Topp 10: Roliga Arkiv X-avsnitt

För de oinsatta så var Arkiv X en stilbildande science fiction / skräck / drama-serie som gick mellan åren 1993-2002. Avsnitten i serien var antingen monsteravsnitt, mytologiavsnitt eller de lite mer sällsynta roliga avsnitten. Alla fyllde olika funktioner; mytologiavsnitten drev handlingen framåt och gjorde en förvirrad; monsteravsnitten skrämde och bidrog till hypen kring serien; de roliga avsnitten - som nog egentligen var skräcklösa monsteravsnitt - lättade upp stämningen när serien var som mörkast och behövde det. Här är mina favoriter bland de roliga avsnitten. Jag har förresten kollegor på mitt jobb som är för unga för att veta vad Arkiv X var för något. Det skrämmer mig mer än vad monsteravsnitten någonsin gjorde när jag var ung.
 1. Jose Chung's From Outer Space (S03E20). Historien om hur två tonåringar kidnappas av utomjordingar återberättas för en science fiction-författare av olika mer eller mindre trovärdiga vittnen, och blir väldigt annorlunda för varje gång.
 2. The Post-Modern Prometheus (S05E05). Handlingen cirkulerar kring en Cher-älskande spinoff på Frankensteins monster som bor i en Jerry Springer-dyrkande liten håla, där en kvinna blivit mystiskt på smällen medan hon varit medvetslös.
 3. Hollywood A.D. (S07E19). En gammal vän till Mulder och Scullys chef följer med dem under utredningen av ett fall, i syfte att få inspiration till sin nya film. Det mynnar ut i en kalkonrulle full med dansande sniperzombies.
 4. Bad Blood (S05E12). Mulder dödar vad han tror är en vampyr, men som senare visar sig ha falska huggtänder. Scully och Mulder återberättar sen händelseförloppet inför ett förhör om händelserna, och det visar sig att de har olika uppfattningar om vad som egentligen hände. Det spelar i slutändan ingen roll, för den falska vampyren återuppstår ifrån de döda.
 5. X-Cops (S07E12). Avsnittet är en crossover mellan Arkiv X och Cops, där en ondskefullt sinnad entitet får människors värsta rädslor att komma till liv och döda dem. Fantastiskt upplägg.
 6. How the Ghosts Stole Christmas (S06E06). Mulder och Scully besöker ett hemsökt hus på julafton, där det bor ett par spöken som - genom att vända dem emot varandra - vill visa hur ensamma de stora högtiderna kan vara.
 7. Je Souhaite (S07E21). En oduglig städare hittar en magisk ande inrullad i en matta. Han dör efter att ha blivit överkörd av en lastbil sedan han önskat sig osynlig. Mulder hittar därefter mattan och får tre egna önskningar, varav den första utplånar hela mänskligheten.
 8. Improbable (S09E13). En seriemördare använder numerologi för att välja ut sina offer. Gud vädjar förgäves till mördarens fria vilja, Scully och Reyes spelar dam med Gud instängda i ett garage och överlag så är allt ganska bisarrt.
 9. The Unnatural (S06E19). En utomjordning kamouflerar sig till människa för att få spela baseball. Egentligen en ganska fin berättelse om segregation och rasism.
 10. Dreamland (S06E04-05). Mulder och en "Man in Black" byter kropp när de utsätts för en reva i verkligheten, orsakad av ett UFO. Det slutar med att Mulder konfronteras med dysfunktionellt familjeliv (antagligen hans största rädsla), och mannen i svart stöter på Scully och inreder Mulders lägenhet.
Bubblare:
 • The Goldberg Variation (S07E06)
 • Clyde Bruckman's Final Repose (S03E04)
 • Arcadia (S06E15)
 • Humbug (S02E20)
 • Musings of a Cigarette-Smoking Man (S04E07)
 
Andra bloggar om: listor, topp 10, arkiv x, the x-files, tv