Reflektioner kring äggstanning

Stanning är ingen större bedrift att lyckas med. Du kommer aldrig, i hela ditt liv, att få komplimanger för en välkomponerad äggstanning. För en kanadensisk minigris kan göra det, förutsatt att hen använder en klövanpassad visp. Det enda du behöver är:

3 ägg,
2 dl mjölk,
1-2 krm salt,
och
valfria kryddor efter behag

(1)
Blanda ihop allt i en skål. Det är det hela. Stanningen är sedan klar att användas i pajen.

"Valfria kryddor" brukar för det mesta innebära vitpeppar för min del, runt ett par krm är vanligtvis lagom. Muskot är annars gott i broccolipaj, curry i lökpaj, diverse örter funkar fint i tomatpajer, cayenne är toppen för lite styrka, osv. Ibland har jag även i 100-150 gram riven ost om jag känner att det passar till resten av pajen. Mellanlagrad eller lagrad.

Och byt för all del ut mjölken mot matlagningsgrädde för ett fylligare resultat. Det går även att använda 3 dl mjölk/grädde och bara 2 ägg, jag märker iaf ingen större skillnad.
 
 
 
 
Andra bloggar om: paj, mat

Kommentera här: