Semmelpaj

I februari 2013 så gjorde jag världen en stor tjänst då jag uppfann... semmelpajen (que: dramatisk musik). Visst, googlar man på semmelpaj så får man upp en handfull träffar (men inga recept), så tanken har bevisligen redan tänkts. Men har den tänkts så här pass väl tidigare? Det är förstås den egentliga frågan pudelns kärna.
 
Ingredienser:
 
Till "locket":
50 gram smör
1,5 dl mjölk
15-20 gram jäst (för söta degar)
1 snålt tilltaget krm salt
0,5 dl socker
4 dl vetemjöl
0,5-1 tsk malen kardemumma
 
1 ägg (till pensling)
2-3 dl vispgrädde (till dekorering)
lite florsocker (till siktning)
 
Till pajskalet:
125 gram smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
 
Till äggstanningen:
4 äpplen
250 gram mandelmassa
3 ägg
1-2 dl (standard)mjölk
ca 3 msk farinsocker
 

Så gör du:
 
Locket:
  1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt (37 grader)
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av degspadet från punkt 1
  3. Tillsätt resten av degspadet följt av salt, socker och mjöl. Arbeta ihop allt till en smidig och blank deg som sedan får jäsa i 40 minuter under duk. (Tips: Det passar fint att börja med pajskalet nu)
  4. Baka ut den jästa degen till en enda stor, ganska platt bulle. Lägg den på bakplåtspapper mitt på en plåt och låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter. Den ska bli ungefär 22 cm i diameter. (Tips två: Påbörja stanningen nu)
  5. Pensla bullen med ett ägg och grädda den sedan lågt i ugnen på 180 grader i ca 15 minuter. Låt därefter svalna på galler under duk
Pajskalet:
  1. Blanda ihop alla ingredienserna till en smidig deg
  2. Tryck ut den i en springform, ca 22 cm i diameter, och nagga den
  3. Låt vila i kylen 20 minuter eller frysen 5-10 minuter
Äggstanningen:
  1. Kärna ur och klyfta äpplena. Skala dem om du vill, jag lät bli
  2. Riv mandelmassan och blanda med äggen och mjölken
  3. Häll smeten i pajskalet och tryck ner äppelklyftorna i geggan
  4. Strö över farinsockret och grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter i 225 grader
Montering:
  1. När allt svalnat så börja med att kapa bort översta delen av pajskalskanterna som ev sticker upp runt pajen innan du tar den ur springformen
  2. Vispa vispgrädden och smeta ut i ett jämnt lager över pajen
  3. Kapa bort understa 0,5-1 cm av locket (om locket jäst så det är för stort för själva pajdelen så kapa det på sådan höjd att det passar storleksmässigt på resten av pajen) och placera ovanpå
  4. Sikta lite florsocker över toppen för den där autentiska semmel-looken
 
 
 
Betyg: 9 av 10
 
Kommentar: Det här blev en ganska mäktig men samtidigt ganska god paj. Hade nog blivit lite trist utan äpplena (läs: lite väl mycket brödkänsla); de bidrog till att den ändå kändes rätt fräsch utan att semmelsmakerna för den sakens skull försvann. Serveras nog lämpligast bara som den är, eller kanske med en extra klick grädde vid sidan av. Jag har hittat på detta pajrecept själv, har du förslag på förbättringar så kommentera gärna.
 
 
Andra bloggar om: paj, mat