10 anledningar till varför zombies är bättre än vampyrer

Ett i mitt tycke indisputabelt faktum är att zombies äger vampyrer. Alla dagar i veckan. Således borde det finnas gott om logiskt välgrundade argument som stöder den tesen. Här följer ett fåtal:


1. Val av föda. Vampyrer älskar blod. Okej, det är kanske ganska hårdrock. Men ärligt, tappa mig på en liter då och låt mig vara sen. Blod är förnybart. Zombies däremot. De kräver din hjärna till frukost. Din enda hjärna. Fungerar du utan din hjärna? Nej, det gör du inte.

2. Bordsskick. Vampyrer kan sin anatomi. De siktar in sig på vena jugularis med sina tänder och that's it. Perfektionisten i mig tilltalas måhända av det kliniska tillvägagångssättet, men ack så odramatiskt och beskedligt! Zombies sliter å andra sidan isär dig och krossar ditt kranium för att komma åt din hjärna. Målmedvetet så det förslår, och brutalt och slafsigt så det räcker och blir över. Vad är läskigare: Ett sugmärke på halsen eller att se ut som en slaktplats?

3. Utseende. Vampyrer ser skamlöst bra ut. De ser ut som Brad Pitt, Alexander Skarsgård och Robert Pattinson. Skulle en av dessa herrar komma in i ditt sovrum när du ligger och sover, är chansen stor att du bara tror att du är mitt uppe i en sexdröm. Om en zombie bröt sig in när du sov, skulle du sannolikt behöva byta sängkläder dagen efter. Zombies = Läskigare.

4. Flockbeteende. Vampyrer tycks ofta agera på egen hand. Ibland jagar de i mindre grupper, men sällan är de ens tvåsiffriga till antalet. Zombies anfaller sällan i antal mindre än det i en normalstor krigshär (och inte tar de en paus bara för att solen går upp heller; de slutar aldrig att jaga dig; lunchen är serverad så snart du råkar snubbla till).

5. TV-spel.
Spelat några bra spel där du slaktat vampyrer på sista tiden? BloodRayne? Darkwatch? Castlevania? Står sig onekligen rätt slätt mot Resident Evil, Left 4 Dead och Dead Space, gör de inte? Och sedan finns det ju läskiga zombiefiender i Zelda-spelen, eller hur? I rest my case.

6. Svagheter.
Vampyrer har lite olika svagheter, beroende på vilken skola man väljer att studera. Överlag verkar de dock ha många akilleshälar. Solljus. Vitlök. Kors och andra heliga föremål. De kan inte komma in i ens hus om man inte bjudit in dem. Vigvatten. De kan inte beträda helig mark. Träpålar. De kan inte korsa rinnande vatten. De går i dvala på dagen. Och silver verkar vara en annan öm punkt i vissa varianter av myten. Zombies då? Tja, skjuter man dem i huvudet verkar de för det mesta dö (Dawn of the Dead, 2004), men inte alltid. Eller om man styckar dem med gräsklippare och sedan kör delarna i en mixer (Braindead, 1992). I övrigt: Inga regler. Bara ond, bråd död.

7. Parodier.
Pride and prejudice and zombies (bok, 2009). Boy eats girl (film, 2005). Zombieland (film, 2009). Planet Terror (film, 2007). Thriller (musikvideo, 1983). Fan, enbart jukebox-scenen i Shaun of the Dead (film, 2004) utklassar alla vampyrparodier någonsin. Ett undantag är dock Dracula: Dead and loving it (film, 1995) som har en del minnesvärda scener, främst tack vare Peter MacNicols tolkning av Renfield.

8. Evolutionen.
Så sent som under 60- och 70-talen var zombier slöa varelser som stapplade sig fram genom (efter)livet. Se på dem nu: De springer, hoppar och har övermänsklig styrka. Och de har blivit betydligt intelligentare. En outtröttlig hjord av rabiata rovdjur. Vampyrerna ... har börjat gnistra och glimra på senare dar. Och de har blivit reducerade till pseudosexuella våp, långt ifrån sin forna storhetstid som monster.

9. The Twilight Saga vs. George A. Romero.
Behöver det utvecklas ytterligare? Svar: Nej.

10. Hotbild.
Vampyrer må utgöra ett hot mot enskilda människor; de levande döda hotar hela mänskligheten. Och en zombieapokalyps skulle kunna hända på riktigt. Allt som behövs är att ett virus (och sådana har vi ju redan) muterar. Och då gäller det att agera snabbt och aggressivt, annars är det kört. Tills dess så får vi nöja oss med att bara vara lagom hjärndöda, och begränsa vår lust att kalasa på hjärna till andra levande varelser.

Men ärligt talat tror jag inte att zombies och vampyrer hyser alltför stort agg gentemot varandra. Zombies är förvisso inte kräsna, men så länge tillgången på människor är god finns ingen anledning att livnära sig på vampyrernas redan döda kött. Bara tanken är direkt avtändande; färsk föda föredras. Och det är ju inte som om zombierna har något blod att erbjuda vampyrerna, en egenskap som direkt diskvalificerar dem som vampyrföda.

Det enda som skulle kunna tänkas göra både zombierna och vampyrerna kinkiga, är en omfattande zombieapokalyps. När människorna tar slut, har nöden ingen lag. Men vampyrerna har fortfarande hjärnor, varför zombierna skulle gå segrande ur ett sådant scenario; blodsugarna skulle svälta ihjäl först. Och skulle inte vampyrerna drabbas av zombiesmittan själva, om de försökte bita en zombie? Zombievampyrer ... Angenäm tanke, faktiskt.Andra bloggar om: film, skräck, splatter, humor, listor, topp 10, zombies, vampyrer, monster, twilight, zelda