xrobs årskrönika 2012: vitalindikationer

Må så vara att det råder extrem bloggtorka här för stunden. Hade bloggen varit en krukväxt och mina formuleringar vatten så hade den varit väldigt död vid det här laget. Och jag hade antagligen kastat den i soporna och planterat nåt helt nytt i krukan istället. Till och med om den varit en uthållig liten suckulent så hade den varit stendöd.
 
Det kan inte hjälpas när tid och inspiration har varit ett par icke existerande kvantiteter hos mig i år.
 
Så hur kan man dela upp det gångna året på ett lämpligt kronologiskt vis så att vi systematiskt kan gå igenom det tillsammans? Årstidssvis? Ja okej. Lite okonventionellt men låt gå. Med reservation för att jag inte minns så himla mycket.
 
 
1. På väg till jobb en tidig sommarmorgon. 2. Kolonin. 3. Tvärsnitt
av ett äpple i CT:n. 4. Artikel om förberedelser inför CT Colon.
 
 
Vår: Vi förlorar ännu en finalserie, mot Brynäs denna gång. Jag kommer igång med löpningen igen efter fotskadan och springer Kullamannen, Sveriges antagligen roligaste lopp. Jag försöker få min yrkeslegitimation godkänd i Australien men får efter många turer avslag på min 121 sidor långa ansökan. Det gör inte så jättemycket, för strax därefter så blir min fru gravid så jag får annat att tänka på. Jag blir framröstad till förtroendevald och skyddsombud på jobbet och ränner på möten mest hela tiden. Så kan det vara ibland.
 
Den 8:e februari har jag i min almanacka skrivit "Revenge of the forgotten taters. Father, why don't you love us? Father, we are coming for you". Ingen aning om vad jag syftade på, men jag är djupt oroad.
 
Sommar: Jag åker till Metaltown. Jag köper mitt livs första bil. Jag bygger en stuga ute på kolonin, bara sådär. Jag skadar knäet under en löpartävling utanför Kristianstad och är inte glad. Den där högtiden som infaller vart 4:e år som gör att jag bryr mig om gymnastik och lerduveskytte och fälttävlan och dylikt äger rum. Jag lyckas få sol varenda dag hela semestern trots att den generella uppfattningen tycks vara att 2012 var en skitsommar. Vi firar två år som gifta, och jag firar 30 år som född.
 
Höst: Trots att jag skrev i förra årets krönika att 60-timmarsveckor var skit så började jag distansplugga på halvfart igen; astronomi (igen) och datortomografi (igen). Minnet är kort selektivt ibland. Vi flyttar från Helsingborg (och Kristianstad) till Åstorp och jag tvingas vänja mig vid grönområden och fågelkvitter och sånt istället för betong och tung trafik. Obama blev omvald till president, och hans fru blev i samma veva omvald till presidentfru. Hade varit lite motigt annars. Har mest jobbat och pluggat annars, försökt hinna träna utan större framgång. En väldans massa avsaknad av ledig tid har det varit. Och är fortfarande.
 
Vinter: Kan man verkligen hävda att vintern ens startat om vi har barmark ute? Rakade av mustaschen som jag odlat under hela hösten. Kunde köra upp till Norrland för att fira jul med familjen för första gången på ganska många år. Har bokat tid hos sjukgymnast, och om allt går bra där så ska jag väl köra igång med uppladdning inför Göteborgsvarvet nu till våren. Har skruvat ihop en spjälsäng och lånat ut landsköldpaddan. Alla förberedelser inför ungen är snart klara, känns bra.
 
Men allt detta hamnar givetvis i skymundan om man ställer det jämte Zlatans fjärde mål mot England, vilket jag storsint har all förståelse för. Ni är ju bara människor, och är som sådana allt annat än perfekta när det kommer till att prioritera.
 
2012 års...
 • ...mest spelade låt är Megalomani - Maskinen. Bästa träningslåten!
 • ...mest spelade artist råkade bli Queen. Otippat!
 • ...bästa tv-program var The Daily Show, Childrens Hospital och Doctor Who. Ville så gärna gilla New Girl, men det klickade liksom aldrig. The Big Bang Theory och House MD var givetvis lika bra som alltid.
 • ...nyårslöften minns jag knappt. Jag lovade att bygga klart stugan, och det hände ju faktiskt.
 • ...konsertupplevelse får nog bli antingen Opeth, Machine Head eller In Flames.
 • ...konsertbesvikelse anser jag var Marilyn Manson. Lever enbart på gamla meriter numera, även om han är en ikon.
 • ...bästa bok som jag läst får bli Kroppens geni av Sverker Sörlin. En väldigt ovanlig och väldigt bra bok om längdskidåkning.
 • ...utgift nr 1: Bilen. Inköp, försäkring, garageplats, bensin och verkstadskostnader. Plötsligt förstår jag vad folk gör av sina pengar.
 • ...fixering har definitivt varit pajer. Startade till och med en blogg i ämnet.
 • ...bästa inköp: Barfotaskorna, Arkiv X-boxen, spinningcykeln, rullskidorna, virket till stugans ytterpanel, vinterdäcken, skötbordet... it's all good.
1. Helsingborgsfestivalen. 2. Min kompis sticksågen.
3. Utlåtandet. 4. Han har min näsa.
 
 
Prognos 2013: Tror på ett väldigt annorlunda liv nästa år. Anledningen stavas givetvis nybliven småbarnsförälder. Annars har jag märkt att jag är ganska kass på att förutsäga saker, så jag borde egentligen låta bli. A Memory of Light som jag tjatat om i ett par årskrönikor nu måste komma ut nästa år, och den måste vara så bra som jag hoppas. Vi bor nog kvar i Åstorp vid denna tid nästa år. Jag antar att jag jobbar kvar på mitt lasarett också trots att jag är väldigt besviken på hur saker och ting tillåts gå till där, främst ur kvalitetssäkrings-, patientsäkerhets- och personalpolitiskt perspektiv. Svag ledning utan verklighetsförankring ser ut att vara en starkt bidragande orsak, fast det hör ju inte riktigt hit. Jag pluggar nog ingenting, men jag tränar i alla fall friskt. Kommer ägna mer tid åt själva odlandet på kolonin nu när stugan står på plats. Människor tenderar att bli mer och mer uttalade i sin främlingsfientlighet och i sitt evinnerliga navelskådande, varför jag nog inte har några större planer på att ha onödigt mycket med dem att göra annat än via jobbet och när jag står bakom dem i kön på ICA. Men för att avsluta med lite positivare tongångar så tror jag ändå att 2013 blir ett av de bästa åren i mitt liv.
 
Tidigare krönikor: 2007, 2008, 2009, 2010, 2011
 
 
 
Andra bloggar om: krönika, årskrönika, 2012, 2013, nyår, musik, film, plugga, studera, ego, egotripp, ultraljud, langos, renovering, koloni

Topp 10: Zombiefilmer

Det här är ingen lätt lista att skriva. Ska jag hylla klassikerna, våga ta med någon sevärd remake där poängerna från originalet helt gått förlorade, gå in för att sätta ihop en lista över de zombiefilmer jag faktiskt finner mest skrämmande, eller lista filmerna jag helst ser om (och om igen)?
 
 
 
Klart är dock att det behövs lite exklusionskriterier för att göra mitt jobb lättare. En zombiefilm bör cirkulera kring de dödas återuppståndelse, gärna men inte nödvändigtvis deras lust att förtära färska hjärnor, och det därpå följande kaoset. Jag väljer att exkludera de filmer som rör sig i gränslandet till att nästan räknas som zombiefilmer i mitt huvud, t. ex. de som handlar om demonisk besatthet (Evil Dead-filmerna), filmer där zombierna har lite för mycket drag av andra övernaturliga varelser (Omega Man, I am Legend, The Mummy), och filmer där återuppståndelsen sker på konstgjord väg (Frankenstein, Re-Animator).
 
Hade handlingen i The Passion of the Christ fortsatt och visat när Jesus återuppstår igen, hade den således varit kvalificerad för denna lista. Den hade dock inte platsat.
 1. Dawn of the Dead (originalet och remaken, 1978 och 2004) - Jag inleder med att fega ur och lista mina två favoriter på samma plats! Bortsett från att remaken också handlar om överlevande som barrikaderat sig i ett shoppingcentra så är detta två helt separata filmer. Originalet är helt klart bättre som film betraktat och den har ett budskap. Remaken är däremot läskigare, och i den får vi äntligen svar på frågan vad som händer om en gravid kvinna förvandlas till en zombie. Den får också plus för scenen där de har ihjäl kändislookalike-zombies med snipergevär från taket.
 2. 28 Days Dater (2002) - Det var här som zombies började kunna springa fort, ett element som kan ses i nästan varenda film sen dess. Man kan argumentera för att detta inte är en riktig zombiefilm då människorna inte dör innan de blir zombies. Till det säger jag: Buhuu, viruset utplånar faktiskt alla spår av de människor de en gång var så de är zombies i all bemärkelse förutom att de inte hann börja kallna i graven innan förvandlingen. Extra plus för scenen där zombieprästen får en påse med Pepsi i huvudet - Produktplacering med eftertryck! Uppföljaren 28 Weeks Later (2007) förtjänar också att nämnas pga dess fantastiska öppningssekvens.
 3. [Rec] (2007) - Det kom rätt många bra spanska skräckfilmer där ett tag, men denna lyckas ändå sticka ut. "Skakig handkamera"-stilen fungerar väldigt bra här, bättre än i Cloverfield (2008) och Paranormal Activity (2007) i alla fall men kanske sämre än i Blairwitch Project (1999). Är medveten om att det finns en remake också (Quarantine, 2008) som är i det närmaste identisk, men den har ingenting på den här listan att göra. Bästa scenen sparade de till slutet, går inte in på det närmare än så.
 4. Död snö (2009) - Stelfrusna, norska nazi-zombies med odödlig guldfeber? Manuset skriver nästan sig självt! Den första av många filmer med komiska inslag på listan. Jag hade vett nog att lista några riktiga skräckfilmer överst i alla fall. Zombiekonceptet fungerar - till skillnad från hela vampyrgrejen - väldigt bra att driva med. Manus är inte filmens starka sida men den kändes ändå uppfriskande. Filmen driver lite med detta faktum, då en av huvudpersonerna är skräckjunkie som pekar ut brister i andra filmer. Bästa scenen är nog när en längre sekvens där zombies tagits av daga medelst klassiker såsom motorsåg och hammare avslutas med att en zombie blir nedmejad av en snöskoter.
 5. Braindead (1992) - Före Peter Jackson blev en riktig regissör så gillade han kopiösa mängder med blod. Han gick även igång på kombinationen zombies + grotesk humor. Resultatet har jag sett hur många gånger som helst. Scenen där otursförföljda Lionel slaktar/styckar/mejar ner zombies med sin gräsklippare samtidigt som hans flickvän leker händig med köksmixern är splatterfilmhistoria.
 6. Zombieland (2009) - Bara det faktum att filmen genomgående och på en underhållande sätt listar överlevnadsknep för zombieapokalypsen gör att jag älskar den. Detta är nog den näst roligaste zombiefilmen jag sett hittills (efter nr. 7 på den här listan). Svårt att komma på vilken den bästa scenen är här, men antingen den med banjon eller den med pianot. Eller för all del Bill Murrays cameo.
 7. Shaun of the dead (2004) - Vidare till den roligaste zombiefilmen någonsin. Shaun försöker vinna tillbaka sitt ex, lappa ihop relationen med sin mor, och överleva en zombieapokalyps. Lösningen är givetvis att de alla barrikaderar sig på hans favoritpub. Det hela är... väldigt brittiskt. Min favoritscen är när de klubbar ihjäl en zombie med biljardköer till Don't stop med now (Queen), men den verkar inte finnas på YouTube så jag länkar till scenen där de har ihjäl zombies med LP-skivor istället.
 8. Day of the dead (1985) - Bara för att vara inkonsekvent så tar jag inte med remaken (2007) till den här Romero-klassikern pga att den helt enkelt inte var i närheten av remaken till Dawn of the dead. Anyway, filmen ger mig trevliga Night of the living dead-vibbar då den utspelar sig i en underjordisk bunker, och den är full av tydliga samhällskommentarer. En hel del gore också förstås. Bästa scenen är nog när kapten Rhodes möter sitt öde. (Att en så här sjukt bra film kommer först på 8:e plats skvallrar förresten om kvaliteten på den här listan)
 9. Zombie (1979, även känd som Zombi 2) - Lucio "Godfather of Gore" Fulci förtjänar givetvis en plats på listan, om inte annat så bara för scenen med zombien och hajen i denna gamla kultrulle. Det går... hyfsat men kanske inte jättebra att ge sig på en haj på det viset. Annars mycket gore (som man kanske kan förvänta sig).
 10. Dellamorte Dellamore (1994, även känd som Cemetery Man) - Lite mer skräck/komedi får avrunda listan. Den handlar om en missanpassad kyrkogårdsvaktmästares jakt på kärlek. Givetvis måste han samtidigt försvara sin hemstad mot zombies som stiger upp ur gravarna på hans kyrkogård. Klart underskattad film fylld med lagom mörk, makaber humor. Min favoritscen (i hård konkurrens) är nog när vaktmästarens lite efterblivna medhjälpare gräver upp liket till borgmästarens dotter och inleder en oskyldig romans med hennes avhuggna huvud. Jodå, du läste rätt.
 
 
Bubblare:
 • Night of the living dead - Finns tillgänglig i sin helhet på Internet Archive. Klassiker!
 • Planet Terror - För att en helikopter är ett underskattat vapen att ha ihjäl zombies med
 • The return of the living dead - Den första filmen där "Braaaaains" förekommer!
Filmer som kanske platsat om jag bara sett dem:
 • Zombie strippers
 • Fido
 • Deadgirl
 
 
Andra bloggar om: lista, listor, topp 10, zombier, zombies, zombie, skräck, skräckfilm, film