Kludd: Ta hand om din kropp, del 3

Lungkramare
Lungkramare

Idag har jag varit i skolan. Hela förmiddagen. Det resulterade i en serie bilder av klotterkaraktär, som kommer att presenteras under dagen. Temat är Ta hand om din kropp. Det här är del 3: Ta hand om dina lungor.

Lungornas viktigaste uppgifter är att ta upp syre från inandningsluften samt att avge koldioxid från kroppen med utandningsluften. Utan syre kan du inte leva, jag lovar. Sjukdomar som kan drabba lungorna är till exempel astma, KOL, cystisk fibros, lungsäcksinflammation och tbc. KOL beror på att lungorna skadats så att luftrören blir trängre än normalt. Det för med sig att man får svårt att andas, kan känna trötthet och att orken blir nedsatt. Det är lite som att andas in som vanligt, men sen tvingas andas ut genom ett sugrör. Sjukdomen beror framför allt på rökning.

Så sluta röka. Den skada som redan skett på lungorna går inte att reparera, men det som fortfarande är friskt går att rädda. Motionera. Du får bara två lungor. Sköt om dem. Ta hand om din kropp.



Fotnot:
Det kan vara svårt att skilja KOL från astma. Innan symtomen blivit konstanta och irreversibla, det vill säga. Även symtomen för hjärtsvikt påminner till viss del om symtomen för KOL.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Kommentera här: