Hett att vara kränkt

Hittade (med viss hjälp) en charmant artikel i Ica-kuriren av alla tidningar, betitlad nu är det hett att vara kränkt. Och då just kränkningar är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat så bara måste jag ju återge höjdpunkterna ur den (så att ni slipper läsa den själva). För det första så sätter den tonen redan i ingressen:

"Förr blev man känd för att ha åstadkommit något. Nu räcker det med att vara kränkt. Känslan delas av en fjärdedel av befolkningen - och även statsministrar är det".

Lite längre ner ges ett lysande exempel på just såna så kallade 'kränkningar' vars blotta existens jag anser urholkar ryggraden på hela det folkslag som vi utgör:

"I Eskilstuna bor en liten flicka som blev kränkt redan vid födseln. Det finns det papper på, från Justitiekanslern.

- Förbannad blev jag ju. Och rädd. Det kändes overkligt, berättar mamma Christina Hellberg om byråkratmissen som ledde till att hennes dotter bar fel personnummer under sina två första månader i livet. Efter viss tvekan slog JK fast att flickan utsatts för 'kränkning av den personliga integriteten' och gav henne 2.500 kronor i ersättning. Trots att bebisar rimligen ger fullständigt fasen i hur staten sköter sina register".

Och för att återknyta till den avslutande bisatsen i ingressen:

"Till och med toppolitikerna känner sig förfördelade. I valrörelsen blev Fredrik Reinfeldt 'väldigt kränkt' av en serie förtalsmejl från s-högkvarteret. Göran Persson uppgavs vara 'kränkt' av en flygannons som antydde att hans styre var anledning till landsflykt".

Jag antar att man, om man känner sig på extra cyniskt humör, skulle kunna se på det som ett försök att verka folklig. Särskilt som "nästan en fjärdedel av befolkningen upplevt någon form av kränkande bemötande under en tremånadersperiod" .

Källa till den siffran: Folkhälsoinstitutets undersökning Särbehandlad och kränkt (intressant pdf här - 670 kb)

image137

Betyder ordet kränkt något längre, eller är det bara ett trendigt uttryck utan egentlig innebörd? Eller säger det något om vårt samhälle, och om oss som lever i det? I vilket fall som helst så tappar det all innebörd då man stämplar vad som helst som kränkande eller diskriminerande. Vi lär ju ohotat utgöra den del av världen som behöver ett ord som kränkt minst av alla. Samtidigt som vi använder det mest.

- "Jag kan tycka att innehållet i många klagomål - ofta fullkomliga petitesser - är ett bevis på välstånd. När de grundläggande behoven är tillgodosedda övergår man till småsaker", säger konstnären Magnus Bärtås, som i tolv års tid samlat på sig 1.200 tidningsurklipp om folk som känner sig orättvist behandlade.

"Kränkningsfebern kan bero på att det svenska samhället är mer splittrat än förr. Politik och allvarliga samhällsproblem kanaliseras via enskilda individers missnöje i allt mer känsloorienterade medier", fortsätter han. Där har han en poäng, även om det inte känns riktigt som huvudet på spiken. Kränkningsfeber är däremot ett ord jag ska införliva i mitt ordförråd.

Psykoanalytikern Tomas Böhm avslutar artikeln:
- "Kränkt blir man inte bara för att det är kul, det kan vara bra att komma ihåg. Vi lever i ett hårt samhälle där många känner sig i underläge".

Kanske är det så att jag - en vit, svensk man i mina bästa år - har svårt att förstå den fulla vidden av den synvinkeln. Hela kränkningsproblematiken har betydligt fler dimensioner än vad man tror vid en första anblick. Att det råder en kraftig kränkningsinflation i media råder det dock inga större tvivel om.


Tidigare inlägg som på ett eller annat sätt berör ämnet:
Pojke eller flicka? Eller lakrits? (2007-jan-19)
Farliga Landskrona - Del 3 (2007-jan-20)
Tourettes syndrom förbjuds i Ljusdal? (2007-jan-29)
Angående kränkningar (2007-jan-31)
Farliga Landskrona - Del 5 (2007-feb-21)
Got kränkt? (2007-feb-21)
Svenska kyrkan erkänner människors lika värde (2007-mar-16)
De 1000 fånigheternas land (2007-mar-21)

Andra bloggar om: , , ,

Kommentarer:

1 kyrksyster:

Det är nog viktigt att reservera ordet för dom som verkligen är i underläge. För dom finns ju oxå i vårt 2/3samhälle...

Jag har skrivit något närliggande... om hur ordet "offer" börjat glida i betydelsen och vilka konsekvenser det får.

2 Robert:

Instämmer. Men hur vänder man en sån här utveckling? Drivkraften bakom att dom här orden exploateras som dom gör är ju inget annat än ren och skär girighet. Ju saftigare rubriker, desto större upplagor.

3 listoplisto:

Ja, visst är det så att det går någon slags trend i att vara "kränkt". Jag har reagerat på det många gånger i t.ex. olika diskussionsforum och ibland vill jag bara slå folk för att de missbrukar ordet så grovt.

4 kyrksyster:

Kanske vi blivit alltför självupptagna. Det är ju jag och mitt som gäller...

I ett samhälle där man tror på solidaritet, uppoffring i lagom omfattning, medmänsklighet och insikt om människans svaghet...
... kanske man inte blir lika känslig och lika lättkränkt. ????

5 Robert:

Det där ledde in mig på ett helt annat tankespår. Hur kommer det sig att kristdemokraterna är ett högerparti, och regerar tillsammans med den höger som bejakar denna frigörelse från allt vad ansvar och kollektiv heter, när kristendomen i sig är rätt socialistisk av sig?

6 Icebear:

En av ledarna för det kriminella gänget - en 32-årig man - tyckte att han hade blivit kränkt eftersom kamraten kräkts framför hans port.
Därför ringde han in flera kamrater som beväpnade med bland annat yxa och knivar började anfalla Samir och dennes vänner.
Från Expressen http://city.se/nyheter/1.625727

7 Robert:

Haha, intressant. Så även grovt kriminella kan känna sig kränkta med andra ord?

8 Icebear:

Ja tydligen men även dom kriminella följer väl trender och nu verkar det ju väldigt poppis att bli kränkt eller att ha det som skäl till att göra nåt dumt.

9 Robert:

Att jag inte har uppmärksammat kriminella som en grupp utsatt för kränkningar tidigare är ju rent ut sagt kränkande!

10 Fredrik Bendz:

Numera behöver man tydligen inte ens bli kränkt för att vara kränkt! Det räcker att bli utpekad som kränkt av en kristen fundamentalist!

11 Robert:

Det räcker att man vagt kan associeras till ordet kränkt för att anses vara det, uppenbarligen. Men blir man inte kränkt av att bli utpekad som kränkt då man inte är kränkt? Alltså är man kränkt hur man än bär sig åt.

12 Annso:

Herregud va skönt att det inte bara är jag som reagerar. I mitt barns skola räcker det snart att barnen kallar varandra vid förnamn för att det ska skriva en kränkningsrapport och ringa hem till föräldrarna. Kanske man borde hävda att man blir kränkt av att det är så?

13 Mikael Jonsson:

Schysst inlägg, håller helt med. Friheten att uttrycka sig är inte friheten att bestämma över andra.

Kommentera här: