Imse vimse spindel - En överanalys

Vad? Imse vimse spindel är en känd barnvisa som sjungs till en uppsättning enklare handgester. Den handlar om en spindel som klättrar upp längs en tråd, faller ner och avslutningsvis klättrar upp igen. Visan finns på flera olika språk. Här analyseras enbart den svenska versionen.
 
Hur? När man sjunger de första raderna, "Imse vimse spindel klättrar upp för trå'n" så förs först den ena handens pekfinger mot den andra handens tumme. Efter ca en sekund växlas fingerkontakten till det omvända, så att andra handens pekfinger nu förs mot första handens tumme istället. Under återstoden av stycket så skiftas det mellan dessa två gester i en uppåtgående, klättrande rörelse. Under de därpå följande textraderna, "ned faller regnet, spolar spindeln bort" används öppna händer som gör en upprepande nedåtrörelse för att symbolisera det fallande regnet, som under andra halvan av stycket övergår i en rörelse där båda händerna sveps i sidled som vindrutetorkare framför magen. Sedan kupas händerna lätt i en uppåtgående rörelse som när armarna är helt sträckta övergår i en hög, svepande rörelse i sidled samtidigt som man sjunger "upp stiger solen, torkar bort allt regn". Slutligen upprepas fingerrörelserna från de inledande raderna för att symbolisera att "imse vimse spindel klättrar upp igen".
 
Varför? Vid en första anblick kan det tyckas röra sig om en motorik- och minnesövning för barn, varken mer eller mindre. Inget kunde dock vara mer fel. Ty, isolerar vi och ser enbart till låtens tema så kan den utan större intellektuella utsvävningar tolkas som en metafor för mänsklig strävan och okuvlighet. Imse vimse spindel klättrar - banne mig - obetvingligt uppåt. Igen. Detta tror jag dock inte heller är pudelns kärna. För vad är spindeln? En s. k. team player? Tar hen hjälp av sin bästis nyckelpigan i sin ambition att nå toppen? Söker spindeln månne skydd hos sina vänner humlorna i deras bo när väderleken plötslig slår om? Nej. Det gör spindeln inte. Precis som karaktären Vips i Fragglarna så ska hen "göra allting själv" (referenslänk).
 
Spindeln är således individualist (i motsats till kollektivist, anm.). Vi har här att göra med ett stycke politisk propaganda kamouflerad till barnvisa. Men är vår individbejakande spindel då i huvudsak liberalist, existentialist eller anarkist? Då vi i ett scenario begränsat till dessa tre alternativ företrädesvis kan sägas ha liberala strömningar i Sverige - och det mest uttalade liberala parti vi har är Folkpartiet - känns visan med ens ganska olustig. Oklart dock varför Folkpartiet väljer att rikta in sig på gruppen noll- till femåringar på det här viset, då dessa inte har rösträtt? (För det är väl för sänkt betygsålder och inte rösträttsålder de jobbar?). Måhända arbetar de numera precis som världsreligionerna, tobaksindustrin och tv-spelsutvecklarna efter devisen "hook 'em while they're young", dvs. fånga upp och stöp om de unga sinnena medan de unga sinnena fortfarande fritt omstöpas kan.
 
Spindelns handling kan också tolkas filosofiskt, för på vilket sätt har klättrandet mening egentligen? Är handlingen orsaksbestämd? Vad innebär det att spindelns livsgärning är upplevelsemässigt värdefull för oss? Finns spindeln för oss även om den inte skulle klättra upp för trå'n? Den typen av interpretationer känns dock lite väl långsökta - för kom igen; det är ett spindeldjur vi pratar om här. De väver nät, äter insekter, parar sig och sprider liberal propaganda till intet ont anande minderåriga, och är således verkligen inte kapabla till filosofiska resonemang av något större djup.
 
Slutsats? Imse vimse spindel är liberal propaganda som hamnat på förskolornas repertoarer efter sannolika (men ytterst svårbevisade) påtryckningar från Folkpartiet. Trots att barnvisan har motpoler i t.ex. den miljöpartistiska Bä, bä vita lamm och den gamla socialistiska slagdängan En elefant balanserade så känns den extra olustig, dels för att den lindar in sin budskap så till den grad att det är osynligt, dels för att den de facto handlar om spindlar.
 
 
 
 
 
 
Andra bloggar om: barnvisor, musik, spindlar, politik, liberalism, folkpartiet, fp, sarkasm, propaganda, barn
 
Fotnot: Det finns även en film från 1990 som i svensk översättning fått samma namn som barnvisan. Det är en ganska fånig skräck-komedi, men John Goodman gör en helgjuten insats som alltid.

Kommentera här: