Att läsa till röntgensjuksköterska
Som det ser ut nu (april 2011), finns utbildningen vid nio lärosäten:
- Göteborgs Universitet
- Hälsohögskolan I Jönköping
- Karolinska Institutet
- Luleå Tekniska Universitet (distansutbildning)
- Lunds Universitet
- Umeå Universitet
- Uppsala Universitet
- Linnéuniversitet (kursort Växjö)
- Örebro Universitet
Frakturerat nyckelben
Efter tre års studier erhöll jag en kandidatexamen inom omvårdnad och en yrkesexamen som röntgensjuksköterska. Sedan var det fritt fram för mig att ansöka om att få min yrkeslegitimation från Socialstyrelsen. Det pågår på många högskolor/universitet en övergång till att börja ge examen inom huvudområdet radiografi istället för omvårdnad, som enligt Vårdförbundet omfattar "omvårdnad, strålfysik, medicin och bild- och funktionsmedicin".
Yrket i sig är i mitt tycke en perfekt blandning av teknik/fysik och omvårdnad/medicin. (Jag får trycka på väldigt många knappar och träffa väldigt många människor). Det finns även en tilltalande estetisk aspekt i att ta snygga röntgenbilder. Patientmötena är i regel alltid korta, vanligtvis 5-30 minuter beroende på undersökning. Det är något av en konstform att få en patient att känna sig trygg och väl bemött under så pass kort tid och i samband med en undersökning som kan verka skrämmande för många.
CT-undersökning av en kollapsad lunga, s.k. pneumothorax
Ens tidigare utbildning och erfarenhet tror jag inte spelar någon större roll för hur pass lämplig man är som röntgensjuksköterska (så länge man är behörig att söka till utbildningen, förstås). Jag har gott om kollegor som läst naturvetenskapliga program på gymnasiet precis som jag, men även folk som läst barn- och fritids-, omvårdnads- eller samhällsprogram är vanligt förekommande. En del har börjat läsa direkt efter gymnasiet, medan en del har jobbat några år däremellan. Det är med andra ord en väldigt bred yrkeskår. Ett intresse för teknik och människor är däremot något som underlättar.
Läs gärna vidare på Svensk Förening för Röntgensjuksköterskors hemsida, Arbetsförmedlingens yrkesbeskrivning, Vårdförbundets beskrivning av professionen, min avdelnings hemsida (röntgen.com) eller lämna en kommentar om du undrar över något så återkommer jag via mail.
Digital subtraktionsangiografi av en artär i hjärnan
Andra bloggar om: röntgen, röntgensjuksköterska, utbildning, skola, vårdförbundet, radiografi, omvårdnad
Tack för en tydlig och läsvärd sammanfattning, ökade helt klart mitt intresse för utbildningen och yrket! :)
Jag är en gammal sam-tjej som främst har erfarenhet av humaniora, steget från det till teknik och fysik känns ganska stort. Man brukar komma ganska långt med god vilja och intresse men just matte är lite skrämmande... Hur mycket förekommer det och i vilken form?