Att läsa till röntgensjuksköterska

Det ramlar i sedvanlig ordning in en massa besökare så här strax före anmälningstiden till alla universitet och högskolor går ut, som googlat på var och hur man pluggar till röntgensjuksköterska. Vilket ju iofs är kul. Ett säkert vårtecken. Enda problemet som jag ser det är att besökarna i regel hamnar bland en massa gamla inlägg som jag skrev medan jag pluggade själv, som är allt annat än aktuella. Och gammal altruist som jag är, så skriver jag därför snabbt ihop ett nytt. Att sprida information är ändå en ganska stor del av min yrkesroll (som jag ser det).

Som det ser ut nu (april 2011), finns utbildningen vid nio lärosäten:
Utbildningen är på 180 hp (3 år), oavsett lärosäte. Själv läste jag vid Lunds Universitet, och jag kan bara tala utifrån mina erfarenheter därifrån. Kurserna som ingår i utbildningen speglar yrkets tvärvetenskapliga karaktär. Jag läste bl. a. omvårdnad, anatomi och fysiologi, farmakologi, biomedicin, strålningsfysik, vetenskapsteori och radiologisk diagnostik. Jag var även ute på inte mindre än 10 olika praktiker, både som röntgensjuksköterska och som "vanlig" sjuksköterska.


Frakturerat nyckelben

Efter tre års studier erhöll jag en kandidatexamen inom omvårdnad och en yrkesexamen som röntgensjuksköterska. Sedan var det fritt fram för mig att ansöka om att få min yrkeslegitimation från Socialstyrelsen. Det pågår på många högskolor/universitet en övergång till att börja ge examen inom huvudområdet radiografi istället för omvårdnad, som enligt Vårdförbundet omfattar "omvårdnad, strålfysik, medicin och bild- och funktionsmedicin".

Yrket i sig är i mitt tycke en perfekt blandning av teknik/fysik och omvårdnad/medicin. (Jag får trycka på väldigt många knappar och träffa väldigt många människor). Det finns även en tilltalande estetisk aspekt i att ta snygga röntgenbilder. Patientmötena är i regel alltid korta, vanligtvis 5-30 minuter beroende på undersökning. Det är något av en konstform att få en patient att känna sig trygg och väl bemött under så pass kort tid och i samband med en undersökning som kan verka skrämmande för många.


CT-undersökning av en kollapsad lunga, s.k. pneumothorax

Ens tidigare utbildning och erfarenhet tror jag inte spelar någon större roll för hur pass lämplig man är som röntgensjuksköterska (så länge man är behörig att söka till utbildningen, förstås). Jag har gott om kollegor som läst naturvetenskapliga program på gymnasiet precis som jag, men även folk som läst barn- och fritids-, omvårdnads- eller samhällsprogram är vanligt förekommande. En del har börjat läsa direkt efter gymnasiet, medan en del har jobbat några år däremellan. Det är med andra ord en väldigt bred yrkeskår. Ett intresse för teknik och människor är däremot något som underlättar.

Läs gärna vidare på Svensk Förening för Röntgensjuksköterskors hemsida, Arbetsförmedlingens yrkesbeskrivning, Vårdförbundets beskrivning av professionen, min avdelnings hemsida (röntgen.com) eller lämna en kommentar om du undrar över något så återkommer jag via mail.


Digital subtraktionsangiografi av en artär i hjärnan


Andra bloggar om: , , , , , ,

Kommentarer:

1 Veronika:

Tack för en tydlig och läsvärd sammanfattning, ökade helt klart mitt intresse för utbildningen och yrket! :)Jag är en gammal sam-tjej som främst har erfarenhet av humaniora, steget från det till teknik och fysik känns ganska stort. Man brukar komma ganska långt med god vilja och intresse men just matte är lite skrämmande... Hur mycket förekommer det och i vilken form?

2 Robert:

Mailat svar till dig!

3 Therese:

Hejsan!

Är inne på att läsa till röntgensjuksköterska. Men är så himla rädd att det ska vara för svårt, när du pratar om fysik blir jag som mest skrämd... Jag har gått samhälls med inriktning företag/ekonomi, och är väldigt "språkig" av mig. Är bra på svenska och engelska medan matte och diverse andra nv-ämnen är min svagare sida. Jag vill gå denna utbildning för att jag tycker det passar och att det är något jag kan tänka mig jobba som. Är 23 år och har ganska mycket problem med min rygg, har degenerativa förändringar i två diskar och ett litet diskbråck. Jag måste ha ett jobb som inte är så ansträngande och detta lockar mig mest yrkesmässigt, däremot känns utbildningen som en enorm utmaning! Är rädd om jag börjar att jag inte klarar av det och måste lägga av och jag gillar inte att inte utföra saker. Tycker det är konstigt att man bara behöver Ma B, Sh A, Nk B (alt. Fy A, Ke A, Bi A) för att kunna komma in. Jag menar, det är ju bra för dem som vill komma in men jag är frågande när man läser om vad man ska läsa. Hur svårt är det? Jag förstår att man måste kämpa men klarar verkligen av utbildningen utan att ha läst biologi, fysik eller kemi? Läste det inte heller på högstadiet, eller vår klass hade de lektionerna men vår lärare var mycket speciell och vi hade typ aldrig prov eller något men man fick typ vg ändå... Haha, det är en annan historia, men du förstår nog vart jag vill komma...När jag ändå skriver och frågar; du känner inte till något ýrke som jag själv inte tänkt på som;* har bra arbetstider (ej helger och kvällar)

* inga tunga lyft, och där man inte står hela tiden, inte så påfrestande med tanke på min rygg

* där man får träffa människor, vill inte bläddra papper hela dagarna

* något som man "garanterat" får jobb av, vill inte plugga flera år och sedan inte få jobb

* pluggtiden får max vara 3 århade tänkt bli tandhygienist men kommer nog inte tyvärr klara av det yrket iom deras sittställning som är för framåtlutad och yrket är tyvärr känd för att ge mycket arbetsskador. vill börja plugga, vill bara känna att jag väljer rätt. jag kan tänka mig det mesta, vill bara ha något som jag kan tänka mig så länge jag slipper ha ont.tack på förhand!

/therese

4 Robert:

Mailat svar till dig också!

5 Caroline:

Hej!Även jag är inne på att läsa till röntgensjuksköterska. Jag har försökt att klura ett tag på vad jag vill studera. Mitt intresse för teknik är ganska stort, men jag skulle inte bara vilja sitta framför en dator hela dagarna. Det är viktigt för mig att jag har ett arbete där jag kommer i kontakt och kan hjälpa andra människor.

Därför undrar jag också hur svårighetsgraden är på Lunds universitet? Även om jag är teknikintresserad så är jag osäker på om det räcker. Jag hade uppskattat om du berättade lite mer om hur det var att läsa till röntgensjuksköterska.Tack så mycket!Mvh

Caroline

6 Robert:

Mailat svar till dig också!

7 Lea:

Hejsan,

skulle bli jätteglad om du ville svara på en fråga jag har också:0) När det gäller omvårdnad hur skiljer sig en röntgensjusköterskas uppgifter när det gäller den gentemot en sjuksköterskas? Är det ofta som man som röntgensjuksköterska tar blodprover på patienter? tack på förhand!

8 Robert:

Då har du fått svar också!

9 Anna:

Hej! Jag funderar också på röntgensjuksköterska till hösten. Jag står dock i valet och kvalet mellan röntgen och sjuksköterska, det är ju en del man väljer bort om man specialiserar sig med en gång, samtidigt som jag är fascinerad av möjligheten att på riktigt se in i kroppen. Jag har jobbat mycket inom vården och en kort period som skolfotograf som jag tänker mig liknar en del på så sätt att det gäller att snabbt skapa förtroende för att få eleverna att slappna av, framförallt när man är å dagis. Som du skriver så var det lite av en konstform som tilltalade mig.Jag undrar lite samma som alla andra, då jag som gammal samhällare egentligen inte läst nå fysik eller teknik, hur du upplevde att det var att läsa dessa ämnen?Jag har oxå en annan fråga, som sjuksköterska blir man ju undersköterska efter en viss tid, blir man det under röntgensjuksköterskeutbildningen oxå eller kan man på annat sätt jobba med mindre kvalificerade radiologiska uppgifter under studietiden?Tack för bra information! Mvh /Anna

10 Robert:

Precis mailat svar till dig!

11 Marina:

Heeej (:

Var med och tävla om ett års Spotify Premium.. Klicka på direktlänken http://www.tourn.se/taevling/bloggtaevling/vinn-ett-aar-spotify-premium/

12 lovisa:

allt bra?:)

13 Anna:

Hej Robert!Jag ramlade in på din blogg när jag sökte efter bloggar där man nämner vårdförbundet (eftersom jag jobbar där). Det här inlägget var roligt att läsa. Hur du får in den konstnärliga aspekten samt att du får "trycka på mycket knappar och träffa mycket människor" var väldigt underhållande! :)Du får gärna kontakta mig.

Anna Olsson, webbkommunikatör på Vårdförbundet

14 Galina Olsson:

Hej! Jag är röntgensjuksköterska från Ryssland, arbetade i detta yrke i 10 år, och när jag har flyttat till Sverige ville jag fortsätta att jobba inom det här yrke, men vad jag tycker är konstigt är att mitt utbildning och 10 års erfarenhet passa inte här. Jag måste komplettera mitt utbildning, enligt social styrelse. När jag försökte att ta kontakt med Universitet och undrade hur mycket och vilka ämne ska jag komplettera då fick jag ingen svar.

Jag älskar det här yrke, men tänkte inte att det ska vara så komplicerat.

Jag har arbetat som undersköterska på röntgenavdelning i Kiruna och tycker att det finns inte något skilnaden mellan Ryssk och Svensk röntgen.

Jag är bara ledsen och besviken.

Jag vet att du kan inte hjälpa mig eller förändra någonting i Svenska lagen.MVH Galina

15 Jonas:

Hej!Tack för bra info!Jag undrar precis som Veronika (överst) mfl hur svårt/hur mycket matematik och fysik det är på utbildningen. Står i valet och kvalet om jag ska välja röntgen eller "vanlig" sjuksköterska till vt. Röntgen verkar kul men blir smått svettig av att bara tänka på matte/fysik.Sen undrar jag även hur arbetstiderna är? Kan man klara sig undan att jobba natt?Vänliga hälsningar

Jonas

16 Dai:

Hi!

Tack för dina beskrivningar om röntgensjuksköterskeprogrammet.

Här har jag några funderingar om programmet.Kan du vara snäll och förklara för mig vad är det för skillnad mellan röntgen-sjuksköterska, tekniker och läkare?

Tack jätte mycket.

Vänliga hälsningar

Dai

17 Katiia:

Hej Rob!Om två veckor börjar jag läsa till Röntgensjuksköterska på Göteborgs universitet.

Har vissa tankar vad det gäller kurslitteraturen. Ska man införskaffa allt textmaterial även om det bara finns ett visst antal sidor angivna?

Jag har inte hittat någon komplett litteraturlista för alla delar. Finns det böcker man absolut bör införskaffa första terminen?hade gött :)/ k

18 Robert:

Nu har ett helt drös till av er fått svar!

19 Ida:

Detta är ett intressant yrke som jag tänkt på väldigt länge. Hur mycket matematik är det i utbildningen? Matte är nämligen min svaga sida. Sen undrar jag lite om det där med fysiken, mycket där också? Skiljer sig praktiken från olika skolor? Hur var arbetstekniken där du gick, mycket grupparbeten? Använde ni er av PBL?Mycket frågor men hoppas du kan svara :)20 Robert:

Då har du också fått svar!

21 Robert:

Dai, mailen du angav fungerar inte? Mitt tips till dig är att gå in på min avdelnings hemsida, där finns bra info om vad de olika yrkesgrupperna gör på avdelningen: http://www.rontgen.com/sida/1/avd_personal_1.html

22 Sara:

Hej!

Jag funderar på att börja läsa till rssk nu till våren. Nu undrar jag hur mycket fysik man läser under utbildningen? Är det ett "krav" att man ska ha ett intresse för fysik? Nämligen inte min starkaste sida.Har även läst att huvudområdet är Radiologi. Är det medicinsk radiologi eller handlar det mer om strålningsfysik?Tack på förhand/ Sara.

23 Lina:

Hej!

Jag funderar på att läsa till röntgensjuksköterska till våren. Jobbar nu som tandhygienist men har fått problem med axlarna så jag lär skola om.

Undrar som flera andra om det är mycket och svår matte/fysik? som kanske inte är mina starkaste ämnen. Ha det bra!

24 Robert:

Då har ni också fått svar! Får nog skriva ihop ett inlägg om fysik så fort jag har tid över, verkar vara ett populärt ämne att fråga om!

25 Aska:

Hej!

Jag hittade din blogg helt slumpmässigt och jag blev verkligen glad att få svar på några mina funderingar.

Men jag har andra frågor också och blir tacksam om jag får svar från dig.

Jag är 24 år gammal och tänker läsa röntgensjuksköterska programmet nästa år. Jag har läst mate A och B,naturkunskap A och B, och även bilogi A men behöver läsa några kurser till.

Det jag undrar är som röntgensjuksköterska har man samma arbetsuppgifter som en vanlig sjuksköterska? tar man blodprov och sånt?

Jag hörde av en studievägledare att man bör läsa normal sjuksköterska programmet i tre år och sen kan man läsa ett år till för att kunna jobba som röntgensjuksköterska senare. Stämmer det?

Nu när du har slutat utbildningen är du nöjd med det du valde?Hälsningar

Aska

26 Aija:

Hej!Jag undrar som så många andra. Det här med matte och fysik?!! Dina kursare som inte gått NV, fixade de fysikbitarna, eller höll de på att gå under av pluggande? Fixar man det verkligen utan att ha läst fysik och inte läst mer än matte b(visserligen med goda betyg, men matte är ändå ett antiämne). Skulle vilja skola om mig, men matte skrämmer mig;)Tacksam för svar!/A

27 Anonym:

Hej!

Har läst ditt inlägg omm utbildningen undrar oxå fall de är svår matte och fysik? Är det olika hur många dagar i veckan man ska vara på skolan? Sen undrar jag oxå fall man tar mkt sprutor som sjuksköterskorna gör. Måste man arbeta nattskift? Hur länge per gång är man på praktik? Lär man sig att läsa av bilderna eller är det läkarens jobb?Tacksam för allt du vill berätta

Mvh Jenny

28 Robert:

Svar skickade till A och Jenny också! Fick du svar på dina frågor också Aska, eller har jag råkat glömma bort dig??

29 Sam:

Hej!Jag pluggar till lärare, men en bekants fru berättade om hennes utbildning (den du gick) och jag blev jätteintresserad. Men jag har ett par frågor:1) Är yrket farligt för ens hälsa?

2) Jag har fullföljt matte c och nkb etc. Men jag är inget vidare på fysik och teknik, är det hopplöst att söka då?

3) under utbildningens lopp, har man praktik med de vanliga sjuksköterskorna?

4) Hur ser man på män som söker till utbildningen, är det något positivt och harm an några fördelar?mvh

30 Robert:

Hej Sam! Då har du också fått svar!

31 Dave:

Tjena! Efterssom du skickar svar till alla personligen (tråkigt, allmänna svar vore trevligare) så får även jag jaga ett svar! :D

Jag tänker plugga till röntgensjuksköterska nu till hösten, och jag har en hel del frågor som jag inte lyckats få svar av varken studievägledning eller intagningen:

1. Hur ser klasserna ut, är det blandat killar/brudar eller är det mestadels brudar?

2.Jag har förstått att det är en hel del praktik, "förstör" det studenlivet? Jag menar om man ska iväg och praktisera, missar man som hela kår och nationsgrejen då?

3. Vilka människor är det som läser? Är det helt galet blandat allt möjligt eller är det en viss typ av människor? Hur ser medelåldern ut? (Kan klassen tex. vara festprissar eller är det torrisar?)

Detta kanske ser ut som "dumma" frågor, men det är frågor man inte kan få svar på från annan plats =P

Mvh, Dave

32 Emma:

Hej, jag är i valet och kvalet om att börja studera till röntgensjuksköterska och fann din blogg via google.jag har tidigare studerat statsvetenskap och sociologi men bröt utbildningen efter ett par år och har sedan dess varit arbetslös med ett par småjobb så det har varit några år sedan jag gick gymnasiet. Jag klarade både matte och naturkunskapen som krävs för programmet men de var aldrig mina starkaste ämnen och nu är jag ju lite "rostig" på dem.Pga av det så undrar jag hur mycket matte och fysik det egentligen är och hur lätt det är att få hjälp om man behöver lite extra stödd för att förstå? Är det sådan matte/fysik att man håller på och gå under om man inte är bra på dessa ämnen? Hur är det att studera dessa ämnen?Hur fungerar praktiken?Är det vanligt med mycket tentor? Vilken typ i så fall: salstentor, hemtentor, eller både och? Hur intensiv är studietakten? Skriver ni många uppsatser förutom examensarbetet? Hur långt brukar examensarbetet vara ca?Hur ser arbetstiderna ut för röntgensjuksköterskor?

33 Emma:

Hej jag skrev ovan inlägg, jag tror att jag glömde fylla i min e-mail så jag gör det nu istället.Ursäkta för besväret.

34 Robert:

Så, svar skickade till er också! Ska överväga det där med allmänna svar, skulle nog bespara mig en del mail :-)

35 Tobias:

Hey!
Vilken cool hemsida må jag först börja med att säga :)
Mitt namn är Tobias och jag har jobbat som usk i tre år och älskar att jobba med människor. Kommer antagligen söka högskolan till hösten och har läst mig till att rnt-sjuksköterska verkar vara ett jättebra yrke, är lite orolig bara att man inte fixar fysiken så har samma fråga som följande, gör man det med rätt inställning eller måste man ha grund-fysiken inristad isig oavsett?
Har annars varit inne på sjuksköterska eller arbetsterapeut då jag vill jobba med människan och ha bra patientkontakt, har man det på röntgen upplever du?
Vore tacksam för ett svar tillbaka men även lite tips
mvh Tobbe

36 Belle:

hej! har precis samma funderingar som många andra om matte och fysik! hoppas du kollar på din blogg då och då och kan svara, synd att alla svar är personliga... Tackar på förhand!
MVH

37 Katerina:

Hej,

Jag vill gärna veta mer detailer om själva programm vad det innebär hur mycket anatomi etc.

MVH

Katerina

38 Robert:

Hej! Innan du kommenterar så har jag precis skrivit ett inlägg där jag sammanställt de frågor jag fått hittills! http://xrob.blogg.se/2013/december/sammanfattning-fragor-jag-fatt-om-att-lasa-till-rontgensjukskoterska-2.html

Annars kan du fråga mig på min ask.fm: http://ask.fm/thisisxrob

Mvh, Robert

39 namina :

Hej jag vet inte om du fortfarande är aktiv på denna blogg men jag har några frågor angående utbildningen till röntgensjuksköterska då jag är väldigt intresserad utav att studera till detta, jag har studerat samhälle och är snart färdig utb uska. Jag undra hur svår denna utbildning är jag tänker mycket på matte och fysik delen är inte mina starkaste ämnen är det en väldigt tung utb med mycket tentor och läser ni många ämnen på engelska? är väldigt nervös över att det ska bli för svårt att läsa den här utbildningen, sen undrar jag lite vad som händer om man inte skulle klara en tenta eller ett ämne om man har chans att läsa om den osv lite allmänt om utb och hur allt fungerar skulle vara tacksam för svar mvh

40 sara:

Hej

det är så att jag ska snart söka innan 15 april men jag är fortfarande tveksam på vad jag vill bli. Jag funderar på röntgensjuksköterska och sjuksköterska. Då undrar jag vad är skillnaden, är det så att man har mycket fysik och matte när det gäller röntgensjuköterska.
vad ligger lönen på år i dagsläge, är det samma sak för röntgen och vanlig sjuksköterska.

Tack för svaren =)

41 Robert:

Svar skickat till Namina och Sara också!

42 Yordanos:

Hejsan!
Jag är också en samhällare och har funderingar över hur det ser ut med matten och fysik. Jag är väldigt intresserad av att plugga till röntgensjuksköterska eftersom jag gillar att jobba med människor och allt som har med kroppen och göra finner jag intressant. Min fråga är då, är det mycket matte? Jag har läst till matteB men hade det väldigt kämpigt i skolan med det. Fysik och teknik är jag också sämst på. Tror du att man behöver läsa nån kurs till de eller klarar man sig? Kan man få hjälp med studier om man tycker det är svårt? Är det värt och satsa på det här tror du? Eller ska jag skita i det? Skulle verkligen uppskatta det om du kunde hjälpa mig.
Cool blogg förresten!:)

Tack för hjälpen!

43 Robert:

Då har du också fått svar, varsågod!

44 Ling:

Hej!!
Jag vill också gärna fråga om hur mycket matte och fysik krävs för att plugga röntgensjuksköterska på Lundsuniversitetet. Jag pluggar sjuksköterskeprogrammet på Malmö högskolan nu men väldigt intresserad av att plugga till röntgensjuksköterska. Fast är jag ganska dålig på både matte och fysik..
Är det Jättesvårt att bli färdig utbildning? Jag har hört att många hoppar av röntgensjuksköterskeutbildning på Lunds universitetet för det är så svårt.
Tack på förhand!

45 Robert:

Då fick du också svar, Ling!

46 Aladdin:

Hej!!
Jag vill också gärna fråga om hur mycket matte och fysik krävs för att plugga röntgensjuksköterska på Lundsuniversitetet. Jag pluggar sjuksköterskeprogrammet på Malmö högskolan nu men väldigt intresserad av att plugga till röntgensjuksköterska. Fast är jag ganska dålig på både matte och fysik..
Är det Jättesvårt att bli färdig utbildning? Jag har hört att många hoppar av röntgensjuksköterskeutbildning på Lunds universitetet för det är så svårt.
Tack på förhand!
2015-02-12 @ 12:47:42

47 Sanna:

Hej, jag undrar som många andra över här, för att jag har kommit in på både ssk programmet och röntgenssk programmet och är orolig för att jag inte kommer att klara matte och fysiken. Hur svår matematik är det och hur mycket matematik läser man. Läste att det var någon som skrev att det var många som hoppade av för att den är svår, stämmer det?
Vet du om det är stor skillnad i svårighetsgrad på de olika programmen?

Mvh/Sanna

48 Robert:

Svarat Aladdin och Sanna nu också!

Kommentera här: