Kökssoffan som blev till ett sidobord

Vi fick ta över en gammal kökssoffa i samband med att vi flyttade in i huset tidigare i år. Den hade sett bättre dagar, men var ändå i hyfsat skick. Bastant pjäs. På ryggen av den stod det skrivet att den blev inropad på auktion i maj 1939. Plan A var att ge den nytt liv och ställa den i köket (jag vet; av alla ställen!). Den saknade gångjärn och stoppning (och tyg) till sitsen, hade ett akut behov av nya lister och knoppar, och skulle nog ha mått bra av att slipas om och kanske betsas ett varv också med nån olja utan överdrivet mycket pigment i sig. Jag hade med andra ord planen ganska klar för mig och var redo att sätta igång.
 
Ett problem var bara att den stod på ovanvåningen, och skulle behöva hamna i källaren så att jag skulle kunna hålla på utan att damma ner exakt allting. Och. Tjaa. Det gick inte så bra, utan den fastnade i trappan. (Ja, precis som i Vänner...). Och det hela slutade med att vi fick såga itu den. (Ja, precis som i Vänner......). C'est la vie, och så vidare.
 
 
 (Sidospår: Inser NU att försäljaren som dyker upp i slutet av klippet ju är samma skådespelerska som spelar Laverne i Scrubs)
 
 
Det kändes dock lite trist att bara kasta resterna av soffan på tippen, så jag återanvände en del av virket till en halvakut påkommen plan B: Ett sidobord till vardagsrummet. Har letat efter anledningar att använda min nya handöverfräs (handöverfräs? överhandsfräs? skit samma), så jag fräste ett spår i bordsskivan, smälte ner några av sonens kritor i spåret (jag frågade givetvis om lov först) och göt sedan ett lager resin ovanpå. Därefter jämnade jag till ytan, tror jag gick hela vägen upp till p240 (brukar annars nöja mig med att stanna vid p120 till det mesta), betsade alltihop (älskar tydligen att betsa, jag gör det ju i vartenda projekt jag tar mig an...) och testade att vaxa själva bordsskivan med bivax (har annars mest använt mig av hårdvaxolja tidigare). Och här är resultatet:
 
 
 
 
 
 
Detta har varit ett ganska kul projekt att pyssla med under veckan även om resultatet inte blev alltför, tja, finlemmat. Detta var dock ett delvis medvetet beslut, då jag ville behålla känslan av att kökssoffan trots allt var en ganska grov möbel. Jag har heller inte tagit detta projekt på största allvar, utan mest gått in för att ha roligt.