"Det nya vårdpartiet"

(Helsida i dagens Metro) 
 

Detta är rimligtvis ett skämt?

För det första: Vårdkrisen är inte, och har heller aldrig varit, en kris som bottnar i personalbrist. Det finns gott om utbildad och kompetent personal. De väljer bara bort yrket i stort, och landstingen i synnerhet, pga. horribla arbetsförhållanden. Se det som en form av kollektiv överlevnadsinstinkt som börjat kicka in. Så en "kraftig personalförstärkning" är knappast det som behövs, däremot en kraftigt förbättrad arbetsmiljö så folk kommer tillbaka. Skälig lön hade inte heller varit fel, men hellre en dräglig tillvaro där man har tid att gå på toaletten och känna tillfredsställelse över att hinna göra ett bra jobb, om en nu tvingas välja. Bättre villkor --> Personal återvänder --> Fler vårdplatser kan öppna upp igen --> Avlastade akutmottagningar, kortare ledtider till cancervården --> Kortare väntetider. Obs, viss förenkling av de problem som vården brottas med, men bra mycket sanningsenligare än den här dyngan till helsidesannons i varje fall. (Och många som får vänta länge på akuten har egentligen sökt akut med en åkomma som inte är det, antingen pga. underdimensionerad primärvård eller pga. okunskap. Det är de patienter som verkligen kräver ett akut omhändertagande som tas omhand först på en akutmottagning, precis som det ska vara. Att du får vänta betyder många gånger att du de facto kan vänta).

För det andra, så är välfärd och "massinvandring" inte den oförenliga kontradiktion som ni gärna vill utmåla den till. Jag har förståelse för att ni har investerat hela er världsbild och politiska idé på det motsatsförhållanden, men det betyder ju inte per automatik att ni har rätt. Snarare tvärtom, nu när jag ägnat två minuter åt att tänka på saken. Invandring --> Arbetskraft --> Ökad välfärd, vid en välfungerande integration. Där har ni en punkt om något att lägga till ert program; Ökad/förbättrad  integration. Skulle rimma bättre med er ack så påtagliga oro för den sköra, sköra välfärden. För det är väl inte så att ni bara är ett gäng rasister..?

För det tredje, "lägre politikerarvoden och minskat partistöd"? Jag vet att politikerförakt är på modet just nu, men sansa er. Lägre arvoden, minskat partistöd och färre politiker --> Färre söker sig till politiken --> Lägre kompetens överlag --> Urholkning av demokratin. Jag såg er inte ondgöra er över jobbskatteavdragen på samma sätt, en försvagning av välfärden om något, eller minns jag fel?

För det fjärde, "nej till vård och tandvård för 50 kronor till illegala invandrare"? Vård åt alla, alltid. Även till de som har svårt att bekosta den själv. Läs Hälso- och sjukvårdslagen. Adjö.
 

Kommentera här: