Topp 10: Vad man kan göra med 377 enkronor från 1998

1998 så började jag samla på enkronor från 1998. För att ... vad vore livet utan nycker? För att, kan folk samla på frimärken och handväskor så varför inte detta? För att det var ett bra år. Började gymnasiet, var väl nånstans där i gränslandet mellan barn och vuxen. Tonåren, har jag sett fasen refereras till ibland. Zelda: Ocarina of Time, Tekken 3, Half-Life, Starcraft och Gran Turismo kom ut. Varje gång jag fick en enkrona från -98 tillbaka i växel så lade jag undan den i en burk. 19 år senare så innehåller burken 377 st.
 
Nå, samlandet ställs lite på sin spets den sista juni i år, då mynten kommer att sluta gälla som betalmedel. Jag kommer med andra ord inte att få tillbaka några fler i växel längre. (Inte för att jag använder kontanter numera, men ändå.) Och de blir värdelösa på köpet. Det verkar heller inte helt oproblematiskt att göra sig av med dem på ett smidigt sätt. Så frågan är: Ska jag låta tiden ticka iväg/ut, och kasta 377 kronor i sjön? Eller agera? Samlingen har ändå ett värde motsvarande en ny regnjacka (eller dylikt) till lillkillen.
 
Samlingen
 
Så, här följer en något vemodig topp 10 över tänkbara saker jag kan göra av denna samling som trots allt hängt med i över halva mitt liv:
  1. Ställa mig på McDonalds och mata ner dem en och en i bössorna till deras barnfond.
  2. Köpa 31 liter mellanmjölk från Skånemejerier och betala i enkronor. (Även ett suveränt tips på hur man blir populär hos personerna bakom en i kön).
  3. Lägga i en strumpa och använda till att slå ihjäl sniglar i trädgården. (Sammanlagd vikt: 2,64 kg. Fungerar nog på igelkottar också).
  4. Göra ett sånt där cheesy bord där jag lägger alla enkronor under en skiva av glas. (Obs; NEJ).
  5. Parkera i centrum i 1,5 veckor.
  6. Bygga ett 7 dm högt torn. Putta omkull. Skratta högt. Återupprepa. #UltimateJenga
  7. "Glömma" på offentlig toalett så att mynten blir någon annans problem istället. (Obs; ej på flygplats).
  8. Kasta i önskebrunn, för antingen en enda jätteönskning eller 377 små.
  9. Lägga på en räls och låta ett tåg platta till dem, och sedan använda till att tillverka smycken. Sälj för 2 kr/st.
  10. Invänta skolbarn som knackar dörr och säljer salami till sin klassresa. Köp massor. Betala i mynt.
Bubblare:
  • Spelautomater!
  • Pengaregn i stadsparken!
  • Anordna skattjakt!
  • Göra dragspelaren vid Lunds centralstation extra glad!

Kommentera här: