Paprikapaj
Ingredienser:
Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1-2 krm salt
- ½ dl smält smör
- 1½ dl mjölk
Fyllning:
- 50 g svamp i bitar (använde champinjoner, men shiitake hade nog också funkat)
- 200 g strimlad, grillad paprika
- 150 g babyspenat, bladspenat eller mangold (använde mangold pga hade i trädgården)
- 1 msk rapsolja
Stanning:
- 3 ägg
- 2½ dl mjölk
- 1-2 msk hackad gräslök
- 3 dl riven lagrad ost (använde Västerbottenost)
- 2-3 krm salt
- Grovmald svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen, torrvarorna först följt av smöret och sist mjölken. Tryck sedan ut degen i en pajform och ställ den svalt i en kvart.
- Fräs svampen i oljan i en stekpanna 2-3 minuter. Låt paprikan rinna av, och blanda ner denna tillsammans med spenaten i pannan. Fräs under omrörning ytterligare ett par minuter, kanske lite längre om du valde att använda mangold. Lägg blandningen i pajskalet.
- Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke, blanda i gräslök, salt, peppar och ost. Häll blandningen i formen. Grädda längst ner i ugnen tills den stelnat, för mig tog det 45-50 minuter. Kan ätas såväl varm som ljummen eller kall.
Vegansk variant: Byt ut sakerna som kommer från djur till saker som inte kommer från djur.