Rosenrot - Så funkar det!

Rosenrot, Rhodiola rosea, är en art i familjen fetbladsväxter. Den förekommer i norra Europa, Pyrenéerna till Karpaterna, norra Asien, östra Nordamerika och Grönland. I Sverige är den vanlig i fjällen, men förekommer i mindre utsträckning även i Hälsingland, Norrbotten och Bohuslän. Den har fått sitt namn eftersom roten luktar som rosor.

Rosenrot-baserade preparat hör till ATC-gruppen N06B D (dvs psykostimulantia som ökar prestationsförmågan). Även om Rosenrot har en förmåga att påverka hela kroppen positivt verkar glykosiden salidrosid framför allt på hjärnan. Glykosiden understöder hjärnans aktiviteter och åstadkommer att såväl de medvetna som de omedvetna funktionerna förbättras. Energin ökar genom att de signalsubstanser som gör att hjärnan fungerar optimalt balanseras. Redan 30 minuter efter intag märks en lätthet att koncentrera sig.

Användning vid stress: Hjälper och skyddar kroppens celler. Genom att öka ATP (adenosintrifosfat, kroppens viktigaste energikälla) får organ, muskler och hjärna tillräckligt med energi. Effekten blir att man sover bättre, humöret blir jämnare, man får mer energi och blir piggare. Dessutom normaliseras hjärtrytmen och blodtrycket.

Användning vid mentalt krävande arbete: Rosenroten har en normaliserande inverkan på hjärnans signalsubstanser. Effekt: Minnet förbättras och koncentrationen skärps, oro och ångest minskar, motivationen ökar vid depression, hypokondriska tillstånd mildras.

image327

Jag har testat Rosenrot under intensiva pluggperioder förra terminen, med väldigt goda resultat (en dag lyckades jag sitta strax över 11 timmar i sträck med enbart en mindre paus för att äta), och jag ska börja nu på söndag igen, för att försöka formtoppa lagom till nästa tenta den 5:e. Sen vet jag inte om effekten är inbillad eller inte, och ärligt talat så spelar det ingen roll, en placeboeffekt är likförbannat en effekt, och så länge jag lyckas prestera bättre resultat, så varför inte?

Källor:

Tillägg:
Det här var en informativ länk annars.





Andra bloggar om: , , , ,

Kommentarer:

1 Kajsa:

Rammstein.

2 Robert:

Tiefe Brunnen muss man graben,
Wenn man klares Wasser will,
Rosenrot oh Rosenrot,
Tiefe Wasser sind nicht still!

3 Erik:

Hehe, så roligt är det inte att det är en rammstein-låt också... haha.

Skämt åsido så ger rosenrot faktiskt mycket bra resultat :)

Kommentera här: