Disneyfieringen av världen

Hittade en alldeles utmärkt artikel i SvD idag. Doktorn ordinerar: Ta risker, heter den. Läs, för Guds skull! (Jag skämtar inte den här gången, läs den. Det är bland det vettigaste jag läst på länge (och jag läser en jävla massa)). Den handlar om David Eberhard, överläkare på S:t Görans, som i höstas gav ut boken ”I trygghetsnarkomanernas land – Sverige och det nationella paniksyndromet”.

Några citat från artikeln följer nedan, som jag för övrigt inte har så mycket att tillägga till, förutom att jag håller med fullt ut, och tycker att det känns skönt att det inte bara är jag som reagerat på denna konstanta fokusering på trygghet.

(Sen så vill jag hävda att stolarna i Landskronas kommunfullmäktige skulle varit väldigt annorlunda fördelade om det inte varit för denna ständigt pågående och alltid lika snedvridna trygghetsdebatt. Och det är väl klart som fan att folk blir otrygga när det enda Landskrona Posten lägger ordentliga resurser på är att skriva om brottslighet. När till och med en så Stockholmsfokuserad politiker som Reinfeldt riktat kritik mot deras journalistik så är ju något fel. Landskrona Posten är det huvudsakliga filtret mellan politiker och väljare i den här stan, och de väljer att vinkla och sålla information som de själva vill ha den beroende på hur de själva står politiskt. Som de flesta tidningar, förvisso... men de flesta tidningar har inte hjälpt Sd att få 22,26% av rösterna i ett kommunval. Men men, annan diskussion).

Till citaten nu..

"Om barn och unga inte får chansen att lära att hantera stressande situationer lär de sig inte att acceptera livet som det ser ut - att det är farligt och rymmer besvikelser. Och att ångest är en del av en helt normal vardag".

"Vi måste successivt vänja oss vid att hantera motgångar och att bemästra farliga situationer
(...) Vi måste komma ifrån tanken att en duktig förälder är en orolig förälder. Livet blir fattigare om man hela tiden går omkring och är rädd".

"Yngre personer verkar bräckligare än tidigare generationer. För tjugo år sedan tog man sig inte till psykakuten för att pojk- eller flickvännen hade gjort slut eller för att hunden hade dött".

"Har man inte varit utsatt för svårigheter blir saker svårare att ta när de väl kommer. Även mindre saker blir väldigt svåra. Fast vi har det bättre än någonsin är vi ängsligare. I takt med att den materiella tryggheten ökar, ökar också den existentiella otryggheten".

Bart
Ögonblick av existensiell otrygghet.

"Varför är vi oroligare idag?
- Därför att vi är så fokuserade på att allt ska vara säkert och tryggt. Ju fler saker vi definierar som hot desto räddare blir vi. Om vi inte är medvetna om att det är farligt att cykla utan hjälm blir vi inte rädda. Bilden, inte minst i media, är att det är farligare".

"Till exempel får man inte spela korpfotboll utan benskydd. Man får inte ens gå ut på planen. Det måste väl vara upp till var och en om man är beredd att offra sina ben för en match".

Och avslutningsvis:

"Men eftersom vi alla ständigt utsätts för olika larm leder detta i olyckliga riktningar: Att vi slutar lyssna och till känslan att vi är allt otryggare. En föreställning som sedan leder till att politikerna agerar för att "hjälpa" oss att bli trygga. Så hålls paniken vid liv. Och trygghetsknarkandet lever vidare i världens snällaste land."

"Vuxna människor drabbas också av den vadderade världen.
Och det är lätt att kontrollera rädda människor".

Kommentarer:

1 Sandra:

du skrämmer mig! ^^

2 Robert:

My mission is complete ^^

Kommentera här: