basala utgångspunkten - vad är egentligen Landskrona?"

Replik på "Vi har våldet i blodet" - Uppmana.nu
"Artikeln är ett förskräckligt journalistiskt övergrepp, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, som vid upprepade tillfällen poängterat att brottslighet inte ska sökas i folks kulturella bakgrund."

Kommentar: Det här är den i särklass bästa artikeln i samlingen, är du för lat och pallar inte läsa alla, så läs åtminstone den här.

Förföljs av gäng - Vågar inte polisanmäla - hd.se

"Trots alla glåpord, knytnävsslag och sparkar har de inte vid något tillfälle polisanmält det inträffade. Rädslan för att råka mer illa ut gör att de inte vågar."

Starka reaktioner på serien om gängbrott - hd.se
Läsarreaktioner på hd:s segregationsförstärkande artikelserie om gängbrottsligheten. En och annan bra och vettig tanke, om än inget direkt nyskapande. Alla verkar positivt inställda till artikelserien. Sen får man ju ta det med en nypa salt, då tidningen själv valt vilka svar de publicerar.

HÄR STYR RÄDSLAN - Expressen.se
"Orsakerna till rädslan är troligen flera. Integrationsproblem, politiker som upplevs strunta i problemen och medias rapportering."

Kommentar: Intressant artikel som visar hur polisen spelade Sd rakt i händerna genom att kraftigt överdriva stadens problem med kriminaliteten (enligt en rapport från Rikskriminalpolisen). Jag flaggar härmed för att även detta är väldigt intressant läsning.

Det finns hopp för Landskrona - Expressen.se
"På Storgatan, nära Rådhustorget, möter jag närmare midnatt en gammal, skäggig man i smutsbeige rock med fyra kassar i händerna. Han letar i en grön papperskorg, men hittar inget av värde. Fyra tonårspojkar kliver fram runt hörnet från torget och en av dem går snabbt över gatan, rakt mot den gamle.  Jag stannar till och gör mig beredd på att något ska hända. Pojken tar fram något ur fickan, det ser ut som ett mynt. Han räcker över det till den gamle, som bockar lätt. Det finns hopp för Landskrona."

Slagen, skjuten och skenavrättad - hd.se
"
En av rånarna satte sig då på Peter, tryckte en pistol mot hans nacke och sa att han skulle avrätta honom. Sedan sköt han tre eller fyra skott i snabb följd."

Ungdomsgängen fortsätter att sprida skräck - hd.se
"Gängbrottsligheten i Landskrona inte bara fortsätter - den ökar, sett till antalet polisanmälningar. Detta visar Landskrona Postens kartläggning".

Kommentar: Riktigt jävla märkligt att officiella siffror från Brottsförebyggande Rådet pekar på motsatsen. Hmm, vem ska man tro på i det här läget? En opportunistisk, vinstdriven tidning som väljer att publicera artikeln just före valet? Eller myndigheten som ansvarar för produktionen av den officiella kriminalstatistiken?

Därför röstar vi i Landskrona på Sd - Expressen.se
"Jag tror att sverigedemokraterna har fått flest röster i Landskrona på grund av att folket som bor här har tröttnat på att vara rädda. Tröttnat på att inte våga släppa ut sina barn på kvällarna. Tröttnat på att tjejer inte kan röra sig fritt. Tröttnat på att gamla människor ska behöva vara rädda för att bli överfallna".

Kommentar: Visst, jag kan förstå att människor ser Sd som det handlingskraftiga alternativet i en sån här situation, men dom är för fan just och pass ett organiserat parti (om ens det). Och en del av de motioner dom lagt fram rör såna saker som man inte ens beslutar om på kommunal nivå. Jag kan inte mycket om politik, men då jag uppenbarligen kan mer än de förtroendevalda som 22,26% av invånarna i den här stan röstat fram så blir jag rädd.

Rädslan vann i Landskrona - Aftonbladet.se
 - "Så mycket etniska grupper. Den här mångfalden. Det är en otrygghetsbild som kommit till Landskrona".
/Jan Hansveden, Sverigedemokrat i Landskrona och tillika bigott.

Kommentar: Lyssna på en Sverigedemokrat från den här stan i en till två minuter. Försök sedan räkna ihop hur många gånger denne har använt sig av orden Trygghet och Invandring. Det är som ett hjärntvättande mantra dom försöker forcera in i mitt huvud. (Tur att jag har tjockt pannben). Inte för att Sd nu har ensamrätt på Trygghet, det var ett frekvent förekommande ord i samtliga partiers ordförråd inför valet, bör påpekas. Dom är dock ensamma om att anse att bristen på Trygghet endast har en ensam orsak; Invandring.

Har du orkat läsa ända hit så kan jag bara säga Grattis!
Här har du alla tidigare delar om du har ork kvar i ögonmusklerna:

"Farliga" Landskrona - Bara en myt  |   "Farliga" Landskrona - Del 2   |   Farliga Landskrona - Del 3

Budskapet jag ville få fram med detta inlägg:
Sverigedemokrater - Ni ska ge fullständigt fan i mitt Landskrona! Och ge blanka fan i mina medmänniskor! Det sistnämda gäller även ni som rånar och slår ner folk (kom igen för fan, det är såå -92).

Kläder som sticker ut - Det moderna samhällets ärkenemesis?

Heja Danmark (nåja, Esbjerg åtminstone)!

Det som gör hela historien så kul (i alla fall för mig), är att man alltid får höra så mycket skit om Sverige från danskar, oftast gällande vår fascination för att införa förbud mot allehanda företeelser. Men det här är väl ett steg i ledet mot den totala likriktningen; Först inga slöjor, sen inget häng på byxorna.

Förslag på vad nästa steg kan tänkas bli: Endast svarta skor, helst kängor. Endast bruna skjortor tillåtna.

161308-55

Men något positivt är att det blir en accessoar mindre att matcha till resten av ens kläder varje dag. Vilket borde innebära att man kan sova 3-4 minuter längre varje morgon. Det blir mycket extra sömn på ett år. Tror det här kan vända utvecklingen för hela landet faktiskt.

Nej men allvarligt. Jag tycker man gott kan ta och förbjuda kortärmade tröjor istället. Känns precis lika relevant och verklighetsförankrat.

Semestermål - Del 3

Det vore trist om jag avslöjade förstaplatsen på min topplista redan, inte sant? Exakt min tanke. Så här kommer platserna 4-10 istället.

Plats 10:
Nya Zeeland
Sagan om Ringen, behöver man säga särskilt mycket mer?

Plats 9: Rom
Den eviga staden. Och alla vägar bär visst hit ändå, så varför kämpa emot?

Plats 8: Prag
Home of Staropramen, världens bästa öl. Bryggeriet har guidade turer.

Plats 7: Tunisien
Har länge velat se hur Karims (vår landsköldpadda) naturliga habitat ser ut med egna ögon.

Plats 6: London
Piccadilly Circus, Phantom of the Opera, We Will Rock You (Queen-musikalen), och en massa klassiska Queen-platser som jag velat se i evigheter nu. Och sen har jag hört att det visst är fint i övrigt också, fotbollen till trots.

Plats 5: Goa
Lite hippie-varning kanske, men det här är en kultur som jag vill uppleva. Och att det finns fina stränder och att allt är billigt som satan gör ju inte saken sämre.

Plats 4: Sarek
Garanterat en av de vackraste platserna i världen. Djärva fjällmassiv och trånga dalgångar, glaciärer och vilt forsande vattendrag. Ett mäktigt stycke orörd vildmark, helt enkelt.

Sarek2
Sarek

Sarek1
Sarek

Tidigare delar: Del 1 - Tokyo  |  Del 2 - Kinesiska Muren

Semestermål - Del 2

Nummer 2 på listan - Kinesiska muren


Nej, jag har ingen aning om vem fan det här är eller vad hennes problem är.

Imponerande 6 400 kilometer lång. Sen att det där med att man kan se den från månen bara är en myt, spelar faktiskt ingen större roll. Och min mormor säger att den inte alls är så speciell, men jag väljer att inte tro på henne. Har velat åka dit ända sen jag hörde talas om den för första gången när jag var runt fem-sex år gammal.

Jag vill dit! Eller för att citera Mao Zedong: "You're not a real man if you haven't climbed the Great Wall".


       

Tidigare delar: 3:e plats - Tokyo

Dubbla signaler från alliansen?

DN skriver idag i sin ledare om kårobligatoriets vara eller icke vara. Och jag tycker att det är en självklarhet att det inte ska vara obligatoriskt. Lika självklart är det att kårerna verkligen behövs. Hur ska kårerna i framtiden finansieras? Det ska bli väldigt intressant att se vad den eventuella utredningen kommer att komma fram till.

Med den sedvanliga politiska takten så förväntar jag mig svar tidigast ett halvår efter jag är färdigutbildad.

Hela obligatoriegrejen känns rätt föråldrad, för att inte säga odemokratisk.

Sen kan man ju fråga sig varför Lars Leijonborg (fp opportunisterna) anser att det är helt otänktbart att studenter tvingas vara med i en kår, men att det samtidigt är världens naturligaste sak att tvinga hela den arbetande delen av Sveriges befolkning att vara med i a-kassan.

Semestermål - Min topplista

Nummer 3 på listan - Tokyo
Det bor 5796 invånare per km2 i Tokyo. Den är med andra ord 527 ggr mer tätbebodd än Skellefteå Kommun. Sånt vill jag gärna uppleva på plats. Och maten. Och alla tempel. Och alla parker. Och all shopping. Och alla människor. Och alla färger. Och Godzilla, Sailor Moon och till och med Hi Hi Puffy AmiYumi. Och exakt allting annat. Synd att det ska vara så dyrt att åka dit bara. Det ligger ju som lite avsides...

Och ej att förglömma, deras hockeylag:
Seibu Prince Rabbits

Haha..

Jag förstår egentligen inte varför jag orkar bry mig om att kommentera detta, men eftersom Magnus Betnér är Sveriges roligaste människa så kan jag (uppenbarligen) inte låta bli.

Ken Ring, Petter-wannabe och one hit wonder-rappare från metropolen Hässelby Gård, som inte var i närheten av bra ens då han nästan var inne under några fasansfulla veckor 1999, kände att hans manlighet blev kantstött när Betnér drev med svensk hiphop på Grammis-galan i tisdags.

Snook, skyldiga till att ha snott flera minuter av mitt liv i somras då jag bevittnade det i särklass sämsta live-framträdandet i mannaminne, tog också illa vid sig.

Och vad ska man säga om en sån här fånig respons? Det som inte tål att skämtas med, förtjänar sällan att tas på allvar. Och jag trodde det var en allmänt erkänd sanning att svensk hiphop är död för tillfället? (Påminn mig gärna om när den levde senast, har ingen aning).

Och hur många hiphopare har inte gjort karriär på att håna folk i sina texter? Ska dom sen inte tåla en enda kommentar tillbaka? Fånigt är bara förnamnet. Skaffa lite självdistans för fan.

Farväl, gamle vän

PC World dödsförklarar härmed 3,5''-disketten, skriver E24 idag.

floppy
3,5-tumsdisketten. Född 1984. Död 2007. Vän och livskamrat.

Och det här är kanske en olämplig sak att häva ur sig under en begravning, men jag gillade dig aldrig riktigt. Vi umgicks mest för att vi inte hade något egentligt val.

Du var för ömtålig - Avmagnetiserades för ingenting och ditt tunna plasthölje gick sönder mest hela tiden.

Och det smärtar mig att säga det, men du kändes ofta för liten för en pojke med mina behov - Det är inte så kul att behöva en arsenal på upp till 40 disketter bara för att flytta några program. Eller 3 disketter för en enda mp3.

Och trots din litenhet så var du ändå otymplig - För stor att ha i fickan (och då gick du ändå bara sönder).

Nej, lilla vän, du kanske var tillfreds med vårt förhållande, men jag höll alltid utkik efter någon yngre, med slankare figur, som jag kunde känna att jag kunde ha ett större utbyte med. Misstolka mig inte nu, jag uppskattade dig för den du var, men med tiden så gled vi sakta ifrån varandra.

Nu när du är borta så känns det som att det är så mycket som jag aldrig fick tillfälle att säga dig. Och min nya dator har inte ens en diskettstation för dig. Jag önskar dig all lycka i efterlivet, och jag hoppas att du i nästa liv hittar någon som har vett att uppskatta dig för den du är.

Jag kommer aldrig glömma tiden med dig. På gott och ont. Farväl.