XRobs årskrönika 2014: Den 8:e krönikan

Sju är mitt otursnummer. Sju dödssynder, skapelsens sju dagar, Roms sju kullar, de sju nyanserna av grått som skåningar kallar vinter, sjusovare, den sjunde sonen av den sjunde sonen, gamla repriser av Sjunde himlen på tv och så Sjumilaskogen förstås. Kort och gott ett skitnummer. Tur då att denna årskrönika blir min åttonde och inte min sjunde.
 
Och fråga mig inte ens vart det här året tog vägen, för jag sitter själv och funderar lite på samma sak.
Jävla evighetskorta tjugohundra-Buhuu-vi-måste-våga-TA-DEBATTJÄVELN-fjorton liksom.
 
Inledde med pappaledigt i några månader, så där har jag ju koll på var jag befann mig. Vid skötbordet eller nere på öppna förskolan, typ. Tog mig igenom alla säsonger av Arkiv X också. Serien var nästan bättre än jag minns den. Sen tillbaka på jobb som en annan kossa på en annan hal is. Omorganiserats från grunden hade det gjort, det enda som var sig riktigt likt var nog patienterna så det var där som jag inledningsvis fick lägga allt fokus. De hade till och med bytt gardiner. Vi vann SM-guld (i hockey, anm.) ånyo, känns fortfarande ovant att hålla på ett vinnande lag. Sen blev det sommar och som vanligt så odlade vi en massa, och jag pysslade glatt vidare på min kolonistuga. Årets mest använda verktyg (näst efter spaden och hammaren) var garanterat penseln. Hösten borde jag ha färskt i minnet, men ärligt talat så jobbade jag mest så dagarna flöt liksom på. Bilen var lika dyr som alltid att hålla rullande. Och så peakade plötsligt kapitalismen och där nånstans kring mellandagsrean befinner vi ju oss i princip fortfarande. Jag köpte en dammsugare.
 
 
Jag har med andra ord mest jobbat. Och gått all in för att vara en närvarande pappa. Min primära uppgift här är inte att i första hand förbereda min son för det här skämtet till pissvärld, utan snarare att uppfostra honom så att han sen kan bidra till att göra världen lite, lite bättre. Jag har skrattat mycket i år, skaffat vänner och ovänner. Och för all del druckit kopiösa mängder te. Känns som om all tid som jag tidigare kunde lägga på studier och träning numera går åt till föräldragrejer. Inte mig emot, men jag saknar löpbandet. Påbörjde prologen till mitt bokprojekt som aldrig kommer bli färdigt, dels för att jag inte vet hur boken kommer sluta alls och dels för att den helt saknar målgrupp. En till sån där sak som kommer bli liggande, precis som när jag skulle bli bra på mosaik eller lära mig allt om bonsai-träd. Fast fortsätter jag i nuvarande takt och skriver fem sidor vart femte år så kommer ju projektet kunna gå i arv sen.
 
Ja ja.
 
Visst brukar jag lista saker i de här sakerna?
 
Årets...
 • ...mest spelade låt: Färgerna (versionen med Ingrid Brännström)
 • ...mest spelade artist: Queen
 • ...mest spelade spel: Metroid Prime-trilogin
 • ...skivköp: Queen - Live at the Rainbow '74
 • ...bästa tweet: "Gillar att sonen, snart 2 år, inte vet om att fotboll el rasism finns. Han gillar kramar dock. Och hockey. Tror på vårt uppfostringskoncept."
 • ...läsupplevelse: Walking Dead-albumen. Annars jobbar jag fortfarande på del ett av Murakamis 1Q84-trilogi, som jag varvar med gamla Kalle & Hobbe-album.
 • ...bioupplevelse: Hobbit - Femhäraslaget
Topp 10, årets bästa blogginlägg:
 1. Hur du kom till världen
 2. Varningstexterna på cigarettpaketen - Filosofiska versionen
 3. Topp 10: Saker som Per Gessle skulle kunna låna ut lite av sin cred till
 4. Den rimligaste förklaringen
 5. Recension: Havet
 6. Hur du gör en perfekt kopp te
 7. Alla FÅR plats. Kanske inte sängplats, men ändå
 8. Imse vimse spindel - En överanalys
 9. En människa med en frakturerad höft är inte samma sak som en låda med körsbärstomater
 10. Känslan av kött som ruttnar
 
Prognos, 2015: Tror på en flytt. Kanske några hundra meter, kanske längre. Sonen kommer fylla två år, snart flyttar han nog hemifrån. Jag kommer återvända till astronomistudierna under vårterminen, och jag kommer att njuta av det. Ger mig in i politiken gör jag också, inte för att jag hunnit sätta mig in i hur man arbetar i en nämnd ännu men sånt brukar lösa sig. Planer på att byta bil håller också på att konkretiseras. Tror scifi-mässan i Malmö under våren kommer bli en höjdare. Sen så kommer jag ställa mig i kö till nya Star Wars-filmen illa kvickt. Vi kommer testa att odla brysselkål på kolonin och det kommer inte att funka nåt vidare men vi kommer att ha lärt oss något längs vägen så det spelar ingen större roll. Förutspår även att jag kommer fortsätta producera textmassa i ojämn takt, fortfarande utan något konkret att förtälja.
 
(Men jag antar att det skulle vara betydligt värre att vara någon med något att säga som saknar forum, än någon med ett forum utan något vettigt att använda det till?)
 
Löften till nästa år: Lyssna på mer musik, ta några högskolepoäng, bidra till att ni skärper er en smula, åka kollektivt så ofta som möjligt (bästa sättet att få till en högkvalitativ lässtund, yo!), verka för att bibehålla den där mentala ögonblickspausen mellan folks dumheter och min reaktion på nämnda dumheter, aldrig lämna en kopp te oavslutad.
 
Avrundar nu på det enda sätt som jag finner värdigt en krönika av det här slaget. Med Charlton Heston.

 

 
 Andra bloggar om: årskrönika, krönika, 2014