Dagens i-landsproblem #19: Folk som använder samma lösenord överallt

Folk gör anspråk på att vara klimatsmarta nu. Det är ett för mig rätt abstrakt koncept att få riktigt grepp om, men säger folk att man är det bara genom att byta till lågenergilampor, så tror jag dem. Vad folk däremot verkar ha lite svårare med, är att veta hur skyddar sig på Internet. Bilddagboken har blivit hackad, läste jag idag. "Vi ser självklart mycket allvarligt på det inträffade. Användare kan ju ha använda samma lösenord till sitt mejlkonto". Dessa människor finns alltså på riktigt? (Obs, retorisk fråga, enligt Flashback så har många fått sina mailkonton hackade redan).

Jag hade samma lösenord till min mail som till nåt community för ett tag sedan. Året var närmare bestämt 1996, jag var 14 år, och hela grejen med Internet var rätt nytt för mig. Sen dess har jag vuxit. Fysiskt - javisst, men desto mer vad gäller mitt förstånd (hmm, jag hör nog allt hur ni tvivlar). Eller, om inte annat så har min paranoida sida kommit väl till användning vad gäller just såna här simplare säkerhetsdetaljer. Som mest har jag haft en 32-siffrig kod som lösenord på en sida, men det kändes lite overkill till och med för mig.

Att veta grunderna i hur man skyddar sig på Internet borde idag vara lika självklart som att veta hur man använder kondom, eller att ha ett hum om att det kan vara en bra idé att ha reflex på sig om man tar sig en promenad på E6:an runt midnatt. Det borde tillhöra allmänkunskapen.

image477


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Kommentarer:

1 ekenman:

Han snatade den igår.

Kommentera här: