Paj

Förresten så har jag startat ytterligare en blogg för ett tag sedan, kom jag precis på att jag glömt bort att meddela er. Inte för att jag nu upplever att jag har någon form av meddelandeplikt gentemot er, men mer pga att det kanske är intressant vetande för (en bråkdel av) er. Den handlar uteslutande om paj. Och alla gillar ju paj, inte sant? Jag skrev: Inte sant?? Tack. Tack för det entusiastiska gensvaret. Här är en länk dit, vänligen avnjut. Alternativt låt bli.

Löpteknik


Nörderi

 


Fick en röntgenenergidryck av en kollega idag. Dual energy, får man förmoda (CT-skämt som max tre av er fattar). Full med underbar reklam från Siemens, och full med socker. Man måste nog vara en väldigt inbiten röntgennörd för att uppskatta en sån här gåva.

Fotnot: Jag är en väldigt inbiten röntgennörd.


Löneupproret

Angående löneupproret bland sjuksköterskor att inte acceptera en ingångslön på <24.000 kronor så är det något som borde beröra alla, även vi som varit klara i några år. Ni må tro att många gnäller på att nya, oerfarna kollegor plötsligt anser att de ska tjäna lika bra eller mer. Jag skulle kunna stämma in i den klagokören då jag fortfarande tjänar under 24.000 trots tre års universitetsstudier, snart tre års yrkeserfarenhet samt påbörjade studier på avancerad nivå för en framtida masterexamen, men anser att det är uppenbart att högre ingångslöner är något vi alla tjänar på.

I den bästa av världar (dvs inte denna) så bidrar högre ingångslöner på sikt till att övriga löner också får sig en skjuts uppåt. I en mer realistisk värld så kommer det snarare medföra att nyutexaminerade får en något sämre löneutveckling än resten av personalen på avdelningarna tills det minimala gapet mellan nya och gamla återuppstått. Men. Och detta är ett ganska viktigt men. Ju högre ingångslön desto högre medellön, och ju högre medellön desto större pott att fördela bland en avdelnings anställda i lönerevisionen. Dvs ligger medellönen på låt oss säga 25.500 istället för 23.500, och avdelningen tilldelas en löneökning på till exempel 2.1% per anställd... ja, räkna själv ut vad det innebär i praktiken om du är petig.

Varför kan inte anställda i den här branchen dra åt samma håll för en gångs skull? Och heja alla studenter, stå på er.Andra bloggar om:
vård, lön, rättvisa, sjuksköterska

Skike vX TWIN: Första intrycken


Känslan i ett par rullskidor är inte riktigt densamma som med ett par vanliga längdskidor, har jag lärt mig nu. Skiksen är lite otympliga, men det är antagligen en vanesak. Höll på att trilla omkull otaliga gånger på min första runda igår, men där får ändå den mänskliga faktorn sägas spela en stor roll. Jag är dessutom van att dra/släpa det bakre benet längre bak i steget när jag åker längdskidor, men gör jag det med dessa så lättar enbart bakhjulet och hela foten hamnar snett med vingliga snedsteg som följd. Precis när jag lärt mig att jag måste lyfta foten tidigare och ordentligare för att få flyt i rörelsen, så går gummisnodden under hälen av. Detta var jag dock förberedd på, dels för att det följde med ett par fjädrar som man ska byta ut gummisnoddarna med när de lossnat, och dels för att jag mailade en importör och hörde mig för (då naturvetaren i mig identifierat gummisnodden som konstruktionens svaga punkt) innan köp och fått just detta som svar. Men ingen fara, bara att låsa fast hälarna och skejta och/eller staka resten av sträckan. Fixade dessutom fast gummisnodden igen med en skiftnyckel och lite fingerfärdighet sen när jag kom hem igen, ska ge dem ett försök till innan jag byter helt.

Det var
väldigt mycket inställningar att trixa med innan jag kom igång ordentligt, räkna med att första rundan kräver många stopp. Och se för Guds skull till att alla justeringsskruvar är ordentligt åtdragna innan du sätter igång. Mittstänkskärmarna var det annars lite bök med då den ena hamnade snett efter några kilometer, men det var lätt åtgärdat och även där har jag fått med ett set med uppdaterade prylar att byta till när de gamla lossnat. Köpte mina skikes med backspärrar i kullagrena som simulerar fästvalla, och det är också något som kommer ta ett tag att vänja sig vid. Det går nämligen (föga förvånande) inte att rulla bakåt. Alls. Skönt i uppförsbackar så jag slipper saxa utan kan fortsätta med klassisk stil (vilket är den huvudsakliga anledningen till att jag köpte dem), men ämnar man enbart begagna dem till skejt så är det antagligen en onödig extra kostnad.

En annan sak som det kommer ta ett tag att vänja sig vid är bromsarna. De fungerar väldigt bra, men det känns obehagligt att lägga tyngden bakåt för att sätta dem i bruk. Annars är jag nöjd. Det är skönt att ha ordentliga hjul så jag slipper bry mig så mycket om kvistar, grus och annat skit. Obs på lufttrycket i däcken bara. Skönt också att kunna använda sina egna skor. Testkörde bara på asfalt, men grusvägarna och jag kommer nog komma bra överens i sommar. Framtida inköp jag kommer komplettera med är eventuellt knäskydd samt definitivt en cykelpump med manometer. Har en bra bit kvar tills jag kommer få det att se lika lätt och naturligt ut som i filmklippet ovan, men jag har som bekant aldrig fått lära mig när det är dags att ge upp så det är enbart en fråga om tid.


Satte denna justeringsskruv längst in (medialt) efter ett tag, då jag
märkte att jag tenderade att vinkla fötterna inåt annars.Den förargliga gummisnodden, efter reparation.Anordningen för att låsa hälplattan. Snillrik och enkel.Framhjulet. Justeringsskruvar och spännen all over the place.


Tillägg 2012-03-14: Var ute på en vända till, och nu satt helt plötsligt tekniken som ett smäck. Som om skidcentrat i hjärnan arbetat frenetiskt medan jag sov eller nåt. Kändes väldigt stabilt och bra, och snällt mot min strulande fot. Runt, runt på en öde parkeringsplats i 5-6 km blev det denna gång. Och gummisnodden höll. Går bra att skejta även med lös häl, om man justerat snoddarna lagom. Skippar knäskydd om det fortsätter kännas så här bra. Cykelpump däremot står fortfarande kvar på inköpslistan.

Andra bloggar om: motion, träning, skike, skidor, rullskidor, recension