Hur du gör en perfekt kopp te

Hur du gör en perfekt kopp te
 
 
Kära läsare,
 
Eftersom inlägget om hur en dammsugare fungerar fortfarande är ett av mina mer välbesökta inlägg, drar jag som slutsats att Internet fullkomligen dräller av vetgiriga rackare (underförstått: såsom du själv). Här kommer därför något av en fristående uppföljare, skriven i samma informativa och upplysande anda: Några tips på hur du (kanske) lyckas få till den perfekta koppen te. Då det i regel är stört omöjligt att hitta en anständig kopp te i det här landet, finns ett skriande behov det här inlägget. Hur en kopp te ska tillredas har debatterats sedan George Orwells dagar, och fortbildning krävs uppenbarligen fortfarande.
 
Har egentligen velat skriva detta ända sen jag valde att fira min senaste födelsedag med en klassisk tebjudning, men katalyserande för inläggets tillkomst var att min fru ikväll länkade till dessa nio oumbärliga regler för hur en perfekt kopp te lämpligast åstadkoms. Listan nedan baseras löst på merparten av dessa nio regler, med mina kompletterande kommentarer/korrigeringar till.
  • Vattnet ska koka. Koka. Lena Mellin använder sig av en bra allegori bland länkarna ovan; bubblorna i det kokande vattnet ska vara stora som fiskögon. Gränsen går nånstans mellan ögonen hos en slöjstjärt (för kallt) och ögonen hos en blåfenad tonfisk (tillräckligt hett). Lämna därför aldrig vattenkokarens sida medan det kokar upp; du riskerar att missa ögonblicket och står sedan där med värdelöst, ljummet vatten som du bara måste värma upp på nytt.
  • Brygg inte teet kortare tid än tre minuter. Min erfarenhet är dessutom att ju större mugg du använder, desto generösare kan du snarare vara åt andra hållet. Dvs låt det gå fem-sex minuter. (Den åsikten verkar dock vara i minoritet.) Och använder du påse, låt den för i helvete vara i fred under tiden. Det är ingen leksak; respektera råvaran. Diskussionen om att det skulle vara godare med "riktigt te" på lösvikt och inte på påse existerar förresten av en anledning: Det är godare "på riktigt" (jfr. att omsorgsfullt stoppa och röka pipa vs att ta en cigg om du är den typen). Men ibland får tillgång och lämplighet utifrån situationen i övrigt diktera villkoren.
  • Lämna inte kvar tepåsen medan du dricker. Två anledningar till varför någon skulle vilja ha kvar påsen nämns i listan: Tidsbrist, plus att det är roligt att trycka ner den under ytan om och om igen. Skulle även vilja tillägga att det är en fråga om etikett. Och smak, då de sista klunkarna riskerar att bli för beska. Ta upp påsen innan avnjutning; du är inget djur. Dessutom får du den bara i ansiktet när du sveper de sista dropparna.
  • Använd riktig mjölk. Allt annat är en skymf mot tedrickandets ädla konst. Inga substitut, ingen skummjölk. Och definitivt ingen modersmjölkersättning, din jävla knäppis! En matsked mjölk eller två har du råd att undvara. Det är värt det. Och ja, du ska ha en skvätt mjölk i teet. Det förhöjer upplevelsen avsevärt. Vilken mjölk förresten? Inte för hög fetthalt, det ger en (enlig mig) lätt kväljande eftersmak. Jag kör med mellanmjölk.
  • Socker - nej tack! Listan bakom länken ovan fokuserar mest på att skeden som man tar socker med inte ska användas i teet pga kontaminering av sockret som är kvar i påsen. Det är totalt ovidkommande, då du givetvis inte ska förorena din kopp te med socker över huvudtaget. George Orwell håller med mig: "How can you call yourself a true tealover if you destroy the flavour of your tea by putting sugar in it? [...] If you sweeten it, you are no longer tasting the tea, you are merely tasting the sugar; you could make a very similar drink by dissolving sugar in plain hot water". Te ska smaka lite bittert, det är liksom poängen. Du skulle väl inte hälla socker i öl? Om du ändå känner behov av ett sötningsmedel, välj honung. 1/3 tesked räcker långt.
  • Mjölken ska hällas i före vattnet. Detta är inte helt okontroversiellt. Tre anledningar jag hört av förespråkare för att mjölken ska hällas i efter vattnet, är att (1) det ser så roligt ut, (2) teet annars får en för ljus färg (läs: ser ut för mycket som mjölk), och (3) det är svårare att dosera mjölken om den hälls i först. Hänvisar dock till denna sida om etikett i formella tebjudningssammanhang, som tydligt slår fast att mjölken ska hällas i innan teet. För vaddå "ser så roligt ut"? Lek inte med livselixiret, för bövelen! Mjölken ska skållas av det kokande vattnet vid kontaktögonblicket, och vattnet hinner svalna för mycket om du först häller i det i en sval mugg och sedan häller i mjölken. Så, mjölk först om du inte orkar värma upp muggen innan vattnet tillsätts.
  • Värm aldrig upp teet på nytt i en mikrovågsugn. Denna punkt tas upp på listan som jag länkade till längre upp, så den får väl hänga med här också. Men vilka ociviliserade människor skulle göra nåt dylikt? Såna fasoner är definitivt tillräckliga skäl för att säga upp vänskaper på Facebook, eller för att blockera någon på Twitter. Det är ett sjukt beteende sprunget ur ignorans, som inte förtjänar någon som helst pardon.
  • Använd riktigt te. Är du nybörjare så ta dig tid till att utforska sortimentet. Tepåsar är en bra inkörsport till tyngre grejer, men skippa med fördel de fruktigare avarterna. Svart vinbär, hallon, björnbär, blåbärsmuffin, jordgubbscupcake (wtf hände där?), osv. Om du är sugen på att dricka nåt fruktigt så drick en belgisk ale, ett glas saft eller slå dig själv i ansiktet. När lapsang och pu'er finns i ditt ordförråd (och skafferi) så har du kommit en bra bit på vägen.
  • Drick ur en väl tilltagen mugg. Lämna de små kopparna åt barn och kaffedrickare. Anledningarna till detta är många, men främst så kallnar teet för snabbt om du dricker ur en för liten kopp. (Betänk att kaffet är drickfärdigt när du häller upp det, medan teet ju behöver stå några minuter). Dessutom så vill du ändå dricka en lite större kvantitet pga att du är normalt funtad.
  • Förvara ditt te ordentligt. Har kanske inte så mycket med själva tedrickandet i sig att göra, men jag ville komma upp i 10 punkter/budord innan jag rundar av detta. Teet är känsligt för dofter och fukt, så förvara det i tätt åtslutande burkar. Och undvik solljus och håll det kring rumstemperatur, så försäkrar du dig om att framtida koppar inte gradvis kommer tappa i kvalitet.
 
 
Den perfekta koppen te är ingen ouppnåelig utopi, utan en fråga om övning och förnuft. Jag dricker ungefär 800 koppar per år, och har precis börjat få kläm på det. /Robert (som gillar sitt svarta te gjort på 500 ml kokande vatten, med 10-15 ml mjölk, 1/3 tsk honung och 5 minuters tålamod)
 
Andra bloggar om: te
Scottish Moments:

Hihi vilket bra inlägg!!
Och så passande då också att jag har en te-giveaway i min blogg just nu! Man kan vinna skotskt ljungte så besök gärna!
Hälsningar från Skottland

Kommentera inlägget här: