Dagens i-landsproblem #28 - Dubbeldippning




Uttrycket "double dipping" myntades för första gången i ett klassiskt Seinfeldavsnitt från -93, där George dubbeldippade ett chips i dippen på en likvaka. Det vill säga han dippade chipset, tog en tugga av det, och dippade sedan samma chips igen. Nu har det bevisats att detta är ett utmärkt sätt att sprida smitta på.

En amerikansk mikrobiolog har kommit fram till att ett par dubbeldippningar räcker för att överföra i storleksordningen inte mindre än 10.000 bakterier från munhålan till dippen, och för varje dippat chips kan man sedan få i sig runt 50-100 bakterier. Det bör dock tas i beaktande att 99% av bakterierna i munhålan är helt harmlösa. Samt att få elaka bakteriespridda sjukdomar är så pass lågvirulenta att 100 bakterier räcker för att smitta någon. Men ändå. Det är en rätt nasty tanke.

Jag kan, i viss mån, sympatisera med dubbeldipparna. Det hela handlar om att maximera dipp-per-chips-kvoten. När man tagit första tuggan av chipset, och resterande delen ser torr och eländig ut, så är det väldigt frestande att dippa igen.

Hemligheten ligger i att planera i förväg. Man kan till exempel försöka smeta ut dippen på chipset när man dippar så att det täcker upp två tuggor. Problem kan då uppstå om man råkar bli lite för aggressiv, då chipset helt sonika kan gå av på mitten. Väldigt frustrerande. Då har jag utarbetat en annan taktik som jag hellre använder mig av, som går ut på att äta hela chipset i en enda tugga. Perfekt resultat varje gång.

Inte för att jag nu äter chips mer än 1-2 gånger per år. Men ändå.




Andra bloggar om: , , , , , , ,

Kommentarer:

1 Anonym:

jag älskar det avsnittet! och jag älskar chips ; )

2 Em:

Ett klassiskt avsnitt! Jag är ingen chipstjej så jag dippar mest grönsaker... Och då kan man dippa, ta en tugga och sedan dippa ANDRA änden av ex morotstaven innan man äter upp den... :)

3 Robert:

Bra lösning! Ska hålla mig till gurk- och morotstavar framöver :-D

Kommentera här: