Rödbetspaj med getost

Utgick från (läs: kapade bort en massa ingredienser från) ett recept på morots- och rödbetspaj jag hittade hos Coop för att göra denna relativt enkla paj.

Ingredienser:

Till pajskalet:
3 dl grahamsmjöl
125 gram smör
1 (knapp) nypa salt
(2-3 msk vatten)

Till äggstanningen:
3 ägg
2-3 dl grädde eller mjölk
0,5 tsk svartpeppar
1 krm salt

Till fyllningen:
4 st rödbetor (ca 350 gram)
100-150 gram getost

Tillbehör (serveringsförslag):
Ruccola eller någon annan lite grövre sallad
En klick crème fraîche
 
 
 
Så gör du:

Pajskalet:
  1. Arbeta ihop alla ingredienserna till pajskalet i en bunke
  2. När degen känns smidig och jämn, pressar du ut den i en pajform. Nagga bottnen, och ställ eventuellt in den i frysen några minuter
  3. Förgrädda därefter skalet i 10-15 min i 225 grader
Äggstanningen:
  1. Vispa ihop alla ingredienserna till stanningen i en bunke. Låt stå så länge
Fyllningen:
  1. Skala och riv rödbetorna grovt. Använd hushållsassistent eller liknande om du inte vill utmana ödet och eventuellt (läs: sannolikt) stänka ner delar av köket; rödbetssaft syns
  2. Fördela rödbetorna jämnt i det förgräddade pajskalet. Skiva och gör samma sak med getosten
  3. Häll över stanningen och grädda pajen i 200 grader i ca 45-50 minuter (alternativt tills den stelnat och fått fin färg).
 
Betyg: 7 av 10

Kommentarer: Söta betor + syrlig ost = Sant. De rivna rödbetorna innehåller mycket vätska som man kanske hade kunnat driva ut om man förstekt dem (och på så vis kortat ner tiden som pajen behöver gräddas). Att låta bli att riva dem och istället förkoka, mosa lite lätt och blanda i stanningen hade också varit en fungerande lösning, något som dessutom gett pajen en jämnare rödrosa färg. Att strö lite pinjenötter (eller för all del solroskärnor som Coop föreslår) över hade nog resulterat i ett ännu högre betyg, ska testa det nästa gång jag gör denna. Kanske hade nån finhackad vitlöksklyfta inte heller suttit fel.
 
 
Andra bloggar om: paj, mat

Kommentarer:

1 Emilie:

Hej!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,

Emilie
Hittarecept.se

Kommentera här: