Saker man går miste om när man inte bor i Skåne, del 2

Det är vår här nu. Jättemycket vår. Det har det förvisso varit länge, men det är först nu som jag haft tid att faktiskt bege mig ut och ta lite bilder på den. Och det är förvisso vår på ganska många ställen nu, men våren här nere är längre än i resten av Sverige. Snart börjar bokskogarna slå ut också. Enligt den virtuella floran så är bok "allmän och skogbildande i sydligaste Sverige, längre norrut i Småland och Västergötland är den mindre allmän och [ännu] längre norrut är den sällsynt". Det finns få saker som går upp mot en bokskog om våren. Således är våren här nere bättre. Särskilt som den innebär slutet på den skånska s.k. "vintern".Bild tre är världens bästa självporträtt.
Andra bloggar om: skåne, vår, foto, bokskog

Delta Air Lines

Hon är i detta fallet flygvärdinna, en mörkblond amerikansk kvinna, uppskattningsvis ~35 år.


Hon: What would you like to drink to your pasta, sir?
Jag: Do you have any red wine?
Hon: Red wine? Sure!

[Hon häller upp vinet i en frostad plastmugg som det står Coca-Cola på, och räcker den till mig]

Jag: Thank you!
Hon: You're welcome. Are you old enough to drink, by the way?
Jag: ......Thanks for asking.
Hon: [kluckande skratt som är på tok för mörkt för att passa hennes i övrigt relativt snärta utseende]För övrigt så var resan ett s.k. Helvete. Istället för att flyga Köpenhamn -> New York -> Rahleigh/Durham, så fick jag flyga Köpenhamn -> Boston -> Pittsburgh (inkl. påtvingad övernattning) -> Cincinatti -> Rahleigh/Durham pga oväder. Tog bara nästan ett dygn längre än beräknat. Men jag lärde mig en hel del om nordamerikansk geografi på köpet!

30 låtar, del 1

Hittade en kul grej hos Elin. Kul, för att jag gillar listor. Och kul, för att jag gillar musik. Och kul, för att bloggen har haft lite för mycket konkret innehåll de senaste veckorna, har den inte? Allt från Populärkebab från Vittula till när en triforce spontanbildades mellan tre slumpmässigt utvalda ord ur ett kompendium om hinduismen. Saker man kan ta på. Usch, usch. Detta är ett ypperligt tillfälle att spä ut eländet lite, över 30 inlägg som inte kräver mycket mer av mig än att leta YouTube-klipp.


30 låtar. Del 01: Din favoritlåtOch alla trodde att det skulle vara en Queenlåt. Icke! Det här är nog en av få låtar som kan få mig att känna något på riktigt. Den får mig att längta hem, den får mig att minnas festivaler, den får mig att vilja sälja allt jag äger och bosätta mig utanför Skellefteå Kraft Arena i väntan på nedsläpp. Jag har hört den hundratals gånger, och den ger mig fortfarande gåshud. Det blir inte bättre än så här. Den här låten har införlivats som en del av min person.


En lista över vad som komma skall följer nedan:

01 – din favoritlåt
02 – din hatlåt
03 – en låt som gör dig glad
04 – en låt som gör dig ledsen
05 – en låt som påminner dig om någon
06 – en låt som påminner dig om ett ställe
07 – en låt som påminner dig om ett speciellt tillfälle
08 – en låt som du kan hela texten till
09 – en låt du kan dansa till
10 – en låt som får dig att somna
11 – en låt av ditt favoritband
12 – en låt av ett band du hatar
13 – en låt som är guilty pleasure
14 – en låt som ingen tror att du skulle älska
15 – en låt som beskriver dig
16 – en låt som du brukade älska men nu hatar
17 – en låt som du ofta hör på radio
18 – en låt som du önskar att du fick höra på radio
19 – en låt från din favoritplatta
20 – en låt du lyssnar på när du är arg
21 – en låt du lyssnar på när du är lycklig
22 – en låt du lyssnar på när du är ledsen
23 – en låt du vill ha på ditt bröllop
24 – en låt du vill ha på din begravning
25 – en låt som får dig att skratta
26 – en låt du kan spela på instrument
27 – en låt du skulle vilja kunna spela på instrument
28 – en låt som får dig att känna dig skyldig
29 – en låt från din barndom
30 – din favoritlåt från den här tiden förra året


Andra bloggar om: , , ,

Topp 10: Sleazy covers

Vad som gör en cover sleazy? Det är inte jätteuppenbart. Det ska vara lite underproducerat. Sjaskigt. Lortigt. Billigt. Oambitiöst. Sleazy, helt enkelt. Eller, enligt Merriam-Websters ordbok, något som är "marked by low character or quality". Därför är det av uppenbara skäl mest en massa punkcovers på listan. Listan finns som vanligt som Spotify-playlist, med originalversionerna bifogade precis som på Cover Power på VH1 (eller vad ni ungdomar nu tittar på nuförtiden), plus en massa extralåtar som inte riktigt platsade men som får vara med ändå för att jag är så förbannat snäll.
  1. My way - Sid Vicious / Frank Sinatra
  2. Diana - Misfits / Paul Anka
  3. Viva Las Vegas - Dead Kennedys / Elvis Presley
  4. Umbrella - Bare Egil Band / Rihanna feat. Jay-Z
  5. My heart will go on - The Vandals / Céline Dion
  6. Toxic - Hurra Torpedo / Britney Spears
  7. ...Baby one more time - August Burns Red / Britney Spears
  8. Suspicious minds - Avail / Elvis Presley
  9. Apache - The Vibrators / The Shadows
  10. Annie's song - Me First & The Gimme Gimmes / John Denver


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Att läsa till röntgensjuksköterska

Det ramlar i sedvanlig ordning in en massa besökare så här strax före anmälningstiden till alla universitet och högskolor går ut, som googlat på var och hur man pluggar till röntgensjuksköterska. Vilket ju iofs är kul. Ett säkert vårtecken. Enda problemet som jag ser det är att besökarna i regel hamnar bland en massa gamla inlägg som jag skrev medan jag pluggade själv, som är allt annat än aktuella. Och gammal altruist som jag är, så skriver jag därför snabbt ihop ett nytt. Att sprida information är ändå en ganska stor del av min yrkesroll (som jag ser det).

Som det ser ut nu (april 2011), finns utbildningen vid nio lärosäten:
Utbildningen är på 180 hp (3 år), oavsett lärosäte. Själv läste jag vid Lunds Universitet, och jag kan bara tala utifrån mina erfarenheter därifrån. Kurserna som ingår i utbildningen speglar yrkets tvärvetenskapliga karaktär. Jag läste bl. a. omvårdnad, anatomi och fysiologi, farmakologi, biomedicin, strålningsfysik, vetenskapsteori och radiologisk diagnostik. Jag var även ute på inte mindre än 10 olika praktiker, både som röntgensjuksköterska och som "vanlig" sjuksköterska.


Frakturerat nyckelben

Efter tre års studier erhöll jag en kandidatexamen inom omvårdnad och en yrkesexamen som röntgensjuksköterska. Sedan var det fritt fram för mig att ansöka om att få min yrkeslegitimation från Socialstyrelsen. Det pågår på många högskolor/universitet en övergång till att börja ge examen inom huvudområdet radiografi istället för omvårdnad, som enligt Vårdförbundet omfattar "omvårdnad, strålfysik, medicin och bild- och funktionsmedicin".

Yrket i sig är i mitt tycke en perfekt blandning av teknik/fysik och omvårdnad/medicin. (Jag får trycka på väldigt många knappar och träffa väldigt många människor). Det finns även en tilltalande estetisk aspekt i att ta snygga röntgenbilder. Patientmötena är i regel alltid korta, vanligtvis 5-30 minuter beroende på undersökning. Det är något av en konstform att få en patient att känna sig trygg och väl bemött under så pass kort tid och i samband med en undersökning som kan verka skrämmande för många.


CT-undersökning av en kollapsad lunga, s.k. pneumothorax

Ens tidigare utbildning och erfarenhet tror jag inte spelar någon större roll för hur pass lämplig man är som röntgensjuksköterska (så länge man är behörig att söka till utbildningen, förstås). Jag har gott om kollegor som läst naturvetenskapliga program på gymnasiet precis som jag, men även folk som läst barn- och fritids-, omvårdnads- eller samhällsprogram är vanligt förekommande. En del har börjat läsa direkt efter gymnasiet, medan en del har jobbat några år däremellan. Det är med andra ord en väldigt bred yrkeskår. Ett intresse för teknik och människor är däremot något som underlättar.

Läs gärna vidare på Svensk Förening för Röntgensjuksköterskors hemsida, Arbetsförmedlingens yrkesbeskrivning, Vårdförbundets beskrivning av professionen, min avdelnings hemsida (röntgen.com) eller lämna en kommentar om du undrar över något så återkommer jag via mail.


Digital subtraktionsangiografi av en artär i hjärnan


Andra bloggar om: , , , , , ,

Lördag
Skrev högskoleprovet idag. Gick väldigt bra. Sedan åt jag vårrullar och döpte Link till Hulken. På det stora hela en helt okej dag, lite träningsabstinens till trots. Får råda bot på det imorgon.