Grundkurs i pajdegsfilosofi

Pajdeg är bland det lättaste som finns. Ta:

3 dl mjöl,
ca 125 gram smör,
samt
en liten nypa salt

och (1) knåda ihop i en bunke. That's it.

Blir degen inte smidig så (2) tillsätt 2-3 msk ljummet vatten och fortsätt knåda. Jag brukar köra med hälften vetemjöl och hälften grahamsmjöl, men smaken är som baken. Går fint att köra med enbart vete-, grahams- eller för all del dinkelmjöl. Personligen föredrar jag kex-smaken på grahamsmjölet.

Ibland tillsätter jag 1 msk tomatpuré också men det är ärligt talat mest för färgens skull. Det finns de som hävdar att man kan byta ut smöret i degen mot kesella, margarin eller olja. De ljuger. Det blir aldrig samma sak. Margarin smakar fel, kesella blir segt och hårt, olja blir torrt och smuligt. Kör med smör, punkt.

(3) Tryck ut degen i en pajform med händerna och förgrädda i ca 10-15 min i 225 grader. Glöm inte att nagga botten först. Ställer du in deg + form i frysen i några minuter (eller i kylen i några fler minuter) innan du sätter in den i ugnen så blir den frasigare. Dessutom tenderar kanterna att säcka ihop om man inte kyler degen först.

Det funkar även bra att trycka ut degen i en form och låta den stå i kyl eller frys över natten om man känner på sig att man kommer vara extra lat dagen efter. Ska du förvara den längre än så bör du nog plasta in den så den inte torkar ut.

Observera att det här receptet är för matpajer. För att göra efterrättspajdeg så håller du dig till vetemjöl och tillsätter 0,5 dl strösocker utöver grundreceptet (minska eventuellt mjölmängden något pga sockret, alt. behåll mängden så det blir lite över att smula över pajen sen inför sista gräddningen). Sen kan man ju alltid leka med havregryn, sirap etc om man ska göra smulpaj.
 
 
 
Andra bloggar om: paj, mat