Busshållplatspositionering - Ett sätt att umgås

Visste du att: Jag gillar att utföra små sociala experiment ibland.

Ett utmärkt exempel på detta är att ställa sig för nära någon annan när man står och väntar på bussen. Själv hatar jag när folk inkräktar på min privata sfär på det viset. Det är betydligt roligare att utsätta andra för det, jag lovar. Reaktionerna man får är minst sagt blandade. Det kan röra sig om allt från stela leenden, nervöst "skruvande" beteende, glada hälsningsfraser och att låtsas läsa dagens Metro väldigt intensivt, till svordomar, oförstående eller dumförklarande blickar, och så min personliga favorit - Ett diskret trippande i motsatt riktning.

Denna lilla hobby kan utövas så fort två eller fler människor som inte känner varandra befinner sig på en och samma busshållplats. Ju färre man är desto bättre; är man fler än fem så försvinner tyvärr effekten något. Det är en kolossalt komplicerad hobby, och trots att jag utövat den aktivt under snart ett decennium så anses jag fortfarande vara något av en nybörjare.

Grundprincipen bakom experimentet är att räkna ut exakt var gränsen för den andre personens personliga utrymme (sfär) går, och sedan placera sig precis innanför denna gräns. En lindrig form av integritetskränkning, om man så vill. Denna gräns måste räknas ut individuellt för varje försöksperson, där man tar hänsyn till väder, årstid, etnicitet, utseende, kön, och ålder i förhållande till din egen ålder.

Sen är det viktigt att låtsas vara lagom medveten/omedveten om den andres existens. Lite som att han/hon existerar på ett ungefär, men att du inte är helt övertygad om det. Detta är svårt att få kläm på, i synnerhet om man inte är född i landet Lagom (något som jag tack och lov är).

Uppstår någon form av verbal kommunikation till följd av experimentet, så är det viktigt att tänka på att aldrig, ALDRIG någonsin yttra ett onödigt ord. Måste du säga något, så får det uteslutande handla om att det är "vackert väder ute", eller att "bussen är lika sen som vanligt".

image478
Bild 1.1: Schematisk bild över lämplig busshållplatspositionering. Den blå pricken motsvarar försökspersonen, experimentoffret, studieobjektet, vad ni nu önskar kalla honom/henne. Den svarta cirkeln är offrets personliga sfär (den gräns som personen i fråga känner att han/hon behöver upprätthålla för att på ett tillfredsställande slå vakt om privatliv, avskildhet och ostördhet). Den röda pricken representerar positionen som du som initiativtagare till inkräktningen lämpligast bör inta. Reagerar personen inte alls så har du misslyckats. Reagerar personen för kraftigt så har du också misslyckats.

Lycka till!



Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera här: