Sötpotatispaj med kyckling och bacon

En lite thanksgivinginspirerad, ganska dekorativ matpaj som levererar sötma, sälta och även lite diskret styrka.
 
Ingredienser:

Till pajskalet:
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
125 gram smör
1 (knapp) nypa salt
(2-3 msk vatten)

Till äggstanningen:
3 ägg
2 dl crème fraîche
400-500 gram sötpotatis
1 tsk riven muskot
1 krm svartpeppar

Till fyllningen:
200-250 gram kycklingfilé
100 gram bacon i mindre bitar
1/2-1 tsk chilipulver
Lite olja till stekning

Tillbehör (serveringsförslag):
Kokt brysselkål
Crème fraîche
 

 
 
Så gör du:

Pajskalet:
  1. Arbeta ihop alla ingredienserna till pajskalet i en bunke
  2. När degen känns smidig och jämn, pressar du ut den i en pajform. Nagga bottnen, och ställ eventuellt in den i frysen några minuter
  3. Förgrädda därefter skalet i 10-15 min i 225 grader
Äggstanningen:
  1. Skala sötpotatisen, skär denna i bitar och låt koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk
  2. Häll av vattnet och mosa ihop sötpotatisen med crème fraîchen till en puré
  3. Rör därefter ner ägg, muskot och svartpeppar. Låt stå så länge
Fyllningen:
  1. Skär kycklingen i lagom stora bitar (är medveten om att "lagom" inte är en vedertagen SI-enhet) och stek i oljan tillsammans med chilipulvret. Häll därefter över kycklingen i det förgräddade pajskalet
  2. Stek och fördela även baconet jämnt i pajskalet
  3. Häll över äggstanningen/geggamojjan i pajskalet och grädda allt i ugnen (200 grader, 40-45 minuter)
(Tillbehör:)
  1. Väljer du att servera pajen tillsammans med brysselkål så skölj denna, ta bort alla fula blad och koka i saltat vatten i 7-8 minuter. Serveras ljummen
 
Betyg: 7½ av 10
 
Kommentarer: Tog ungefär 15 minuter för mig att få sötpotatisen tillräckligt mjuk, men det beror nog mycket på bitstorleken. Använde lite mer bacon när jag gjorde pajen än vad jag angivit ovan, men jag tyckte att balansen mellan sötma och sälta var lite off så 100 gram borde bli alldeles lagom. Testade steka kycklingen med rosmarin och salvia först, men kände att de smakerna tog över för mycket så jag strök det. Brysselkålen bidrog med ännu en av grundsmakerna i form av lite beska, tyckte det var trevligt. Har hittat på det här pajreceptet själv, har du förslag på förbättringar så kommentera gärna.
 
 
Andra bloggar om: paj, mat

Kommentera här: