Vårdbesparingar

Vårdbesparingar

Angående kränkningar

Många nyheter har på sista tiden handlat om kränkningar av olika slag, och med det som bakgrund så har jag ägnat det ämnet en del tankeverksamhet. Och jag måste bara fråga (svara gärna): Är människor så verkligen så känsliga (som man får intryck av i artiklarna längst ner i det här inlägget)?

Är det jag som missat någon fundamental del av vad det innebär att vara människa bland människor? Jag anser mig vara immun mot förolämpningar (tills dess att motsatsen är bevisad, givetvis), och har alltid ansett att det enda som kan kränka mig är det som jag tillåter att det har en kränkande inverkan på mig.

  kränka förolämpa, skymfa; våldföra sig på, bryta mot || kränker, kränkte, kränkt kränkande förolämpande, djupt sårande: en k. beskyllning kränkning det att kränka: förolämpning, skymf, brott etc. || -en; -ar kränkt förolämpad, sårad || neutr. =


Och angående debatten om språkförbudet på GA-skolan här i stan. Rektor Patrik Helgesson säger i en artikel i
DN att detta förbud införs för att ingen ska tro att någon säger något kränkande på ett språk som man inte förstår.

Min självklara fråga är då: Hur kan man bli kränkt av något som man inte ens förstår? Människor tar till ologiska (kanske till och med... kränkande?) ytterligheter i tappra försök att uppnå nån form av politiskt korrekt ideal som åtminstone jag inte ser poängen i att eftersträva.

Nej, vad människor behöver är lite tjockare hud på näsan, inte fler förbud. Klimatet människor emellan har blivit hårdare, och språket är en biprodukt, inte huvudproblemet. Att attackera språket är som att rikta en brandsläckare mot toppen av flammorna istället för mot flammbasen - det är synnerligen ineffektivt och den enda skillnaden är att man förutom elden nu har en massa kladd att städa upp också.Artiklar med anknytning till kränkningar som jag kommenterat i tidigare inlägg:

Artikel: Fuck? Nej tack! (Aftonbladet)
Bloggsvar: Tourettes syndrom förbjuds i Ljusdal?

Artikel: Skola förbjuder utländska språk (Aftonbladet)
Bloggsvar: Farliga Landskrona - Del 3

Artikel: Det har aldrig varit viktigt att könsbestämma lakritsfiguren (E24)
Bloggsvar: Pojke eller flicka? Eller lakrits?

Instant Stardom™

Aftonbladet tipsar idag om hur du blir du en internetkändis... Wtf? Hur många genvägar till kändisskap ska det få lov att existera egentligen? Det krävs redan väldigt lite för att bli "känd" idag (se Idol, Robinson etc), och i vissa fall ingenting alls (se Big Brother, Steven Seagal etc). Hur mycket mer urholkat kan detta begrepp bli? Hur långt är det kvar till botten nu?

Är jag en liten del av denna ack så intelligenta kultur nu, då jag fallit till föga och skaffat blogg? Instant Stardom, just add an opinion? Är det meningen att jag också ska förvandlas till nån uppmärksamhetskåt jävla C-kändis-wannabe nu, bara för att jag har ett behov av att skriva av mig lite då och då?

Nej usch, en värld där vem som helst som har lite mainstream-åsikter kan få kändisstatus, skulle kännas förbannat trist att leva i. Medmänniskor, visst kan vi bättre än det här?

Tourettes syndrom förbjuds i Ljusdal?

Ingrid Olsson, centerpartist i Ljusdal, vill förbjuda fula ord i kommunen, skriver Aftonbladet. Och jag vet inte, finns det så mycket att tillägga, eller talar förslaget för sig själv? Det här sättet att tänka, att förbjuda bort problem istället för att ta itu med roten till dom, är så jävla svenskt att jag känner för att ta en hammare och slå in mitt pannben ibland för att slippa skiten. Eller ja, nästan i alla fall.

Ord som hon (enligt artikeln) vill förbjuda: Hora, Fitta, Motherfucker, Fucker, Kuk och Kukhuvud. Ord som fortsättningsvis ska vara tillåtna: Fan och jävla. Hurvida svordomar av det mer kreativa slaget ska tillåtas eller inte, framgår inte av artikeln. Hur i helvete det är meningen man ska kunna föra en vanlig konversation utan dessa nyckelord framgår inte heller.

Och frågan om tillsynen sen. Ska det tillsättas svordomsspioner, i likhet med sopspionerna? Att spionera på sina medmänniskor - Det nya framtidsyrket? Vill man dra saker och ting till sin spets så är det här, att kontrollera vad folk får och inte får säga, ett bra steg mot ett härligt 1984-scenario.

Nej, jag tycker det räcker gott med att det existerar lagar om förbud mot kränkningar redan. Dom fungerar.

sorry Ingrid, du har säkert en bra tanke bakom förslaget, men tänk gärna lite till nästa gång. Men om syftet bara var att skapa debatt om det rådande samhällsklimatet så hoppas jag att du lyckas.

Och stör man sig på att såna här ord används så föreslår jag att man testar att jobba på en plats där orden förekommer regelbundet... i tunnelbanan exempelvis (ja, jag vet att det är ett jävla tjat om tunnelbanan i min blogg). Jag lovar dig, orden kommer att ha tappat all laddning inom ett halvår.

Sen så är det lite märkligt, om man tänker på saken lite extra, hur en lingvistisk konstruktion kan ha en kränkande inverkan på en människa. Någon uttalar en viss sekvens av ljud, och dessa ljud får en annan människa att må dåligt. Jag har blivit spottad i ansiktet (än en gång i vår kära tunnelbana), det om något skulle kunna klassas som en riktig kränkande handling.

Min reaktion? Jag tyckte det var hysteriskt kul, då det sa så mycket om personen som spottade i fråga, om dennes brist på förmåga att kunna argumentera för sin sak, bristande intelligens, bristande uppfinningsrikedom, bristande förmåga att känna empati, vad man nu än föredrar. Kan man annat än att se ner på en sån enfaldig, simpel människa? "Jag är enbart ute efter att försöka trycka ner dig och få dig arg", liksom.

Lycka till, jävla kukskalle. Smiley

Tillfälligt rik

Jag har gått omkring och känt mig pseudorik i helgen. Jag har skjutit upp att betala alla räkningar ett par dagar istället för att kasta mig över dom så fort jag fått csn-pengarna som jag brukar göra. Bara för att få se det ligga ett fyrasiffrigt belopp på kontot. Om så bara för ett par dagar. Känslan som infinner sig då man upptäcker att något sådant kan inträffa utan att man måste göra något som man avskyr är obeskrivligt tillfredställande.

Palt
Blodpalt med lingonsylt och knaperstekt fläsk.

Har för övrigt gjort och ätit blodpalt idag. Dom blev skitbra och var jättegoda.

Mina hemskaste ljud - Topp 5

(Är inte "hemskaste" ett ganska fult ord förresten? Fonetiskt sett då alltså. Det låter ju inte klokt..)

Hur som helst, på
Salford University?s Acoustic Research Centre har man efter en internetomröstning kommit fram till att ljudet av en människa som kräks i en hink är det hemskaste ljudet att lyssna på, uppger Aftonbladet idag.

På andra plats kom ljudet av rundgång, vilket förvånade mig lite, eftersom jag alltid upplevt det som ett väldigt vackert ljud. Det är så skönt när det skär i öronen att jag får gåshud. Tredjeplatsen delas av ljudet av gråtande barn och ljudet av ett inbromsande tåg.

Jag måste givetvis sammanställa en egen lista, här kommer den:

1. Det pipande ljudet när dörrarna stängs på tågen i tunnelbanan (C20).
2. Ljudet av en jublande motståndarklack (obs, gäller enbart hockey).
3. Danska (är det ett språk? är det ett läte? vad fan är poängen?)
4.
Kräkljud
5. Skrikande barnOliiidligt spännande

Poängen de senaste 5 matcherna:

1.
2.
3.
4.
5.
6.
 Skellefteå 
 Brynäs
 MODO
 Frölunda
 Färjestad
 Luleå
12
10
9
9
9
8

Wernblom

Vi (Skellefteå) ligger 8:a, med 59 poäng på 42 matcher, och med -17 i målskillnad. Frölunda ligger 9:a, med 56 poäng på 42 matcher, och med -2 i målskillnad. Och imorgon möts vi, i en av säsongens viktigaste matcher hittills. Vinst och vi skaffar ordentligt med välbehövligt andrum. Förlust och vi är mitt uppe i 9-till-11-träsket igen. Vi är, som tabellen ovan visar, det formstarkaste laget just nu. Visst, 2 av de 5 senaste matcherna har varit mot skräp-Malmö, men ändå.

Men Frölunda har 3 vinster i rad. Och skadeläget är lite osäkert; Nedorost, Larsson och Öberg är förmodligen fortfarande inte klara för spel, och hur det står till med Hadelöv och Stathos har jag ingen aning om.

Vi har vunnit de två första
nyckelmatcherna som jag nämnt tidigare, och den tredje är alltså imorgon. Som tur är så verkar Mora nere på 11:e plats vara lite under isen för tillfället, med förlust på de fem senaste bortamatcherna. Förhoppningsvis håller deras svacka i sig några omgångar till. Timrå är ett annat lag som verkar ha lite problem för tillfället. Inte mig emot.

Och att Linköping har 6 raka förluster är högst anmärkningsvärt.

Villa, Volvo men inte vovve.

Test på Aftonbladet.se: Hur medelsvensson är du? (Tillhörande artikel här)

Enligt artikeln så bor Medelsvensson i villa i tätort, kör silvergrå Volvo och arbetar inom antingen industrin eller vården. En familj (en man, en kvinna + 1,8 barn) sätter i sig 1,2 kilo godis och 1 kilo bullar/kakor per vecka. Ändå är det bara mannen som är överviktig.

Uppgifterna är hämtade från Statistiska Centralbyrån, som äntligen klarlagt exakt vad det är som miljontals svenskar strävar efter att inte bli men ändå slutar som. Intressant faktaspäckad pdf-fil här.

Tiger

Jag fick inte ett enda rätt i testet, och placerades därmed i sista kategorin, med följande utlåtande: "Du har långt kvar tills du är en genomsnittssvensk. Men du kanske inte vill bli en. Villa, äktenskap och 1,8 barn är inget som lockar dig. Åtminstone inte om man ska tro på ditt testresultat."

Detta faktum, att jag uppenbarligen (enligt ett test på 10 frågor) befinner mig långt ifrån den genomsnittlige invånaren i detta land, gjorde att jag kände mig... oroväckande tillfreds. Som om jag på något sätt skulle skämmas över att vara svensk.

Varför det?

Det är (mig veterligen) ett erkänt faktum att svensken ogärna förknippas med resten av sitt land. Jag känner så. Du känner förmodligen så också emellanåt. Vi vet bara inte varför. Fransmännen är inte såna. Italienarna är inte såna. Islänningarna är inte såna. Inte ens norrmännen är såna. Bara vi.

Är det för att vi är så förbannat mesiga? Neutralitet hit och lämna ut terrormisstänka egyptier dit? Säga tack till precis allting hit och lagstifta/förbjuda bort otrygghetskänslan dit? Vi är bra på att gnälla, men när det väl kommer till kritan så är det det enda vi verkligen kan (ja, jag är fullt medveten om att jag just gnäller om att vi gnäller, jag fattar ironin själv, tack). Vi har inte ens några vettiga, riktigt kraftiga svordomar att svänga oss med.

Nej, det är tur att vi är bäst i världen på hockey, så att jag slipper emigrera.

Rockstjärnor dör unga

Rockstjärnor dör unga har Aftonbladet idag hittat en kristen sida som påstår. Och ja. Vad ska man säga egentligen? Jag skulle också kunna komma fram till i princip vad som helst genom att välja ut en väldigt liten grupp som passar mina ändamål och sen sammanställa resultatet.

Rock1
Eric Carr, Janis Joplin och Kurt Cobain.

För listan innehåller inte namnen på alla rockmusiker någonsin om du trodde det (det skulle ju inte ha gett ett resultat värt att skriva om), utan enbart de som dött i förtid. Jag skulle på samma sätt kunna välja ut alla skådespelare som dött i förtid och komma fram till att det är livsfarligt att vara skådespelare. Frälsare är ett annat yrkesval förknippat med kort levnadstid. Till exempel.

Den kristna gruppen bakom sidan uppger att de sammanställt den i syfte att avskräcka och varna sina läsare för att välja "fel väg" i livet. Dom skriver även att dom tagit med varenda avliden rockstjärna som dom har kunnat hitta, och att det inte är fråga om en uppgjord lista.

Rock2
John Lennon, Cliff Burton och Freddie Mercury.

Rockstjärnorna på listans medelålder är 36.9 år.

Sen att det bara innehåller 300 namn är ju en annan sak. Fler rockstjärnor än så har väl knappast existerat? (obs: ironi). Och det faktum att mängder av rockstjärnor långt över medelåldern på listan fortfarande är vid liv väljer man också att bortse ifrån.

Tanken bakom det hela, att skrämma människor till den kristna tron, går säkert att rättfärdiga på något sätt, men hur det skulle gå till övergår min fattningsförmåga. I vilket fall som helst så innehåller listan många klassiska namn, och man blir nästan lite nostalgisk. Eller är det retro?

Rock3
Joey Ramone, Jim Morrison och Buddy Holly


Steve Irwin blir actionfigur!

Den avlidne krokodiljägaren Steve Irwin blir nu actionfigur, skriver Expressen. Och jag vill ha en! Tycker det är helt rätt att hedra hans minne genom att ge honom evigt liv på det här sättet. Den ska visst kunna säga både "Crikey!" och "Holy Guacamole! Do you see that? It's a giant golden orb spider and she's built her web right across our path! It's super sticky for catching small birds and bats. Let's not disturb it." 

Uppenbarligen fanns planer på att ge ut den här dockan redan innan hans död, då han spelat in rösten till den. Den ska göra sin debut på den internationella leksaksmässan i New York i Februari, och beräknas kosta $22.

Och en vacker dag hoppas jag att jag lyckats bli så pass känd att någon gör en actionfigur av mig.

Irwin
Stevw Irwin - Komplett med khakiutstyrsel och krokodil.

I väntan på snön..

SMHI


SMHI2

Bara att hålla tummarna och vänta. Inte så mycket annat att göra. Den hittills enda nackdelen med att bo i Skåne är vädret. Min första sommar här nere får lov att vara bra jävla perfekt, annars blir jag redigt purken.

Hej, Reinfeldt! Hur går det?

Aftonbladet skriver idag att vänsterblocket är 11% större än "alliansen" (citationstecken pga att jag tycker att hela "allians"-prylen känns rätt fånig; "hej, vi kan inte enas men låtsas vara kompisar ändå" liksom) enligt senaste Sifo-undersökningen.

Reinfeldt

Efter ett val brukar en regering kunna segla lite på medgångsvågen, men den smekmånaden upphörde väldigt snabbt för Reinfeldt & company. Det är exceptionellt dåliga siffror som presenterats idag. Anledningen?

Många antar att det beror på diverse klavertramp av Maria Borelius, Cecilia Stegö Chilós och allas vår Calle Bildt. En del tror att det beror på att Socialdemokraterna nu gjort klart med vem som efterträder Göran Persson. Många tror att det beror på att regeringen har misslyckats med att framhäva vilka argument dom haft för att skära ned a-kassan.

Jag tror att svaret är betydligt enklare än så. Regeringen för helt enkelt inte samma politik som man gick till val på längre, och folk känner sig lurade. Röstar man på ett parti, eller förlåt, en "allians" (fånigt, fånigt, FÅNIGT), i tron att man kommer att få mer pengar i plånboken, och några månader efter valet märker att det är precis tvärtom, så är det inte så jävla märkligt.

Nej du Reinfeldt, jag röstade förvisso inte på dig, men när du ändå vann valet så var jag lite nyfiken på vart dessa "nya" moderater skulle komma att leda oss. Vi får väl se vad resultaten blir på sikt, men än så länge är jag, och många andra, besvikna.

Go, Hillary, go!

Hillary Clinton siktar på Vita Huset, skriver Aftonbladet och DN idag. Fan vad jag har väntat på detta. Den stora frågan är dock - Är USA redo att våga ledas av en kvinna?

Jag hoppas verkligen att hon blir USA:s näste president, men ärligt talat så tror jag att hon har en väldig uppförsbacke framför sig, och det pga en så banal sak som hennes kön. Tyvärr. USA är och har alltid varit ett väldigt konservativt land. Men efter den där jävla texasgubben (citat: Jan O Karlsson) så borde dom vara redo för vad som helst som innebär en förändring.

Hillary

Nu har hon en bra chans om någonsin. Presidenter brukar traditionellt segla i medvind under krig, och det faktum att George W Bush inte gör det säger en hel del om hans misslyckande som president. Det är en spännande tid just nu. Saker och ting börjar äntligen hända på allvar på jämställdhetsfronten.

Mona Sahlin kan mycket väl bli Sveriges första kvinnliga statsminister 2010. Nancy Pelosi blev nyligen USA:s första kvinnliga talman i kongressen. Ségolène Royal har goda chanser att bli Frankrikes första kvinnliga president senare i år. Och nu ställer alltså Hillary upp som kandidat. Saker och ting börjar röra sig.

Bill

Och även om ingen större förändring skulle ske just nu så är ändå stigen upptrampad. Det är en spännande tid just nu.

Visst, det kommer garanterat att bli en jävligt tuff valkampanj, första steget blir att kriga mot de egna leden, för att övertyga dessa om att det är en bra idé att kandidera med en kvinna i spetsen. Men jag tror att hon har erfarenhet nog för att klara av det efter att ha stått vid sidan av och observerat hela cirkusen under Bills tid som president.

Go, Hillary, go!

Farliga Landskrona - Del 3

Känner mig nödder och tvungen att kommentera det som pågår på GA-skolan, då jag skrivit två tidigare delar i ämnet skit och vad det har med Landskrona att göra. Jag har tidigare tagit staden i så gott försvar jag bara kan, då jag är väldigt förtjust i den, och då medias bevakning av den varit allt annat än objektiv och rättvis.

Så det svider lite att nu tvingas erkänna att nånting uppenbarligen är fundamentalt fel med vissa människor. Som tyvärr bor just här.


Artikel 1:
Eleverna kissade på kläder

Det är bara att konstatera att såna drastiska åtgärder som avstängningar och tvångsförflyttningar verkar behövas. Sen är det synd att problemet kunnat eskalera på det sätt det har gjort. Det lär ju knappast ha hänt över en natt, och att personalen nu valt att reagera ursäktar inte att dom misslyckats göra det under en längre tid.


Artikel 2: Skola förbjuder utländska språk

Detta övergår mitt förstånd. Folkpartiet går in med sin vanliga, arroganta opportuniststil och förbjuder eleverna att tala något annat språk med varandra än svenska. Förbjuder människor att tala sitt modersmål. Berövar individer på en del av deras identitet. I demokratin Sverige. I onådens år 2007.

Sen så ser jag det som självklart att språket i undervisningen sker på svenska. Men lika självklart är det att eleverna ska ha rätt att tala vilket språk dom vill i övrigt. Något annat vore ren diskriminering, och är det verkligen det som politiker ska syssla med?

Hur hjälper det här någon? Vad är syftet? Vad förväntas man uppnå? Det här är för fan bara skitsnack. Och vad händer med de elever som nu säger något på sitt modersmål? Stängs dom också av? "Nej, jag var tvungen att gå hem från skolan för jag pratade lite med min kompis på rasten". Skulle någon förbjuda mig att tala svenska skulle jag känna mig jävligt kränkt.

GA-skolan
GA-skolan.

Artikel 3: Skola stängs för att skydda elever från smällare

Låter lite som att vistas i tunnelbanan på nyårsafton. Inga konstigheter, och ett korrekt beslut av skyddsombudet. En sån miljö ska ingen behöva vistas i. Men som jag skrev tidigare; det kan knappast ha blivit så här över en natt. Vilken dialog har egentligen förts mellan elever och personal på skolan? Och mellan personal och föräldrar? Har den ens existerat?Tillägg: Hittade just det här artikeln i DN: Bara svenska tillåtet i krisdrabbade skolan

Enligt rektor Patrik Helgesson, vars kläder jag verkligen inte skulle vilja vara i just nu, så införs språkförbudet "för att ingen ska kunna tro att de säger något kränkande om andra". Den grundläggande tanken bakom det hela, dvs att minska på antalet kränkningar, är det inget större fel på. Tillvägagångssättet känns det däremot som det härstammar från en annan, mindre demokratiskt präglad tidsålder.

Det är idiotiskt att se en sån sak som språket som det största problemet, då det är uppenbart att det är den rådande attityden som är det.

Nog om detta nu, hoppas att allt löser sig till det bästa för alla inblandade, och främst då för de elever som bara vill gå i skolan och slippa sån här skit.Tidigare delar i min Landskrona-serie:

Farliga Landskrona - Bara en myt  |  Farliga Landskrona - Del 2

(Och jag gör härmed ett försök att få den här bloggen placerad på bloggkartan.se)

Retro, my ass!

Plötsligt har allt man gillat under sin uppväxt fått en jävla retro-stämpel på sig. Va fan!? Det är mitt liv ni stämplar på, jävla retroutnämnarfascister! Det är min barndom ni markerar som omodern. Ge fan i det. Är retro det nya uttrycket som ska urvattnas, och gå samma öde till mötes som gay-ikon gjorde för 3-4 år sedan?

Är allt som är över 10 år gammalt retro?


...vad fan är retro egentligen? (Tittar efter). Enligt min ordbok är det latin för bakåt, eller tillbaka.

Retro-Paris
Paris. Snart äntligen retro?

Enligt den definitionen så får jag anta att allt som utmärker en speciell, svunnen tidsepok är retro. Betyder det att Paris Hilton kommer att bli retro om några år? Är Metallicas svarta skiva och Nirvana 90-talsretro? Är Hitler 40-talsretro? Är Peter Forsbergs straffmål vid OS-finalen -94 retro? Är Jesus retro? Är Pamela Anderson och Tommy Lee's sexvideo retro?

Foppa
Retro-Foppa retro-lurar retro-Hirsch i retro-OS -94?

Det här har gjort mig mer förvirrad än innan jag började skriva. Vem bestämmer vad som är retro och inte? Är retro individuellt? För mig är de mest bestående minnena från 80- och 90-talen garanterat helt annorlunda än vad dina är. Är retro en form av utmärkelse som bara samhällsfenomen med stor genomslagskraft hos väldigt många människor föräras med?

Jag tror jag har en poäng där. Retro måste vara något som är tillräckligt allmängiltigt.

20-talet hade jazz, 30-talet VW-bilar, 40-talet krig, 50-talet Elvis, 60-talet flower power, 70-talet disco, 80-talet Super Mario och 90-talet.. Hmm.. 2 Unlimited, skitfula webbsidor, Spice Girls och Tamagotchi??

Tamagotchi
I'm a tamagotchi, so happy that you love me..

Spontan reakton: Jag vill skaffa ett så stort avstånd mellan mig och 90-talet som det bara är möjligt.

Och för att röra till det ytterligare så finns begreppet nostalgi också. (Slår upp det). Nostalgi Melankolisk längtan hem eller tillbaka (till gågna tider) || -n el. -en. Det är med andra ord en längtan efter det som är retro. Bra, då har jag marginellt ökad ordning i mitt huvud. Alltid något.

Vad kommer att anses vara retro när vi blickar tillbaka på 00-talet om 20-30 år? USA:s krig mot terrorismen? Mordet på Anna Lindh? Tsunamin? Vilket härligt decennium det varit än så länge.

Men det så klart, när det krävs allt mindre för att bli "kändis", och när nästan vad som helst med en någorlunda fast rytm tar upp plats i etern så blir det svårare och svårare för människor att synas och höras i kakafonin, och vi får förlita oss på katastrofer för att vårt tidevarv ska lämna något bestående avtryck i historien.

Sjuksköterskan som symbol

Jag har funderat lite kring det ämnet. Vad det är som gör att folk ofta har en.. lite smått kinky syn på sjuksköterskor? Inte ett alltför märkligt ämne att bry mitt lilla huvud med, då jag faktiskt är på väg att utbilda mig till en.

SSK
Vanlig syn på sjuksköterskor. Eller?

Så..

Hypotes 1: Det beror på ett oidipuskomplex. För dom som inte orkar sträcka sig efter ordboken eller knappa in den långa adressen till
google, så kan jag tala om att det inom modern psykologi innebär sonens undermedvetna strävan efter att hitta en partner som har samma egenskaper som modern. På ett ungeär. En sjuksköterska, som är en vårdande figur precis som modern traditionellt är, blir alltså lätt föremål för åtrå.

Hypotes 2: Det beror på att det är lite tabu att känna åtrå till en kvinna i en så pass ren, altruistisk, självuppoffrande roll som sjuksköterskerollen är (eller som den framställts genom historien i alla fall). Kyskhet är ett annat karaktärsdrag som anses vara typiskt för sköterskor. Nunnor är en annan yrkeskategori som omfattas av den här hypotesen.

Hypotes 3: Madonnan och horan. Bygger vidare lite på resonemanget i hypotes 2, men jag gillar många hypoteser, så jag delar helt sonika upp det. Sköterskan är vit och oskuldsfull. Givetvis måste en sådan människa ha en motpol? Givetvis måste den människan också samtidigt vara denna motpol? Räddaren. Kunskapskällan. Vårdaren. Men också Fresterskan. Köttet. Olydnaden. Var det inte detta resonemang som fick Othello att tappa fattningen och dräpa sin hustru Desdemona?

Hypotes 4: Kvinnodominansen i yrkeskåren. Faktum 1: Det är ett traditionellt kvinnoyrke. Faktum 2: Kvinnor objektifieras ofta. Faktum 3: Kvinnor har historiskt sett ofta fått bära skammens och skuldens symbolik. Detta skapar helt enkelt en alltför stor kontaktyta för att fantasin inte ska skena iväg för vissa.

Hypotes 5: Intimiteten i arbetsuppgifterna. I många av sjuksköterskans arbetsuppgifter är hon ofta väldigt nära patienten, såväl fysiskt som psykiskt. Kanske är det en närhet som ensamma människor inte upplever någon annanstans? Kanske räcker det som grogrund för att såna här fantasier ska slå rot?

Hypotes 6: Sjuksköterskeuniformen är väldigt attraktivt utformad. Det är väldigt typiska attiraljer i denna uniform som förstärkts på bilden ovan. Latexhandskarna, kjolen, förklädet, och givetvis hättan. Kanske är det just latexet som är nyckeln till detta mysterium?

Sex hypoteser får duga, då jag fortfarande har en tenta att plugga till. Kanske är några av dessa hypoteser sanna. Kanske allihop. Mysteriet kvarstår. Sant är dock att det är en vanligt förekommande erotisk fantasi. Och att jag ägnat denna fundering alltför mycket tid. Men vad ska man göra med all tid man har att använda hjärnan på annars? Just ja, plugga va det.

Viktig match ikväll

Viktig och svår bortamatch mot Modo ikväll. Hinner inte skriva så mycket, då jag måste plugga till min tenta imorgon, men ett tjusigt diagram över vår tabellplacering hinner jag knåpa ihop i alla fall.


Tabell 1

Tidigare möten:

7/10 MODO - Skellefteå 5 - 2 (2-0, 1-0, 2-2)
2/11 Skellefteå - MODO 2 - 1 (0-1, 1-0, 0-0, 1-0) sd
9/12 Skellefteå - MODO 2 - 2 (0-0, 1-0, 1-2, 0-0) sd


Formkurva Skellefteå (de 5 senaste matcherna):

Poäng: 8 av 15
Gjorda mål: 12
Insläppta mål: 13

Formkurva MODO (de 5 senaste matcherna):

Poäng: 3 av 15
Gjorda mål: 14
Insläppta mål: 16

MODO har förlorat sina tre senaste hemmamatcher. Jag drömde att vi skulle förlora med 8-0, men jag drömde även att min sambo ägde ett antikvariat och hade tre hundar, samtliga med två huvuden var, så jag lägger inte så stor vikt vid det. Vi har 4 spelare skadade, och med lite tur så tar vi poäng, tippar 3-3.

Wiiktminskning

Halvvaket slösurfandes omkring hittade jag en väldigt intressant sida om en väldigt ambitiös kille, som under 6 veckor inte ändrat några av sina vanor över huvudtaget, förutom att han börjat spelat Nintendo Wii 30 minuter per dag.

Hans BMI gick från 25.2 till 24.0, och hans midjemått gick från 87.6 cm till 78.7 cm.

Länk till sidan:
WiiNintendo.net

Ge mig ett Wii ! Wiiiii ! Wii ! Wii ! Wii !

Wii

Såna underbara former, så ren design, så blanka, fina ytor.. habba habba habba.. Ja, jag sitter och dreglar nu.

En annan intressant sida: Hold Your Wee for a Wii

För er som inte orkar klicka på länken så handlar sidan om en kvinna som deltog i en fånig tävling för en radiostation där man skulle dricka så mycket vatten man kunde utan att gå på toaletten för att vinna ett Wii. Givetvis i USA. Hon dog av vattenförgiftning. Ovanligt korkad tävling.

Ge mig ett Wii ändå ! Wiiiii ! Wii ! Wii ! Wii !

Tillägg: Ge mig exakt det här Wii:et

Wii 2


Inte lika stilrent som det vita, men en Triforce är och förblir alltid en Triforce.

Imorgon: Sista dagen på min röntgenpraktik.Tillägg: Då har nyheten nått Sverige också, Aftonbladet skriver om det idag (070120), länk här:
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,980143,00.html

Innebörden av Januari

                                           
1 HV 71 38 19 9 10   68    
2 MODO Hockey 39 19 7 13   66    
3 Brynäs IF 39 16 14 9   66    
4 Timrå IK 40 19 7 14   66    
5 Färjestads BK 39 17 11 11   65    
6 Linköpings HC 39 16 9 14   59    
7 Luleå HF 39 14 8 17   53    
8 Djurgårdens IF 39 13 10 16   52    
9 Skellefteå AIK 38 12 10 16   50    
10 Frölunda HC 38 13 7 18   47    
11 Mora IK 38 13 5 20   44    
12 IF Malmö Redhawks 40 8 11 21   35    

Som alla (nåja, många i alla fall) vet så är Januari den viktigaste månaden i Elitserien. Det börjar dra ihop sig till slutspel och poängen betyder sällan lika mycket som dom gör nu. I synnerhet när tabellen är så jämn som den är (se ovan). Bara 8 poäng skiljer mellan en plats i Kvalserien och den sista slutspelsplatsen.

Och där i mitten så ligger givetvis vi. Och det kan knappast vara alltför hälsosamt för mina nerver.

Vi har 17 matcher kvar, och således 51 poäng kvar att spela om. Men spelschemat är svårt. Vinsten mot Malmö igår var nödvändig för att jag inte skulle utveckla magsår. Sen att Mora samtidigt förlorade gjorde ju inte saken sämre. Jag kostade till och med på mig ett leende. Nu är det sannolikt (om än inte statistiskt säkerställt) kört för Malmö.

Nyckelmatcher framöver: Borta mot Luleå 20/1, hemma mot Malmö 22/1, borta mot Frölunda 25/1, borta mot Mora 1/2, hemma mot Djurgården 3/2, borta mot Mora 13/2 och hemma mot Luleå 17/2. Måste vinnas om vi ska undvika KS. Som det är just nu står serien och väger, det här kan sluta i princip hur som helst.

Och avslutningen med Färjestad, Frölunda och sist HV dubbelt upp ser inte så kul ut.

Men på det stora hela så är jag väldigt nöjd med säsongen, oavsett hur den slutar. För vi har i och med vinsten igår lyckats bättre än vad Löven gjorde när dom var uppe i ES senast 00/01 (vi har nu 50 poäng hittills mot deras totalt 49 efter hela säsongen).

Hata Löven

I vanliga fall brukar Januari innebära lätta matcher och serielunk i väntan på säsongens höjdpunkt; Kvalserien. Men jag tror jag föredrar årets upplaga av Januari. Vädret till trots.

I mörkret

 I mörkret ligger jag och hör,
hur klockor dånar utanför
med långa, tunga, jämna slag,
som mörkrets djupa andetag.

De dövar allt och söver allt
och löser tingens dimgestalt
i långa, tunga, jämna dån
som tanken aldrig lossnar från.

Jag är bland dem som knappast finns
och bara vet och bara minns
det gamla mörkrets hjärteslag,
som väntar ingen morgondag

Som fruktar ingen morgondag.Min favoritdikt, givetvis av Karin Boye. Och med risk för att bli tjatig: Jag har haft ett jättebra dag på min praktik idag med. Har röntgat massor; fötter, fotleder, handleder, ländryggar och lungor. Jag lär mig hur mycket som helst, exakt hela tiden. Jag är som en svamp.
Svamp
Jag på min praktik.

Nu är det långhelg som gäller, och det innebär en massa pluggande på fredag, IKEA i Malmö på lördag, och tvättid & siesta på söndag. Har ändrat lite i färgerna till min blogg också. Gult (som jag hade tidigare) har aldrig riktigt varit "min" färg.

Det är en färg som stimulerar både den gröna och den röda färgen i näthinnan, men inte den blåa. Ljus med en våglängd på ungefär 565-590 nm är gul. Gult är en av primärfärgerna, och den gulas vetenskapligt definerade komplementsfärgen är blå. Gul associeras främst till urin.

Och för övrigt så klär jag rätt dåligt i gult.

Nej tacka vet jag blått. Blå känns som en så sval och skön färg. Arktisk. En klar himmel. Ett öppet hav. Är du inte övertygad, så ta en titt på följande bildserier:

     
Gult är fult.

     
Blått är flott.

Kom nu inte och säg att hösten är gul, eller att Svamp-Bob är det, eller att Skellefteå AIK är det. Förstör inte det här för mig nu. Uppfattat?

Prioriterande av energi

Jamenvafaan, jag skriver väl en till då. Sitter här bara för att jag egentligen borde sätta igång med att skriva ett skolarbete på 1-2 A4. Men just nu resonerar jag som så, att energin jag la tidigare på att skriva om Fredrik Reinfeldts ögon var energin som jag borde ha lagt på arbetet.

Energin jag använder för att skriva detta inlägg skulle bara leda till ett undermåligt arbete, och jag vill ju inte underprestera. Betyder det att det här inlägget är sämre än det om Reinfeldt? Ja, tyvärr. Vilket du snart kommer att märka, om du inte redan gjort det.

En fundering jag hade idag var hur det kan komma sig att så många som jobbar inom vården är rökare? Det övergår mitt förstånd. I synnerhet en dag som denna, då vi röntgat lunga efter lunga med KOL och cancer.

"Aj då, den där tumören ser rätt stor ut. Du kommer att leva i 6 månader. Kom så går vi ut och tar ett bloss". Total förnekelse. Förvisso lika logiskt som att börja röka över huvudtaget. Människan säger att det är vår intelligens som skiljer oss från övriga djur... Men nu var det inte det som jag tänkte skriva om, folk får röka bäst dom vill (ha ett bra liv), bara dom inte blåser sin orena rök åt mitt håll.

        
Fr. v: Scolios, bäckenben, hand och njure med kontrastmedel.

Idag har jag stött på whiplash, MS, scolios och en sprattlig liten unge som var nästintill omöjlig att fånga på bild. Jag åt kalops till lunch och lammgryta till middag. Och nu ska jag fan i mig åtminstone börja på arbetet, och sen får vi se hur långt jag kommer.

Fredrik Reinfeldts ögon

Det slog mig idag när jag läste tidningen att den där irriterande valpigheten i Fredrik Reinfeldts blick som jag störde mig så mycket på då han överexponerades exakt överallt under valrörelsen har försvunnit. Nu ser de mest kalla och hårda ut. Snudd på livlösa, faktiskt. Tror ni mig inte så har jag (givetvis) bevis. Bevismaterial A, bild av Reinfeldt tagen under våren 2006:

Reinfeldt Pre-Machtübernahme

Bevismaterial B, bild av Reinfeld från slutet av december samma år:

Reinfeldt Post-Machtübernahme

Hypotes 1: Makt förändrar människor.
Hypotes 2: Det är inte lika roligt att vara statsminister som det verkar.
Hypotes 3: Gräset är grönare på andra (oppositions)sidan.
Hypotes 4: Han valpar till sig bara när han fiskar röster.
Hyoptes 5: Hans kropp har tagits över av utomjordingar, och fjärrstyrs nu från månens baksida.

I vilket fall som helst så har jag i och med denna upptäckt fått lite nyvunnen respekt för mannen. Inte så mycket att jag ångrar att jag inte röstade på honom (hell no), utan mer på ett mänskligt plan. Han ser ut ungefär som om han jobbat i tunnelbanan i ett halvår.

Jag har sett dom där ögonen när jag sett mig själv i spegeln alltför många gånger. Det känns som om vi har något gemensamt nu, Fredrik och jag. Som om vi vet något, om den sköra tråd från livmodern till sjunde helvetet som är livet, en sanning, eller hemlighet, som bara vi två delar.

Men har valpigheten återvänt till nästa tv-intervju så är den här romansen för alltid över, Fredrik. Men tills dess så kommer jag att våga tro på att människor faktiskt kan bättra sig. Till och med förändras. Och våga tro att jag bor i ett land som styrs av en man med pondus och styrka, och ingen jävla bolibompa-mysfarbror.

Dagens

Dagens skummaste: Calskrove (länk 1, länk 2). Det låter ju faktiskt rätt vedervärdigt. Och det enda jag kan tänka på är att jag måste äta en innan jag dör. Robert-anknytning: Medelhög. En f.d. lagkamrat i innebandy jobbar på pizzerian. Jag har ätit där två ggr tidigare i mitt liv.

Dagens bästa idé: Student auktionerar ut del i framtida lön. Kanske vore nåt att försöka sig på. Budgivningen börjar på 600.000. Vänligen bortse från det faktum att jag är på väg in i ett yrke inom vilket jag förmodligen aldrig kommer att tjäna mycket över 25.000/månaden. Kontant betalning föredras. Robert-anknytning: Låg. Jag är förvisso student, men där upphör gemensamheterna (det ordet finns inte, eller hur? Tycker det var det lämpligaste ordet att använda sig av, existerande eller ej).

Dagens fundering: Vad för sorts människa väljer att bli hockeydomare? Egentligen? Vem väljer ett yrke som man inte kan försörja sig på utan måste ha ett "riktigt" jobb vid sidan om, bara för att få glåpord kastade efter sig några kvällar i veckan? (Som huvuddomare i en division 3-match så får du 575kr (hälften som linjeman)). Ingen gillar hockeydomare någon längre tid. Bara då han dömer utvisningar etc som gynnar ens lag. Och bara tills han dömer emot det nästa gång. Dömer han rättvist så är man likgiltig. Så frågan kvarstår: Vad för sorts människa väljer att bli hockeydomare? Egentligen? Robert-anknytning: Låg. Jag har inga planer på att bli hockeydomare.

Dagens praktik: Har röntgat massor, tror jag tagit över 30 bilder idag. Mest lungor, men lite fötter också. Jag tycker fortfarande att det är hur kul som helst, och jag lär mig väldigt mycket. Fick se lite CT idag också. Det var läckert. Som att skiva en människa i tunna, små, svartvita skivor. Robert-anknytning: Hög, då detta stycke är självbiografiskt.

CT
Axialsnitt av bröstkorg. De två stora, mörka fälten är lungorna. Den svarta cirkeln mitten är trachea (luftstrupen). Den vita grejen ovanför den är cor (hjärtat). And it's fucking awesome.

Dagens TV-höjdpunkt: House på TV4. Nu (21:00).


Första praktikdagen avklarad.

Jag överlevde första dan på röntgenpraktiken! One down, thirteen to go.. Jag var rätt nervös innan. För det är det här det handlar om. Det är det här jag gått och väntat på sen början av terminen. Det är det här jag ska jobba med. Varför vara nervös över en sån sak? Jo, risken för att jag skulle upptäcka att det inte alls är vad jag vill syssla med existerade. Och i såna fall skulle jag ha slösat bort ett halvår på ingenting.

Men som tur var så var det skitkul.

Och jag fick testa en massa olika grejer. Mest lungröngten och lite
MR. Dagens höjdpunkt: Att binda fast en sax i ett snöre i syfte att känna hur stark dragningskraften från magnetkameran var och se den sväva fritt i luften (minns dock inte hur många tesla kameran var på). Fick även testa att röntga länd- och bröstryggar. Imorgon: CT. Och förhoppningsvis lite knän och fotleder.

MRT
Magnetresonans-tomograf (MRT). Inte exakt en sån dom har på sjukhuset, men visst fan är den het?

Pulm Frontal
Frontalbild, lunga. Claviklarna projicerade under apex och scapula utanför thorax. Som det sig bör.

Pulm Sida
Samma lungor, från sidan.

Tåg må vara mycket större maskiner än diverse röntgenapparatur, men det här är fan så mycket roligare! (Ja, jag vet att det inte säger så mycket, men vad ska jag göra en liknelse med egentligen? Din mamma?). Jag tror verkligen att jag har hittat rätt. Får se om jag är lika positiv om 2,5 år. Eller om 15. Just nu genomsyras hela den upplevelse som är den här praktikperioden av en väldigt konkret känsla av välmående (Ja, jag vet, man vill bara slå mig).

Nu ska jag pussa på min sambo, sen ska jag läsa lite. Over and out.

Theme Song

Your Theme Song is Back in Black by AC/DC

"Back in black, I hit the sack,
I've been too long, I'm glad to be back"


Things sometimes get really crazy for you, and sometimes you have to get away from all the chaos.
But each time you stage your comeback, it's even better than the last!
What's Your Theme Song?

Bra låt förvisso, men duger den som min theme song? Tja, jag kan ju alltid testa den i en vecka och se hur det artar sig. Jag har haft bättre. Jag har haft sämre.

"Farliga" Landskrona - Del 2

Jag funderade lite över mitt tidigare inlägg i ämnet (länk här), och oavsett hur nöjd jag var över resultatet så kändes det lite orättvist att jämföra Landskrona med storstäderna Malmö och Stockholm. Så jag gjorde en ny jämförelse, den här gången med en del andra skånska städer. Jag baserade värdena på ett genomsnittligt antal brott per 100 000 invånare. Med "brott" har jag den här gången valt att inkludera dödligt våld, misshandel (inklusive grov), våldtäkt (inklusive grov), rån (inklusive grovt), olaga hot och fullbordade inbrott i villa och lägenhet.

Diagram 2

All statistik är från 2005. Statistiken är inte alls lika smickrande den här gången för Landskrona, och det är i huvudsak antalet anmälda fall av misshandel som drar upp siffrorna. Statistiken från 2006 ser som jag nämnde tidigare mycket bättre ut, men jag väntar tills de officiella siffrorna kommer ut innan jag återkommer med Del 3.

Sen kan man diskutera hurvida det är rätt att jämställa brott så att de är lika mycket värda i statistiken. I mitt tycke är ett anmält fall av våldtäkt eller dödligt våld bra mycket grövre än olaga hot och misshandel.

En slutsats som jag drog sent igår kväll innan jag somnade var att människor måste börja komma till insikten att det är dom själva som rår för det klimat som råder i staden, inte politikerna i kommunfullmäktige. Att sympatirösta på Sd bara för att människor inte kan respektera varandra är som att skjuta sig själv i foten. Att spä på främlingsfientligheten kommer inte att minska problemen, snarare tvärtom.

Dödligt våld

Dödligt våld är ett samlingsbegrepp för våldshändelser där någon eller några personer berövar en annan människa livet. Statistiken över anmälda brott ger en kraftig överskattning av det faktiska dödliga våldet. Överskattningen har ökat under 1990-talet fram till år 2002. Före år 1990 bedöms överskattningen ligga mellan 5 och 20 procent. Därefter har den successivt ökat, för att år 2002 vara mer än 100 procent.

Misshandel inkl.grov

Med misshandel, grov misshandel avses brott mot BrB 3 kap, 5-6 §§. Dessa brott utgör majoriteten av de våldsbrott som polisanmäls i Sverige. Mörkertalet är stort och man räknar med att ungefär en fjärdedel av alla misshandelsbrott anmäls till polisen. Grova brott anmäls oftare än lindriga, brott mellan obekanta oftare än mellan bekanta och brott som sker på allmän plats oftare än de som sker på privat plats.

Våldtäkt inkl. grov (se även sexualbrott)

Med våldtäkt avses brott mot BrB 6 kap, 1 §. De allra grövsta våldtäktsbrotten och de brott som begåtts av en för offret obekant person är antagligen bättre representerade i förhållande till det faktiska antalet brott. Mörkertalet för våldtäktsbrott, i synnerhet de som begås i det privata och riktas mot en person som gärningsmannen är bekant med, är antagligen mycket stort.

Rån inkl. grovt (se även stöldbrott)

Med rån och grovt rån avses brott enligt BrB 8 kap, 5-6 §§. Mörkertalet varierar för olika typer av rån. Till exempel för bank- och postrån samt rån mot värdetransporter torde mörkertalet vara i stort sett obefintligt. Däremot kan man utgå från att mörkertalet är betydande för personrån då anmälningsbenägenheten är mindre för denna grupp.

Olaga hot

Med olaga hot och ofredande avses brott mot BrB 4 kap, 5 och 7 §§. En och samma person drabbas ofta av upprepade hotelser och ofredanden. I statistiken räknas i sådana fall varje tillfälle som ett brott. Mörkertalet är dock stort och svårt att få en exakt uppfattning om. Särskilt stort är det för mindre grova brott och brott som inte har några synliga konsekvenser.

Nog om detta nu, jag ska kila till ICA och köpa frukost.

Något som du... (47 punkter)

Något som du...

Stör dig på hos folk:
Irrationellt beteende, a.k.a. "yra-höns-syndromet".
Älskar när folk gör: Är komiska utan att vara medvetna om det.
Alltid brukar säga: Fuck, sweet, yes.
Är beroende av: TV-spel, hockey, min sambo.
Blir skitsur av: Att bli orättvist behandlad.
Blir asglad av: När SKellefteå AIK vinner.
Hatar att göra: Diska.
Älskar att göra: Lära mig nya saker.
Har för mycket av: Tålamod.
Har för lite av: Sushibarer inom gångavstånd.
Alltid får beröm för: Min förmåga att uttrycka mig i text.
Alltid få skiten för: Att jag väntar för länge med att diska.
Skostorlek: 42.
Hårfärg: Svart/mörkbrun (beroende på årstid).
Ögonfärg: Grön.
Favoritfilm: Crouching Tiger Hidden Dragon.
Favoritskor: Mina knallblå innebandyskor.
Drömjobb: Röntgensjuksköterska.
Favoritkaffe: Hatar kaffe. Kaffe är Djävulen.
Hur många skor har du: 6 par.
TV-program: TV:n är till för att spela TV-spel på.
Fulaste plagget i din garderob: Ett par tighta, jeansblå polyesterkalsonger.
Favorittidning: Aftonbladet.
Favoritplats i hela världen: I min älsklings famn.
Favorithändelse i ditt liv: När jag slutade på mitt förra skitjobb :-)
Husdjur: Tunisisk landsköldpadda, "Karim"
Drömbil: Den ska gå framåt och får gärna vara blå.
Favoritgodis: Äter inte godis.
Är det nåt du absolut inte äter: Godis, lutfisk, rödbetor, tomatsoppa.
Kläder just nu: Naken.
Musik just nu: Soundtracket till Guitar Hero II.
Sommarplaner: Kanske jobba, kanske inte jobba.
Fisk eller badkruka: Fisk.
Hur många kuddar sover du med: En stooor.
Favoritväder: Alla väder, förutom när det blåser.
Spelar du nåt instrument: Luftgitarr.
Sparare eller slösare: Det går i vågor.
Ser du dig själv som tolerant mot andra: Ja.
Hur många barn vill du ha när du blir stor: Två.
Snarkar du? Nej, vanligtvis inte.
Om du fick välja en superkraft, vad skulle du välja? Kunna stoppa tiden.
Chips, morötter eller godis? Morötter.
Pizza eller hamburgare? Hemgjord pizza.
Tänker du någonsin tatuera eller pierca dig? Har en tatuering, funderar på fler.
Gungar du på stolen? Alltid.
Är du rädd för blod? Nej, älskar blod.
Vad gör du om du får hicka? Väntar tills det går över, alternativt struntar i det.

Storheten i dålig humor

Jag är en stor beundrare av dålig humor. Eller snarare av människor med dålig humor. Ordvitsar, slapstick, Stefan & Krister och så vidare. Humor i sig är väldigt intressant, då den spelar en så stor roll i samspelet mellan människor.

Men just dålig humor är särskilt intressant. Vad är det som gör dålig humor till just dålig humor? Är det min egen subjektiva uppfattning om vad som är lägre stående komik? Är det ett kulturellt fenomen? Människor uppväxta i Göteborg har onekligen en annan syn på vad humor är än vad resten av Sverige, för att inte säga världen, har.

Eller är det vad alla olika slags dålig humor har gemensamt, kärnan i dålig humor om man så vill - enkelheten - som utmärker den? Man behöver inte lägga i några högre intellektuella växlar för att skriva eller titta på en sketch innehållande en man med kostym, ett bananskal och en gräddtårta. Kan det vara så att det är människors ovilja att anstränga sig för att förstå på vilket sätt något är roligt som gör att den dåliga humorn är så välspridd?

Kan det med andra ord vara så att det är den dåliga humorns utövares och uppskattares låga intellektuella nivå som får dom att dra/lyssna på gamla, dåliga skämt om och om igen? Jag tror inte det. Men det hade varit ett snyggt, enkelt svar.

Jag tror att det har att göra med det som fascinerar mig allra mest med dålig humor. Nämligen min fasta  övertygelse att utövarna av denna humor bara måste vara medvetna om att det dom säger egentligen inte är särskilt roligt på riktigt. Och att det är just detta faktum som gör det roligt. Jag kan inte tolka dålig humor på annat sätt än att utövarna helt enkelt är väldigt, väldigt sarkastiska i det dom säger. Och samtidigt så subtila i sin sarkasm att den knappt är märkbar.

Jag måste tro detta för att bibehålla mitt hopp för mänskligheten. Vi skrattar inte åt den uppklädde mannen för att  han halkar på bananskalet och landar med ansiktet i tårtan, som så många gjort före honom. Vi skrattar åt sarkasmen, åt dråpligheten mannen utsätter sig för för att förmedla ett sarkastiskt budskap.

Snälla, låt mig få fortsätta hoppas.(obs, hela detta inlägg är genomsyrat av en extremt övertydlig sarkasm.
om du anstränger dig lite så kan du se det. du klarar det! ge inte upp!)

Sarkasm
Exempel på sarkasm.


Sarkasm (av
senlatinets sarcasmos, som i sin tur kommer från grekiskans σαρκασμ?ς, från σαρκ?ζειν "slita sönder kött", "skära tänder (i raseri)", till σ?ρξ (gen. σαρκ?ς), "kött")

Varför tunnelbanan är helvetet.

Eller snarare - Varför det är ett helvete att jobba i tunnelbanan. En punktlista i syfte att klargöra varför jag slutade jobba där.

1. Trafikanterna.

Trafikant - person som färdas i trafiken, resande || -en; -er,
lat. Homo neanderthalensis satanicus.

Ett överstressat, högljutt pack dörrhindrande apor, som lämnat sina hjärnor utanför spärrarna. Känns lätt igen på sitt svinaktiga beteende, sin bristfälliga förmåga att visa hänsyn och sin totala avsaknad av social kompetens. Detta visar sig tydligast i trafikantens uppenbart bristande insikt i hur man lämpligast bemöter sina medmänniskor.

Att försöka göra en trafikant nöjd är ett slöseri med tid. Det är nämligen inte möjligt.

Till exempel: En trafikant är missnöjd med att tåget avgår från stationen i tid. Han bestämmer sig därför för att hindra ett dörrpar för att hinna med tåget (detta trots att nästa tåg avgår om 2-3 minuter). Detta gör även en trafikant på nästa station (osv). Till slut går dörrparet sönder, ty det är inte gjort för att hindras en gång varannan minut, utan för att öppnas och stängas. Nu blir tåget istället försenat. Detta gör trafikanten som tidigare var så irriterad på att tåget gick i tid nu även irriterad på att tåget är försenat.

Ett annat exempel är biljettpriset. Det är alltid för högt. Oavsett hur mycket dyrare det är i resten av Sverige. Oavsett hur väl utbyggt kollektivtrafiksnätet är. Detta ska självklart föraren till tåget göras uppmärksam på att man tycker. Han eller hon som inte ens jobbar på det företag som sätter priserna är självklart den skyldige till detta.

Att de trafikanter som lever om mest är de som inte bryr sig om att betala för sig spelar mindre roll. Förmågan till logiskt tänkande är nämligen inte heller en av trafikantens starkare sidor.

En del trafikanter har som fritidssysselsättning att kasta sig framför tågen, i syfte att avsluta sina liv på ett sådant sätt att det stör så många människor som möjligt. Detta slutar oftast i en förlust av en eller flera extremiteter. Hur detta sedan höjer livskvaliten övergår i alla fall mitt förstånd. Men som jag tidigare nämnt så är logiskt tänkande inget som faller sig naturligt för den genomsnittlige trafikanten.

2. Arbetsuppgifterna.

Föreställ dig att du inte är intresserad av solljus.

Att du gillar att föra en spak framåt och bakåt med din vänstra arm några timmar per dag, och emellanåt trycka på en knapp för att öppna och stänga några dörrar. Föreställ dig att du skulle älska att syssla med något som varken anstränger kroppen eller hjärnan, något som kräver en IQ på ca. 75-80.

Eller att den enda kontakten du har med dina medmänniskor är när dessa behagar komma fram skrika på dig och tala om för dig hur du ska sköta ditt jobb. För att sen i nästa stund förvänta sig att du ska agera låtsaspolis när dom känner sig hotade.

Kort sagt, föreställ dig att du vill jobba med något som man på ett par månader skulle kunna lära en apa att utföra. Kan du göra det, så maila mig, så ska jag ge dig numret till connex/veolias rekryteringsavdelning.

Du bör vara beredd på att du måste gå klädd i en ful uniform av sämsta tänkbara kvalité.

3. Miljön.

Miljön i tunnelbanan är under all kritik. Tror du mig inte, så ta på dig en vit skjorta och sätt dig på ett tunneltåg i 4-5 timmar. Kolla sedan i kragen och i sömmarna. Den är inte vit längre.

Luften i tunnelbanan är fylld av små metallpartiklar från slitage av bromsar, strömskenan och andra källor. Hur dessa påverkar ens hälsa är okänt, studier har genomförts (Se
PIST-studien - Partiklar I Stockholms Tunnelbana). Se även en artikel i DN, som skriver att "rent teoretiskt skulle tunnelbaneluften kunna vara fyrtio till åttio gånger farligare för människans lungor (än luften på en tungt trafikerad gata ovan jord)" (länk här).

Och är det någon sjukdom som cirkulerar (vinterkräksjukan, influensan etc) så är koncentrationen av baciller eller virus garanterat väldigt hög i tunnelbanan. Jag kan intyga att jag aldrig varit så sjuk som den tiden jag jobbade i tunnelbanan, och jag har inte varit sjuk sen jag sa upp mig.

4. Mentaliteten.

Det är allmänt accepterat att bete sig precis hur som helst i tunnelbanan. Tänd eld på en papperskorg, ingen bryr sig. Hoppa framför tåget och lek fartgupp, tjohoo! Blotta dig, och nån enstaka turist tar kort på dig. Spotta föraren på tåget i ansiktet, han/hon är ändå en lägre stående varelse, och ingen annan respekterar dom ju, så varför skulle du? Kommer du inte från Stockholm, så hota föraren, dra gärna kniv mot honom eller henne också, du smälter in direkt bland lokalbefolkningen.Fast tro nu inte att ALLT är dåligt med tunnelbanan, bara för att det mesta är det. Man har väldigt gott om tid till att sitta och lösa korsord medans man kör till exempel, och det man inte kan om konflikthantering efter man jobbat i tunnelbanan är inte värt att veta. Och sen kan man ägna dagarna åt att knåpa ihop såna här små projekt:Trafikanter springer som idioter (som vanligt, då), till musik!


Video från min sista arbetsdag!

"Farliga" Landskrona - Bara en myt

Jag har alltid haft lite svårt för att tro på allt som står i tidningarna. Ännu svårare för att tro på allt som folk säger. Saker som man hör i sjätte-sjunde hand har sällan alltför stor verklighetsförankring.

Ända sen jag flyttade till Landskrona i Augusti 2006 så har jag fått höra saker som "hur fan kan du bo där?", "det händer så mycket skit i den där stan", "det bor bara invandrare i den där hålan", "man kan inte vistas ute efter klockan 22 för då bli man bara nedslagen", och så vidare.

Sånt gör mig väldigt nyfiken.

I synnerhet då jag vistats ute sent på kvällarna ett större antal ggr utan att något inträffat. Jag skulle snarare vija påstå att det känns som att promenera omkring i en spökstad.

Som tur är så finns det statistik.

Jag är inte överdrivet förtjust i statistik, förutom då det kan användas för att backa upp påståenden. Vilket är precis vad jag tänkte göra nu. Jag tänker göra en jämförelse mellan Landskrona Kommun, Stockholms stad och Malmö stad, i syfte att bringa klarhet i hurvida det verkligen är "farligare" i den här stan eller inte.

Malmö:
271 271 invånare, varav 70 590 (26%) invandrare.

Stockholm:
771 038 invånare, varav 222 529 (28%) invandrare.

Landskrona:
Ca. 38 000 invånare, varav ca. 7 600 (20%) invandrare.

Jag har inte valt att ta med andelen invandrare för att jag på något sätt tror att det finns något samband mellan andelen invandrare och antalet brott som begås, utan för att de flesta tidningsartiklarna och "vattenautomats"-diskussionerna i ämnet gillar att dra det sambandet. Och "alla" säger att Landskrona har en otroligt hög andel invandrare, men redan nu har jag alltså motbevisat det faktumet.

Misshandel (inklusive grov)*:

Landskrona: 484 st, eller 12,73 per 1000 inv.
Stockholm: 9 981 st, eller 12,94 per 1000 inv.
Malmö: 2 951 st, eller 10,87 per 1000 inv.

Våldtäkt (inklusive grov)*:

Landskrona: 17 st, eller 0,45 per 1000 inv.
Stockholm: 458 st, eller 0,59 per 1000 inv.
Malmö: 142 st, eller 0,52 per 1000 inv.

Fullbordat inbrott i bostad*:

Landskrona: 67 st, eller 1,76 per 1000 inv.
Stockholm: 1 409 st, eller 1,83 per 1000 inv.
Malmö: 1 056 st, eller 3,89 per 1000 inv.

Rån (inklusive grovt)*:

Landskrona: 97 st, eller 2,55 per 1000 inv.
Stockholm: 2 065 st, eller 2,68 per 1000 inv.
Malmö: 974 st, eller 3,59 per 1000 inv.

*
= Statistiken är från 2005.

Slutsats:
Som jag trodde, så var Landskrona inte värst i en enda kategori. Däremot hade Malmö förvånansvärt hög andel inbrott. Och jag hade aldrig gissat att det skulle visa sig ske flest rån per invånare i Malmö heller.

Jag har inte hittat statistik från 2006 för alla städerna, bara Landskrona, så jag kan inte se hur utvecklingen gått för alla tre, men för Landskrona har antalet anmälda fall av misshandel, rån och inbrott minskat markant. Tyvärr har antalet våldtäkter ökat, från 17 till 21.

Jag anser mig ha bevisat det jag skulle med det här inlägget, sen om man väljer att tolka det som att Landskrona är bättre än vad många tror, eller att det är lika illa överallt, överlåter jag åt er. Nu ska jag äta middag.


Källor:
Brottsförebyggande Rådet
Landskrona.se
Stockholm.se
Malmö.se
Utrednings - och StatistikkontoretAngående herr besserwissers analretendenta kritik i kommentarerna nedan så har han givetvis helt rätt. Jag valde att inte hålla med honom omedelbart dels för att han var så ohyfsad, dels för att det var intressant att se hur han skulle reagera (dvs vilken sorts människa han var), dels för att det här inlägget är ett skitgammalt inlägg som jag inte bryr mig om längre, och dels för att jag redan i nästa del har rättat till misstaget. Att han ansåg mig vara värd ett helt inlägg i hans blogg var givetvis väldigt smickrande, även om innehållet i inlägget mest verkade gå ut på att bevisa att han är mytoman.

Sen så kopierade jag för övrigt statistiken för Landskrona från Landskrona Kommuns hemsida, statistik som det senare framkom avsåg just tätortsområdet, och inte hela kommunen som det angavs, men istället för att kolla upp en så enkel sak som korrekt statistik på egen hand, och därmed förlora möjligheten att stolt upprätthålla jantelagen, så valde bloggaren alltså att helt enkelt strunta i det.

Och dessutom är siffrorna för hela Stockholm högre än siffrorna för Stockholm stad, så där blir bloggarens tes att Landskrona är en skitstad än mer skamfilad. Fast att leta syndabockar för sin egna oförmåga att känna trygghet är förvisso ett ämne som aldrig verkar bli gammalt...

Amerika ist wunderbar... NOT.

Då jag är den ende i Sverige som inte startat en sån här jävla blogg ännu så börjar det väl helt enkelt vara dags för mig med. Here I go.. eller "ordet är fritt, men man får inte säga vad som helst", som Laila Freivalds så klockrent valde att formulera sig en gång i tiden.

Jag har under den senaste veckan valt att kommunicera med diverse minst sagt korkade människor på YouTube. Mestadels amerikaner. Därav titeln. Jag har konsekvent hållit mig till ämnen som dom är så härligt trångsynta kring, ett axplock: Ateism, terrorism, Saddam Hussein och homosexualitet.

Försök att säga din mening i något av dessa ämnen utan att få höra fuck, cunt, go kill yourself, liberal bastard, slut, whore, dick, ass, dumbass, faggot, bitch, idiot, retard... du fattar. Men flest arga kommentarer fick jag då jag uttalade mig negativt om slaveri! Jag fick minsann veta att det inte var de vitas fel att svarta förslavades, utan de svartas eget! (Jag vet inte hur dom lyckades rättfärdiga det ens för sig själva, förmodligen via något halsbrytande irrationellt virrvarr till pseudoresonemang).

Och sen tilläts jag inte likställa religion med eskapism heller. Som om religion vore heligt på nåt sätt (obs, ironi). Jag är inte ens ateist, måhända agnostiker, men det är långt ifrån samma sak. Men jag har svårt att se hur det skulle vara ateisters uppgift att bevisa att Gud inte existerar, vad sägs om att lägga energi på att bevisa att han/hon/den/det faktiskt existerar istället för att (försöka) trycka ner folk för att dom har en annan åsikt. Jag har mottagit hotbrev för att jag uttryckt denna åsikt.

Och sånt värmer ju ett gammalt komikerhjärta, för att avslutningsvis citera Peter Wahlbeck.