Varningstexterna på cigarettpaketen - Filosofiska versionen

Inledningsvis behöver det sägas att jag ser vinsterna med att behålla varningstexter så korta som möjligt, framför allt när det kommer till tydlighet, lättförståelighet och ögonblicklighet (med reservation för att det där antagligen inte är riktiga ord). Eller för all del när varningar bara utgörs av en övertydlig stilistisk bild, typ en dödskalle eller vägskylten som varnar för vildsvin.
 
Men.
 
(Min hjärna hittar alltid på en massa "men".)
 
(Å ena sidan: Sluta. Å andra sidan: Produktivitet ska väl aldrig bespottas...?)

Återigen: Men.
 
De skulle kunna vara så mycket mer. Fördjupande. Förklarande. Filosofiska. Fantastiska. Förvånansvärt flertaliga, flerstaviga fraser som börjar på F, helt enkelt. Filosofiska i synnerhet skulle jag älska. Skyltarna på mitt jobb som varnar för röntgenstrålning, t. ex. Komplettera dem med information om vad fotoner är - både vetenskapligt och filosofiskt på samma gång!
 
(Existerar något som behöver vara en masslös partikel och en vågrörelse på en och samma gång för att vi ska kunna förstå oss på det? Vad innebär det egentligen att dessa små, små rörelser - denna energi - transporteras rakt igenom allt det som utgör en människa?)
 
 
Föreslår, med anledning av detta ställningstagande, att följande kompletterande filosofiska bisatser bifogas de befintliga texter som kan ses på cigarettpaketen idag:
  • Rökning dödar... men bara hälften* av Sveriges befolkning är övertygade om att döden är slutet.
  • Rökning får din hy att åldras... men samtidigt vore att förneka ditt eget åldrande att begå våld på din intellektuella mognad.
  • Rökning kan försämra blodflödet och orsakar impotens... men om en penis slaknar och ingen finns där för att bevittna det, har den då någonsin stått upp?
  • Rökning orsakar dödlig lungcancer... och placeras ditt fortsatta liv i relation till din för tidiga död så inser du att det trots allt är intrinsikalt värdefullt att du fortsätter andas.
  • Rökning kan leda till en långsam och smärtsam död... så om du röker, tänker du inte riktigt. Och tänker du inte riktigt, är du då verkligen säker på att du existerar fullt ut?
  • Rökning är mycket beroendeframkallande. Börja inte röka... och glöm inte att nikotinreceptorerna är passiva mottagare. Ditt intellekt kan - genom viljan - styra på vilket sätt (eller ens om) nikotin förs till dina läppar och mottages via receptorerna.
  • Rök innehåller bensen, nitrosaminer, formaldehyd och cyanväte... och dina lungor var ursprungligen som ett par vita, oskrivna pappersblad (pulmo rasa).
  • Rökning ger förträngningar i blodkärlen och orsakar hjärtinfarkt och stroke... och är ett hjärta som inte kan slå fortfarande ett hjärta?
* Siffran för andelen ateister i Sverige (%) varierar extremt mycket - 15-85% - beroende på källa.
 
 
Nåväl.
 
Allt jag egentligen ber om är att mina förslag åtminstone tas under övervägande. Det hade berikat mitt liv i oansenlig, snudd på obefintlig, omfattning. Lite som detta inlägg precis berikat ditt liv, läsare.
 
Avslutningsvis: Rök inte. Du ser ut som en jävla fåntratt och du luktar som en blöt hund som rullat in under soffan, självdött och sedemera börjat mumifieras mitt under en värmebölja.
 
 
 
 
Andra bloggar om: rökning, tobak, nikotin, cigaretter, filosofi, satir, strålning, röntgen

Kommentera här: