Kränkningsnytt #2

En man i USA säger sig ha fått sina medborgerliga rättigheter kränkta då han blev kramad. Känns vid första anblick lite verklighetsfrämmande, gör det inte? Men om man ser till alla andra saker som folk känt sig kränkta av på sista tiden så är det egentligen ett väldigt logiskt nästa steg.

Möjliga framtida steg: 12-årig pojke känner sig kränkt av att behöva betala för sig på Pressbyrån. Whitney Houston känner sig kränkt över att hennes kommande comeback-skiva floppar. Bert Karlsson kränks av sin egen kropp då han behöver laga ett hål i en kindtand. Jag stämmer både SMHI och DMI, då de utlovat ett ytterst kränkande väderlag på min nästa lediga dag.

"Någon jävel kommer alltid att känna sig kränkt", skriver Robert Aschberg i en krönika på Aftonbladet. Tillför egentligen inte något nytt till diskussionen, men det är trevligt att få bekräftat att jag inte är ensam om att reagera på kränkningshysterin. "Att känna sig kränkt är en ny folkrörelse, snart större än körsång, sportfiske och golf".

Man kan till och med bli utvisad i ishockey om man kränker någon. I alla fall om man får lov att tro följande formulering på Wikipedia: "Misconduct - osportsligt uppträdande, exempelvis att dyka i försök att få motståndare utvisad eller att kränka någon på isen eller vid sidan av". (Ordet "kränkande" förekommer förvisso i regelverket hos Svenska Ishockeyförbundet, men inte i den bemärkelsen, anm).

Men man får lov att vara lite observant på att personerna som sägs vara kränkta i media sällan är direkt citerade som just kränkta, så egentligen är det svårt att avgöra hurvida det faktiskt råder en kränkningsepidemi, eller om det bara är ett gäng journalister som gaddat ihop sig för att missbruka (...kränka?) det svenska språket.

image210
Lindex kampanj för några år sedan, som plockades bort från tunnelbanan för att den hade potential att kränka någon. Eller, bilderna blev kvar, texten (we love boobs) togs bort. Det är visst bättre att enbart fokusera på kvinnor i underkläder än på en underfundig slogan, antar jag att sensmoralen var.

Orkar inte leta reda på alla tidigare inlägg om kränkningar på bloggen, klicka här istället.

Kommentera här: