Paprikapaj

Ingredienser:
 
Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1-2 krm salt
  • ½ dl smält smör
  • 1½ dl mjölk
 
Fyllning:
  • 50 g svamp i bitar (använde champinjoner, men shiitake hade nog också funkat)
  • 200 g strimlad, grillad paprika
  • 150 g babyspenat, bladspenat eller mangold (använde mangold pga hade i trädgården)
  • 1 msk rapsolja
 
Stanning:
  • 3 ägg
  • 2½ dl mjölk
  • 1-2 msk hackad gräslök
  • 3 dl riven lagrad ost (använde Västerbottenost)
  • 2-3 krm salt
  • Grovmald svartpeppar
 
 
 
Gör så här:
 
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen, torrvarorna först följt av smöret och sist mjölken. Tryck sedan ut degen i en pajform och ställ den svalt i en kvart.
  2. Fräs svampen i oljan i en stekpanna 2-3 minuter. Låt paprikan rinna av, och blanda ner denna tillsammans med spenaten i pannan. Fräs under omrörning ytterligare ett par minuter, kanske lite längre om du valde att använda mangold. Lägg blandningen i pajskalet.
  3. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke, blanda i gräslök, salt, peppar och ost. Häll blandningen i formen. Grädda längst ner i ugnen tills den stelnat, för mig tog det 45-50 minuter. Kan ätas såväl varm som ljummen eller kall.
 
 
Vegansk variant: Byt ut sakerna som kommer från djur till saker som inte kommer från djur.