Rotfruktspaj med honung och piri piri

Ingredienser:
 
Till pajskalet:
3 dl mjöl
ca 125 gram smör
1 nypa salt
(2-3 msk vatten)
 
Till äggstanningen:
3 ägg
2 dl mjölk eller matlagningsgrädde
1-2 krm salt
Vitpeppar efter behag

Till fyllningen:
3 morötter
1 palsternacka
0,5 rotselleri
0,5 purjolök
1 vitlöksklyfta
1-2 piri piri
1 msk honung
rosmarin
lite olja till stekning

Så gör du:

Pajskalet:
  1. Arbeta ihop alla ingredienserna till pajskalet i en bunke
  2. När degen känns smidig och jämn, pressar du ut den i en pajform. Nagga bottnen, och ställ eventuellt in den i frysen några minuter
  3. Förgrädda därefter skalet i 10-15 min i 225 grader
Äggstanningen:
  1. Vispa ihop alla ingredienserna till stanningen i en bunke. Låt stå så länge.
Fyllningen:
  1. Skala och hacka morötter, palsternacka, rotselleri och purjolök i mindre bitar, och stek dessa på medelhög värme tills allt blivit mjukt
  2. Tillsätt finhackad vitlök, piri piri och honung, och stek i ytterligare några minuter
  3. Häll över innehåller från stekpannan rakt i det förgräddade pajskalet
  4. Täck därefter allt med den färdigblandade stanningen, och grädda pajen i 200 grader i ca 40 minuter

 
Betyg: 7 av 10

Kommentarer:
Tycker detta blev en fullträff, sötman i honungen tillsammans med styrkan från piri piri:n var verkligen pricken över i. Köpte ett färdigt "sopp-set" med morötter, palsternacka, rotselleri och purjolök på ICA, det var perfekt mängd av alla fyra ingredienser i en sån förpackning. Billigt också. En extra vitlöksklyfta hade kanske inte skadat, men som med alla pajrecept är proportionerna mellan ingredienserna inget annat än personliga preferenser. Åt pajen tillsammans med manche- och ruccolasallad samt en liten klick crème fraîche. Har hittat på det här pajreceptet själv, har du förslag på förbättringar så kommentera gärna.
 
 
Andra bloggar om: paj, mat

Kommentera här: