Dagens vill ha!

image243

Länk här. Och ja, det är en självvattnande blomkruka som ser ut som en droppställning med en droppåse på. Begriper inte hur jag kunnat leva utan den så här länge.
Kategori:

Jag tar källsorteringen till en ny nivå

För ett par dagar sedan så bestämde vi oss för att köpa en ny dammsugare, och i samma veva så klart göra oss av med den gamla, en Electrolux från 1978. Den kom med andra ord till världen samma år som Skellefteå AIK tog SM-guld i hockey, så det var nog dags för den att gå i pension efter 29 års trogen tjänst. Dammsugare har alltid fascinerat mig lite. Hur fungerar sladdupprullningsmekanismen egentligen? Hur ser motorn ut inuti? Hur många meter koppartråd finns där inne? Hur många skruvar håller ihop den? ...Ni kanske anar vart det här är på väg?

Jag väljer att inte se på det som ett styckmord direkt, utan snarare som att snart 25 års nyfikenhet på hur en maskin fungerar, för en enda kväll tog sig utlopp i ett metodiskt, vetenskapligt kartläggande. Varenda del plockades isär och undersöktes, liten som stor. Och visst, jag styckade den jäveln riktigt ordentligt - Utrustad med hammare, skruvmejsel, syl, kniv och tång.

Den led inte alltför mycket (tror jag); det hela var över på strax under 2,5 timmar. Det är svårt att avgöra exakt när under proceduren som den var så pass slaktad att den rimligtvis borde ha förklarats som död.Bild 1: Översiktsbild på de flesta av delarna (själva "skalet" och en del delar från motorn är inte med. TV-bilagan uppe i högra hörnet är inte en del av dammsugaren). Bild 2: Närmare bild på några av delarna. Bild 3: Detta är fjädern från sladdupprullningsmekanismen. Den höll på att skrämma skiten ur mig när den satte igång när jag höll på att meka som bäst. Bild 4: Delar av munstycket samt hjulen.

Och som svar på frågorna: Den innehöll en jävla massa koppartråd, uppskattningsvis ~70 meter, med en diameter på ~0,75 mm (Det blir ungefär 3,1x10-5 m3). Jag hittade bara 38 skruvar och 4 popnitar. Dock satt många delar ihop genom att de var formgjutna efter varandra, och nån enstaka del var fastklistrad. Sladdupprullningen drivs föga förvånande av en fjäder. Motorn såg väl ut som vilken elmotor som helst - Den drevs enligt elektromagnetisk princip, och hade i uppgift att omvandla elektrisk energi till mekanisk energi.

När jag var klar så kunde den källsorteras ordentligt - Hård plast, mjuk plast, metall, och nån enstaka del fick hamna bland övrig elektronik. Koppartråden behöll jag, kan vara bra att ha om man känner sig extra kreativ nån dag. Funderar nu över vad som ska att bli mitt nästa offer. Stereon ligger illa till.


Andra bloggar om: , , , ,

Smått chockad (eller nej)

Inte riktigt Anna Lindh-chockad kanske, då det ändå var dags för honom att gå bort snart, men ändå. Det är Ingmar Bergman för i helvete liksom. Och att det skulle bli enormt uppmärksammat i svensk media var väl föga överraskande (vi är rätt självkära på det sättet (obs, inte nödvändigtvis något negativt)), men det är först när man ser hur pass stor uppmärksamhet som utländsk media ägnar nyheten som det börjar gå upp för en hur stor Bergman egentligen var:
  • "Through more than 50 films, Bergman's vision encompassed all the extremes of his beloved Sweden: the claustrophobic gloom of unending winter nights, the gentle merriment of glowing summer evenings and the bleak magnificence of the island where he spent his last years", skriver New York Times.
  • "According to the TT news agency, Bergman died peacefully on Faro Island - or Sheep Island - in the Baltic Sea", skriver BBC.
  • "Swedish director Ingmar Bergman, an iconoclastic filmmaker widely regarded as one of the great masters of modern cinema, died Monday, local media reported. He was 89 years old", skriver CNN.
Plus X antal bloggar överallt, och artiklar i varenda tidning i resten av landet. Tänk att något så naturligt som att en människa går bort kan orsaka så pass många tangettryckningar. Fascinerande att tänka på.

image238
Kategori: