Annales numerus XIV, anno MMXX

Går det att komma undan med en positiv tillbakablick på 2020? A.k.a. det värsta året sedan helvetessommaren 2018? Först brann Australien nästan upp, sen var vi onödigt nära ett tredje världskrig, och så kom Viruset och det mesta hamnade - och befinner sig fortfarande - i dess skugga. Och visst, det är ju inte jättekul att spendera arbetsdag efter arbetsdag i munskydd och visir (det har t. ex. katastrofala konsekvenser för min tekonsumtion), men samtidigt så hade det väl ändå kunnat vara värre? Vi är ju trots allt fortfarande här, vi människor, fortfarande fullt redo att hamna i hopplösa bråk med totala främlingar på det rekordpolariserade ideologiska minfält som kallas Internet. Så vi kan väl åtminstone försöka inleda årets krönika i positiva ordalag, med en Topp 10: Positiva saker som inträffade 2020
 
1. Vi köpte hus! Något jag hunnit börja tro aldrig skulle hända, och så dök vårt hus bara upp på Hemnet. Och det var ganska enkelt att få det också, hemligheten är tydligen att fortsätta lägga bud tills ingen annan gör det! Flytt om ett par månader, min 12:e i ordningen så jag känner att jag har hyfsad rutin på det vid det här laget.
 
2. Det finns vaccin mot eländet nu! Flera stycken! Vi kommer väl aldrig att kunna utrota viruset helt och hållet, men vi kommer åtminstone att sitta inne med verktyg till att hålla det på en hanterbar (endemisk) nivå. Preliminära siffror från de första ~2 miljoner vaccinationerna i USA visar att det har resulterat i att fyra stycken som blev så pass dåliga att de behövde läggas in på sjukhus. Översatt till svenska förhållanden så kommer det innebära ~20 stycken inläggningar totalt. Att väga mot att det just nu läggs in lite drygt 200 personer VARJE DAG för covid-19. Förbannat lätt ekvation. Vaccinera er när ni får chansen.
 
3. Hockeysäsongen avbröts i vad som måste beskrivas som värsta tänkbara läge för Björklöven! Visst, ingen blev glad över att säsongen avslutades på det sätt som den gjorde, men surast (förutom HV71:s damlag) blev nog Löven. Vilket fantastiskt antiklimax. 
 
4. The Mandalorian på Disney+! Okej, tekniskt sett så hade serien väl premiär hösten 2019 i USA, men Disney+ lanserades inte officiellt i Sverige förrän 2020, så serien räknas faktiskt till ett av detta års höjdpunkter för mig. Säsong två kom dessutom i år, och den var nästan ännu bättre än säsong ett (hur nu det ens var möjligt).
 
5. Trump förlorade! Det finns hopp om ljusning i det här populistiska skräckfilmsscenariot som utgjort större delen av 10-talet trots allt. Jag skiter fullständigt i att det var just Biden som vann, för det var så oändligt mycket mer tillfredsställande att se Trump förlora. Han hade lika gärna kunnat förlora mot en burk med kidneybönor, och det hade varit precis lika fantastiskt. Nu fattas bara att han ska inse och erkänna det också.
 
6. Black Lives Matter! Ja ja, säg vad ni vill om att "protester är fel väg att gå", att "rörelsen bara är organiserat våld", och "vänsterblivna idioter i flock, hö hö hö". Inga andra sätt har fungerat, så det här behövde tillåtas eskalera och bara få hända. Punkt.
 
7. WHO förklarade den afrikanska kontinenten fri från polio tidigare i år! Tack igen, vetenskapen. Nu återstår bara Afghanistan och Pakistan.
 
8. Sommaren var bra! Bra fiske, gott om fina utflyktsmål i närområdet och jag fick äntligen övernatta i en fyr. Vädret var helt okej förutom att det gick från 34 grader vecka 26 (för varmt!) till 14 grader veckan därpå (för kallt!), och sen blev det inte riktigt lagom igen (24 grader) förrän dagen efter min semester tagit slut.
 
9. Den allmänna kunskapen om vikten av god handhygien har skjutit i höjden! Bådar gott inför framtida förkylningssäsonger, etc.
 
10. Luftkvaliteten i Europa är bättre än på länge! Detta enligt EU:s miljöbyrå. I och för sig en utveckling som kunnat ses i flera år, så kanske en tveksam punkt att ta med på en lista över bra saker som hänt under just 2020, men pandemin har knappast gjort luftkvaliteten sämre så jag tycker att den kvalar in. Och jag - ett stort fan av att kunna andas - tycker att detta är väldigt viktigt. Den bättre luften förhindrar dessutom 10.000-tals förtida dödsfall.
 
---
Utnämningar:
  • Årets bästa film: Såg Soul (den nya Pixar-filmen) igår kväll. Så, den får det nog bli. Animerad film har kommit rätt långt nu, från Toy Story där "haha, titta leksakerna kan prata men de spelar döda" var hela grejen, till en film som väcker viktiga funderingar kring meningen med livet på ett komplext sätt som samtidigt är lättbegripligt nog för ett lågstadiebarn att greppa. Med reservation för att jag inte sett Mank eller The Color out of Space ännu.
  • Årets bästa skiva: A Holly Dolly Christmas - Dolly Parton. Dolly hör hemma på UNESCO:s lista över världsarv. I konkurrens med Rough and Rowdy Ways - Bob Dylan, Folklore - Taylor Swift, Fetch the Bolt Cutters - Fiona Apple, och kanske även Chromatica - Lady Gaga. Hade stor behållning av McCartney III - Paul McCartney också.
  • Årets outfit: Heltäckande plastförkläde, engångshandskar i tidlös vinyl, munskydd (R2, FFP2 eller FFP3 beroende på situationen) och visir som kliar i pannan. Gärna med blyförkläde under, utifall att delar av kroppen nu fick för sig att känna sig marginellt bekväm. 
 
 
Hoppar över att utnämna årets spel då jag inte haft sinnesro till att spela så mycket i år. Och jag hade gärna utsett årets bok, men jag tror den nyaste boken jag läst i år kom ut 1902 (och den äldsta omkring 700 f.Kr.) så det är föga lönt är jag rädd.
 
---
Statistik:
  • Antal högskolepoäng: 30, snart! Bara litteraturvetenskap. Fantastiskt roligt område.
  • Årets mest spelade låt: All I want for Christmas is you - Mariah Carey. Jag skäms inte ens.
  • Årets mest spelade artist: Queen. Som vanligt.
  • Årets mest spelade skiva: Rammstein - Rammstein
  • Antal lyssnade låtar per dag: 49. Det mest intensiva musikåret sedan 2008, kandidatuppsatsåret då jag knappt gjorde annat än lyssnade på musik, skrev uppsats eller sov om vartannat i flera veckor.
  • Antal druckna öl: 19 st.
  • Antal druckna koppar te: Uppskattningsvis 950-1100 stycken.
  • Antal gånger jag försökt jonglera: 0
  • Antal gånger jag övervägt att flytta till Eslöv: 0
---
Sammantaget väljer jag alltså att minnas 2020 som ett skitår som ändå skulle ha kunnat vara värre. 
 
 
 
Framtiden då? Vad sker 2021? Tror jag kommer att gå tillbaka till att satsa mer på fonder och mindre på aktier, även om det var ganska roligt och jag gjorde några helt okej klipp under året. Lyckades bl. a. köpa aktier i SAS dagen innan Pfizer gick ut med nyheten att deras vaccin var 90% effektivt - whoop! Fast jag bränner ju större delen av hushållets buffert på handpenning, lagfart och pantbrev nu, så mer stabilitet är nog önskvärt. Sen blir det mycket att sätta sig in i vad gäller renoveringar och annat. Och jag ska givetvis fortsätta plugga, men bara på kvartsfart. Geologi den här gången. Ser i övrigt fram emot att få en spruta i armen, gärna två. Och att lyckas dra upp den där 10 kilos gäddan nån jäkla gång. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...och vad tusan var grejen med Tiger King förresten??? Gott nytt år!