XRobs årskrönika, episod IX: 2015 var nog både ett skit- och ett toppenår på en och samma gång

Sitter och avrundar 2015 med feberfrossa och halsont, vilket på ett sätt känns ganska passande. Året började... *kollar almanackan* i januari.
 
Vi åkte upp till Norrland och körde skoter, ungen fyllde år, och så flyttade vi från ena änden av hålan till den andra. Växjö vann SM-guld, vilket jag fortfarande håller på att bearbeta. Gick en astronomikurs av bara farten för att hålla huvudet igång. Vi odlade en massa, igen. Mest pumpa, igen. Vi åkte upp till Norrland, igen. Jag åkte till Norge och jobbade ett par veckor, köpte ny bil. Eller ny och ny, mellan raderna i den formuleringen påstår jag ju att Renaulten var att klassa som bil när den i själva verket bara var ett elektronikkrånglande svart hål som slukade mina surt förvärvade landstingspengar. Sen började jag plocka högskolepoäng för att ta masterexamen, målet är att vara färdig hösten 2017. Vi får väl se. Sen är resten av hösten mest ett töcken av arbetspass och sena pluggkvällar om vartannat. På vintern åkte vi upp till Norrland en tredje gång. Såg nya Star Wars. Blev sjuk. Inte av filmen dock.
 
Prognosen från förra året stämde med andra ord rätt bra, förutom vad gäller brysselkålen. Höll alla löften gjorde jag också, har t.ex. lyssnat på ~4-000 fler låtar än föregående år. Och då är inte lyssnande via bilradion, andras Spotify och via Telias tv-app inräknade, så siffran ligger nog närmre 5.500 fler än 2014. Enbart på Spotify lyssnade jag på 143% mer musik under 2015 än 2014. Fortfarande långt från 2008 års rekordnivåer dock.
 
Årets...
 • ...mest spelade låt på Spotify: We will rock you - Queen
 • ...mest spelade artist: Queen (stabil formkurva där)
 • ...brev som aldrig kom: Mitt kraftigt försenade antagningsbrev till Hogwarts
 • ...ambivalens: Den som borde uppstå i huvudet hos personer som på allvar säger att Sverige håller på att gå under av flyktingkrisen samtidigt som BNP för förra kvartalet visade på +3,9% jämfört med 2014. (Att jämföra med Finlands under samma period som pekade på -0,1%). Och, även om domedagsprofeterna skulle visa sig ha rätt - både i att Sverige nog redan har gått under och i att det är okej att knyta en annan människas värde till hur mycket denna bidrar till samhället just nu - Vad ska få kosta om inte människor? Jag fattar verkligen inte. Man kan förstås inte rädda alla, men man bör väl försöka? Nej, gå du tillbaka till att drömma om ett Sverige likt det i Idas sommarvisa (skriven av en polsk flykting), läsa om adresser till tilltänka flyktingboenden på din iPhone (skapad av sonen till en syriansk flykting), tänka på fotbolls-EM nästa år (som sonen till flyktingar från forna Jugoslavien sköt oss till) och slappna av. Du har verkligen lyckats klura ut hur världen fungerar. Grattis. #känga
 • ...verkliga kris: Klimatet
 • ...bioupplevelse: Star Wars: The Force Awakens
 • ...nya skiva: Meliora - Ghost
 • ...politiska magplask: Åsa Romson. Vad sysslar du med? Med en så svag och oerfaren statsminister så behöver vice statsministern leverera. Gärna annat än grodor. Jag kommer inte att glömma att id-kontrollerna och muren mellan perrogerna på Kastrup är ett resultat av politik som S och Mp drivit igenom med stöd från alla utom C och V. Jag kommer förresten heller inte att glömma att debatten som föregick förslaget orsakade fullt tumult i Mp men inte i S. #desillusionerad
 • ...rymdhändelser: Vatten på Mars, fantastiska bilder på Pluto och nya Star Wars-filmen
 • ...tv-serie: Doctor Who, utan konkurrens
 • ...nyårslöften: Vet ni, jag tänkte skita i det i år. Jag kommer föra en mental lista över de fem viktigaste sakerna i mitt liv (vild gissning; sonen ligger överst) och jobba för att fördela min tid därefter så att listan över saker jag lagt mest tid på under 2016 ser likadan ut när vi sitter här igen om 12 månader.
Prognos, 2016: Vi kommer inte att flytta under året. Jag kommer plugga vidare i sakta mak, vårterminen består av PET/CT och projektplan till masteruppsatsen. Räknar med att sonen fyller tre inom en månad. Vi kommer fösöka sälja kolonilotten då den spelat ut sin roll för oss i och med att vi har rätt stor uteplats nu. Jag har inte plats för två gräsmattor att klippa i mitt liv. Mitt förråd av Ipren kommer att ta slut inom 6 dagar, förhoppningsvis är jag frisk tills dess. Frölunda vinner SM-guld, och sedvanlig sorgeperiod mellan april och midsommar infinner sig.
 
Obama får äran att avrunda året, nu ska jag sova mig igenom frossa och värk är det tänkt. Välkommen 2016, du har inte alltför stora skor att fylla. #cynism
 
 

Topp 10: Sköldpaddor

 
 1. Slash (TMNT)
 2. Raphael (TMNT)
 3. Skalman (Bamse)
 4. Tuck (Supertrion)
 5. Leonardo (TMNT)
 6. A'Tuin (Skivvärlden)
 7. Donatello (TMNT)
 8. Toby (Robin Hood)
 9. Sköldpaddan från Haren och Sköldpaddan 
 10. Crush (Hitta Nemo)
 
 
Eeh, kanske:
 • Bowser (Super Mario Bros) - Sköldpadda pga har skal? Drake pga kan spruta eld? Dinosaurie pga förvandlas väl till en Tyrannosaurus i filmen?
Inte ens nära:
 • Turning Torso - Pga byggnad

Call of Cthulhu (1926)

"The most merciful thing in the world, I think, is the inability of the human mind to correlate all its contents. We live on a placid island of ignorance in the midst of black seas of infinity, and it was not meant that we should voyage far. The sciences, each straining in its own direction, have hitherto harmed us little; but some day the piecing together of dissociated knowledge will open up such terrifying vistas of reality, and of our frightful position therein, that we shall either go mad from the revelation or flee from the deadly light into the peace and safety of a new dark age".
 
-- H.P. Lovecraft, 1926

Coup d'État

Alla. Nej, många. Många har väl en fas i tonåren där en tycker att samhället mest är skit och att folk är idioter. Varför tappas den insikten någonsin bort med åren? Oavsett anledningen till försvinnandet, så har jag cirkulerat tillbaka och hittat den igen. Eller, jag brukar alltid (obs; generalisering) identifiera mig som något av en hobbymisantrop, så kanske har den (insikten. insekten) bara levt på sparlåga i det illa kontrollerade kaos som är min inre värld. I snart ett par decennier. Välj valfri människa du observerat idag för att kunna relatera lite till vad jag menar. Typ den äldre mannen i fruktavdelningen på ICA som var arg för att han tyckte att aubergine var en "invandrarfrukt". Sedan landar insikten att han och jag är varelser av samma art. Hans synapser är framkräkta ur samma urtidssoppa som mina synapser. Kolatomerna i hans kropp stammar från samma stellära avfall som mina. Min enda tröst är att jag är barn av en senare generation och således kan betrakta mig som en uppdatering. Gubbe_som_slutat_förstå_världen v2.1b.
 
Jag är inte dummare än att jag inser att detta skulle kunna vara ett stiligt exempel på Dunning-Kruger-effekten och att jag då - som inkompetent i det här tankeexperimentet - är oförmögen att inse min egen inkompetens och således överskattar mig själv visavi min omgivning, men det lämnar vi därhän. TY (avsiktligt skrivet med enbart versaler; ej misstag), att gå vidare med det utlägget vore att tillskriva det här inlägget för mycket innebörd.
 
Jag sysslar inte med sådant denna kväll. Livstid.
 
 
 
 
Nu föreställer jag mig att jag har en bunsenbrännare inuti mitt huvud.
Nu nås jag av insikten att jag brukar hamna i den här sinnesstämningen varenda gång som jag är ensam hemma en kväll.
Nu minns jag hur jag - än en gång - vaknade i natt av att jag tyckte att jag hörde någon andas inne i sovrumsväggen. Nu försöker jag tänka på varför jag avskyr vattenmelon istället.
Nu tänker jag på att min son har fel i sin övertygelse att alla monster bor i taket, när det snarare tycks vara så att de lever inne i väggarna.
Nu tänker jag att livet bara är en lång rad av slumpmässiga ögonblick som avlöser varandra tills det är över.
Nu känner jag mig liten.
Nu tänker jag att jag borde orka kolla upp när auberginen kom till Sverige.
Nu tänker jag på kärnfusionen i stjärnors innandömen.
Nu saknar jag att vara mitt uppe i en astronomikurs.
Nu är jag trött.
 
På att skriva.