Bokrecension: Skriet från vildmarken - Jack London

Situation (Vad och av vem): Bokrecension av Skriet från vildmarken, skriven av Jack London (1903). 150 sidor, tryckt 1947 av Albert Bonniers förlag.
 
Bakgrund (Handling): Boken handlar om Buck. Han är en bortklemad familjehund (vallhund/sankt bernhard) i Kalifornien, som kidnappas och säljs som slädhund i Alaska. Han har det rätt jobbigt men tuffar till sig med tiden, i takt med att hans inre urhund börjar vakna till liv. En rad strapatser och vedermödor följer, varpå Bucks band till civilisationen blir allt svagare. Till slut når han ett vägskäl; ska han fortsätta vara människans bästa vän, eller besvara... (dramatisk musik) skriet, från vildmarken?
 
Ryckande i vanans kedja
Tungt sitt urtidsliv han saknar
Och ur långa töckensömnen
Rovdjursarten åter vaknar
 
Aktuell bedömning (Vad tyckte jag): Lättläst, med ett ledigt språk som går rakt på sak utan större krusiduller. Överlag en medryckande och tempofylld prosa, som är extra intressant att ta del av i och med att allt sker ur ett djurperspektiv. Exempel: "Hans intelligens var både vallhundens och S:t Bernhardshundens. Och allt detta i förening, plus den erfarenhet han hade vunnit i den strängaste av skolor, gjorde honom till en av de fruktansvärdaste varelser som någonsin hade genomströvat vildmarken. Ett köttätande djur, som numera ständigt levde på bloddrypande kött, var han just nu i sin fulla blomstring, på sitt livs höjdpunkt, sprudlande av styrka och kraft."
 
Rekommendation (Betyg): 4/5. Är du på jakt efter en kort, välskriven och stundtals gripande läsupplevelse, så är det kanske läge att överväga denna?

Kommentera här: