xrobs årskrönika 2021 (trött titel kanske, men låt mig vara)

Har jag på allvar utfört detta obetalda värv i 15 års tid nu? Man kan ju bli desillusionerad för mindre, om man nu inte redan var det förstås. Det är fullt rimligt om ni redan var det. Det underlättar till och med.
 
Vy från en skidtur för ett par veckor sedan
 
 
Det är lätt att vara pessimistisk överlag efter ett sådant här år. Men samtidigt kanske man gör det lite väl enkelt för sig om man väljer att dra hela 2021 - a.k.a. det värsta året sedan förra året - över en kam? Så jag ska försöka låta bli. Men allvarligt. Stormningen av Kapitolium. Anti-vax, anti-mask, anti-vetenskap i största allmänhet vart man än vänder sig, med folk som lever i bekräftelsebubblor av desinformation och parallella verklighetsuppfattningar överallt. Detta är den verkliga pandemin, ärligt talat. Det går inte att nå dessa människor längre, de behöver knoppas av från resten av oss så att skiten inte sprider sig ytterligare. Det kanske är därför så många multimiljardärer har börjat åka ut i rymden? För att sondera lämpliga avstjälpningsplatser (tänk Australien fast på solsystemsnivå)? Nå, vad mer? Skjutningar. Sprängningar. Klimatförändringar, kompletta med bränder, översvämningar, misslyckade toppmöten. Talibaner i Afghanistan. OS med spöklikt tomma läktare, vi kunde lika gärna ha struntat i det väl? Suezkanalen var lite kul däremot. Det är tydligen inte bara demokratin som är skör numera, utan kapitalismen också. Och turerna kring Cementa spär ju onekligen på den bilden ytterligare. Inskränkningar av aborträtten på många håll i världen (inte i Sverige än, även om det är lite oklart var Kd och Sd står. Okej, nej jag kollade deras hemsidor, och det är ganska tydligt vartåt det lutar för Kd, medan Sd var förvånansvärt liberala på området). På den positiva sidan då? James Webb-teleskopet sköts äntligen upp, och för en som nördat ner sig i exoplaneter så är det en väldigt stor händelse. Ingenuity uträttar fantastiska saker på Mars. Jag tvingas inte längre konstant ta ställning till allt som Donald Trump säger. Otroligt utmattande att bli bombarderad av en sådan högljudd, narcissistisk inkompetens dag efter dag, snälla säg att vi kollektivt lärde oss åtminstone något längs vägen? Det ryktas även om att Sveriges första kvinnliga nobelpristagare i fysik föddes någon gång under året, kanske utanför Vellinge (ja, definitivt inte i Vellinge i alla fall). Framtiden får utvisa. Statistik nu då? Kommer här: 
 
Antal hp: 7,5. Har dragit ner på takten ytterligare. Är man husägare så är man. Läste en distanskurs om dinosaurier, väldigt roligt och spännande.
 
Antal besökta länder: Noll, om inte Skåne räknas?
 
Årets mest lyssnade artist: Queen. Som förra året. Och året dessförinnan. Och året dessförinnan.
 
Ja ja. Årets näst mest lyssnade artist då: Sturgill Simpson
 
Årets mest spelade låt: Where is my mind? - Pixies
 
Antal avkapade fingrar: Noll
 
Antal byggda bibliotek: Ett
 
Årets läsupplevelse: Gick äntligen i mål med sjunde och sista boken i På spaning efter den tid som flytt (Marcel Proust) efter att ha gjort uppehåll under de två terminer som jag läste litteraturvetenskap. Makalöst bra.
 
Antal kontaktförsök med utomjordiska civilisationer: Noll
 
Antal kontaktförsök från utomjordiska civilisationer: Också noll, åtminstone lyckade sådana.
 
Antal flyttar: En (och nu räcker det för ett bra tag)
 
Årets mest utövade hobbies: Fiske, skidåkning och finsnickeri ("fin" som i "finare än husbyggnationer" och inte som i "förstklassigt hantverk", men jag lär mig nya saker hela tiden) 
 
Antal gäddor: Ca 10, kanske? 
 
Den här lilla filuren fick hoppa i vattnet igen, jag vet vart du bor och tar dig om 2-3 år istället
 
 
Årets Oops: När jag skulle måla trädgårdstomten, fick ett infall och tänkte "HAHA, hade det inte varit JÄTTEROLIGT om han blev sminkad som John Wayne Gacy?!", och den blev nog läskigare än vad jag hade tänkt mig:
 
John Wayne Gacy som trädgårdstomte. Allt annat än bedårande. 
 
 
Gav jag några nyårslöften förra året? Tror inte det. Kommer jag att ge några i år? Tveksamt. Ska fråga sonen imorgon; han får avgöra. Snyggt outsourcat beslut där, jag kanske har chefspotential trots allt? (obs; skämt). Men om jag ska se in i framtiden lite, vad tror jag kommer ske 2022? Husrenoveringar. Efter att vi dränerat om källaren så ska jag sätta upp en mellanvägg, där ett väldigt avlångt garage ska förvandlas till hemmagym/verkstad. Mer extremväder. Krig. Lammet bryter det tredje sigillet. Max 7,5 hp, om ens det. Maskiner kommer inte att hinna ta över världen nästa år, för om tanken ens slår dem så kommer de säkert bara att börja bråka inbördes (de också). Kanske ska man våga tro på guld i sprintstafetten för damlaget, om OS nu blir av som planerat? Gick ju sisådär med junior-VM i ishockey...
 
Så. Inte mycket kvar att göra nu än att önska er ett Gott Nytt År då. Mot 2022, under parollen: Hur illa kan det bli egentligen??