Topp 10: Zombiefilmer

Det här är ingen lätt lista att skriva. Ska jag hylla klassikerna, våga ta med någon sevärd remake där poängerna från originalet helt gått förlorade, gå in för att sätta ihop en lista över de zombiefilmer jag faktiskt finner mest skrämmande, eller lista filmerna jag helst ser om (och om igen)?
 
 
 
Klart är dock att det behövs lite exklusionskriterier för att göra mitt jobb lättare. En zombiefilm bör cirkulera kring de dödas återuppståndelse, gärna men inte nödvändigtvis deras lust att förtära färska hjärnor, och det därpå följande kaoset. Jag väljer att exkludera de filmer som rör sig i gränslandet till att nästan räknas som zombiefilmer i mitt huvud, t. ex. de som handlar om demonisk besatthet (Evil Dead-filmerna), filmer där zombierna har lite för mycket drag av andra övernaturliga varelser (Omega Man, I am Legend, The Mummy), och filmer där återuppståndelsen sker på konstgjord väg (Frankenstein, Re-Animator).
 
Hade handlingen i The Passion of the Christ fortsatt och visat när Jesus återuppstår igen, hade den således varit kvalificerad för denna lista. Den hade dock inte platsat.
  1. Dawn of the Dead (originalet och remaken, 1978 och 2004) - Jag inleder med att fega ur och lista mina två favoriter på samma plats! Bortsett från att remaken också handlar om överlevande som barrikaderat sig i ett shoppingcentra så är detta två helt separata filmer. Originalet är helt klart bättre som film betraktat och den har ett budskap. Remaken är däremot läskigare, och i den får vi äntligen svar på frågan vad som händer om en gravid kvinna förvandlas till en zombie. Den får också plus för scenen där de har ihjäl kändislookalike-zombies med snipergevär från taket.
  2. 28 Days Dater (2002) - Det var här som zombies började kunna springa fort, ett element som kan ses i nästan varenda film sen dess. Man kan argumentera för att detta inte är en riktig zombiefilm då människorna inte dör innan de blir zombies. Till det säger jag: Buhuu, viruset utplånar faktiskt alla spår av de människor de en gång var så de är zombies i all bemärkelse förutom att de inte hann börja kallna i graven innan förvandlingen. Extra plus för scenen där zombieprästen får en påse med Pepsi i huvudet - Produktplacering med eftertryck! Uppföljaren 28 Weeks Later (2007) förtjänar också att nämnas pga dess fantastiska öppningssekvens.
  3. [Rec] (2007) - Det kom rätt många bra spanska skräckfilmer där ett tag, men denna lyckas ändå sticka ut. "Skakig handkamera"-stilen fungerar väldigt bra här, bättre än i Cloverfield (2008) och Paranormal Activity (2007) i alla fall men kanske sämre än i Blairwitch Project (1999). Är medveten om att det finns en remake också (Quarantine, 2008) som är i det närmaste identisk, men den har ingenting på den här listan att göra. Bästa scenen sparade de till slutet, går inte in på det närmare än så.
  4. Död snö (2009) - Stelfrusna, norska nazi-zombies med odödlig guldfeber? Manuset skriver nästan sig självt! Den första av många filmer med komiska inslag på listan. Jag hade vett nog att lista några riktiga skräckfilmer överst i alla fall. Zombiekonceptet fungerar - till skillnad från hela vampyrgrejen - väldigt bra att driva med. Manus är inte filmens starka sida men den kändes ändå uppfriskande. Filmen driver lite med detta faktum, då en av huvudpersonerna är skräckjunkie som pekar ut brister i andra filmer. Bästa scenen är nog när en längre sekvens där zombies tagits av daga medelst klassiker såsom motorsåg och hammare avslutas med att en zombie blir nedmejad av en snöskoter.
  5. Braindead (1992) - Före Peter Jackson blev en riktig regissör så gillade han kopiösa mängder med blod. Han gick även igång på kombinationen zombies + grotesk humor. Resultatet har jag sett hur många gånger som helst. Scenen där otursförföljda Lionel slaktar/styckar/mejar ner zombies med sin gräsklippare samtidigt som hans flickvän leker händig med köksmixern är splatterfilmhistoria.
  6. Zombieland (2009) - Bara det faktum att filmen genomgående och på en underhållande sätt listar överlevnadsknep för zombieapokalypsen gör att jag älskar den. Detta är nog den näst roligaste zombiefilmen jag sett hittills (efter nr. 7 på den här listan). Svårt att komma på vilken den bästa scenen är här, men antingen den med banjon eller den med pianot. Eller för all del Bill Murrays cameo.
  7. Shaun of the dead (2004) - Vidare till den roligaste zombiefilmen någonsin. Shaun försöker vinna tillbaka sitt ex, lappa ihop relationen med sin mor, och överleva en zombieapokalyps. Lösningen är givetvis att de alla barrikaderar sig på hans favoritpub. Det hela är... väldigt brittiskt. Min favoritscen är när de klubbar ihjäl en zombie med biljardköer till Don't stop med now (Queen), men den verkar inte finnas på YouTube så jag länkar till scenen där de har ihjäl zombies med LP-skivor istället.
  8. Day of the dead (1985) - Bara för att vara inkonsekvent så tar jag inte med remaken (2007) till den här Romero-klassikern pga att den helt enkelt inte var i närheten av remaken till Dawn of the dead. Anyway, filmen ger mig trevliga Night of the living dead-vibbar då den utspelar sig i en underjordisk bunker, och den är full av tydliga samhällskommentarer. En hel del gore också förstås. Bästa scenen är nog när kapten Rhodes möter sitt öde. (Att en så här sjukt bra film kommer först på 8:e plats skvallrar förresten om kvaliteten på den här listan)
  9. Zombie (1979, även känd som Zombi 2) - Lucio "Godfather of Gore" Fulci förtjänar givetvis en plats på listan, om inte annat så bara för scenen med zombien och hajen i denna gamla kultrulle. Det går... hyfsat men kanske inte jättebra att ge sig på en haj på det viset. Annars mycket gore (som man kanske kan förvänta sig).
  10. Dellamorte Dellamore (1994, även känd som Cemetery Man) - Lite mer skräck/komedi får avrunda listan. Den handlar om en missanpassad kyrkogårdsvaktmästares jakt på kärlek. Givetvis måste han samtidigt försvara sin hemstad mot zombies som stiger upp ur gravarna på hans kyrkogård. Klart underskattad film fylld med lagom mörk, makaber humor. Min favoritscen (i hård konkurrens) är nog när vaktmästarens lite efterblivna medhjälpare gräver upp liket till borgmästarens dotter och inleder en oskyldig romans med hennes avhuggna huvud. Jodå, du läste rätt.
 
 
Bubblare:
  • Night of the living dead - Finns tillgänglig i sin helhet på Internet Archive. Klassiker!
  • Planet Terror - För att en helikopter är ett underskattat vapen att ha ihjäl zombies med
  • The return of the living dead - Den första filmen där "Braaaaains" förekommer!
Filmer som kanske platsat om jag bara sett dem:
  • Zombie strippers
  • Fido
  • Deadgirl
 
 
Andra bloggar om: lista, listor, topp 10, zombier, zombies, zombie, skräck, skräckfilm, film

Kommentarer:

1 EdwardBep:

I dont think so

Kommentera här: