Topp 10: Filmer där huvudpersonen inte blir trodd

Jag avskyr ingen-tror-mig-filmer. Särskilt de som följer följande formel: A) Något hemskt händer huvudpersonen, B) Alla som huvudpersonen berättar det för antar att han/hon är galen, och kanske - men inte alltid - även C) Huvudpersonen blir anklagad för att ha gjort detta hemska (ofta rör det sig om att någon blivit dödad eller kidnappad). Det handlar kanske om att jag överidentifierar mig med rollkaraktären. För ingen skulle ha trott på mig heller. Ingen.
  1. Jagad (1993) - Ingen tror på Richard Kimble när han säger att det inte var han utan en enarmad man som mördade hans fru. Och på kuppen så blir han ... jagad.
  2. Face/Off (1997) - Okej, så polisen Travolta byter ansikte med brottslingen Cage som ligger i koma för att ta reda på var han gömt en bomb. En vanlig dag på jobbet, kan tänkas. Cage vaknar till liv och tar Travoltas ansikte, Travoltas jobb, Travoltas fru ... Hela Travoltas liv, kort och gott. Och ingen tror honom.
  3. Flightplan (2005) - Jodie Foster sitter på ett flygplan på väg från Tyskland till USA med sin dotter. Hon slumrar till. När hon vaknar, så är hennes dotter spårlöst borta. Eller? Ingen annan på planet tror henne; ingen annan på planet vill minnas att hon ens hade någon dotter med sig.
  4. Terminator 2: Judgment day (1991) - Ingen tror stackars Sarah Connor när hon säger att robotar är ute efter henne och hennes son, och att de kommer att ta över världen en vacker dag. Jag hade inte heller trott på henne.
  5. Minority Report (2002) - Ingen tror på den där scientologkillen när han upptäcker att systemet för att upptäcka mord innan de skett är långt ifrån felfritt. Sedan blir Tom Cruise ... jagad, för att systemet får för sig att han ska begå nästa mord. Vojne.
  6. Changeling (2008) - Hennes son försvinner. Polisen hittar ungen och ger tillbaka honom. Det är bara det att det inte är hennes eget barn som hon får tillbaka. Men ingen tror henne. Hon blir arresterad och inlagd på mentalsjukhus istället.
  7. The Santa Clause (1994) - Tim Allen råkar döda jultomten. Lätt hänt, vi har alla fantiserat om det. På julafton, av alla dagar. Och han tvingas ta tomtens plats, för det är så världen funkar. Han blir tjock och får en massa vitt skägg i nyllet. Och alla tror att det är ett galet försök från hans sida att imponera på sin skilsmässounge.
  8. Judge Dredd (1995) - Ingen tror på Dredd när han blir oskyldigt ditsatt för mord och förvisad till drakoniska, ociviliserade ödemarker. Buhu, buhu.
  9. Breakdown (1997) - Parets bil går sönder mitt ute i ingenstans. Frun får skjuts till närmsta fik av en långtradarchaffis, medan mannen stannar kvar för att vakta bilen. Frun kommer aldrig tillbaka. Ingen på fiket har sett henne. Långtradarchaffisen säger sig inte ha något minne av att ha plockat upp henne. Jobbigt läge.
  10. Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002) - Klart som fan att det var Harry som dödade de andra eleverna. Han kan ju prata med ormar. Skyldig! Och ja just det, ingen tror ju på honom när han insisterar på att Voldemort kommit tillbaka heller. Detta gäller för samtliga Harry Potter-filmer, fram till slutet av Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007).
Bubblare:
  • Lejonkungen (1994) - Simba tror inte själv på att han inte är skyldig till sin fars död. Udda twist på temat.
  • Batman returns (1992) - Ingen tror på Batman när han envisas med att hävda att Pingvinen de facto är en skurk. En skurk som spelar över, dessutom. Ingen tror förresten på Batman i The Dark Knight (2008) heller. Där blir han också ... jagad.

Tillägg 2010-04-23: Det slog mig precis att Life of Brian (1979) hade platsat perfekt på denna lista. Fan också!



Andra bloggar om: , , , , ,

Kommentarer:

1 Roger:

Enemy of the state?

2 Robert:

Funderade på den, men fick ihop 10 innan jag hann ta den under ordentligare övervägande. Hot Fuzz hade också kunnat funka.

3 Tess:

Filmerna Jagad och Terminator 2 gillar jag skarpt ändå, men just det där med att inte bli trodd är frustrerande. Ofta är det filmer där barn säger något och inte blir trodda av vuxna för att de är just barn....

4 Roger:

Hm, där sa du något Tess.



"I see dead people..."

5 Robert:

Och Darkness Falls och E.T.

6 Roger:

Men Rob, ingen tvivlade väl på att E.T. var en alien? =)



Drop Dead Fred! Den gillade jag när jag var yngre.

7 Robert:

Alien!?? Jag trodde det var en jävla hund! Måste se om den där filmen nån gång..

Kommentera här: