Betonggjutning, inlägg 2: R2-D2 bokstöd

Behövde: Ett bokstöd.
Gjorde: Surfade runt, men tröttnade på att inte hitta ett tillräckligt snyggt.
Så: Jag gjorde ett eget till slut.
 
Material: Hink att blanda i, finbetong, vatten, handskar, (munskydd), spade, (visptillsats till borrmaskin att röra runt med), ståltråd + tång, 2 st. linjaler av metall, (tejp), silikonform föreställande R2-D2 (förslagsvis denna), (matolja + pensel).
  • Olja eventuellt in silikonformen med en pensel. Jag gjorde detta, men är inte säker på att det var helt nödvändigt. Rimligtvis borde det ha varit enkelt att lossa på betongen ändå.
  • Knipsa till ett par lagom långa bitar ståltråd (10-15 cm kanske) och fäst dessa genom hålen på linjalerna (syns halvkasst i bilden nedan; vira trådarna runt + genom nåt varv och lämna en bit på några cm som sticker upp). Dessa kommer att förlöpa upp genom den stelnade betongen sen så att linjalerna sitter fast ordentligt.
 
  • Ta påå dig handskaaar. Och kanske munskydd.
  • Blanda ihop betongen. Står förhoppningsvis mått på förpackningen. Om inte, tänk "väldigt tjock gröt". Jag behövde nog ungefär 2,5 kg för att fylla formen på 9 dl.
  • Fyll formen till bredden. Dunka denna i underlaget några gånger för att få bort luftbubblor.
  • För ned linjalerna vid varsin av R2-D2:s fötter. Fixera dessa stiligt med tejp så att de inte hamnar på sniskan när du inte tittar! (Never trust a ruler)
  • Tvätta rent alla verktyg, gärna innan gröten stelnar för sen är det nog kört.
  • Vänta ett par dygn minst medan betongen bränner/torkar. Eftervattna eventuellt lite med en sprayflaska ett par gånger så att betongen inte råkar torka för snabbt och därmed spricker. Kanske vänta uppåt 3-4 dygn till och med, jag var lite för ivrig så ena foten gick sönder en aning. Lät det bero, då det gav ett ganska väderslitet utseende som passade väl ihop med alla luftbubblor som jag heller inte lyckades banka väck riktigt...
 
 
 
Så nu får han vackert stå där, ovanför huvudet på mig vid skrivhörnan. Avstår nog från att måla honom, gillar "sliten gammal staty"-utseendet. Eller. Kanske vit i så fall, för den där lite gammelgrekiska, stoiska finishen?
Kommentera inlägget här: