Kludd: Ta hand om din kropp, del 1

Kotpelarkramare
Kotpelarkramare

Idag har jag varit i skolan. Hela förmiddagen. Det resulterade i en serie bilder av klotterkaraktär, som kommer att presenteras under dagen. Temat är Ta hand om din kropp. Det här är del 1: Ta hand om din rygg.

Vår kotpelare består av 24 kotkroppar. Mellan dessa finns diskar, som fungerar som stötdämpare och ger ryggen dess rörlighet. Vid diskbråck så brister en av dessa diskar. Det bildas en utbuktning från disken som kan trycka mot ryggmärg eller nervrötter. Diskbråck behöver inte göra ont, men till exempel ischias beror på diskbråck. Och det gör skitont. Hos vissa trycker diskbråcket mot de nerver som kontrollerar ringmusklerna i urinrör och ändtarm, och då kan man få svårt att kontrollera urin och avföring.

Så tillämpa rätt lyftteknik när du lyfter tungt. Försök att inte böja och vrida ryggen för mycket. Motionera. Sköt om din rygg. Ta hand om din kropp.



Fotnot: Man kan även få ont i ryggen av kotkompressioner, spinal stenos, bechterews sjukdom, spondylit, diskit, cancermetastaser, skolios och dylikt. Men det orkar jag inte gå in på; fördjupning sker på eget ansvar.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Kommentera här: