Topp 10: Roliga Arkiv X-avsnitt

För de oinsatta så var Arkiv X en stilbildande science fiction / skräck / drama-serie som gick mellan åren 1993-2002. Avsnitten i serien var antingen monsteravsnitt, mytologiavsnitt eller de lite mer sällsynta roliga avsnitten. Alla fyllde olika funktioner; mytologiavsnitten drev handlingen framåt och gjorde en förvirrad; monsteravsnitten skrämde och bidrog till hypen kring serien; de roliga avsnitten - som nog egentligen var skräcklösa monsteravsnitt - lättade upp stämningen när serien var som mörkast och behövde det. Här är mina favoriter bland de roliga avsnitten. Jag har förresten kollegor på mitt jobb som är för unga för att veta vad Arkiv X var för något. Det skrämmer mig mer än vad monsteravsnitten någonsin gjorde när jag var ung.
 1. Jose Chung's From Outer Space (S03E20). Historien om hur två tonåringar kidnappas av utomjordingar återberättas för en science fiction-författare av olika mer eller mindre trovärdiga vittnen, och blir väldigt annorlunda för varje gång.
 2. The Post-Modern Prometheus (S05E05). Handlingen cirkulerar kring en Cher-älskande spinoff på Frankensteins monster som bor i en Jerry Springer-dyrkande liten håla, där en kvinna blivit mystiskt på smällen medan hon varit medvetslös.
 3. Hollywood A.D. (S07E19). En gammal vän till Mulder och Scullys chef följer med dem under utredningen av ett fall, i syfte att få inspiration till sin nya film. Det mynnar ut i en kalkonrulle full med dansande sniperzombies.
 4. Bad Blood (S05E12). Mulder dödar vad han tror är en vampyr, men som senare visar sig ha falska huggtänder. Scully och Mulder återberättar sen händelseförloppet inför ett förhör om händelserna, och det visar sig att de har olika uppfattningar om vad som egentligen hände. Det spelar i slutändan ingen roll, för den falska vampyren återuppstår ifrån de döda.
 5. X-Cops (S07E12). Avsnittet är en crossover mellan Arkiv X och Cops, där en ondskefullt sinnad entitet får människors värsta rädslor att komma till liv och döda dem. Fantastiskt upplägg.
 6. How the Ghosts Stole Christmas (S06E06). Mulder och Scully besöker ett hemsökt hus på julafton, där det bor ett par spöken som - genom att vända dem emot varandra - vill visa hur ensamma de stora högtiderna kan vara.
 7. Je Souhaite (S07E21). En oduglig städare hittar en magisk ande inrullad i en matta. Han dör efter att ha blivit överkörd av en lastbil sedan han önskat sig osynlig. Mulder hittar därefter mattan och får tre egna önskningar, varav den första utplånar hela mänskligheten.
 8. Improbable (S09E13). En seriemördare använder numerologi för att välja ut sina offer. Gud vädjar förgäves till mördarens fria vilja, Scully och Reyes spelar dam med Gud instängda i ett garage och överlag så är allt ganska bisarrt.
 9. The Unnatural (S06E19). En utomjordning kamouflerar sig till människa för att få spela baseball. Egentligen en ganska fin berättelse om segregation och rasism.
 10. Dreamland (S06E04-05). Mulder och en "Man in Black" byter kropp när de utsätts för en reva i verkligheten, orsakad av ett UFO. Det slutar med att Mulder konfronteras med dysfunktionellt familjeliv (antagligen hans största rädsla), och mannen i svart stöter på Scully och inreder Mulders lägenhet.
Bubblare:
 • The Goldberg Variation (S07E06)
 • Clyde Bruckman's Final Repose (S03E04)
 • Arcadia (S06E15)
 • Humbug (S02E20)
 • Musings of a Cigarette-Smoking Man (S04E07)
 
Andra bloggar om: listor, topp 10, arkiv x, the x-files, tv

Topp 10: Gästskådespelare i Arkiv X

En kul grej med att kolla igenom alla gamla säsonger av Arkiv X, är alla gästskådespelare som man känner igen pga att de själva blivit tv- och filmstjärnor sen dess. Det fullkomligen dräller av dem, här är ett axplock.
 1. Burt Reynolds (S09E13) som Gud (yes, du läste rätt). Annars känd som: Hallå, det är Burt Reynolds.
 2. Kathy Griffin (S07E20) som ett par dubbelgångare som både hatar och dras till varandra. Annars känd som: Stand up-komiker, och som Vicki i Suddely Susan.
 3. Peter Boyle (S03E04) som enigmatisk herre som ytterst motvilligt kan se in i framtiden. Annars känd som: Pappan i Everybody Loves Raymond.
 4. Bryan Cranston (S06E02) som en man vars huvud exploderar om han fortsätter inte färdas västerut. Annars känd som: Walter White i Breaking Bad.
 5. Brad Dourif (S01E13) som synsk, dödsdömd fånge. Annars känd som: Charles Lee Ray a.k.a "Chucky" från Chucky-filmerna, Billy Bibbit i Gökboet, Gríma Ormstunga i Peter Jacksons LotR-filmatiseringar.
 6. Bruce Campbell (S06E07) som själstjälande undercover-demon. Annars populärkulturell ikon från Evil Dead-filmerna.
 7. Luke Wilson (S05E12) som småstadssheriff/vampyr. Beroende på om Mulder eller Scully återberättar händelseförloppet, är han antingen ful eller attraktiv. Annars känd från filmer som: Legally Blonde, Charlie's Angels och The Royal Tenenbaums.
 8. Jane Lynch (S09E05) som människo/flug-hybrid. Annars känd som: Sue Sylvester i Glee, bland väldigt mycket annat.
 9. Lucy Lawless (S09E01-02) som supersoldat (fast supersoldaterna var ju egentligen utomjordingar). Annars känd som: Xena i Xena: Warrior Princess, och Lucretia i diverse Spartacus-installationer.
 10. Tony Shalhoub (S02E23) som vetenskapsman som är med i en olycka som gör att hans skugga uppför sig som ett svart hål. Annars känd som: Antonio i Wings, och Monk i Monk.
Bubblare:
 • Seth Green (S01E02) som klassisk 90-talspundare
 • Jack Black (S03E03) som spelhallsägare. Giovanni Ribisi är med i samma avsnitt som emotionellt störd kille som kan frammana blixtar
 • Shia LaBeouf (S07E06) som sjuk liten pojke. Willie Garson - som spelar Stanford i SATC - och Marshall Manesh - som spelar taxichauffören i HIMYM - är med i samma avsnitt(!)
 • Ryan Reynolds (S03E13) som amerikansk fotbollsspelare
 • Alex Trebek (S03E20) som en "Man in Black" (tillsammans med Jesse Ventura!)
 • Lucy Liu (S03E19) som sjuk dotter till hazardspelande pappa
 
Det finns så många som förtjänar att nämnas, som verkligen gjorde fantastiska inhopp i serien, men jag måste ju sätta punkt nånstans. Alla utom två säsonger representerade i topp 10, bra spridning. Bra lista. God natt nu. Andra bloggar om: listor, topp 10, arkiv x, the x-files, tv, burt reynolds, bryan cranston, jane lynch, shia labeouf

Påsktankar

Egentligen måste det vara förbaskat lätt att vara Jimmie Åkesson. Är han inte välkommen någonstans så är det odemokratiskt (skit samma att de åsikter han representerar är odemokratiska i sig), blir han ifrågasatt så är meningsmotståndarna per automatik vänsterextremister. Det enda han egentligen behöver tänka på, är att (1) hoppa över faktakoll på alla de siffror han jonglerar med, (2) hinta med att sitta inne med lätta lösningar på komplexa problem, och för all del (3) ta tillvara på varje tillfälle som ges att dra på sig den ack så slitna offerkoftan. Ignorans är ett privilegium, förunnat de som lever inom samhällets normer och de som helst enkelt inte är intresserade av att begrunda andra synvinklar och livssituationer än den egna, alternativt inte besitter den mentala kapacitet och nyfikna läggning som uppgiften trots allt kräver.
 
Har sett färdigt alla nio säsonger av The X-Files nu. Förvänta er topplistor som ingen kommer begripa sig på framöver.
 
Egentligen är handlingen att vi kollektivt som art - under en långhelg - tar miljardtals av en annan arts outvecklade avkommor (kaviar), och smetar ut över miljontals av ytterligare en annan arts outvecklade avkommor (hönsägg) för förtäring, smått absurd. Lägg även till att vi målar de outvecklade avkommornas höljen i diverse glada färger av någon anledning. Ägget sägs vara en symbol för liv, återfödelse och fruktbarhet. Så krossa och sluka de jävlarna bara, och Glad Påsk. Se till att de är frigående bara. Annars är du en snål och cynisk liten människa. Hörde på radion att vi peakar i förtäringen under påskafton, på smått otroliga sex miljoner hönsägg i timmen.
 
Tredje dagen av sjukskrivning idag. Mina bihålor är Satans kyrka dessa sköraste av dagar. Väldigt otäcka, de där supervirusen från förskolorna. Mitt landstingsimmunförsvar står chanslöst.
 
 
 
Andra bloggar om: påsk, arkiv x, ägg, förkylning

Tillbaka bland skyttegravarna

Alternativ titel: Tillbaka som operatör vid landstingsmaskinens aldrig avstannande löpande band av människor i behov av min hjälp och kompetens. Det är lite snurrigt ännu. Kommer in i en avdelning mitt uppe i en omfattande omorganisation, där en enhetschef plötsligt blivit fyra. Alla chefer på den nivån inom regionen ska nämligen ha ungefär lika många medarbetare under sig, och min förra chef hade alldeles för många. Likriktning är den senaste trenden, och jag hoppas att det inte sker pga att politiker vill (1) göra oss mer utbytbara, eller (2) driva ut alla kreativa personer ur organisationen. Nej. Jag är sannolikt cynisk när jag skriver så. Det är ganska rörigt, alla rådfrågar alla innan saker rör lite på sig, och egentligen är det ganska härligt alltihop. För vi är ändå i den här röran tillsammans, jag och mina fina kollegor. Det är få förunnat att vara omgiven av så starka, drivna kvinnor dagarna i ända. Så till mitt återinträde. Arbetsuppgifter som jag innan pappaledigheten kunde utföra på autopilot, samtidigt som jag sippade på en kopp te, och svarade på ett fackligt mail, och skissade på en ny metodbeskrivning för nån DT-undersökning nånstans i bakhuvudet, kräver nu mitt fulla och odelade fokus. Nygammal på jobbet. Rutiner har ändrat sig, policys tillkommit, väggar målats om. Detaljer som gör att jag inte riktigt känner mig bekväm ännu, det är lite som att ta på sig ett par stela, nya jeans som nog sitter lite för tight över låren. Jag behöver gå in dem (eller duscha med dem men då funkar inte liknelsen längre, så skit i duschen (skit aldrig i en dusch, det finns toaletter för sånt. Uppför dig)). Men när jag igår satte mig ner och tryckte på knappen som bestrålade min första patient på >5 månader så insåg jag vilken abstinens jag trots allt haft. Och det var länge sedan som jag varit så glad över att få koppla om en tryckspruta. Jag försöker nu intala mig själv att jag nog kan hitta tillbaka till den där människan som brukade trivas på sitt jobb, och inte bara längtar sig hem till sin son hela dagarna. Dag två (dvs idag) bestod av ett heldagsmöte om nya visningsprotokollsmallar i vårt PACS. Två koncept som "möte" och "hela dagen" borde aldrig få korsbefruktas, i alla fall inte så här tidigt efter min återkomst. Helt tom i huvudet redan vid lunch. Nya tag imorgon, god natt.
 
 
Andra bloggar om: röntgen