Korrelationshumor


Oklar källa till den här bilden annat än "hittade den på Twitter", men den säger ju fantastiskt mycket om den eviga kampen jag för mot människor som sätter likhetstecken mellan korrelation och kausalitet, och som aldrig tycks ha hört talas om ordet "kontext" tidigare. 

Solipsist till sist(?)

Sluta kalla mig för amatör. Jag har sysslat med detta i snart 12 år nu. "Inkompetent" vore en mer korrekt benämning. Tack för ordet. 

Inflytande i proportion till storleken?

Några ord har ekat i mitt huvud sedan valvakan. Eller, de kan ha förvrängts en aning. Och eka skulle jag nog egentligen inte vilja påstå, då förekomsten av ett eko insinuerar förefintligheten av ett tomrum i mitt huvud. Vartenda parti (förutom Mp förstås) utmålade sig - intressant nog - som vinnare på valnatten, och Jimmie Å sa i sitt tacktal något om att de nu var berättigade till att få inflytande i paritet till deras storlek. Viss parafraseringsrisk här. Hursomhelst: Varför säger någon som suttit i riksdagen i 8 år något sådant uppenbart felaktigt? För att lättare kunna piska upp en hatstämning när det sedan inte sker? Parlamentarismen i det här landet har väl aldrig fungerat på det viset? Något som Jimmie givetvis vet. Han må verka lite korkad mellan varven (tänker här på de otaliga tillfällen då han inte har någon aning om vad som sker i hans eget parti eller att deras budgetförslag har ett hål på över 30 miljarder), men han är korkad på ett retoriskt ganska slipat sätt. Ingen är garanterad inflytande i proportion till sin storlek. Ta valet 2006 som exempel. S blev i särklass största parti med 34,99% av rösterna, men fick inget inflytande alls då M, Kd, L och C bildade majoritetsregering tillsammans. Inget konstigt. Konstigt hade varit och S dragit på sig offerkoftan och gnällt istället för att gilla läget. Det handlar om att samla tillräckligt många partier som kan och vill samarbeta och samlas under en politik som tillräckligt många håller med om, och ingen vill jobba med dig Jimmie för din politik avviker för mycket från alla andras. Sambeskattning? Inskränka i aborträtten? Lämna EU? Överge principen om lika vård för alla? Spä på motsättningar som lösning på motsättningarna? Ljuga om att bara utlandsfödda män våldtar? Vad sysslar ditt parti ens med för dravel? Antingen är ditt parti i regeringsställning eller så är ditt parti i opposition, och i opposition så är du inte garanterad något inflytande. Skulle en minoritetsregering (som det ser ut att vi kommer få) någon gång behöva bredda stödet i någon fråga så kommer de att förhandla med det parti som den så önskar. Och det partiet tror jag ytterst sällan kommer vara ditt, Jimmie. Börja med att plocka ihop en politik som går ihop och som inte baseras på direkta lögner, och som kanske är lite mer lösningsorienterad (att stå och peka på problem klarar vilken primat som helst), så kanske. Någon gång. Om en avlägsen framtid.